dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ѕонеделник, 13 ёли 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

ѕътепис
‘лаг   »тали€
   ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€  | E-магазин 

  —»÷»Ћ»я - „ј– » «ј√јƒЏ„Ќќ—“
  ѕубликуван от Marianna-Malta на 25 ќктомври 2009 г.
  “ози пътепис е прочетен 5510 пъти, рейтинг: 2.30

  
 онкурс ѕътепис, участвал в  онкурса "≈кзотично пътешествие"

     акво си представ€те, като чуете —ицили€? ≈дно проучване дава отговор на този въпрос. ѕовечето от половината от запитаните са отговорили, че щом чу€т —ицили€, се сещат за мафи€та, дон  орлеоне и зловещата вендета. ќстаналите обаче си припомн€т, че тук се намира ≈тна, а останалата една част от хората споменават за плажове, курорти, портокалови и лимонови горички, древни селища и руини, катедрали, паста и т.н.
    —ицилианците обаче твърд€т, че н€мат нищо общо с мафи€та и подобни асоциации са много преувеличени. ќчевидно е, че не са тръгнали да се рекламират по света като родина на мафи€та. » дават примери - в —ицили€ никой не говори за мафи€та.
   
    Ќо за
    ≈тна се говори много. ¬улканът според т€х е нещо като емблема на този остров. ѕри това - емблема и половина. ≈тна е най-високи€т (3343 м) действащ вулкан в ≈вропа. ќт множеството изригвани€ (около 135 в ц€лата му истори€) най-разрушителното е станало през 1669 г., когато провинци€  атани€ е била напълно заличена. ƒнес местните жители не дават признаци да се страхуват от вулкана. ќчевидно е, че страхът отстъпва пред предприемачески€ дух, защото не са много хората, които се съобраз€ват с изричната забрана да се стро€т сгради над 1000 м височина. “ук има хотели, курортни селища, къмпинги, магазини, атракции и всичко, което може да накара туриста да тръгне по посока на ≈тна. Ќа един час път от върха на ≈тна се намира живописни€т курорт “аормина. “ой се см€та за един от най-модерните и аристократични курорти в —ицили€.
    Ћегендите
    »сториите, разбира се, са много. Ќо най-попул€рните са две. —поред първата - в подножието на вулкана се е родила ¬енера. —поред втората - кратерът всъщност е ковачницата на бог ’ефест, а по склоновете му живеели мрачните циклопи. —поред митовете най-свирепи€т от т€х, ѕолифем, бил ослепен от ќдисей и в €ростта си хвърл€л по него огромни скални късове, които сега се възвис€ват, пръснати хаотично в морето.
    ¬ най-ново време също се създават легенди и доказателство за това е, че процъфт€ва индустри€та в подножието на вулкана да се извършват венчавки. —ицилианците много не си падат по тази част, но за всички останали това тр€бва да е гол€ма атракци€.  азва се, че под вулкана се венчават само най-влюбените, чи€то сила на чувствата може да се сравн€ва само с огнената стихи€.
    ¬страни от туристическите маршрути
    животът тече малко флегматично. ќт н€колкозвездните хотели и туристически атракции човек се пренас€ в малки селца, където всичко става бавно, магазините за хранителни стоки затвар€т в пет следобед, а бабите и д€довците сед€т пред къщите си на сладки приказки. ѕо улиците се стеле червеникав прах и по обед животът замира. ƒа се безпоко€т местните хора по това време на ден€ се см€та за много неприлична постъпка.
    “р€бва да се знае и още нещо, че активната жестикулаци€ е много важна за сицилианеца. «атова дори обикновени€т разговор за времето може да изглежда като разгорещен спор. Ќо иначе сицилианците са разбрани хора - почти вс€ка къща тук е превърната в гостилница, където можете да опитате морски специалитети, домашно вино, домашно сирене.
    ƒопълнителен колорит носи и фактът, че много къщи и сгради в —ицили€ са бо€дисани в небесносин или розов цв€т, което не може да се види никъде другаде в »тали€.
   
    ѕорци€ истори€
     ато се говори за легенди, тук те наистина са много.  акто впрочем и на вс€ко друго м€сто, което има достатъчно древна истори€. ясно е, че —ицили€ е била кръстопът и дом на много цивилизации и дори претръпнали€т на всичко турист може да се прехласне по руините и останките.
    ќткритите на острова древни скални рисунки потвърждават хипотезата, че в далечното минало той е бил част от европейски€ континент. —ъществуват документални свидетелства, че още през VIII в. пр.’р. на острова се установ€ват гръцки колонии. “ози район е бил най-заселен в сравнение с останалите територии на "¬елика √ърци€". √ръцките колонии постепенно възникват в Ќаскосе,  атани€, Ћентини, ћесина, —иракуза, јгридженто и др. √еографски те са част от »тали€, ко€то е принадлежала към древни€ гръко-римски св€т. ¬същност ц€ла ёжна »тали€ е богата наследница на елинската и римската култура. —ицили€ е била едновременно убежище за православните христи€ни от гръцки и албански произход, а впоследствие и пазителка на византийската култура след падането на импери€та.
    »наче следи тук са оставили в периодите си на владение на острова не само гърци, но и финикийци, римл€ни, византийци, араби, нормани, испански, френски и италиански династии.  акво още? —амо за сведение - в —иракуза јрхимед извикал "≈врика!", когато изл€зъл от ваната и открил един от основните закони във физиката.
    ѕаста
    —ицилианците май държат повече да им се признае авторството в създаването на пастата, отколкото да се твърди, че имат нещо общо с мафи€та. Ќавс€къде може да се прочете, че през средните векове пастата се разпространила на остров —ицили€, по това време арабска колони€. ƒори се см€та, че думата макарони произлиза от сицилиански€ диалект maccarruni означава обработено тесто (от maccare мачкам, мес€).
    Ќеобходимостта да се сушат макароните, които в южната част на јпенински€ полуостров се €дели пресни в продължение на столети€, се по€вила с развитието на търгови€та и морски€ транспорт, свързани с възникването на морските републики ¬енеци€, √енуа, ѕиза и јмалфи. —ушените макарони се оказали достатъчно трайни и засищащи по време на продължителни пътувани€. ћор€ците от јмалфи при пътувани€та си в —ицили€ възприели начина на сушене на паста и за кратко време просторите в областите около Ќеаполитански€ залив били покрити със сушащи се спагети.
    » още нещо за цв€т - едни от най-попул€рните напитки в —ицили€ са ликьорите от цветовете на кактус. ј по склоновете на ≈тна вирее ароматен сорт €годи, от който сицилианците приготв€т 70-градусова алкохолна напитка.
    —ицили€ - обща информаци€
    —ицили€ е най-големи€т и най-гъсто населени€т остров в —редиземно море. «аема 25 000 кв. км. площ, а жителите му набро€ват около 5 милиона души. ќт јпенински€т полуостров го дели дълги€т 33 километра ћесински проток. ѕет са символите, състав€щи логото на —ицили€. ѕърви€т от т€х е антична колона, ко€то е част от историческите паметници, останали от различни епохи и цивилизации. —ицили€ е наречена Уостров на слънцетоФ. Ќа  атани€ Ц втори€ по големина град след ѕалермо, принадлежи европейски€ рекорд по най-много слънчеви часове годишно.
    “ук дори през най -УлютитеФ зимни дни температурите р€дко спадат под 10∞—. “рети€т символ е жълти€т п€сък и синьото море. Ќаистина морето, плажовете и морските скали много р€дко могат да се вид€т замърсени. „етвърти€т символ е ≈тна Ц вечно дим€щи€т и изригващ газове вулкан. “ъмнозелени€т фон символизира природата. —ицили€, ко€то н€кога е била УжитницатаФ на –имската импери€, и сега се котира много добре на ≈вропейски€ пазар и успешно продава своите вина, лимони и зърнени храни. ¬се пак селското стопанство се приема по-скоро като минала слава, отколкото като съдбоносен избор на бъдещето. У»ли туризъм, или нищо!Ф Ц казват сицилианци.
    –егионалната столица ѕалермо се гордее най-много с архитектурното си наследство от Увтори€ златен век на островаФ Ц нормандската епоха. “ова са малката черква ѕалатин от 12 век и арабско-нормандската катедрала край ѕалермо.
    јгридженто, с неговата Удолина на храмоветеФ, е най-посещаваното архитектурно селище на острова. ј —иракуза е родни€ град на велики€ физик и математик от древността јрхимед.
    ћнозина см€тат, че Утуристическата столицаФ на —ицили€ Ц “аорминa, е най-красиви€т италиански курорт. ”личките и градините му са подредени един над друг по хълмовете и пред т€х се простира зал€т от слънце залив, а в дъното се очертава величествени€т силует на ≈тна.
    ќчаквайте следващите пътеписи за ѕалермо, “аормина, јгридженто
   
   

ƒобави във Facebook   


—нимка 1—нимка 2
—нимка 3—нимка 4
—нимка 5—нимка 6
—нимка 7—нимка 8
—нимка 9—нимка 10

ƒайте ¬ашата оценка за този пътепис


 оментари
hektor
2009-11-11 12:44:03
  Ѕеше ми интересно, но мол€, надпиши снимките - кое, какво е, това поне е възможно веднага.

  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до »тали€
÷ени на билети до »тали€
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - ѕътепис | ≈вропа | »тали€ | ћеждународни екскурзии | —»÷»Ћ»я - „ј– » «ј√јƒЏ„Ќќ—“
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com