dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 21 Октомври 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:519
  Оферти:90
  Новини:835
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3788
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Италия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Един ден във Венеция
  Публикуван от listani на 15 Ноември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 7391 пъти, рейтинг: 3.19

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    За мен посещението в този приказен град, е сбъдната мечта. Видях го през есента, макар че за това място сезонът едва ли е от значение. Това е екзотика, макар и европейска, а видяното, е незабравимо.
    Стигнахме до перлата на Адриатика по море - от пристанището на Пунта Сабиони, с малко корабче, порещо адриатическите вълни. Препятствия нямаше- само морските пътни знаци указваха скоростта и посоката на движение.
    Първа спирка преди града - феномен, е остров Мурано - известен с фабриките си за стъкло. Тук видяхме как ръчно се изработва прочуто венецианско стъкло, прославило града от Средновековието до наши дни. Процесът на направата му може да бъде наблюдаван наживо, а музейна сбирка съхранява уникални експонати - от най- дребните колиета,разноцветни слончета, коне, лампиони, полилеи. Островът е приютил тези работилници след 1921г. поради опасността от пожари в града.
    Съседен остров е Бурано - известен с производството на изкусни дантели.
    А на пристана отново ни чака корабчето за „ града на лагуната”. Докато пътуваме си припомням накратко какво знам за мястото на Венеция на адриатическия бряг. Разположен е в плитка, солена лагуна между устията на реките По и Пиаве. Има около 120 острова, 150 канала - улици на града и 400 моста над тях.
    Стъпвайки на венецианска земя усещаме веднага, че мястото е сред най - посещаваните в Европа, а може би и в света. И така е, уверявят ни е през цялата година.
    Наричат Венеция - приказка, авантюра, „ невестата на морето”, град на мечтите. Всички определения са свързани с няколко забележителности - символи на града.
    Сред тях е една от визитните картички на града - Дворецът на дожите. Той е съчетавал години наред представителни функции и изящество. В него е Голямата зала с картината на Веронезе „ Апотеоз”, символ на града и неговото могъщество. Но това е и мястото, където Венеция обявява самоликвидацията си в 1797г. Свързан със затвор от 16в. С инкрустирани решетки, давали възможност на обречените да видят светлина и да въздишат по свободата- оттам и „ Мостът на въздишките” над близко минаващия канал.
    От двореца се движим към сърцето на Венеция - площада Сан Марко. Имайки предвид това място Наполеон е казал, че Венеция е „ най- блестящата гостна на Европа”. Този площад векове наред е бил политически център на Венецианската република - могъща и независима.
    Базиликата Сан Марко, от молитвено място на дожите, се е превърнала в общодостъпна и с дълга върволица желаещи да я посетят. Тук са мощите на Сан Марко, уникален е и златният олтар, граден 500 години. Представлява величествено творение на ювелирното изкуство/ с размери 3,4м и 1,4 м/, изобразява живота на Христос, Дева Мария и Сан Марко. Украсен е със стотици перли, скъпоценни камъни и злато. А от терасата на катедралата се вижда пищната украса на храма - четирите златни коня с история, сменяща притежанието им от Цезар до Наполеон. Оттам се вижда целият град- каналите, островите, морето.
    Колоните с крилатия лъв и Свети Теодор, са също символи на Венеция и нейното минало. Заобикаляйки ги, стигаме до Канале гранде и Моста Риалто. Гондолиери ни подканват за водна разходка, търговци ни подканват да си купим традиционни сувенири- маски, предмети от венецианско стъкло. Ние все още не знаем, че сме попаднали в града по време на едно от най - значимите му събития. И ако февруари е времето на карнавала, то в началото на септември се провежда традиционната регата с гондоли. Те са пищно украсени, екипажите са с разноцветни униформи, извадени сякаш от средновековни скринове. Кипи надпревара, състезанието е в разгара си, зрителите са по цялото крайбрежие и близките мостове. Няма как да се отпътува от Венеция преди да свършат гонките.
    Но каква по - добра възможност от това да се усети духа на този приказен град на водата, гондолите, романтиката и мечтите.
    В този град историята се е сляла със съвремието, даваща възможност на хиляди туристи да я докоснат.Този град те омагьосва и те кара да се върнеш отново.

Добави във Facebook   


Адриатическо мореАдриатическо мореБазиликата Сан МаркоБазиликата Сан Марко
Остров МураноОстров МураноВенецианско стъклоВенецианско стъкло
Дворецът на дожитеДворецът на дожитеМоста на въздишкитеМоста на въздишките
Канале ГрандеКанале ГрандеКрилатият лъв - символ на ВенецияКрилатият лъв - символ на Венеция
Площад Сан Марко и традиционните маскиПлощад Сан Марко и традиционните маскиВенецианската регата с гондолиВенецианската регата с гондоли

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
hektor
2009-12-10 19:58:42
  Снимките и разказа ме връщат в приказния град. Те винаги ме зареждат с позитивна енергия. Поздрави!

Spiridonov
2010-01-04 20:15:34
  Много интересно и 100% трябва да го посетя

daka_cc
2010-01-04 20:42:14
  Браво за пътеписа и за снимките:)

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Италия
Цени на билети до Италия
Избрахме за вас...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Италия | Международни екскурзии | Един ден във Венеция
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com