dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 25 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Италия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Палермо - една безкайна приказка
  Публикуван от ani4ka86bg на 04 Януари 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 4724 пъти, рейтинг: 4.56

  

    Да пишеш в Сицилия е едно много трудно занимание. Почти колкото да свършиш каквато и да е друга работа там. Дали е от жегата през август или от заливащото те чувство на щастие, свобода... и още нещо.
    Да пътуваш в Сицилия също не е лесно. Щастлив, там си не само ти, но и местните сицилианци, ръкомахайки като всички италианци, но на сицилиански диалект... така че .. ”Futittinni!”…... ”Don’t worry!”... ”Take your time!”... Време има за всичко!.
    И така, пристигнах с по италиански закъснял едночасово полет в нощно Палермо. Първият човек, когото попитах за посоката ми подари карта и ми каза „ Ето, вземи я! ...Аз напускам страната!”-”Лошо начало.” , казах си аз, но тъй като се очакваше да изкарам летния си стаж там трябваше да остана.
    Сега, след като съм прекарала извeстно време в Сицилия, възприемам себе си като северен човек. В северните страни сутрин е по-хладно от колкото през деня, но на Тиренско море не важат познатите правила. Сутринта е гореща и влажна и така е през целия ден и всеки ден, защото колкото и да чакаш , а в Сицилия има много да чакаш, през август няма да вали дъжд през нито един ден!.
    Слънцето жарко напича и на никой не му се работи, а и на теб не ти се излиза. Но има разни човешки потребности, които изискват ходене до магазина. Така, ако цяла сутрин събираш сили да посетиш “supermercato” и най- накрая към обяд, колкото и да ти е горещо , гладът надвие, ще разбереш, че всички магазини са затворени за сиеста между 13 и 15 и 30. Всички! И банката и пощата, която няма и да отвори по-късно. Така че дерзай.... сътезавай се с времето, с климата, с традиции и обичаи на едни щастливи от сутрин до вечер хора и си мечтай да заприличаш малко на тях.....докато оцеляваш сред тях.
    Да хапнеш нещо набързо също си е приключение. Особено, ако искаш да го прокараш и с кафе, защото италианското кафе, колкото и да е прекрасно, и именно, защото е прекрасно трябва да се пие с удоволствие. С удоволствие е правено от трима души за да не се преумори никой от тях и да му предаде лоша енергия (един ти взима касовата бележка.....друг слага водата и кафето, а трети ти го дава) А твоята роля е да стоиш прав на бара. И макар да пречиш на всички след теб на опашката да си поръчат кафе, те уважават твоето удоволствие да го пиеш. И не бива да мърдаш от бара докато не свърши!
    И така още на първия ден се научаваш да следиш времето по слънцето и да отиваш на среща в сицилианско време, което е равно на два часа след уговореното. Но пък е толкова красиво, когато закъснявайки за среща виждаш по улиците кактуси и бутилкови дървета, цъфнали, цъфнали с огромни розово-бели цветове. Можеш да се закичваш с цветовете, и да отидеш да ти свирят на китара, както повечето сицилианци могат.
    От срещата те водят на парти, а сицилианците знаят как да празнуват, знаят и как да танцуват, макар че моят северен дух се изненада да види прегърнати момчета да танцуват по дансинга, разбутвайки всички наоколо.
    А след партито – не, няма време за сън, да спиш е скучно - затова след партито ще има афтър парти. Сутринта е тежка главоболна и още по-гореща, но познай дали съжаляваш за нещо - да !...Че свърши.
    Придвижването в Палермо , пък и в цяла Сицилия, от точка до точка изисква сериозна подготовка и трениране на характера. Но пък има какво да се види.За мен беше уникална смесица от древна гръцка култура с прокраднало се африканско влияние. Огромни готически катедрали не липсват и тук или пък каменни замъци, но са заобиколени от бананови дървета. Големи жълти стари сгради с колони, пазени от воини, яхнали лъвове, а до тях дълги, дълги улици с 3-4- етажни олющени блокове.
    Всеки блок има редици тераси, покрити с тенти , а под тях - удобни столчета за хора, които явно прекарват голяма част от времето си на терасата. По улиците изобилстват стоки от Тунис и магазини от съвсем не толкова близката Индия, както и повечето видове европейски марки. И разбира се много от надписите „Made in China”, както навсякъде. Ако под ясното слънце (друг символ на Сицилия) решиш да си купиш слънчеви очила, ще откриеш , че можеш да си купиш само „ сицилиански тип”....просто други модели почти няма.
    А има едно нещо за което не може да не стане дума. Сицилианците са си хора със самочувствие. Дори можеш да видиш надпис на тениска „Sicilians do it better!” и за едно нещо това е 100% така. Не мога да кажа нищо за италианските обувки, или платове, малко повече бих казала за италианското вино (с което сицилианците се гордеят много) Но ! Сладоледът е онова нещо, което никога вече няма да е същото за мен, след като опитах техния....а скромните хора от острова твърдят, че той е бил измислен в Италия.................I'll give a bit of mmmm to u ...........
    И тук не липсват известните в цяла Италия фонтани, с тази разлика че една голяма част от тях всъщност не работят. А по шарените тесни улици с шарени тенти по первазите има изобилие от шарени боклуци по ъглите.
    После морската градина с палмите ....и после синьото синьо море, на чийто бряг има каменни шарени легла и никой няма да се учуди ако се възползваш от тях!
    Символът на остров Сицилия се оказва трикрака жена. Трите и крака символизират трите ъгъла на острова, а самата жена има коси от змии и е покрита с портокали, дини и лимони . Затова не бива да се учудвате ако в магазините видите пъпешова водка или дори известното италианско „Limoncello”, от което имам твърде лични спомени и не бих препоръчала.
    Пътувайки на юг ще видите стари гръцки храмове, превърнати в църкви през Ренесанса, а сега заобиколени от златни плажове. На изток става малко по- чисто , но не по- малко красиво, а ако се завъртиш в центъра на Сицилия внимавай, защото си имат и вулкан. Етна е висок 3323 метра и едва на половината и височина можеш да се радваш на нормална температура -около 20 градуса и хладен вятър, а чувала съм да казват, макар и да не успях да видя, че там понякога вали дъжд, дори през август .
    Дълго можеш да обикаляш острова и е почти сигурно че няма да умреш от глад- можеш да ядеш дори кактуси, нито от студ- най-ниската температура през зимата е 4 градуса. Там никога не са виждали сняг! И колкото по - дълго обикаляш толкова повече ти се остава. Всяко едно място е друго и различно и навсякъде хората са щастливи просто защото и днес има слънце...... ох.
    Трудно пристигнах в Сицилия, а още по трудно си тръгнах. Но нямаше как – стажа свърши. Малко , много малко работа свърших през този един месец, но никога няма да забравя как на студените германци им се плачеше на сбогуване и ми казаха „Всяко място е прекрасно, ако там намериш приятели.” А от въздуха ли е, слънцето или се предава по сладоледа ( щом го опиташ) в Сицилия е мноооого лесно да намериш приятели.

Добави във Facebook   


Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4
Снимка 5Снимка 6
Снимка 7

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Италия
Цени на билети до Италия
Избрахме за вас...
Нашето предложение...
Оферта - Черен петък в Берлин
Черен петък в Берлин

   Цена: 780 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Италия | Обучение | Палермо - една безкайна приказка
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com