dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 04 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Италия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Милано е приказен град с предложенията за разходка
  Публикуван от lila на 18 Януари 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 6690 пъти, рейтинг: 4.29

  

    Преди да тръгна за Милано вече имах нагласата, че ще се докосна до атмосферата на град, който мислено съм харесвала. Усещането може да е странно, но съществува и се появява, когато воаяжът е станал в интеренет или чрез всичко прочетено.
    Пътуването със самолет е за предпочитане. Приближавайки града, облаците ставаха като бяла пелена и гъсти, покриваха града и се оказа, че вали. Летище Бергамо е само на 50 километра от Милано. Оттам до града пътувам с кола. Дъждът е спрял и слънцето облива със светлина всичко наоколо. Влизайки във втория по големина италиански град, посреща ни промишлената зона и поток от коли. Нещо обичайно е в големите градове да виждаш задръствания, разбирам от придружаващите ме местни жители.
    Останах приятно очарована от елегантното съжителство между старите достолепни сгради и новите. Това е първото нещо, което грабва окото. Най-важното не дразни, защото старите сгради ги поддържат и пазят. Следващата част от визията на Милано е чистотата. Удивително чисто, няма угарки, няма листа, няма кучета и котки. От всяка тераса се спуска пищна зеленина, увивни растения са като гирлянди, след тях надничат и дървета с малки корони. Балконите на пръв поглед изглеждат като градини. Така блоковете, къщите, кооперациите изглеждат приветливи и скриват годините си. Романтика блика от старите фасади, а в тях има живот, стаен в темелите, зад еднаквите прозорци. Не мога да остана безразлична пред гледката на красиво оцветените жилищни сгради-стилно боядисани в топли нюанси на теракота или слънчева охра. Балконите, транспирантите или сенниците са еднакви и така жилищните кооперации или високи блокове приличат на детските конструктори, които малчуганите редят.
    Иначе градът грабва с витрините, движението, хората. Тук по улиците могат да се срещнат азиатци, негри, мароканци, перуанци, българи и румънци. Огромният и втори по големина град в Италия привлича чужденците с предпоставките за намиране на работа и добро заплащане. Въпреки че италианското правителство е предприело мерки да изготви закони за емигрантите и да се освободи от тях, градът е привлекателна примамка за хората.
    Сант’Амброджо е светецът покровител на града. Величествена готическа базилика носи неговото име, както и площадът. Кореняците почитат Сант’Амброджо на 8 декември, това е официалният празник на Милано. В близост е разположена част от някогашна порта, тук се събират млади хора и си говорят, туристи се снимат или похапват. Всъщност базиликите в този град са много. Не случайно някога Милано е бил определен като свещено място. Храмовете се изпълват с туристи и всяко едно място от тях е достъпно. Така и чужденецът може да се докосне до историята на готическата сграда, до светците, до хората, които са помогнали за изграждането на храма. В Сант’Амброджо например успях да видя как изкуството е намерило начин да присъства в църквата. Картини на италиански художници бяха окачени и посетителите можеха да седнат на пейките и спокойно да им се наслаждават.
    Площад "Пиаца дел Дуомо". Това е емблематично място за Милано, няма турист, който да не го посети и да не остане очарован от пространството. Най-красивата старинна част на града е невероятната катедрала "Света дева Мария Нашенте". Тя е строена от 1386 г. до 1813 г, една от най-големите готически катедрали в света. Има 135 шпила, населени със скулптури, каменни чудовища и легендарни герои. Централният й 109-метров шпил е увенчан с 4-метрова позлатена бронзова статуя на Мадоната. По фасадата на катедралата има 3159 статуи, а във вътрешния й двор могат да се поберат 40 000 души. Всичко това изглежда като нежна дантела, която обгръща катедралата и й придава неповторим облик. Богата украса затаява дъха на всеки, който погледне към катедралата. Тук може би са необходими дни, за да може да се разгледа всеки детайл. Единственото, което ми остава е да склоня глава пред ръцете на майсторите, изградили католическия храм.
    В средата на площада като символ на града се издига паметникът на крал Виктор Емануил II на кон. На "Дуомо" миланци посрещат Рождество Христово, Нова година и всички празници от италианския календар сред ослепителна украса и фойерверки. Смесицата от австрийска, френска и италианска култура придава допълнително очарование на този площад, смятан за един от най-красивите в Европа.
    Внушителната Триумфална арка е своеобразен вход на покритата галерия "Виктор Емануил II" (1877 г.). Галерията е сред първите в Европа архитектурни съоръжения от стъкло и метал и първата стъклена улица. Луксозни модни бутици, музикални магазини и книжарници, кафенета и ресторанти са разположени под купола на галерията. Туристите се спират точно в центъра и се въртят три пъти на пета върху нарисувания бик на мраморния под. Снимките са неизбежни и част от атракцията на всеки един гост.
    Площад "Дуомо" е изпълнен с пъстра тълпа. Тук по стъпалата сядат, за да си поговорят хората или да нахранят гълъбите. Те са много и сякаш се радват на вниманието на гостите на града.
    Местните казват, че на този площад има и много заведения, които са направени точно за чужденци, но и че се предлага безвкусна храна и скъпа-пак за чужденците. Разбира се, че всичко това го съобщават с усмивка и много чувство за хумор.
    „Виа Данте” - местните жители я определят за улицата на шика. Тук са бутиците на най-прочутите корифеи на модата - Армани, Долче и Габана, Версаче, Прада, Ферети, Сеньора Крициа. Търговската улица е следващото атрактивно място за всеки гост в Милано. Може нищо да не си купите, но пък изживяването да се разходите и да разгледате витрините е невероятно. Тук луксът е по-скоро закодиран в цените на дрехите, материите и моделите, изработени по последната модна тенденция. Отново ще се върна на витрините, защото не са крещящи, а изчистени до минимализъм и стилно комбинирани. В някои от тях присъства костюм, обувки или ботуши и аксесоари като акцент.
    Разбрах, че тук идват да пазаруват артисти, манекени и вип персони, които могат да си позволят облеклата на модните асове. Този факт обаче не пречи на простосмъртните да погледат мода на Армани, Гучи, Долче Габана, Прада и т.н.
    По улица „Виа Данте” успях да видя и интересно решение за озеленяване. Функцията на саксия изпълняваше кола, която на пръв поглед изглеждаше като паркирана на тротоара, а дървото излизаше от покрива на автомобила.
    Изискани и елегантни бутици има и по улиците Монтенаполе, Санто Спирито, Дурини и Сант Андреа.
    Кастело Сфорцеско е превърнат в музей. Възстановен след бомбардировките, сега той е музей на изобразителното изкуство. В една от залите му е запазен стенопис на Леонардо да Винчи. Тук е и недовършеното произведение на Микеланджело „Пиета Ронданини”. Този факт предизвиква интерес сред посетителите. През 1555/56 г. – скулпторът започва Пиета Ронданини. Идейният му замисъл е бил да придаде в творбата драматичното човешко състояние. Недовършената скулптура я определят като прощален разговор на Микеланджело с мрамора – великият ваятел като че ли е вложил в нея целия синтез на унинието, самотата и страданието, с които е белязан животът му. Ако трябва да сравним творбата му с първата - Пиета в Рим, която го прави известен, то последната е като незавършен апотеоз на страданието в живота. Името на твореца обаче събира любопитните погледи на туристите и те със сигурност се замислят над посланието му. Може би и затова най-много се заседяват пред скулптурната група и правят снимки.
    В двора на големия замък посетителите си избират място за почивка или си правят снимки, за да увековечат спомените си. На север от замъка започва паркът Семпионе, най-големият в Милано. За него се полагат грижи, за да могат и местните жители и гостите на града да се радват на зеленината му и чистотата му. Вечер вратите му се заключват. Тук през почивните дни италианците идват на разходка или на пикник. Общината пък винаги се грижи за тяхното настроение и организира концерти, които продължават до късно, но затова пък всички могат да разпускат и да се насладят на приятна музика. И за да не бъда голословна забелязах, че в кастело Сфорцеско се разхождаше шотландска група, която беше като атракция за туристите. Всъщност това бяха музиканти, които се подготвяха за концерта си.
    Освен това има шатри, които предлагат вкусна храна и напитки. Тук хората се разполагат и сядат покрай дълги маси и пейки. Място, където дори могат да се запознаят. Майстори на стъкло пък демонстрираха своите умения и предлагаха уникални бижута, ръчна изработка. Сред подредените щандове в парка имаше кожари, ножари, майстори на продукти, приготвени по еко технологии. Не липсваха и късметчета, които човек можеше да си закупи срещу едно евро от щандовете на занаятчиите.
    Шедьовърът на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря” се намира в трапезарията до катедралата „Санта Мария делле Грацие”. Няма да скрия, че това бе първата ми молба да го видя. При бомбардировките през 1943 г. като по чудо оцеляла само стената с изображението. Рисувана е от 1494 до 1497 г. Леонардо е изобразил Исус Христос с апостолите по време на последната им вечеря пред неговата гибел. Творението му е известно като най-печалната картина в света. Реставрираната фреска може да се види. Изискването е в трапезарията да не влизат повече от 25 души на 15 мин. Желаещите да видят отблизо „Тайната вечеря” са много, но билетите трябва да се купят с месеци напред, защото предварително са разпродадени.
    Милано е известен и с това, че има много банки в центъра му. Почти на шега местните казват, че на една банка се пада по един музей на изкуството. Градът се гордее с огромния изложбен център „Фиера ди Милано” с Италианската стокова борса. По размерите им и архитектурния разкош може да се разбере, че Милано е средище на най-големите корпорации на Италия и Европа. Неслучайно тук е и университетът „Бокони”, основан през 1902 г. и определен за най-реномираното италианско учебно заведение за подготовка на специалисти по икономика и мениджмънт.
    Милано е приказен с предложенията си за разходка. По центъра има квартали с тесни улици, които много напомнят на Венеция. Те са тихи и спокойни и дори безмълвни пред суетата на туристите и местните жители. Тук там се виждат кафетерии или антиквариати, които очакват поредния клиент.

Добави във Facebook   


откритата галерия "Виктор Емануил II"откритата галерия "Виктор Емануил II"катедрала "Света дева Мария Нашенте".катедрала "Света дева Мария Нашенте".
улица „Виа Данте” успях да видя и интересно решение за озеленяване.улица „Виа Данте” успях да видя и интересно решение за озеленяване.

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Италия
Цени на билети до Италия
Избрахме за вас...
Пътепис
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Италия | Почивен туризъм | Милано е приказен град с предложенията за разходка
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com