dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ѕетък, 04 ƒекември 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

ѕътепис
‘лаг   »тали€
   ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€  | E-магазин 

  ƒо »тали€ и обратно - през къде ли не....
  ѕубликуван от admin на 18 јприл 2007 г.
  “ози пътепис е прочетен 3756 пъти, рейтинг: 4.53

  

    “а така. Ќовопосветените пътешественици се завърнахме. Ќашето, бих казал, много дълго отлагано пътуване се състо€. Ѕлагодарение на Ѕлагун, ƒивака, Sayaro, ≈мо ¬учев Ц хора, които не познавах и все още лично не познавам, съставихме и осъществихме, почти изц€ло по »нтернет (както каза при€тел това си е натурален нетуъркинг) едно истинско пътешествие.
    Ќабавихме нужната литература, карти, билети, резервации и всичко това за първи път, като изключим едно отдавнашно пътуване до Ѕудапеща и ѕрага със стари€ москвич преди Е години. »скам да ви кажа, че вече се чувствам като част от едно много различно, „ќ¬≈Ў ќ съсловие. Ќапомн€ ми годините, когато откривах компютъра: при€тели прекарваха часове с мен, за да мога да инсталирам първи€т си ”индоус Ц 3.11.  олко търпеливо и добронамерено об€сн€ваха този Дƒруг —в€тФ на нев€рващи€.... ќще от тогава остана вграден в мен Д«акон1: знаеш ли тр€бва да помагаш!Ф
   
    “а сега по същество. ћаршрутът —офи€ Ц Ћюбл€на (с посещение на ѕостоинска €ма)Ц ¬енеци€ Ц ‘лоренци€ Ц –им Ц  апри (с нощувка в ѕра€но) Ц през Ѕари - »гуменица …оанина Ц ћецово Ц Ќей ѕори (или ѕури Ц нещо Ќю порт) Ц —офи€ беше осъществен за 11 дни. ѕът€т, който ми се струваше с ужасно дълъг първи участък от 922 км. се оказа едно много при€тно и лесно изпитание. ≈дин шофьор на автобус, пътувал къде ли не, ми го каза много просто Дјбе, ти в Ѕългари€ пътуваш ли?Ф Ц ДƒаФказвам ДчестоФ. Дјми тогава нищо не може да те изненада, поЦлоши от нашите пътища нема!!Ф Ц оказа се прав. ћинах през тунелите на Ќиш, може би поради това, че не дочетох табелите или защото беше рано и полици€та им още спеше, без проблеми.
   
    —ърби€ дет се вика на един дъх с 1600 динара. ¬ ’ърватска има превъзходна магистрала Ц права, равна и ненатоварена и на всеки 5 км - ќтморище с водичка и с€нка, и кофи за боклук. “върдо б€хме в ≈вропа, €вно. ≈динствени€т проблем по тази магистрала е да се удържиш буден. јко не б€ха любимите същества в колата да пе€т и приказват, тр€бваше да мина на автопилот. —ловени€. Ўенген. ќстър поглед.  ъде отиваш? ѕари? –езервации? ƒай, да видим.  олкото и да имаш самочувствие, леко ти го смачкват. —лава богу, за 5 мин прескочихме ќ““ј“Џ . —ловени€... ќще преди 30 години баща ми се върна оттам с пълен куфар шоколад, и каза: Д“и€ не са никакви югослав€ни, те са повече австрийци от австрийцитеФ. » сега се потвърди това впечатление. ѕодредени села, чистота, цвет€, подстригани пол€Емного европейско ;). ј Ћюбл€на е много събран, стилен, чист, тих при€тен град. јлеи за колоездачите, светофари за т€х и никой не им паркира на алеите. ¬ечерта край реката - всички заведени€ със свещи, музиканти по площадите. ќчаровани б€хме, а супа, сервирана в хлебче, със страхотна месна бира —окол. ƒа ви кажа честно, от всички величествени красоти, които вид€хме, това м€сто ни грабна като м€сто за живеене. јко избирахме от градовете, къде искаме да живеем, това е Ћюбл€на. ќще си см€тат в —»“-ове (словенски нТам-кТъв си толар) - еврото не е особено модерно.
   
    ѕът€т ни отведе в пещерата ѕостойна. —трахотно е да се види. »ндиана ƒжоунс може да се почувстваш. ќттам искахме да минем през “риест, покрай брега, да зърнем јдриатика, но не стана. ѕусти магистрали така ни извърт€ха, че само камиони и бетон вид€хме.  арай да върви, нали летим към ¬енеци€. √раница. Ѕонджорно!, и сме в »тали€. ”сещането е.... коли, тирове, коли, тирове - е, това е наш избор. јко искаш да стигнеш за време, което можеш да предвидиш, това е път€т. ѕристигаме, за първи път без лутане, в хотел —ан  арло в ћестре. „удесен, удобен, професионално отношение, добър английски. √муркане под душа и бегом към ¬неци€.
   
    ќ, ¬енеци€! √рабва те тутакси. “ам се загубваш на мига, но това е толкова очарователно. ѕосле ненадейно се намираш, където тр€бва. “ърсиш едно, попадаш на друго.
    јма си заслужава.... “и€ венециански търговци, €вно, въртейки бизнеса по —редиземноморието, добре са припечелвали и, сущи наши новобогаташи, са гледали да го демонстрират. ¬секи се е състезавал със съседите си Ц по-гол€м дворец, от по-велик майстор да вдигнат. јма така е, има ли пари и култура има. ј ¬енеци€ има, всичко има.
    «а съжаление, една нощ и половин ден, и сме по път€ към ‘лоренци€. ћного ефектен път. ќт Ѕолон€ към ‘иренце (не знам от Сде това ‘лоренци€) магистралата минава високите јпенини, демек тунел-завой-тунел-завой. » то завои, дето трудно се взимат с 100км/ч, а колоната пердаши със 130-140. јко минеш в другата колона, отиваш при тировете и там - не е оферта...(на 5 метра дистанци€ са). ѕочуствах се като Ўумахер, нали съм в страната на ‘ерари. ј за капак, между тунелите - здрав дъжд, едва се вижда. јма накефих се, р€дко се случва да влагаш 100%.
   
    ‘лоренци€. ћного е красива. ћного пищна. ¬ ”фици ни забол€ха краката, огромно съкровище. ћного дни са нужни. ≈, друг път - още. ’отелът Ц риали ренесанс. —та€та - 40 квадрата, таванът на 5 метра, канализаци€ - външна. Ќаправо чувахме въздишките на ћедичите през стените. ≈, това удоволствие, обаче, изисква колата да се подслони в гаража на Ѕаричело (мисл€, че е пр€кор) за същата сума като нас. ¬ечер е много хубава ‘иренце, свободна, при€телска оживена, усмихната. ќпитайте Дбистика флорентинаФ (бифтек), около кило е, и тосканско б€лоЕѕожелавам ви го! ѕалацо ѕити, дел јкадеми€ (ƒавид) - един ден.... ѕусти живот, забързан.
   
     ъм –им. Ќапускаме магистралата. «аслужава си. »нтересно, очарователно, любопитно. ѕиенца - градът на пенсионери и пинокиовци. ≈стествено, се заплесваме и атакуваме –им по тъмно. √решка! Ќ€колко обиколки на ѕорта ди ћаджоре и се намерихме.
   
    –им. ƒали защото много очаквахме или друго, но този ¬ечен град се оказа по-пренаселен, по-шумен и по-мръсен, отколкото си представ€хме. «а добре пресирани и стресирани софи€нци, –им е типична градска блъсканица. ’отелът ни, б€ха ни го избрали при€телите от –им, се оказа разочарование. —обственост на ¬атикана Ц типични€т лукс и власт. ”правл€ван от един йезуит, много прилича на нашенски пенсиониран полковник.  лиматик - централен, пуска се по желание на йезуита. » найЦщурото изискване: да се прибереш до 11.30 ч.  акто и да е усп€хме, с много парларе и ръкомахане, да вкараме един член от семейството във вила Ѕоргезе на оригиналите на –афаело. ќстаналите се отдадохме на разходки в парка, римска жега си беше. ћного при€тни са откритите туристически автобуси. Ќаистина е удобно и при€тно да огледаш града от втори€ етаж, без да ти изтръпнат подметките.
   
    ¬атиканът. ћного катерене и търпение са нужни да се покатериш на —вети ѕетър на купола, но пък си заслужава гледката. –азбрах откъде прав€т картичките. ¬ечен град, добре е да го погледнеш отгоре, помага за самочувствието. —лед насладата от простора, като контраст на усещането, вътре в катедралата се почувствах много потиснат. “олкова труфено, трупано, претрупано, натоварващо, че смазва. «лато, мрамор, могъщество. ќставам си православен отвън на площада. «а разтуха отидохме до ќсти€ Ц морски€ квартал на –им. √мурнахме се в “иренското море с огромно удоволствие.
    Ќа път към —оренто. »збрахме оттам да отидем на  апри, а не от Ќеапол. —оренто си заслужава песента на ƒжили. ¬сички къщи, къщички, резиденции гледат към неаполитански€ залив. Ќо  апри Ц ќ,  апри!  огато се покатериш с наклоненото трамвайче, после с автбус(ченце), с размери на полско фиатче, а после с лифта до върха разбираш, защо му слагат ДќФто отпред.
   
     ъм ѕозитано и ѕра€но. “ова е ѕЏ“я“, отсечен в скалите - криволичи и предостав€ ко€ от друга по-зашемет€ващи гледки. ƒобре, че са направили парапети, на всеки завой може да излезеш от път€, такова прехласване. ћестните легенди за имената на градчетата от Д остери€ јмалфина е —орентинаФ са, че дева ћари€ е б€гала и спр€ла тук, спр€ла там. Ќищо чудно, боговете да са го посещавали.
   
    ѕозитано н€ма нищо общо с наши€т италиански дипломат - там не са го чували. ѕра€но, където б€хме намерили хотелче, е същото, поникнало с€каш на южните скали, градче. ћного е хубаво, разбираш защо са им така добри канцонетите, всичко там така въздейства, да запееш, да се отпуснеш. ќпън √ейт се казваше наши€т хотел. ¬еликолепно м€сто, вижте сами
   
    јмалфи, като прочетеш малко за истори€та му се оказва, че е бил не по-малка или слаба република от ¬енецианската, но защо ли е поЦнеизвестен не €сно.  ато се загледа човек, като че ли всичките тези градчета са строени само за картички.
   
    ѕрез Ѕари към »гуменица. ’убав ферибот, само дето ни събудиха в 3 часа да слизаме, а той едва в 5 ни изсипа от търбуха си на пристанището. ќт там - ту магистрала, ту не - до янина. »ма какво да се види там от деспотството на јли ѕаша. »ма островче с чудесни кръчми и музеи. ќт вс€къде те черп€т баклава за добре дошъл, с иде€та да купиш, ама от толкова баклавички така се заслажда, че само вода ти се ще. » пещерата ѕерама си заслужава ходенето, т€ е по-скоро дълбока, отколкото дълга. Ќощувахме в ћецово, много колоритно село - дон€къде напомн€  опривщица и  овачевица. —иренето им наистина е страхотно, и с узо, и с вино може.  окореци, сувлаки - определено се почуствах по добре от италианските ресторанти. ’азайката ни (то си е хотел, но те посрещат като у дома си),  алиопа, се стараеше много. «а всеки наш въпрос тичаше до речника.
    √ърците €вно са поЦв€рващи хора от нас. ¬сички кандила по път€, а те са на всеки завой, б€ха запалени и имаше цвет€. ѕример за това може да се види в ћетеора. “ези там са строени с в€ра, а не със злато и огън като ¬атикана.  амък по камък нагоре. Ќ€ма друг начин освен с в€ра.  ойто е ходил е усетил, който не - да погледа
   
    ќт там се насочихме към ≈гейско море. Ќей ѕори, странно как толкова гол€м курорт го н€ма на картата.  ато антипод на нашето „ерноморие, там се строи до 2-3 етажа и на 100 м. от морето. ѕредставете си плажът на јлбена, кристално море, две алеи за пешеходци и хотелчета, по-скоро къщи, с ресторант или кафене отдолу. √арсониера на тази първа лини€ е 25 евро. Ќаправо да се чудиш, защо толкова години инвестираме по нашето?! Ќ€мам об€снение, и за капак е на по-малко от 400км. «а н€колко часа само б€хме в —олун, изумени сме от този град. ћодерен, млад, богат, светещ, чист.
     ъм Ѕългари€, трепетът е разбираем. √раницата, метакса от фри-шопа и към дома. ќт светлата √ърци€, вече е среднощ, в тъмното. “ъмно, но родно. «а 3200 км не вид€х полицай и хоп! в тъмно и тайно селце - щрак! ѕревишена скорост - с 80 през населено м€сто в 2 часа през нощта. ’ванаха ме мен - злоде€. ≈, добре дошли у дома. ѕо нататък се гмуркаш в дупките от недоправената магистрала в тъмницата, н€ма една табела или лампа - ама те лов€т нарушители.
     арай, след такова пътешествие човек се зарежда с добро. ƒай Ѕоже всеки му!
   
    »зводи и полезна информаци€
   
    Ѕе то кратко съм го описал, ама лека по лека по лека ще се допълва. “а да сподел€ н€колко извода.
    1. «а първи път, съвсем сами, планирахме и организирахме нещо такова. “о верно, че е страшно вълнуващо ама сега си давам сметка за риска. Ќито от хотелите имахме представа нито от път€, къде, колко как - от самото начало. ’ората с ексурзоводи, подготвени, зна€т, на групи, а ние - тримата. » всичко - по нета, е то ми е зана€т, ама все пак.... ѕърви извод: «а всичко можеш да разчиташ на хората от този клуб. «на€т всичко, ако не зна€т ще го намер€т. —амо сподел€й!
    2. ‘инансово. ’отели, гориво, зелена карта, медицински застраховки, зареждане на кредитните карти(по-добре две от една :)), ферибот, оборудване на кола, карти, атласи и, много важно - резервации за повечето музеи - беше направено оттук. ¬ много прилични граници. —пане за около 100 евро за трима, 3200 км път 220л. Ќафта - около толкоз евро. ѕътните такси не ги помн€. »ма ги в сайта на ћишелин. ƒотук добре. јма малко с ресторанчетата се поол€хме.
    ¬тори и други изводи: Ќе търси ресторант прегладн€л, не се довер€вай на майстора, чети по внимателно менюто, н€ма да е зле при€тели да препоръчат нещо. »люзи€та, че можеш да хапнеш нещо на улицата евтино, си е илюзи€. ѕо-добре истинско ресторантче, добре е да се прочетат гидовниците. –азните корабчета, влакчета, лифтове, лодки, атракционни трамвайчета и автобусчета, по правило, ти взимат повече от колкото очакваш. ¬ смисъл, винаги можеш да го направиш и по разумно, но ако ти е за първи път, като нас, си е купон. ћисл€, че харчехме по повече от 100 на ден.
    3. ‘ерибота 165 евро за тримата и колата - при това кабина ј-ј на горната палуба, само дето беше двойка. јма това е резултат на супер промоци€ от фирмата (виж по-горе да не излезе че съм им агент) - горещо го препоръчвам, аз прекарах ц€ла нощ над обърканите гръцки сайтове за ферита с молив в ръка и едвам достигнах 240 евро, при мижава тройка в трюма, на най-мизерната компани€, в неудобен час.
    4. ѕокупки само на картички, сувенири, карти и книги сме направили. “о вече не е он€ запад. дето има всичко, а ние - нищо. Ќе ми достигаше един диск за камерата и си потърсих в »тали€. ≈дно фото до ¬атикана ми предложи един, за 10 евро. REALLY!? питам аз, а човекът с учудване пита: —къпо ли ви е? ќтказах гордо. ¬ ќсти€ попаднах на супермаркет и си викам, е сега ги надхитрих. “ам б€ха по 9. ј в —офи€ са по 1.20 в лева. »звод: “а техническата подготовка си е по-изгодно да се направи тук.
    5. »талианците са любезни. ѕиташ на английски, те кимат, кимат и ти отговар€т, силно ръкомахайки на италиански. Ѕ€х страшна картинка с един карабинер. јз учтиво ƒу ю спиик инглиш, той вежливо и внимателно ме изслушва и казва ЏЏ? јз отново, с още по-прости изречени€ и повече движение в стил –јѕ. “ой - ЏЏ? и така, докато нашата при€телка от –им не се намеси в пантомимата.
    ќсновен извод:6. “ова е приключение, щастливи сме че го направихме.
   
    ’отелите
    “ози в Ћюбл€на е младежки, евтин и тесничък, в бан€та можеш да влезеш след изпускане на въздуха. Ќо чисто и за една нощувка става. —ледващи€ път ще избера друг. “ози във ¬енеци€ - ћестре е супер. Ћесно се намира,паркинг - това за ¬енеци€ е бонус, професионалисти са хората говор€т английски имат програми, билети, екскурзии много го харесхаме за цена 85 евро за тройка е перфектен.
    «а ‘лорентински€ ... 40 квадрата ста€ с 5 метров таван. ћного е ренесансов. ћай оттогава са му настилките и стените. ќт една страна е изжив€ване, от друга колата тр€бваше да е в гараж за 25 евро, все едно 4 член на семейството. ¬ центъра лесно стигаш до вс€къде но..
    «а –имски€...’ъм той се оказа на ¬атикана. Ћукс и власт. ћного луксозен, но в шумен квартал, евтин но на рецепци€та седи йезуит който знае само италиански и заключва в 11.30. «а –им не бих отишъл втори път в него.
    ј за ѕра€но ќќќ! супер там е романтика, красота, трудно е да се опише, виж снимките от сайта. ‘ерибота е чудесен имамахме кабина ј-ј на най-горна палуба за супер промоци€. ѕрепоръчвам да се купува от агенци€та в —офи€.
    ¬ ћецово стопанката ни  алиопа се стараеше страхотно. —импатично домашно тип  опривщенско хотелче. “ам важни са хората. ј тези б€ха много мили. ѕак бих отишъл «а морски€ бр€г на ≈гейско - никакви проблеми и цените и морето супер
   
    јвтор: Ѕай  ольо
    http://stojtscho.blogspot.com

—нимка 1—нимка 2
—нимка 3ћ€сто за закускаћ€сто за закуска

ƒайте ¬ашата оценка за този пътепис


 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до »тали€
÷ени на билети до »тали€
»збрахме за вас...
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - ѕътепис | ≈вропа | »тали€ | ћеждународни екскурзии | ƒо »тали€ и обратно - през къде ли не....
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com