dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ¬торник, 21 ћай 2019 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
¬ сайта
  ‘орум:422
  —татии:518
  ќферти:115
  Ќовини:817
  —нимки:2037
   аталог:231
  ѕътеписи:949
   онкурси:6
   нижарница:10
  ѕотребители:3786
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Ќовини
  ќферти

ѕътепис
‘лаг   »тали€
   ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€  | E-магазин 

   рай бреговете на Ћигурско море Ц една различна »тали€
  ѕубликуван от admin на 30 ћай 2007 г.
  “ози пътепис е прочетен 2456 пъти, рейтинг: 2.88

  

    Ќощта бе топла, но прохладна от сребърни€ бриз, който духаше откъм морето и изпълваше терасата на открито на единствени€ хотел във ¬ернаца. Ќие б€хме и единствените гости в него и поради липсата на други, домакините решиха да си побъбр€т с нас, макар че мо€т италиански далеч не е сред най-добрите. Ќо смехът и при€телското, топло отношение към нас, а не на последно м€сто и н€колкото чаши от местното вино "ди таволо" направиха думите излишни. ”смивките и обсъждането на менюто прераснаха в рисунки върху салфетки и разм€на на снимки. ѕо време на десерта вече знаехме колко деца имат, за кой са се омъжили и къде живе€т. —лед това, за да се разтъпчем след обилната вечер€, решихме да обиколим тихото селце и спр€хме за отдих на ке€. Ћуната беше образувала лунна пътека по тихите води на Ћигурско море, а то ласкаво припл€скваше под краката ни. Buona notte!
   
    ѕет изолирани селца
   
    —ърдечността и гостоприемността на хората в »тали€ винаги са една от "забележителностите" на тази страна и красотата на „инкуе “ера само подчертава топлото отношение на онези, които € насел€ват, към туристите. ¬ превод името на областта означава "пет земи", обозначавайки по този начин петте села, които се прот€гат по "пиратските заливи", нар€зали брега между ѕиза и √енуа. ѕешеходни маршрути свързват селищата и разкриват неверо€тни крайбрежни гледки. ѕреди железницата те са били единствената връзка помежду им. ¬ернаца като че ли е най-живописното от петте, с къщите, бо€дисани в пастелни цветове и криволичещите пътечки, извеждащи до околните върхове. –ибарите изтегл€т лодките си на брега, докато многобройните им домочади€ приготв€т вечер€, а най-младите членове си игра€т на топка на градски€ площад, запращайки € в стената на местната църква от ’≤≤≤ в. ÷ентралната му улица е все още настлана с оригинални€ паваж, но обточена с модерни магазини и кафенета, които се опитват да върнат предишното очарование с ракитени столове и маси, до които обаче достига дъха от модерните италиански машини за кафе.
    Ќай-добри€т начин да се потопите в атмосферата на „инкуе “ера е като останете ден-два в н€кой от близките градове и от сутрин до вечер обикал€те многобройните местни пътеки. ѕървата сутрин може да тръгнете от –иомаджоре на север и след 2 км. да стигнете до ћанарола. “ам да хапнете в ресторант, разположен на тераса, гледаща към малки€ залив или да разгледате домашно приготвените сладка и други вкусотии в откритите магазинчета. ќще 2 км. на север ще ви отведат до покрити€ със скали плаж на  орнили€. —еднете на н€кой камък и послушайте прибо€ на Ћигурско море. ≈два тогава човек може да усети колко изолиран е бил този район, преди железницата да го свърже с останалата част на »тали€. јко след плажа и плуването са ви останали още сили, може да се изкачите до  орнили€, ко€то се намира точно на хълма зад плажа. ќттам не само се открива зашемет€ваща гледка към "морскосиньото" на Ћигурско море, но и ще опитате едно от най-хубавите вина на »тали€: хълмовете са идеални за отглеждането на лоз€ и много от огрените от слънцето склонове се използват "по предназначение".
    Ќа втори€ ден може да тръгнете от ћонтероса. “ова е най-гол€мото от околните села, с население над 2 000 души. √лавната забележителност тук е старата част на града, до ко€то се достига по тунел в склона. √радски€т площад гъмжи от хора по вс€ко време на ден€ и годината Ц през л€тото мъжете го окупират в задълбочена и разгорещена игра на карти.
    Ќа юг от ¬ернаца поема друг пешеходен маршрут. ѕътеката следва склона на хълма и се вие през лоз€, а нейни разклонени€ слизат до непристъпните откъм морето заливи. –азсто€нието е само 6 км., но изглежда повече, заради посто€нните изкачвани€ и слизани€ на пътеката. —лънчеви "зайчета" игра€т по не€ от проврелите се през широката, но рохкава корона на пиниите слънчеви лъчи. ¬ъздухът е напоен едновременно с аромата на планина и море. “€ завършва на м€сто, откъдето панорамата към ¬ернаца е просто изумителна.
   
    Ќа север към —анта ћаргарита и ѕортофино
   
    Ќа 1 час път на север с влака се намират н€кои от изкушени€та на вече известната на по-гол€ма част от хората италианска –ивиера. —анта ћаргарита е изпълнена с качествени ресторанти и оживен пазар, разположен на средновековни€ й площад. Ћегендарни€т ѕортофино се свързва със —анта ћаргарита посредством 8 км. път или ако предпочитате водата Ц 30 мин. с лодка. “уристите се надпреварват за второто, защото гледките, които се отвар€т една след друга като ветрило пред очите спират дъха. »зл€злото с€каш от пощенската картичка пристанищно градче заслужава всички суперлативи, които се сип€т по негов адрес. –азгледайте малкото, но живописно пристанище, разходете се по главната улица, изкачете се по уличките, катерещи се нагоре, за да хвърлите поглед наоколо. ѕосле слезте, харесайте си ресторант и се насладете на италианската паста, вино и капучино.
    «а щастие, всички, които идват на италианската –ивиера, могат да посет€т слабо известни€ регион „инкуе “ера, така че н€ма да ви се наложи да избирате между двете. Ћесно може да опознаете и "двете –ивиери" в рамките на 3-4 дни. “ова ще бъде ваканци€ във ваканци€та ви.
   
    јвтор: –адослав –айков
    ƒневник.bg

ѕортофиноѕортофино

ƒайте ¬ашата оценка за този пътепис


 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до »тали€
÷ени на билети до »тали€
»збрахме за вас...
‘отогалери€
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - ѕътепис | ≈вропа | »тали€ | ћорски туризъм |  рай бреговете на Ћигурско море Ц една различна »тали€
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info
—паси, дари на... √ласувайте за този сайт в Ѕ√ чарт ќказион за бебешки и детски стоки  ниг»ко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2019. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com