dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 12 Декември 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:520
  Оферти:98
  Новини:835
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3791
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Италия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Hic Abdera* - част I
  Публикуван от admin на 11 Февруари 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 2194 пъти, рейтинг: 2.27

  

    Може би най-глупавото нещо, което хората правят, когато тръгнат към известни туристически дестинации, е да се опитат да посетят всички, ама всички до една, културни забележителности на въпросното място.
   
    И българите не правят изключение, с тази разлика, че опоскват каквито магазини видят, ако там има такива, разбира се.
   
    Глупава работа, брате, глупава. Да обикаляш като овца не си е работа. Особено когато става дума за Рим.
   
    Центърът на света, градът на папата, градът на седемте хълма, мощното гнездо на Римската империя и разни такива, ако трябва да бъда грандиозно описателен.
   
    Ако не трябва да бъда грандиозно описателен, бих казал, че е градът на монахините (разбираемо е, щом е на папата, ама ви казвам - има монахини с тонове), градът на най-странните цветнокожи пришълци от целия свят, градът на кресливите мъже, градът на хората, които си падат по маратонки с камери, градът с най-много останки на квадратен метър, градът с най-тесничките маси за хранене на открито, градът с най-много малки коли на глава от население, градът с най-много сгодени мъже и жени, и още, и още все в този дух.
   
    Оказва се, че Рим извън туристическите пътища е доста по-интересен . В този случай спокойно може да пропуснете папата. Вместо да се редите около 1000 часа, за да разгледате музея на Ватикана или да се качите на върха на базиликата Свети Петър, има други неща в Рим, които са доста по-интересни. Ще ви спомена някои от тях (ако все пак искате да чакате, станете по-рано и си пригответе повече пари, за да платите по-скъпо, но да не висите толкова, защото си е срамота да си губите времето в Рим).
   
    А, и важно предупреждение за шопинг маниаците. Рим не става за пазар. Повтарям: не става. Ако искате готини неща за пазар – бегом в Милано, в Рим е скъпотия и интересните марки са треснати в един търговски комплекс, недалеч от летище Фиумичино. Дотам обаче може да се стигне само с такси или кола под наем. А ако сте дошли с такси (за много, много евро) трябва да се помолите на Господ някой от хората с коли, които си тръгват, да ви откара някъде в Рим или поне до Фиумичино. Лоша работа, тоест.
   
    И така, интересните неща, които не бива да пропуснете да видите и направите в Рим. Време – поне три дни. Ако имате повече – още по-добре.
   
    1. Domus Aurea
   
    Преведено от латински, означава “Златният дом”. Става дума за огромния дворец на император Нерон. Същият този хубавец е опожарил древен Рим през 64 г. от новата ера, подложил е на мъчения и изгаряне ранните християни и е видял сметката на апостолите Петър и Павел, които през това време покръствали усилено римляните.
   
    За съжаление дворецът сега го няма. Издигал се е на Палатинския хълм (най-шик мястото в древен Рим) и бил толкова голям, че е имал излаз и на хълма Есквилин.
   
    Сега има разни останки, и то какви. Всъщност, да ви кажа право, древният Рим е много интересен. Така че не пропускайте. Та пред хълма Палатин, където се е извисявал домът на Нерон има едно място, наречено Римски форум. Това си е било сърцето на града.
   
    И там са били построени разни интересни неща. Направо да се чуди човек как са ги вдигнали. Гледката е доста величествена. А и не искат пари. Ще можете да видите колоните от Храма на Сатурн, които са мега, мега високи. Там е арката на един император (императори да искаш) - Септимий Север, който я е вдигнал през 204 г. от н.е. Този Север, въпреки че носи такова ледено име, е роден в Африка (не е бил чернокож, де), но арката си я бива. От нея са копирали всички модерни арки. То какво ли не са изкопирали от бедния древен Рим, но нейсе.
   
    На Форума е и Храмът на Веспасиан и Тит (всъщност от него са останали три колони, но доста внушителни). А този Веспасиан е бил император (изненада, а). Веспасиан е сменил Нерон на трона, като дори създал и нова династия. Именно той е измислил израза “парите не миришат”. А, ако се питате кой е Тит, то това е сина му. Също император. Той пък е довършил строежа на Колизеума през 80 г. от н.е.
   
    За съжаление докато царувал гордо и величествено, строейки Колизеума, за да има къде да се разтушава от гледката на мушкащи и млатещи се гладиатори, изригнал Везувий и заринал с лава Помпей и Херкулан. Доста сериозна антична трагедия. Лоша работа, но пък като го изравят през 18 век, учените го превръщат най-добре съхранения античен град.
   
    Като казахме Колизеума, хвърлете му един бърз поглед, той е точно до Форума. За справка, откриването му траело 100 дни и през това време видели сметката на 500 000 души (брррр) и 5000 животни (слонове, тигри и всякаква фауна). Брррр пак. За да стигнете, хващате втората линия на метрото (не може да я сбъркате, викат й Linea B и влакчетата й са обсипани с графити и са едни смотани и мръсни вагони) и се стоварвате на спирка Colosseo (т.е. Колизеума на италиански).
   
    Ако дадете газ по Via dei Fori Imperiali ще стигнете до музея на Виктор Емануил II (крал, пада се роднина на Симеон Сакскобургготски и е сочен за обединител на Италия). Огромно нещо. Не кралят, а неговият музей. Не го разглеждайте, освен ако не си падате по пищови от по-миналия век, байраци и снимки на мустакати генерали.
   
    Качете се най-отгоре и се отдайте на гледката. Това е мястото с най-хубавата гледка в Рим. А, да. Пускат безплатно. Е има и платен асансьор, който те вдига още по-нависоко, но нямате нужда от него.
   
    2. Party Time
   
    Рим не е никак парти място да ви кажа. Дори и римляните ще ви го потвърдят. Но има една зона в града, в която бъка от клубове, доста прилични при това и ходят интересни хора. От тези, черните и цветните, които са наводнили целия град, до най-горещите мацки и пичове.
   
    Та мястото е малко смотано, прилича на индустриална зона, но кипи живот. Най-хитовият клуб в момента е Goa. Намира се на Via Libetta номер 13, в южната част на града. По тази улица всъщност са наблъскани най-посещаваните диско забавления. Входът в Goa е 15 евро за жени и 20 за мъже. Ама трябва да ви одобри фейс контрол. Ако ви хареса, ви вдигат едно въженце и влизате, точно като по филмите.
   
    И да знаете, че вътре не се пуши. В никой клуб или заведение в Рим. Това е положението. Което е хубаво, защото не смърдиш на пропаднал пиянца, като се прибереш.
   
    3. Време за монахини
   
    В Рим изникват отвсякъде тези женици. Особено пък в неделя, когато папата държи проповед от площад Свети Петър. Вместо да снимате папата (ако сте там в неделя, иначе надали ше го срещнете да се разхожда из народа) и колоните, опасли този величествен форум, обърнете внимание на монахините. И да не мислите, че са в едни и същи одежди всичките? Не. Всеки орден си има различно облекло. Кафяво, черно, бяло, синьо – истинска лудница.
   
    Най-правещи впечатление със своята богоугодност и стоицизъм бяха едни испански сестри, от чийто очи гореше такъв набожен плам, че ти ставаше греховно само да ги погледнеш.
   
    Някои от тях говорят английски и се оставят да бъдат заговаряни. И казват интересни неща. Така че се пробвайте да ги питате нещо, примерно за някоя църква или къде да се помолите, или къде има православен храм. Разни такива. И да знаете, че са много мили.
   
    *В превод от латински: “Тук е Адбера”. Всъщност е древноримска поговорка, означаваща: “Ето глупака!”. Смятало се, че в Адбера (тракийски град на Егейско море) живеят най-глупавите хора на земята.
   
    Сложена е като заглавие, в смисъл да не ставате туристи-глупаци, докато разглеждате Рим.
   
    Автор: Александър Иванов
    Днес.bg

Рим е доста зелен град. В ляво се вижда Форумът на император Траян.Рим е доста зелен град. В ляво се вижда Форумът на император Траян.Ето и част от него (Форума). В дъното е Колизеума.Ето и част от него (Форума). В дъното е Колизеума.
Вместо да чакате по опашки, вземете да се разходите. И разгледайте древния Рим. Например Колизеума.Вместо да чакате по опашки, вземете да се разходите. И разгледайте древния Рим. Например Колизеума.Траяновата колона.Траяновата колона.
До Колизеума и недалеч от Траяновата колона е Форума и хълма Палатин (на снимката, където са дърветата).До Колизеума и недалеч от Траяновата колона е Форума и хълма Палатин (на снимката, където са дърветата).В дясно е Арката на Тит е построена в чест на победата на император Тит в Юдея. Тогава човекът е превзел Йерусалим (70 г. от н.е.).В дясно е Арката на Тит е построена в чест на победата на император Тит в Юдея. Тогава човекът е превзел Йерусалим (70 г. от н.е.).

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Италия
Цени на билети до Италия
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Италия | Международни екскурзии | Hic Abdera* - част I
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com