dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 25 Ноември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Италия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Рим - Вечният град
  Публикуван от krasi46 на 20 Август 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 6777 пъти, рейтинг: 4.70

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Лятно настроение"

    Пътувахме от Пиза за Неапол, около 600 км. по живописния браг на Тиренско море, осеяно с многобройни райски кътчета за отдих и развлечения, където не липсваше нищо. Даже в многобройните минимаркети по къмпингите открихме, че се продава черен и червен хайвер, стотици видове сирене и колбаси, което преди години беше невиждано в България...
    И ето го Рим - Вечният град /La citta Eterna/, световният уникален музей под открито небе, столица на 28 вековна Римска империя и настояща Италия. Градът е разположен край бреговете на р.Тибър и е основан 753г. преди новата ера от Ромул, единият от близнаците, отгледан от вълчицата. И днес вълчицата, кърмеща братята Ромул и Рем, е символ на града. Това е град, история на една цивилизация, основан върху седем хълма. В града има повече от 100 музея. Тук е най-големият храм в света - "Св.Петър, но и най-малката държава - Ватикана. С многобройните си стари сгради и известни площади, великолепни вили, наподобяващи дворци и десетки фонтани, градът е оставил трайни впечатления в съзнанието ми. И сега си мисля за прочутия фонтан "Треви", в който винаги хвърляхме дребни монети, за да се завърнем според легендата отново във Вечния град и наистина се завръщахме отново и отново.
    Една от най-забележителните постройки на града е Колизеят, в който са се устройвали големите зрелища - гладиаторски борби, борби с животни и мн.др. За него древен поет е писал: "Докато съществува Колизеят, ще съществува и Рим, а когато рухне Колизеят, ще рухне и Рим. Рухне ли Рим, ще рухне целият свят."
    Но да посетиш Рим и да не видиш папата - това е срам, който измихме едва при третото си посещение на Ватикана, резиденцията на Светия престол, разположена на хълма Монте Ватикана. Най-малката държавица в света - само 0,44 кв.км. и население 1000 души, е обградена от висока каменна стена, зад която се влиза трудно. Това е и най-мощната банка в света. Ватикана е още: храмове, музеи, библиотеки, градини. Към Ватикана е и величественият храм "Св.Петър", построен на повече от 15 дка с дължина 211м. и височина 141м., обграден с галерия от колони. Вътре храмът е пълен с произведения на изкуството - стенописи, мозайка, скулптури, работени от Микеланджело, Рафаело и мн.др. известни творци. В многобройните си вътрешни параклистчета винаги се молят десетки италианци и чужденци. В едно от тези кътчета беше приклекнало около 12 г. момиче, което се молеше страстно с треперещ глас. В един момент към него се приближиха двама яки италианци, сграбчиха я и независимо от жестоките писъци, които и сега отекват в ушите ми, я поувлякоха към огромна желязна врата, която след тях се затвори с трясък. На въпроса ми какво става, отговорът беше, че това момиче предадено за монахиня, избягала е и сега я връщат...?
    Най-забележителното място във Ватикана е Сикстинската капела, изписана от великолепни фрески от Микеланджело и мястото, където се избира новият папа.
    Когато попаднах за първи път в Рим, се чудех коя част от града да посетя, коя забележителност да разгледам, на кой хълм да се изкача, за да се любувам на древните му средновековни или съвременни сгради. Трудно е да се видят над 400-те черкви и катедрали с шедьоври на живописта, но истината е една - в Рим се влюбих от пръв поглед. Никога не ще забравя Пантеона - величествен храм с овална форма, в който е вграден гробът на великия художник Рафаело, нито пък арката на Тит, издигната на Римския форум през 81 г. Наблизо е и Траяновият форум, върху който се издига 38 метровата колона на Траян и върху която са изобразени над 2500 релефни фигури.
    В цяла Европа Рим е градът с най-много площади, като пиаца /площад/ "Сан Риетро" пред едноименната базилика, обграден от 284 колони и 96 скулптури, фигури на пророци и светци,като площад "Испания", едно от любимите места за разходка на римляните,с много сергии на цветари, интересни украшения и сувенири, или площад "Венеция" с най-големия паметник - "Олтара на отечеството", широк 135 м. и висок 79 м., изящно изработен отмрамор.
    В Рим по един от мостовете на р.Тибър, обграден от двете страни със статуи, стигнахме до замъка-крепост "Св.Анжело" - интересен както в историческо, така и в архитектурно отношение. Тук Тоска от едноименната опера се хвърля в р.Тибър след убийството на Марио Каварадоси - нейният любим.
    Рим е известен още с красивите си паркове, древни университети, многобройни банки, модерни магазини и луксозни хотели и ресторанти и вече е достигнал до брега на морето с многото съвременни предградия и квартали.
    В Рим един италианец, впечатлен от внушителната фигура на мъжа ми, извика: "Американо". Отговорът ни беше: "Но синьоре". И тогава се започна едно дълго гадаене - англичанин, французин, испанец, немец, докато накрая се предаде, поднасяйки ни ароматично италианско кафе. Когато му казахме, че сме българи, извика с още по-голямо въодушевление: "Булгаро" и започна да се удря по главата, за да си спомни какво знае за България. Накрая извика повторно: "България, да, разбира се, най приятното място за ловуване".
    В Рим ядох и най-вкусната пица, най-ароматичният сладолед, пих най-сладката вода от римските чешми по улиците. В града можеш да се скиташ с години по музеите, дворците, черквите и катедралите, художествените галерии и къде ли не още и никога не ще видиш всичко, но напускайки го оставаш с хиляди спомени, толкова силни, че сякаш животът ти е минал в този вечен град.

Добави във Facebook   


СИМВОЛЪТ НА РИМ - ВЪЛЧИЦАТА С БОЗЕЩИТЕ РОМУЛ И РЕМСИМВОЛЪТ НА РИМ - ВЪЛЧИЦАТА С БОЗЕЩИТЕ РОМУЛ И РЕМБАЗИЛИКАТА "СВ.ПЕТЪР"БАЗИЛИКАТА "СВ.ПЕТЪР"
ПОГЛЕД КЪМ ПЛОЩАДА ПРЕД ВАТИКАНА, ДВОРА И ГРАДИНИТЕПОГЛЕД КЪМ ПЛОЩАДА ПРЕД ВАТИКАНА, ДВОРА И ГРАДИНИТЕфОНТАНА "ТРЕВИ"фОНТАНА "ТРЕВИ"
ФОНТАНА "ТРЕВИ", ПОГЛЕДНАТ ОТ ДРУГ ЪГЪЛФОНТАНА "ТРЕВИ", ПОГЛЕДНАТ ОТ ДРУГ ЪГЪЛКОЛИЗЕУМЪТ В РИМКОЛИЗЕУМЪТ В РИМ
ЗАМЪКЪТ-КРЕПОСТ "СВ. АНЖЕЛО" И ПАНТЕОНАЗАМЪКЪТ-КРЕПОСТ "СВ. АНЖЕЛО" И ПАНТЕОНАПО УЛИЦИТЕ НА РИМ, ПЛОЩАД "НАВОНА" И "ОЛТАРА НА ОТЕЧЕСТВОТО"ПО УЛИЦИТЕ НА РИМ, ПЛОЩАД "НАВОНА" И "ОЛТАРА НА ОТЕЧЕСТВОТО"
ИЗГЛЕДИ ОТ РИМИЗГЛЕДИ ОТ РИМФРЕСКИ ОТ "СИКСТИНСКАТА КАПЕЛА"ФРЕСКИ ОТ "СИКСТИНСКАТА КАПЕЛА"

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Италия
Цени на билети до Италия
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Италия | Международни екскурзии | Рим - Вечният град
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com