dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Пътепис
Флаг   Йордания
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  От София до Аман на железен кон
  Публикуван от etnatour на 16 Октомври 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 3784 пъти, рейтинг: 2.26

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Стъпка 1: От София до Истанбул
   
    Този разказ започва да се разгръща в спалния вагон на влака по линията София - Истанбул. Обстановката във вагоните на българските железници е добре позната, но вкусът от пътуването е неповторима смесица от приятни емоции и дребни изненади. Послевкус на събуден трепет по копнени приключения.
    В Истанбул пристигаме около 10 сутринта. Настаняваме се в хотел Sunlight ***, който се намира в старата част на града. Денят минава неусетно в разходки до двореца Топкапъ, Синята джамия, Света София и пазара, които са на пешеходно разстояние от хотела.
    Стъпка 2: От Истанбул до Алепо
   
    На следващия ден в 9 часа сутринта се отправяме към Алепо. Удобен климатизиран спален вагон ни отнася към северната част на Сирия в композицията на "Торос Експрес". Сирия е красиво място, а сирийците са сред най-гостоприемните хора, които ще срещнем по пътя си. В страната е напълно безопасно да се пътува, по-безопасно от много европейски държави. Известният "Торос Експрес", наследил името си от планините Таурус, през които се вие пътя му, тръгва от гара Хайдарпаша в азиатската част на Истанбул. Дължината на линията от Истанбул до Алепо е 1390 км. или 30 часа. По пътя наблюдаваме някои изумителни гледки. Действието в един от известните романи на Агата Кристи започва да се развива именно на перона на гарата в Алепо, до двата спални вагона Wagons-Lits на "Торос Експрес", който потегля към Истанбул. "Торос Ескпрес" е създаден през 1930 г. от компанията Compagnie Internationale des Wagons-Lits - същата, която е стопанисвала и "Ориент Експрес" - с цел да разширят железопътната си мрежа на изток.
   
    Спалният вагон от Истанбул за Алепо разполага с единадесет удобни, климатизирани помещения, всяко с по едно или две легла и течаща вода за миене. Имаме възможност да изпием чаша топъл подсладен чай срещу 1 турска лира. Предоставят ни безплатно бутилка минерална вода. През деня можем да превърнем без много усилия леглото си триместно канапе.
   
    Какво представлява пътуването?...
   
    То започва с прекосяване на Босфора с ферибот и преминаване от европейската в азиатската част на Турция. Ще се насладим на прекрасните гледки на очертанията на Истанбул на фона на небесната синева, а Света София, Синята джамия, двореца Топкапъ отразяват утринните лъчи...
   
    На гарата Хайдарпаша виждаме синьо-белия сирийски спален вагон в композицията на тъмно сините турски пътнически вагони. След известно изчакване, влакът бавно потегля и преминава през оградата от бодлива тел, която бележи границата между Турция и Сирия. Следва паспортна проверка на сирийската гара Мейдан Екбез. Граничните полицаи в Сирия са дружелюбни и мили и формалностите не се превръщат в проблем. В Алепо пристигаме в 14.30 часа на следващия ден. Настаняваме се в хотел "Барон" с уникална атмосфера. Хотелът е най-удивителното историческо място за отсядане в Алепо. Открит през 1909 г., "Барон" е бил един от най-известните хотели в Близкия изток, а негови гости са били Агата Кристи, Рузвелт, Мустафа Кемал Ататюрк, Линдберг и Лорънс Арабски. Някои от стаите са модернизирани, но ние избираме реставрирана стая с автентична мебелировка. Лоби барът и ресторантът не са променяни десетилетия наред и ни поглъщат в атмосферата на отминали времена...Почитателите на Лорънс Арабски отсядат в стаята, в която е отсядал самият той - стая 202.
   
    В известен смисъл Алепо е по-хубав и по-спокоен град от Дамаск и едно прекрасно място, на което си заслужава да посветим няколко дни. В близост до хотела можем да разглеждаме покритите местни пазари (сук), цитаделата с прочутата и порта и основната джамия. Руините на малката църква "Свети Симеон" в покрайнините на Алепо е също прекрасно място. На следващия ден можем да се отправим към по-отдалечените забележителности: Палмира - останките от някогашната римска столица - и крепостта Крак де Шевалие. Това е най-добре запазената крепост на кръстоносците в Близкия изток. Тук можем да се доближим възможно най-много до крепост във вида и, в който е била, когато са я използвали кръстоносците. Британските крепости не дават тази възможност, тъй като са или разрушени, или превърнати във величествени замъци. Почитателите на Лорънс Арабски ще бъдат особено доволни - самият Лорънс е посещавал и изучавал крепостта Крак по време на пътуванията си до сирийските крепости преди войната.
    Стъпка 3: От Алепо до Дамаск
   
    От Алепо към Дамаск продължаваме на другия ден. Влакът е много удобен, бърз и климатизиран. Нови южнокорейски мотриси съкращават времето за придвижване и създават по-добър комфорт. На разположение на пътниците е уютна кафетерия. Разстоянието между Алепо и Дамаск е 367км. Пристигаме на гара Кадем в Дамаск. Гарата се намира на около 3-4 км югозападно от центъра на града. До центъра се стига с такси или шатъл бъс. Отнема около 25 минути при натоварен трафик. В Дамаск се настаняваме в хотел Blue Tower ****.
   
    В столицата на Сирия има какво да се види. Площадът на мъчениците (Martyr's Square) е център на модерния град, а кратка разходка в страни от пазарите отвежда до римския храм на Аполон и джамията Умаяд. Извън джамията е гробницата на най-известния противник на кръстоносците - Саладин.
    Стъпка 4: От Дамаск до Аман
   
    Чудесен влак свързва Дамаск с Аман два пъти седмично по историческата железопътна линия Хеджаз. Първоначално Хеджаз е била изградена от турците, за да свързва Дамаск с Медина в сегашната Саудитска Арабия и именно тази железопътна линия е била атакувана от Лорънс Арабски и арабите по време на Арабския бунт през 1917 г. Сирийският влак от Дамаск за Дераа има един пътнически вагон от 1905 г. със страничен коридор и няколко 6-местни купета...Йорданският влак от Дераа за Аман има два пътнически вагона, местата за сядане са на странични пейки...можем да се наслаждаваме на приятни гледки от откритите веранди в края на вагона.
   
    Аман
   
    Аман е столицата на Кралство Йордания. Градът е бил под властта на асирийци, перси и гърци, като последните наричат града Филаделфия. Днес в Аман мюсюлмани и християни живеят заедно. В града има модерни сгради в западната част, но и стар сук в центъра. Намира се на 45 минути с кола от мястото, където Исус Христос се е покръстил в река Йордан. Аман е модерен град, разраснал се много бързо от малкото село, което е представлявал. Построен върху няколко хълма и долини, градът има център с катедрала и римски амфитеатър, но не си заслужава да му отделяме повече от ден, ако само минаваме през него. Отсядаме за нощувка в хотел Ал Сарая, в близост до центъра.
   
    Азрак
   
    Почитателите на Лорънс Арабски несъмнено ще искат да посетят крепостта в Азрак, който е на един час път с автомобил от Аман. Крепостта е била използвана като главна квартира по време на Арабското въстание през 1917 г., а Лорънс Арабски е спял в стая непосредствено над къщата за гости.
   
    Петра
   
    Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса ("Долината на Мойсей") на източния склон на Уади Араба, в която се пресичат пътищата към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята. През 1812г. швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт преоткрива Петра за западния свят. След кръстоносците през 12 век той е първият известен европеец, посетил тези земи. На 6 декември 1985 Петра е включена Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
   
    Джераш
   
    Руините на римски град в северната част на Йордания, които си заслужава да посетим.
   
    Акаба
   
    Акаба е курортен и пристанищен град в Йордания, разположен на Червено море. Градът има стратегическо значение за Йордания, тъй като е нейното единствено пристанище. Ежегодно приема хиляди туристи, наслаждаващи се на топлите води и пясъчни плажове. В залива, където се намира градът, са открити над 140 вида корали, а също и около 40 вида морски животни, които се срещат само тук. Интерес представлява и битът на местното бедуинско население, съхранило много от древните си обичаи в ежедневието си. Новата Акаба е модерен град и курорт, но когато Лорънс и арабите го атакували, бил малко рибарско селце. Укреплението, което превзели от турците, все още е запазено и може да бъде посетено.
   
    Вади Рум
   
    Красива пустинно-камениста местност, която очаровала Лорънс. Голяма част от филма "Лорънс Арабски" е заснет там. Можем да посетим Вади Рум под формата на еднодневно джип сафари от Петра или Акаба.
   
    Обратният път ни отнема 4 дни, като отсядаме в хотел за нощувка само веднъж - в Алепо.

Добави във Facebook   


Снимка 1Снимка 2

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
etnatour
etnatour
2009-10-16 18:38:21
  Прекрасно пътуване!

listani
2009-11-14 17:00:40
  Прочетох пътеписа Ви. Любител съм на източна екзотика и много ме привлече маршрута Ви. Потопих се в една атмосфера, която ни е позната от филмите. Ще ме извините, но сигурно имате повече снимки, покажете ни ги!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Йордания
Цени на билети до Йордания
Избрахме за вас...

Нашето предложение...
Оферта - Черен петък в Берлин
Черен петък в Берлин

   Цена: 780 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Йордания | Международни екскурзии | От София до Аман на железен кон
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com