dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 07 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Северна Корея
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Пътуване до Северна Корея (КНДР) - съвети и препоръки
  Публикуван от admin на 13 Април 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 4261 пъти, рейтинг: 5.17

  

    Има четири начина да се стигне до Северна Корея – два нормални, един изваратен и един – най-нормален (всичките през Москва):
    - първи нормален – със самолет до Владивосток, после с корейските авиолинии до Пхенян
    - втори нормален – по-евтин от първия - със самолет до Пекин и оттам с прекачване на самолета до Пхенян
    - извратен – със самолет до Пекин и после с влак за около денонощие до Пхенян
    - и накрая най-нормалния – с чартър от Москва. Ние летяхме с Ил-86 на авиокомпания “VАSО Airlines” (Воронежское авиастроительное объединение) с презареждане в Абакан: натам – 10 часа, насам – 11 часа. Този начин има един недостатък: чартърният самолет лети само по време на големите национални празници на Северна Корея.
    Вероятно има полет и от Иркутск...
   
    Летището в Пхенян:
    Внимание: летищните такси се събират на самото летище – 10-11 евро. Туристическата агенция трябва да ви предупреди за това. Местните екскурзоводи ще вземат тези пари, а така също ще приберат паспортите и билетите. Не се страхувайте – няма да ви продадат като сексуални роби(ни) и няма да ви откраданат парите. Няколко дена по-късно ще ви върнат паспорта, билетите и квитанцията за таксите.
   
    Визи:
    Ще я получите от туристическата си агенция. Докуметите трябва да са в агенцията поне месец преди пътуването. Американски и южно-корейски граждани нямат шанс да получат визи, а така също, ако сте журналист или писател. Северна Корея е една от малкото страни в света, за които е абсолютно безсмислено да си подавате документите за виза самостоятелно: първо – ще загубите време, второ – едва ли ще икономисате пари, и трето – и без друго няма кой да ви разреши самостоятелно придвижване из КНДР без придружител.
   
    Пари и допълнителни разходи:
    Няма да имате никакъв досег до местните пари(съдейки по квитанцията от летищната такса – курсът на вона е 165 за евро). Вземете със себе си евро (вкл.монети) и долари. Ако са ви останали китайски пари – вземете ги, може и да ги похарчите. Еврото и доларите ги вземете в ситни банкноти, по-лесни ще плащате. Пари ще харчите само за телефон до вкъщи (4 евро за минута), за басейна и сауната в хотела (2-3 евро за час и половина), за допълнителните питиета в ресторантите (половин евро за бутилка местна бира), за кафе или чай (по евро) по време на екскурзиите из страната, за сувенири (дребни сувенири – 3-5 евро, ковьорчета – от 10 евро), за книги (5 до 50 евро). Общо взето – триста евро на човек са достатъчни. Кредитни карти със сигурност няма да ви потрябват.
   
    Сувенири:
    Това, коетосе продава в магазините за сувенири много трудно може да бъде наречено така. По-скоро това са произведения на приложното и, много често даже, и на монументалното изкуство. Представете си макет на Монумента на идеите чучхе с височина половин метър или кани, картини от камъчета, бродерии и плетива. Аз, незнайно защо, си купих мраморен електрически разклонител-удължител, тежащ две кила, но пък само за 5 евро. От ширпотребата човек може да си купи фланелки, значки, дрелки, марки, сувенирни монети, но изборът не е голям. Освен това може да се купят малки бутилки оризова ракия със змия вътре. Що се отнася до инсама (коренът на женшена) – може да се купи, но на нас не ни е необходим, а освен това е доста скъп (от 10 до 500 евро). Но е абсолютно невъзможно да си купите значка на другаря Ким Ир Сен, да не говорим за бронзов бюст. Значката може да се заслужи (всички участници във фестивала получиха накрая такива), а за да получите бюст – мисля, че трябва да извършите геройски подвиг.
   
    Алкохол и цигари:
    Ако пушите Беломор (руски цигари с махорка), то севернокорейските цигари по 40 евроцента пакета ще ви се строят “суперлайт”. Вносните цигари са като на фри-шоп. За алкохол също няма да се разорите. Специална молба: не препивайте вечерта преди да идете в мавзолея на Ким Ир Сен – външният ви вид може да се окаже обиден за домакините. В другите дни – пийте си на спокойствие, само не разчитайте, че ще имате шанса да се отспивате сами в хотела – няма да ви оставят там самостоятелно.
   
    Екскурзии:
    има няколко стандартни програми, които включват винаги няколко дни престой в Пхенян и кратки пътувания (без нощувки) из страната или пък с по-една-две нощувки в провинцията. Задължително трябва да посетите Пханмунчжом (200 км източно от Пхенян), където минава демаркационната линия с Южна Корея на 38 паралел, Западноморската дига (60 км западно от Пхенян), построена в устието на река Тедон в Западно-Корейско (т.е.Жълто) море. Може да посетите Изложбата на дружбата на народите (150 км на север от Пхенян) в планината Мьохан, а така също град Вонсан на брега на Източно-корейско (т.е.Японско )море, където има известен пионерски лагер в Сандовон (200км източно от Пхенян). По пътя ще посешавате разни древни гробници, будистки и конфуциански манастири – не е кой знае колко интерсно според мен, но е неизбежно. Обезателно помолете в Пхенян да ви организират обяд на телевизионната кула или на корабчето по реката – едва ли ще ви поискат допълнително пари, тъй като обедите са ви и без това платени предварително, а на корейците им е все едно къде ще ви нахранят. Трябва да посетите и училищен концерт – или в някое от училищата или в някои от пионерските дворци, а така също и да идете на цирк. Със сигурност ще ви заведат в мавзолея на Ким Ир Сен (Къмсуански мемориал) и на трофейния кораб Пуебло. Помолете да влезете в някой от универсалните магазини – тук трябва да сте много настойчиви и убедителни и да измислите сериозна причина за това– например да си купите чадър, голяма чанта за сувенити или в краен случай Олуейс или Дюрекс – въпреки, че не вярвам да намерите точно това в магазина. Особено упоритите могат да поискат да идат на гости на “обикновено пхенянско семейство”, но нас ни досрамя. Изобщо, всичките си желания трябва да кажете 2 - 3 дена предварително, т.к. вашите екскурзоводи трябва да съгласуват всичко с.........шефовете си;-). Не забравяйте да си купите вода от хотела преди да тръгнете на по-дългите екскурзии, защото може и да не намерите в сувенирните магазинчета по пътя.
   
    Облекло:
    Корея е в Северното полукълбо, така че съобразете се със сезона, както и у нас. Ако пътувате с дънки и/или маратонки вземете със себе си и обувки и други панталони – ще ви свършат работа при посещението на мавзолея на Ким Ир Сен.
   
    Цена на пътуването:
    Обикновено е 900-950 долара за 8 до 10 дневна екскурзия, без билетите до Пекин или Владивосток. Пътят от там до Пхенян влиза в цената. Тази стойност включва и визата, застраховката, посрещане/изпращане на летището в Пхенян, нощувки в хотели с 3*** и 4**** звезди, пълен пансион, вкл. половин шише бира или оризова ракия, всички екскуризии и входни билети (вкл. и в метрото) – общо взето “пълен” пълен пансион. Ние платихме по 1590 долара на човек, включително и билетите от Москва.
   
    Най-подходящо време за пътуване:
    От началото на април до средата на есента. Още по-добре е по време на големите държавни празници: 15 и 25 април, 9 септември и 10 октомври. Първо: има директен чартър от Москва и второ: ще видите масови народни изпълнения на площад Ким Ир Сен. Зимно време не е за тръгване, защото въпреки, че шосетата са празни, гумите на колите са напълно изтрити. Затова ви съветвам и винаги да си връзвате колана.
   
    Вашата група:
    Пътуващите за Северна Корея туристи са изключително редки птици, затова вашата група може да се състои само от вас самия(ата). Ние бяхме петима и това беше голяма група. Във всички случаи ще ви посрещнат на летището или на гарата – шофьор и двама екскурзоводи-придружители: (почти винаги) жена и един мъж, който “не говори езици”. Не почвайте веднага с проворкационни или глупави въпроси. Те ще ви придружават навсякъде и ще спят във ващия хотел (вкл.и в Пхенян), ще ви придружават навсякъде и винаги през целия път - а като се върнете у дома – ще ви липсват. Освен това, от поведението ви зависи колко бързо ще минете паспортната и другите проверки на летището на връшане и дали ще ви тарашат багажа.
   
    Ако ви липсва сексуалният живот – водете другарчето със себе си. Не се надявайте, че ще успеете да “кръшнете” там – свободни мацки няма да намерите, а и мачоци – също.
   
    Семейства с деца: не взимайте с вас деца под 10-11 години – едва ли ще разберат нещо, а ще им бъде и скучно.
   
    Бременни: в малките месеци – може, ама по-късно – сами решавайте. Да родите в самолета или някъде в Абакан – едва ли ще ви е приятно.
   
    Санитарна обстановка:
    Специална имунизация не е нужна. Водата в чешмата става за пиене. Поради изолацията няма птичи грип или атипична пневмония. Въпреки това мнителните могат допълнително да се поинтересуват от обстановката. Вече след като се върнах, отидох на консултация, професорът изпадана в потрес като чу Северна Корея. Но като разбра, че и аз съм учил медицина, започна да разказва за опита си в Тайланд и другаде. Беше интересен събеседник и той формулира най-точно общото правило за пътуване в чужбина: Всичко заивиси от продължителността и целите на пътуването - ако сте член на правителствена делегация, най-важното е да не препиете в самолета, а ако искате три месеца да изучавате йога в някое индийско село, тогава нито една имунизация няма да ви помогне.
   
    Бакшиши:
    Не са приети, но честно казано нищо не отказват. Вземете със себе си някакви дребни сувенити със символика: картички, значки, химикалки (не по-малко от 30 броя). През цялото време ще ви се иска да подарите нещо някому. Вземете и два –три по-сериозни подаръка – за шофьора и двамата придружители. За шофьора например може да е манометър или електрическа помпа. Когато спукахме гума на автобуса, я помпахме на ръка и естествено – помагахме. А налягането се проверяваше на ухо: шофьорът чукаше с ключа ту по “здравата”, ту по “болната” гума. На мъжа може да подарите добър и евтин бинокъл – и в “стопанството” е нужен, а при нужда повишава и отбранителната способност на страната. На жената може да подарите вносен ликьор. И не забравяйте, че имат и деца, а играчките в КНДР са кът.
   
    Фото:
    Бъдете психически готови, че има ограничения. Това ще ви го съобщят веднага и границата между разрешеното и забраненото минава много често през чучхейското подсъзнание, затова си вземете цифров апарат, за да можете веднага да изтриете лошия кадър.
   
    Електричество:
    и 110 и 220 волта. В стаята ви може да има контакти и от двата вида, но винаги са надписани. Конструктивно могат да бъдат както с кръгли, така и с квадратни (правоъгълни)отвори. В този случй си поискайте адаптер – под земята ще ви го намерят, ако трябва.
   
    Какво да вземете със себе си:
    - бански – в хотелите има басейни, а ако сте през лятото – може да се изкъпете в морето.
    - ако сте с дълга коса, с вземете сешоар – в хотела няма да има
    - задължително бъдете с чисти и здрави чорапи – в будистките храмове се ходи без обувки.
    - аптечка: 5 бинта, лейкопласт, антихситаминови и антиалергични лекарства, обезболяващи. Спомнете си даването на първа помощ, защото ако , пази Боже, се случи нещо на път из провинцията – помощ ще дойде, но няма да е скоро: GSM няма, коли -също, а разстоянията между градовете са прилични.
   
    Какво да не взимате:
    - зарядното на мобилния телефон – няма да има какво да зареждате: телефона ще ви го вземат още на летището, и не забравяйте да го изключите преди това
   
    http://stojtscho.blogspot.com

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Северна Корея
Цени на билети до Северна Корея
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Северна Корея | Пътуване до Северна Корея (КНДР) - съвети и препоръки
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com