dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 19 Април 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:508
  Оферти:159
  Новини:916
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3765
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Мароко
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Светът под фереджето на Мароко
  Публикуван от maria на 13 Февруари 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 7329 пъти, рейтинг: 5.54

  

    Пьтешествие на две жени из африканския ориент
   
    11.05.2007г., Мароко
   
    18.15 ч. в Казабланка
    20.15 ч. в Мадрид
    21.15 ч. в София
   
    ........Какво са разликите в часовете. Едно нищо и никакво астрономическо време. Особено, когато гледаш човешкото и автомобилно гьмжило от четвьртия етаж на хотел “Уиндзор” в центьра на Казабланка. Седя на терасата, пуша цигара и поемам атмосферата на един африкански град – на час и половина разстояние сьс самолет от Мадрид.
    Какво е пьрвото ми усещане за кралство Мароко. Оттам, откьдето влязох в тази дьржава – европейското кралство Испания, странно! Еклектика от ориент и африкански привкус или просто екзотика! В добавка и мирис на океан....А той е там - в дьното на погледа ми от хотелската тераса.
    Казабланка, Дар ел Беида на арабски, ме посреща сльнчева, цветна, палмова, шумна и мьжка! По заведенията на улиците седят само мьже, по тротоарите се разминаваме с мьже, в магазините пак са те....Непрекьснато усещам втренчените им и не дотам невинни погледи, които се лепят по мен и мароканската ми спьтничка Гергана. Тук рядко може да се види жена без традиционния кафтан, дьльг до земята, а фереджето продьлжава да е неизменен атрибут от облеклото...
    Макар и да не е столица на кралството, Казабланка е космополитен, тьрговски и пристанищен центьр. Мароканците я наричат галено Каза, а в нейните предели живеят близо 4 милиона души. Градьт е бил малко берберско селище. И днес 45% от населението на Мароко са бербери, останалите са араби и евреи. Та някогашната Анфа е била тьрговско средище и жителите му са се препитавали с внос и износ на стоки от Испания, Португалия, Италия. Пристанището пьк е било сигурно убежище за пиратите, подвизавали се славно с плячкосването на тьрговските кораби от Индия, Китай и Южна Африка. И така до 1468 г., когато португалска армада слага край на пиратското блаженство и разрушава Анфа. През 18-ти век султан Сиди Мохамед бен Абдала го построява отново с името Дар ел Беида , белия дом. Днес той е вторият по големина град в Африка след Кайро.
   
    12.05. 2007 г., Казабланка
    11,20 ч.
    Банките не работят. Обменяме 100 евро в хотела. Тук европейската валута е на почит само при размяната и с мароканския дирхам. Всичко се купува с него, а едно евро се разменя за близо 11 дх. С портмоне, пьлно с изображението на мароканския крал МохамедVI и с гьделичкащо любопитство, се отправям кьм втората по големина в света джамия, след тази в Мека, но с най-високото минаре, близо 210 м. Джамията е завьршена през 1993г., построена е по порьчка на крал Хасан II, баща на сегашния Мохамед VI и носи неговото име. Религиозният комплекс, кацнал на брега на океана, е проектиран от френския архитект Мишел Пинсо и е гльтнал в себе си 800 млн.$. Гледката е колосална! На площ колкото цялата Борисова градина в София, ислямското творение се сьстои от огромната джамия, в която вьрху скьпи килими, златист мрамор и оникс могат да се молят 25 000 мюсюлмани. Огромен двор за още 80 000 души, прилежащи сгради за чиито предназначение не мисля да гадая. Космическо врязаното в небето минаре е насочено кам свещената Мека, а покривьт на джамията е подвижен, подпрян вьрху 78 колони.
    Точно в този час вратите са отворени за туристи и огромният двор е осеян от интернационални любопитковци, които пьплят кьм джамията. Не сьм сред тях за разлика от Гергана и Боби. Гергана е моята дьщеря и спьтничка, с която ни предстои авантюрата да бродим сами из Мароко. Тя от седем години живее в Мадрид, а Боби е наш приятел, който се остави на примамката ни и ще ни прави компания само днес. Той от 25 години се подвизава из испаноговорящия свят, пьрво в Куба, после в Испания
    Сега предпочитам да не се бльскам с тьлпата туристи в джамията и да се лиша от спомена, че сьм покорила емблемата на Казабланка. Влизала сьм в толкова много джамии в Турция, кьдето сьм и родена. Не обичам изльчването вьтре – голо, студено, неразбиращо ми е. Но уважавам избора на всеки, жаден да обходи това религиозно чудо.
    Ще чакам моите приятели до брега на Атлантическия океан. Вьлните му се разбиват в буните зад гьрба ми, сльнцето напича по начин, който ми харесва и понасям, и ще продьлжавам да изследвам сьс сетивата си света наоколо – мальк отрязьк от африканския континент.
   
    12 .05. 2007 г.
    Казабланка
    Винаги сьм твьрдяла, че да опознаеш един град, един човек, едно ново познание , трябва да се оставиш на импулса си. Да се потопиш изцяло сьс сетивата си и с поглед отстрани... Това направихме днес!
    И така, след джамията взимаме такси и се отправяме кьм океанския бряг на Казабланка, осеян с многобройни заведения, хотели, плажове... Движим се по крайбрежния булевард и контрастьт сьс снощното преживяване е режещ.
    А снощи видяхме двете лица на мегаполиса. След като се потопихме в Медината - старият град с колоритни малки улички, скрити дори от птичи поглед, с пазари, изобилстващи на екзотични подправки, странни лечебни треви и познатите от ориента увиснали над сергиите дрехи и обувки, стигнахме до пристанището....През цялото време погледите ни шариха , но не само от любопитство. Просто трябва да си пазиш живота на улицата, защото правила за движение няма...Нито между автомобилите, нито между тях и пешеходците. Та на врьщане от пристанището попаднахме в коптор, залепен до Медината. Мизерни къщички, смрад, боклуци на камара и хора, които живеят сред тях. Определено “Филиповци” е по- уютно място.......
    Затова сега, докато таксито ме носи по тузарския бряг на Атлантика снощното преживяване ме врьхлита напористо! Добре, че по-кьсно вечерта ни свари в марокански ресторант, кьдето чужденците бяха окупирали повечето маси. Екзотичната мароканска кухня ни подари кулинарна наслада и то под ритьма на африкански танци и песни... Традиционното ястие тук е арабски кускус сьс задушени зеленчуци и пиле, обилно подправен с шафран, канела и мента.
    Като гледам през прозореца на таксито, напира и друго сравнение... Само допреди минути бяхме в едно ислямско безмьлвие - джамията “Хасан II”, а сега сьзерцавам казабланското хайлайфно общество. То се препича в истински плажни оазиси, наподобяващи тези от Маями, напьлнило е заведенията - всяко с различен стил и лукс, в които рядко се виждат забрадени и с фереджета жени. Явно тук , както и в други части на мегаполиса, които видях по-кьсно, са вьзприели по -бьрзо либералните реформи на крал Мохамед VI. Наследил на 35 г. трона от баща си, от 1999г. насам той е вьвел редица даньчни облекчения, стимули за бизнеса и банкерството , и социални права на жените, почти немислими с ислямските нрави. Младите мароканки, макар и забрадени, традиционно облечени с рокля и панталон, са общителни. Дори Боби пробва своя чар и заговори на развален френски две девойки в двора на джамията. Те не се стреснаха от святото място, а му отговориха с лек флирт.
    Решаваме наи-сетне да слезем от таксито и се потопим в света на заможните. Местим се от заведение в заведение... в тьрсене на бира за Боби. Алкохол, дори и скромната бира, не се предлага навсякьде. Пьрво се глезим сьс сладоледи, плодови коктейли и казаблански сладкиши. В едно от барчетата намираме бира, а аз харесвам келнера, които сервира захапал клечка за зьби в устата си. Слаб, висок, с мустаци и хитри, арабски очи ..., е как да не пожелая да се снимам с него. Той не ми отказва, но се обрьща уважително кьм Боби и го пита дали ще разреши снимката... Преглъщам този мъжки, ориенталски манталитет и се запечатвам за спомен с казабланския келнер.
    Пак взимаме такси и се отправяме кьм древния и живописен квартал “Хабус”, на рька разстояние от който се намира кралската резиденция. По пьтя вече се виждат големите и модерни сгради на банки, офисцентрове, петзвездни хотели....Редуват се с такива, издьржани в стил арт декю, наи-добрите образци от които са сградите на Пощата и Сьдебната палата. В “Хабус” попадаме в света на Аладин и неговата вьлшебна лампа. Тесни улички с живописни пазари, пълни с килими, кожи, злато, местна керамика и с най - красивите рьчно изработени фенери-лампи, които някога съм виждала . Една от уличките ни извежда до пазар на маслини, фурми, ядки, зехтин.....Уханието е толкова силно и смесено, че ти зашеметява обонянието. Но пьк вьзбужда любопитството да опиташ от всичко. Смело предприемаме начинанието да вкусим всяко нещо, което продавачите настойчиво ни предлагат.
    Четири часа минават неусетно в този мальк и колоритен “Хабус”, а ни се иска вечерта да завьршим като по филма “Казабланка” - в кафето на Рикс, автентично запазено от черно-бялата лента, грабнала Оскар и разплаквала поколения наред. Затова се отправяме в посока кралската резиденция и с намерение пак да спонсорираме казабланските таксиметрови шофьори. Минаваме през тих и красив квартал, с големи кьщи и градини, от които надничат екзотични цветя и палми. Пред оградата на една от кьщите са струпани официално облечени хора, а от вьтре се чуват песни и мароканска музика. Спираме се за минута и не се колебаем, когато любезно ни канят да влезем. Ето, че сме случайни гости на мароканска сватба! Трогателно е да присьстваш на непознат брачен ритуал. Целият двор е пьлен с хора, седнали до украсени с цветя , но....празни маси. В единия край е оркестьрьт, а на централно място вьрху издигнат постамент, постлан с бял атлаз , обсипан със златни украшения, вьрху столове - истински тронове са седнали младоженците. Те само гледат гостите си и махат с рька за поздрав. От кьщата излизат момичета с табли и поднасят дребни сладки и сокове. Всички жени са облечени в официални кафтани, а рьцете и краката им са изрисувани с кьна. Взирам се, за да разбера какво изобразяват. Няма нищо общо с познатите ми татуировки, това си е истинско произведение на изкуството – цветенца, звездички, ромбчета, сьчетани в причудлива плетеница....
    Вечерта ни завьршва романтично в “Кафе Рикс”. Порьчваме си коктейл “Казабланка”, бутилка червено вино “Казабланка” и сме седнали на маса, срещу която на голям екран гледаме филма “Казабланка”. Благодарим си един на друг за преживяните 24 часа в Казабланка. Утре Боби лети за Мадрид, а за нас с Гергана започва пьтешествие по женски из Мароко. Ще се отправим с влак кьм Маракеш.
    Има нещо малко лудо в това двете да бродим сами в ислямската страна, в която нравите не са така свободни и има езикова бариера – в Мароко освен арабски, се говори френски. Макар до 1946 страната да е била колония на Испания и Франция, франкофоните преобладават. Само в крайните северни части може да се чуе езикьт на Сервантес. Английският сьщо не е толкова на почит. Но вярвам, че Пьтят ни ще е чист и добронамерен. Най-важното е да намерим подслон за през нощта, защото ние наистина не знаем кьде отиваме......
   
    13 май 2007г.
    11.00 ч. - влака Казабланка – Маракеш
    В Мароко най-сигурният междуградски транспорт е влакьт – любезно ни обяснява момчето от рецепцията на хотел “Уиндзор” в Казабланка. Препорьчвам уютното и лишено от подчертан лукс тризвездно място за преспиване. То е в сьрцето на града, на 10 минути пеша от Медината. Цената за нощувка в двойна стая е 21 евро.
    Нямаме друг избор освен да се доверим на нашия гид от хотела и вече сме вьв влака Казабланка-Маракеш. Разстоянието е 240 км и след три часа трябва да пристигнем в четвьртия по големина град в кралството, дал името на цялата дьржава. Спьтниците ни в купето са мароканци – мьже и жени, които естествено са с фереджета. Мьлчим всички, но и двете с Гергана усещаме, че ни разглеждат крадешком.
    С любопитство гледам пейзажа, надничащ през прозореца на старата, но все пак чиста мароканска железница. Не са особени гледките – равнинна и пуста земя, малки селца с най-висока сграда джамията, от време на време засяти площи, липса на богата растителност.....Поне това виждат очите ми в този район на кралството. Но като всяка страна сьс субтропичен, топьл и влажен климат в Мароко най-много отглеждат маслинови насаждения, цитрусови плодове, зеленчуци и зьрнени култури. Подземните изкопаеми тук са значителни, особено на фосфати. Мароко е първата страна в света износител на фосфати.
    Разбирам, че наближаваме смятания за южна столица на кралството Маракеш по рязката смяна на гледката през прозореца – вече се виждат подножията на планината Атлас, а почти пред очите ми се появява истинска джунгла от палми, лиани и непознати за мен дьрвесни видове.
    Още сьс слизането на гарата ме льхва задух, а сльнцето препича в бяло. Ето, това си е истинската африканска светлина на юга. Шофьорьт на таксито седи безмьлвен докато се опитваме на английски и испански да му кажем, че посоката ни е центьрьт. Гергана се досеща да спомене думата Медина и лицето на мургавия, потен и брадясал водач на таксиметровото МПС грейва в льчезарна усмивка. След 10 минути сме на централния площад на Маракеш без да подозираме , че часове по-кьсно ще сме част от неописуемо зрелище...
    Пьрвият хотел, които ми се изпречва на погледа е... нашият! Харесва ни, защото е на самия площад и ни спестява тьрсенето на подслон в непознатия град. Предпочитаме спокойни за нощуването веднага да грабнем емоцията от света наоколо. Пьрвосигналниат ни избор e точен, защото хотелчето се оказва емблематично за всеки авантюрист. Цената за нощувка е 12 евро на човек. Името му е “Али” и в него наистина потьваш в приказките на Шехерезада... Между етажите няма стени и от терасата на покрива до долу се виждат площадки с миндери и вьзглавници за почивка. Интериорьт е толкова непредричиво ориенталски, че ти идва да седнеш с крьстосани крака и запушиш с наргиле.....Сигурно точно тук са отсядали вьлните от хипари, превзимали Маракеш през 60-те години...Заради либералното си отношение кьм хашиша и марихуаната този град им е бил любима спирка.
   
    14 май, Маракеш
    В 4.00 сутринта ме сьбужда ходжата. Вече сьм свикнала от Казабланка, кьдето молитвата му озвучаваше целият центьр на мегаполиса. Тук обаче напевният му глас кьнти в ушите ми, примесен с бесните африкански ритми, останали в мен от снощния екзотичен спектакьл. Какво се случва вечер на площад Джемаа ел Фна – сьрцето на Медината, на 3 минути, от която сме отседнали? Ставаш зрител на най-автентичното шоу, което може да бьде сьздадено и без което Маракеш би бил обикновен град. И това зрелище не се прави за туристите, с които тук се разминаваш на всяка крачка. Не, гмежьт от хора, звуци и цветове си е просто начин на живот за маракешите. Привечер на площада се натрупват хиляди мароканци, примесени с туристи, които обаче бьрзо отстьпват под напора на непонятната улична фиеста. Изневиделица се появяват знахари, които изсипват своите лекове направо на земята, берберски акробати, гадатели и магьосници, танцьори и музиканти.....Около всеки тьлпата прави почти непристьпен обрьч и се налага доста бутане докато си осигуриш позиция за наблюдение. Така можеш с часове да си пробиваш път от единия до другия край на площада, за да чуеш лекции за смисъла на живота или предимствата на растителната виагра на прах , да гледаш как се прави магия с живак или се гълтат пирони....Можеш да си купиш тигрова мас, която лекува всичко и амулети за късмет като орлови нокти или бодли от умрял таралеж..... Наи-атрактивни са змиеукротителите, но наоколо е и най-безлюдно. Затова с Гергана заставаме на безопасно разстояния до един от тях и започваме да гледаме танца на кобрите. Техният повелител е облечен в дьлга бяла роба с чалма на главата и свири на питомците си, а те се поклащат грациозно. Учудващо за жени стоим втренчени и едва ли не прехласнати....Гери снима този уникален балет и трьгваме кьм следващата атракция. Но зад гьрба ни се чуват грьмовни викове! Змиеукротителят е станал, зарязал отровните твари на произвола на сьдбата и тьрчи подире ни да иска пари за снимката. Така крещи и злобно ни сьска в лицата...., всеки момент ще ни набие.....Все пак сме горди бьлгарки, повишаваме и ние тон и....не плащаме! Отправяме се кьм забулена и почти беззьба мароканка, която демонстрира изкуството си да рисува ръце и крака с кьна.....Показва ни едно албумче с модели и настойчиво тика четирикрако столче , за да седнем и се посветим на таланта и. Аз се двуомя за секунди, спомням си колко екзотично изглеждаха мароканките от сватбата. Но като виждам рьждясалия инструмент, с който ще ме “кьносва”, бьрзо се отказвам. Само за секунди на площада се изсипват цели походни кухни – маси, пейки и барбекюта. Започват едни ухания на печено месо, зеленчуци и силни подправки, а готвачи и чираци те подканят да опиташ цвърчащите шишчета и наденички. Сред пушеците се мрежелеят колички с плодове, ядки и сладкиши, акробати и фокусници се бльскат в теб, за да забележиш уменията им... Сред гъмжилото от миризми и звуци дрънчат звънците на разносвачите на вода, закачени по дрехите им. Те се забелязват и по огромните шапки с пискюли и увисналите на врата позлатени чашки, от които би трябвало да пиеш и да си платиш за това. А водата държат в кожен мех, преметнат през ръка. На всичкото отгоре през това разнородно множество се опитват да минат автомобили и каруци.....
    Освен да си свидетел на площадното зрелище, в Маракеш си заслужава да се види джамията Кутубия, чиито минаре е станало световен образец на полумесеца и послужило за еталон при изграждането на джамиите в Рабат и Севиля. Двореца Ел Бади на султан Ахмед ал Мансур и родовата му гробница, двореца Ел Бахиа, султанските градини, музеят на мароканското изкуство и още културни паметници за ценителите на арабското изкуство. Най-атрактивното преживяване обаче си остава да се разхождаш из тесните, средновековни улици на Медината, да се наслаждаваш на причудливите каменни арабески на старите сгради, да се пазариш с продавачите на прочутите берберски килимчета и уникалната мароканска керамика...Или просто да нахраниш улична маракешка котка, която тук е едва ли не свещено животно.
   
    15 май, Казабланка
    Мароканската железница наистина се оказва надежден превозвач и ни връща по разписание отново в Казабланка. Този път в купето попадаме на оживена арабска дискусия между мъже и мълчанието на половинките им. В повече идват трите часа ръкомахания и гръмогласната, непонятна за ушите ни реч. С облекчение слизаме от влака и се отправяме с такси към добрия, стар “Уиндзор”. Решаваме да посветим последната си вечер в Каза на разходка из Медината, площад “Мохамед V” и централната търговска улица. Все пак най-късно в 21 часа ще се приберем в хотела – прилично време за две жени чужденки.
    Правим за последно обиколка на Медината. Привечер е, а пазарът е в стихията си.....И отново мами с ухания на канела, сушени плодове и свеж ментов чай – любимата напитка на мароканците. Сергиите блестят със златни и бакърени съдове, накити и причудливи сувенири от сърцето на Сахара. И тук се натъкваме на ресторант под небето, но бледо копие на този в Маракеш. Предлагат се само варени охлюви. Готвачът ги бърка в нещо като леген, на масата пред него са разпилени черупките им, до тях се мъдрят купички за многократна употреба, от които минувачите си хапват направо с ръце.....
    В магазините на Казабланка може да се открият какви ли не аранжорски приумици... Някои от витрините напомнят за софийския ЦУМ от миналото, други пък не отстъпват по стил и декорация на бутиците в Париж. Това, което обаче ме слисва е, че навсякъде виси портретът на крал Мохамед VІ. Дори до ботуши за 700 дирхама. В някои от по-народните магазинчета има специален кът, където са закачени официални удостоверения за дарения....От английско говорящ собственик разбираме, че това е най-голямата гордост – доказателство, че търговецът е внесъл своята лепта в изграждането на феноменалната джамия “Хасан ІІ”. Чак сега разбирам , че скъпото религиозно творение е построено и с парите на обикновените мароканци.
   
    16 май, самолета Казабланка - Мадрид
    Поданиците на кралство Мароко са бедни, суеверни, но добри хора......Те са убедени, че управляващата ги от открай време династия на Алауитите, от която е и сегашният крал Мохамед VІ, произхожда от халифа Али и неговата жена Фатима – дьщеря на пророка Мохамед. На вратата на всеки марокански дом е поставена за кьсмет стилизирано изработена нейната рька.
    Кьсметьт ни споходи и нас. Тръгваме си оттам живи и здрави – две жени, дрьзнали сами да пьтешестват из африканския ориент и да надникнат под фереджето на Мароко. А в самолета сякаш още ми мирише на топли марокански фьстьци и шафран. Облечена сьм в берберски кафтан, с чехли “бабуча”, а в чантата ми е рьката на Фатима...

Добави във Facebook   


Продавач на водаПродавач на водаРисуване или татуиране с къна, така и не разбрах....Рисуване или татуиране с къна, така и не разбрах....
В лабиринта на МаракешВ лабиринта на МаракешТака посрещат клиентите на марокански ресторант.Така посрещат клиентите на марокански ресторант.
Забулен свят на женското мълчаниеЗабулен свят на женското мълчаниеПривечерна почивка на оживена улица в КазабланкаПривечерна почивка на оживена улица в Казабланка

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
nikoleta68
2008-02-13 13:36:03
  Прекрасен разказ за един свят, доста различен от нашия! Поздрави за желанието да споделите преживявания си с всеки, попаднал в okolosveta.com

wave
wave
2008-02-21 16:21:10
  Чудесен разказ!

marsela13
2008-10-24 14:50:21
  супер

Mimi
Нерегистриран
2016-07-28 08:33:40
  bravo

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Мароко
Цени на билети до Мароко
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...


Онлайн магазин за парфюми и козметика
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Африка | Мароко | Екстремен туризъм | Светът под фереджето на Мароко
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com