dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 08 Декември 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:520
  Оферти:98
  Новини:839
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3791
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Пътепис
Флаг   Молдова
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Как се излиза от Приднестровието?
  Публикуван от admin на 08 Септември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 2525 пъти, рейтинг: 3.83

  

    Тъй като обичам пътуванията и различните места. Да се чете във всички нюанси на думата различен. Реших да се разходя до т.нар. ПМР (Приднестровска молдовска република) или по-позната в България и по света я като Приднестровието, я като Транстнистрия. С една дума – намира се на брега на река Днестър, на левия й бряг. Една “държавица”, която хем е част от Молдова, хем е самопровъзгласила се за независима още през 1990 г.
    Една “държавица” с население от грубо половин милион души и територия от от 4 163 квадратни километра, но със собствена валута, паспорти, армия и полиция. Една “държавица”, за която или се знае, че е опасна, или по-вероятно – не се знае нищо.
   
    Поне в България всички са настръхнали покрай кадрите от поредицата за българите на bTV. Но и мнението на повечето чужденци не е много по-различно. Пътувах от Букурещ до Кишинев с двама белгийци, испанец и момиче от Мадагаскар, които през цялото време, споделяха идеята ми, че не си струва да се прекарва дълго време в Молдова, а само ще я пресечем на път към Тираспол, своеобразната столица на ПМР. Но на следващия ден се оказа, че разстоянието Кишинев - Тираспол, ще премина сам. За останалите Кишинев е достатъчно “екзотичен” и “опасен”. Имам и добър пример с мои познати италианци – ако обичаш предизвикателствата, трябва да си готов да платиш достатъчно. Те прекараха последната Нова година в Кишинев, разходиха се и из Приднестровието, но скромната им екскурзия им излезе не по-малко от романтично пътешествие до Париж.
   
    За да се убедите, че понякога е по-добре да си българин и за да придобиете впечатления от първа ръка – Ви оставям следващите редове. Пресни, пресни! Така, както аз почуствах мястото и хората.
   
    Първа нощ в Приднестровието… То, не че аз мога да прекарам безброй нощи тук! Има редица причини. Например, цената на леглото в този, миришещ на комунизъм тирасполски хотел, е 120 приднестровски рубли, а при липсата на тапети и топла вода, мисля, че и 10 са много. Да ви дам база за сравнение – едно евро е 11,24 приднестровски рубли.
   
    Другата причина е, че не ми разрешиха да остана повече. В регистрацията ми пише, че трябва да съм напуснал до 15,40 ч. след два дни от влизането ми.
   
    Относно пресиченето на границата – нямах почти никакви проблеми. Даже не заплатих и необходимата такса. Защо ли? Нека се спра по-подробно.
   
    При достигането на граничния пункт при град Бендер, намиращ се в силно желаещата независимост ПМР или по-точно казано: Приднестровска молдовска република, шофьорът на микробуса ни подкани на руски да отидем за регистрация. Последвах другите. Стаден принцип. Комунизмът на това ни учеше. Да следваме тези, които знаят по-добре от нас. Аз не съм хванал много от въпросния комунизъм, но тук може да се почувства.
   
    Съвсем скоро се озовавам в една стаичка с три гишета, където всички граждани я на Молдова, я на Украйна, попълват чинно регистрационни карти и плащат такса за услугата, в размер на 8 молдовски леи, грубо един лев. Никъде не беше обявена, но това видяха очите ми. Имаше пак комунизъм в чист вид, опашка на първото гише, по-малко хора на второто и никой на третото. Естествено, аз се озовах там. Обясних на моя развален руски, че отивам в Тираспол с цел туризъм, но господин граничният даже не ми обърна внимание. Само отрони – нет. Абе, не ми дава. Пак се опитах да му обясня и на руски, и на български, и на английски (голяма грешка – знак, че си екстремен турист, готов да плаща сериозни суми). Барем ме разбере. А той само повтори – Понимаю, нет.
   
    Тогава извадих скритото оръжие, което го накара коренно да промени изражението на лицето си. А аз само го помолих да извика господин Абрамов. Граничарят започна да изпълнява съвестно задълженията си и докато ми подаваше бланката за регистрация, небрежно ме попита откъде познавам въпросния Абрамов, решаващ толкова лесно всички проблеми. Отговорих, че познавам момиче на име Лена и тя вече е говорила за мен, дори се е опитала да ми изготви въпросната покана. Той изчака чинно да попълня всичко, поиска ми паспорта, записа данните в компютъра, върна ми документите и без да отваря дума за такси или подкупи ме посъветва да се регистрирам в полицията в Тираспол.
   
    Така и не разбрах нито дали той е Абрамов, нито кой е Абрамов. И нямаше нужда!
   
    Жоро и Първан

Снимка 1Снимка 2

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
forry
forry
2009-09-10 12:59:34
  Приднестровието е "интересна" дестинация. хем е близка, хем твърде далечна. Лошото е, че там наистина няма кой знае какво да се види, а за сметка на това корупцията на всички нива е превърната в едва ли не национален спорт!
  Поздравления за избора на нестандартна дестинация! Както се казва до Париж и Виена и баба знае:)))

neural
2010-11-05 19:22:30
  Нищо не споменавате за наличието на безмитен магазин на границата. Интересно ми е, дали все още съществуват такива магазини на Румънско - Молдовската граница.

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Молдова
Цени на билети до Молдова
Избрахме за вас...
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Молдова | Международни екскурзии | Как се излиза от Приднестровието?
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com