dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 11 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Македония
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Берово - македонската Швейцария
  Публикуван от admin на 19 Юни 2012 г.
  Този пътепис е прочетен 6595 пъти, рейтинг: 3.58

  

    Има нещо странно в тези планини. Привличат като магнит, така че когато си заминавате ви остава едно съжаление в душата. Може би приказките на хората, може би тяхната откритост и сърдечност са част от това чувство. Тъй както никъде, ама наистина никъде не съм срещал такива хора, които ви канят на гости, въпреки че не ви познават, които ви дават и не искат нищо в замяна.
   
    Когато дойдете в Берово, мислите, че сте дошли на края на света! Защото не е пренаселено, защото е в планината и защото изобилства от девствена красота. Отпечатъците на времето са напластени по стените на къщите, сезоните шепнат през звуците на агнета, бълбукането на р. Брегалница, езика на птиците ...
   
    Като риба на сухо
   
    Пристигнахме следобед. Скопският "ад" го заменихме с дъжд по пътя и поне 10 градуса по Целзий по-ниска температура. Привечер дори се наложи да си облечем още дрехи и якета.
   
    Поставен от Бога на високо
    От 900 метра надморска височина с гледка към двата бряга на Брегалница, Берово ви заслепява с различен цвят на зеленото, различен шум на клоните и различна носталгичност. Движейки се по главната улица, проследявам сечението на старото с новото, на старите „дуќанчиња”, на старите занаяти...
    По-младите читатели предполагам и не знаят как изглежда един берберски дюкян, целия излепен с плакати, с един стол с мивка и пълно с хора вътре. Дошли не толкова за бръснене, колкото за разговори и обмяна на любопитна информация.
   
    И така през едно, след или преди подобно дюкянче, блясва ново, с нов занаят, по-точно с нов вид търговия. Малобройни са запазените староградски къщи. Днешната картина на града вече е концентрирана към Стоковната къща и адаптираната камбанария на Часовниковата кула. Модерната архитектура се разпознава в новата поща, банка и съд и общо седемте административни сгради, които има в Берово.
   
    Но в центъра на всички тези стари и нови калдаръми ще чуете стъпките на беровци ...
   
    Град Берово (и околията) има около 10000 жители и попада в малките градове, но затова пък има богато революционно минало. От тук са Дядо Иљо Малешевски, Димитър Беровски и поп Стоян Беровски.
    Думата Берово, етимолошки, идва от глагола „качват” и би означавало място, където жителите са се "береле" или "збирале" на това място. Така градът по прост начин е получил името си. Повечето от жителите (около 95%) са македонци, а останалите са роми, турци, сърби и власи.
   
    На следващата сутрин ме събуди звука на камбаната, който идваше от зад стените на манастира "Св.. Архангел ". За последно бях тук преди пет години и сега ... нищо не се променило. Само броят на туристите този път беше много по-голям. Данните показват, че Берово е единственият град в Македония с манастир в центъра на града. С богати тавани в дърворезба и прекрасна живописна полигонална камбанария.
    За манастирът има много истории, легенди и дори завещание. Стои и факта, че в този манастир през последните 150 години непрекъснато има монашески живот, което всъщност го прави и единствен подобен в Македония.
   
    Има интересна легенда, свързана с този манастир. През турско време отишла една делегация оттук, от Берово, при турския Вали в Радовиш и го попитали дали ще им позволи да изградят тук християнски храм - православен. И той, за да не им откаже направо, им поставил няколко условия, имайки предвид, че едва ли ще ги изпълнят.
   
    Първо: храмът да бъде построен за 40 дни, второ, да бъде под нивото на пътя и, трето, дъщерята на един от свещениците, който е в делегацията да му дадат за неговия харем. По чудо, беровци успели да изпълнят и трите условия.
    На четиридесетия ден стигнал кервана с войска изпратен от валията да вземе най-малката дъщеря Попова. Тя тръгнала с тях към Солун, но когато кервана дошъл до Дойранското езеро, девойката скочила от коня и се хвърли във водата. Турците си помисли, че момичето се е удавило, а тя всъщност деветдесет дни се криела при някакъв овчар. По това време се разчул глас, че и валията някой го е убил. Младата дъщеря била вече свободна и се върнала в манастира, където се замонашила. Историята я помни като Евгения, първата монахиня в "Св.. Архангел ", а също и основател на сестринството.
   
    Гроба на сестра Евгения се намира в манастирския двор. Тук са и гробовете на всички други монахини, които са живели тук.
   
    Но това, което може би е уникално тук е храната.
    Сирене, бели картофи, кисело мляко, борова мед, калифорнийска пъстърва, Чийз с праз, буламач и хляб печен във фурна на дърва ... Уф, Уф, Уф ...
   
    Освен това, ако поискате домашен специалитет - потърсете качамак с ребра, едно традиционно беровско ястие, което произхожда вероятно от времето, когато е дошла царевицата (царевката) тук.
   
    Ако това не го опитате, не сте били в Берово.
   
    Докато пиша този текст, поглеждам към термометрите - точно 35,4 градуса.
    Свързвам се с macedonian.wunderground.com, написах Берово и получавам: текуща температура: 18 градуса, влажност на въздуха: 78% :)

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4
Снимка 5Снимка 6

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
jastreb2009
Нерегистриран
2016-08-27 16:02:50
  Много вдъхновен и грамотен коментар, заслужава си ходенето до Берово и заради хубавия климат и стил на нашенци.

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Македония
Цени на билети до Македония
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Македония | Планински туризъм | Берово - македонската Швейцария
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com