dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Мексико
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  На лов за снимки и приключения в Мексико
  Публикуван от admin на 14 Септември 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 3569 пъти, рейтинг: 3.86

  

    Мечтаех за това пътешествие около година. От известно време се занимавам в свободното си време с правенето на снимки и случайно намерих адреса на един уъркшоп по фотография в Мексико.
   
    Беше като любов от пръв поглед – влязох в сайта www.apertours.com и не спрях да мечтая да отида точно на това място и да науча малко повече за тайните на фотографията от организатора на курсовете Mr. Cisco Dietz. Всички мои приятели, с които споделих идеята си да отида на обучение по фотография в Чиапас (Chiapas), Мексико се възхищаваха и притесняваха едновременно. Дори и опитни пътешественици, които познават Южна Америка добре, ме съветваха по никакъв начин да не предприемам подобно пътуване сама и то точно в тази част на страната.
    За тези, които не познават географията и историята на Мексико, Чиапас е най-южния мексикански щат, граничещ с Гватемала, земя на древните маи, съхранила руините на майските градове Tonina, Bonampak, Yaxchilan, Palenque, Izara – истински, дръзки центрове на пред-испанската цивилизация. В Чиапас всеки ден се поздравяват хора на 57 различни езика, повечето от които са наследство от майската цивилизация.
   
    Търсейки всякаква информация за мястото, където исках да отида – Сан Кристобал де лас Касас (San Cristobal de las Casas) - интернет, Lonely Planet, пътували до там хора..., съществуваше реална опасност да се откажа, поради многобройните опасности, за които предупреждаваха тези източници - събитията от 1994 и многобройните жертви от революцията на Запатистите, липса на сигурност и наличие на голяма престъпност. В крайна сметка реших, че след време ще съжалявам много повече затова, че не съм го направила, отколкото ако се случи все пак нещо, не чак толкова приятно по време на пътуването ми. И така, преди да замина Чиапас за мен олицетворяваше дива планинска територия, липса на всякаква цивилизация, престъпен свят и многобройни, скрити опасности. Днес вече, Чиапас за мен е горещия морски бряг, планинската прохлада, цветовете на прирадата и индиянските костюми, радостта от живота в топлата усмивка на местните хора и накрая, бленуващата носталгия и копнежа на тези, които веднъж са посетили Чиапас и биха се върнали отново и отново там.
   
    След три поредни полета, през Амстердам и Мексико Сити се озовах в столицата на Чиапас – Тукстла Гутиерес (Tuxtla Gutierrez). Все още, обаче не бях стигнала до крайната точка на пътуването си – град Сан Кристобал, намиращ се на 82 км. навътре в планините. Пътят, по който поех с автобус, живописно се виеше и като че ли бе устремен направо към слънцето. За сравнително кратко разстояние се промени не само надморската височина (около 1500м.), но също така и растителността, климата, икономическите, културните и човешките пейзажи. Сан Кристобал е разположен в сърцето на високо-планински регион, като от всички страни е заобиколен от многобройни планински върхове. По време на колониалния период, до към XIX век, градът бил столица на Чиапас. Това е причината, поради която красивият град е притегателна точка за мексиканско и централно американското изкуство. Тук ще видите и вкусите най-цветните къщи и покриви, изпълнени с цветя вътершни дворове, ъглови балкони, провинциално нео-класически интерпретации, барокови фасади, изключителна кухня и многобройни древни легенди.
   
    За мое щастие престоя ми в школата по фотография "Апер Тур" съвпадна с едно от най-фотогеничните времена на годината – карнавалите, посветени на дните преди началото на Великите Великденски пости. Моето желание беше да изучавам и работя върху изключителните лица на местните жители, затова и преподавателят ми - Циско направи организация, която ми осигури възможността да видя, усетя и преживея невероятната колоритност и автентичност на фестивалите и карнавалите в Сан Хуан Чамула (San Juan Chamula) и Коита (Ocozocoautla-Coita).
   
    Циско е американец, който живее от 11 години в Сан Кристобал и познава прекрасно региона и традициите му. По негово предпочитание ние посещавахме места и събития, не особено популярни сред туристите, което направи престоя ми там истинско приключение. За него беше гордост да има студентка от България, защото през всичките тези години не е имал студенти от Източна Европа изобщо. Забележителен педагог, всеотдаен и щедър към студентите си, изключително гостоприемен и полагащ всички възможни усилия, за да им осигури незабравими преживявания, съчетани с фокусирани фотографски опит и знания.
   
    Сан Хуан Чамула се намира на 2200м. надморска височина и се населява от т.нар. тцотцилски индианци (Tzotzil). Къщите им са направени от кирпич и тръстика, покривите им са от палмови клонки, а подът обикновено се представлява от самата земя. Въпреки, че изглеждат изключително бедни, все пак домовете и дворовете им са невероятно чисти. Всяка общност в Чиапас има свой собствен стил на обличане, който се спазва много стриктно и лесно можеш да различиш местоживеенето на местните, само по начина, по който са облечени. Те сами си тъкат сукното и бродират богато ризите си, като всеки детайл и символ има своето значение. Местното население преживява от отглеждане на плодове и зеленчуци, събиране на смолисти дървета и отглеждане на овце. Времето, като че ли е спряло от векове за тези хора, но това не ги прави по-малко щастливи.
    Карнавалът, наречен Kinta-Jimultik, е най-популярния традиционен фестивал за тцотцилските индианци, но въпреки това съдържа и многобройни пред-испански елементи. Четири поредни дни са изпълнени със смесица от католически мистицизъм и обредни ритуали на древните маи. Последния ден се отбелязва с пречистващ ритуал, в който участниците носят маски и правят непрекъснати обиколки на площада пред църквата Сан Хуан Чамула, носейки знамена и флагове, обливат се под кръстове със свещена вода и ходят боси върху жарава. Това е едно от местата, където е абсолютно забранено за туристите да правят снимки и наказателните мерки срещу не уважаващите това правило са много строги. Все пак, благодарение на Циско, аз успях да направя няколко откраднати кадъра от фестивала в Чамула, които според него са уникални точно, поради строгостта на забраната.
    Единствените външни посетители (наричани от местните "грингос") бяхме и на карнавала в Коита – малко градче, намиращо се на едва 36км. от столицата на Чиапас Тукстла (Tuxtla Gutierrez). Целият град, мъже и жени, малки и големи е маскиран със собствено произведени, невероятно колоритни костюми, като различните общности се отличаваха с цветовете и детайлното разнообразие. Изглежда, че едно от важните условия на костюмирането бе да не се вижда нито частица от тялото, както и да се използват оптимален брой цветове, детайли, цветни лентички, шалове, забрадки и т.н. Многобройни звънци покриват краката им и улиците денонощно са изпълнени със звънкови ритми и музика.
   
    Шествията обикалят непрекъснато по улиците на града и всички - участващи и наблюдаващи се забавляват с пълна сила, като по този начин отбелязват последните дни преди началото на Великите пости. Фактът, че ние бяхме единствените туристи, които сами по себе си вече представляваха не по-малко шоу за местните хора, направи нашето пребиваване там още по-незабравимо. За разлика от Чамула, жителите на Коита дори настояваха да им направим портрети, като по всякакъв начин показваха изключителната си благодарност и гостоприемност към нас.
   
    Хората на Чиапас освен, че са невероятно дружелюбни и гостоприемни, се оказаха и страшно фотогенични за целите на моето обучение. Но това е тема на друг разказ.
   
    Автор: Лили Георгиева
    ide.li

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Мексико
Цени на билети до Мексико
Избрахме за вас...
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Северна Америка | Мексико | На лов за снимки и приключения в Мексико
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com