dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 15 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Нидерландия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Остров Амеланд или завръщане към детството
  Публикуван от admin на 31 Май 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 4612 пъти, рейтинг: 4.50

  

    Ако погледнете картата на Холандия, на север има пет малки острова, разположени един след друг, като се започне от запад на изток. Ние с вас ще “отидем” на четвъртия остров, който се нарича Амеланд. Първо ще пътуваме от Амстердам с влак до Леуарден - столицата на провинция Фрисландия. Езикът на тези “провинциалисти” е признат за официален и в училищата им се изучава фрисландска история и литература. Пътувайки на тяхна територия, ще ви направят впечатление типичните предълги едноетажни фермерски къщи с прилични на миниатюрни дворци, що се отнася до външното оформление, предни части, предназначени за живеене на стопаните.
   
    По пътя
   
    В Леуарден се качваме на автобус, който ще ни отведе направо до кея, където спира фериботът за острова. Но преди това ще минем с автобуса през центъра на града и ще видим статуя на крава - животното, благодарение на чието мляко и месо хората в Холандия са оцелели през вековете. И най-голямата църква в Леуарден, която няма купол, а само една ниска много широка и четвъртита кула, задължително с ветропоказател. Тук, да знаеш откъде идва вятърът, е било много важно - и за фермери, и за моряци. А също и за търговците, превозващи стоката си с кораби по вода - по реките или каналите. И така, автобусът ни отвежда зад дигата, която защитава континента от прииждащите вълни на приливите до издаден навътре в морето кей, където, независимо дали е прилив, или отлив, дъното винаги се намира надълбоко и фериботите не могат да заседнат. Ако погледнете назад към дигата, между нея и морето ще видите огромна площ кал или мокър пясък, прорязан тук-таме от редици прътове, предназначени да го удържат и по този начин да спомогнат за формирането на нов стабилен бряг. Ако някъде има прораснала трева, означава, че това парче земя трайно е спечелено като нова територия. Разбира се, холандците са умерени в този процес, ако прекалят, континентът ще се свърже с островите... и край на островната идилия.
   
    Фериботът
   
    Той представлява триетажна сграда, като първият етаж е зает от кабини и покрит салон с кафенета и сувенирен магазин. Вторият е паркинг на открито, а третият по-скоро прилича на две тераси, издигнати отляво и отдясно на паркинга, с наредени двуместни пейки. Командната кабина е разположена отпред и прилича на мост, прехвърлен между двете тераси. През лятото между острова и континента пътуват два ферибота пет пъти на ден. През зимата – има само един, три пъти на ден.
   
    Островът и дигата
   
    Амеланд не е голям, дълъг е едва 25 км (“ориентиран” по дължина в посока запад-изток) и не е много широк. На територията му са разположени четири селца ­Холъм, Балъм, Нес и Бюрен, свързани с едно­единствено междуселско асфалтирано шосе. Изградени са и ваканционни селища, но в никакъв случай безразборно и нагъсто едно до друго. Помежду им има много зеленина,­ горички и полянки, и човек в никакъв случай не се чувства като попаднал в някакво пренаселено място. Напротив, дълго време можеш да останеш сам или в компанията само на двама-­трима души. По цялото южно протежение на острова, “гледащо” към континента, е изградена дига срещу евентуална висока приливна вълна. Тя представлява дълъг-­предълъг насип с формата на трапец откъм тясната си страна, залесен с трева. Над нея стърчат единствено покривите на двуетажните къщи, а по нея безнаказано се разхождат само овце. В миналото, когато фермерите взимали решение къде точно да си построят фермите, първо насипвали пръст върху определеното място, така че да се получи хълмче и тогава започвали да строят. И църквите задължително се строели върху такова хълмче – като защита срещу наводнения.
   
    Морето откъм тази, да я наречем вътрешна, страна на острова се нарича Ваден Зее, а островите Ваденски. Фериботното пристанище на Амеланд се намира на брега пред село Нес. Автобуси свързват Нес с останалите села.
   
    Село Холъм
   
    Намира се в западната част на острова. Къщите от по-старо време (ХVІІ в.) са двуетажни и жълтокаменни. Първият и вторият им етаж са допълнително укрепени със свързващи ги от външната страна железни куки, забити на симетрични разстояния една от друга в камъните. Същите железа са използвани и за изписване над входната врата, по протежение на цялата фасада, на цифрите от годината на строителство. Тук отново ще откриете типичните дълги едноетажни ферми, състоящи се от две части - първата, по­малката за хората и втората за животните и храната им. А също и къщи с покриви, увенчани с лебеди – символ на съпружеската вярност. Две огради в цялото село са направени от зъби на китове - традиция от миналото, когато основен поминък на острова е бил ловът на китове. В селото има три църкви, едната с типичната за Фрисландия кула със седловидна форма.
   
    Плажовете и дюните
   
    Плажовете се намират откъм външната страна на острова и морето там е друго - Северно море. Откъм тази страна не се е наложило да се строят диги, тъй като постоянните приливи и отливи са позволили от пясъчните наноси да се образуват високи дюни, превърнали се в естествена защита от вълните. Разбира се, хората малко са помогнали на дюните да станат по-­високи, стабилни и да не се ронят. Забивайки пръчки от тръстика, имаща свойството да пуска корени в пясъка, едновременно успоредно и вертикално на брега - песъчинките се натрупват зад растенията и дюната е готова. Но да се пресичат дюните откъдето и както падне, просто не е разрешено – иначе те щяха да са изчезнали, а селищата и може би дори островът отдавна щяха да са отнесени от морето. За тази цел са специално прокараните просеки за пешаци и конници – откъм шосето и пътеките за велосипедни разходки.
   
    Пясъкът е в два цвята - сребрист отгоре и златист отдолу. Вгледайте се и ще видите как е набразден на вълнички, как вятърът лекичко рони зрънце по зрънце песъчинки и ги завихря назад към морето – все едно наблюдавате миниатюрен модел на големите пясъчни насипи и бури в пустинята.
   
    Всъщност плажната ивица се дели на две части ­ - суха и влажна. Така е по време на отливите (приблизително между 11 и 17 и 23 и 5 ч.), при прилив морето поглъща влажните зони. Разбира се, за да може хората да се ориентират как се движи водата, са забити големи прътове, с отметки върху тях за нивото й. Помежду сухите и влажните зони също има и табели - с предупреждения за наличието на приливи. И още нещо важно - не всички плажове са безопасни, затова ще видите и табели с надписи, че “на това място” е опасно да се къпеш - заради коварно подводно течение. Удобните плажове се намират по на изток - там морето е по-­кротко.
   
    Край фара
   
    Той е в западната част на острова, откъдето съседният остров Терсхелинг се вижда като дълга тъмна черта, разделяща морето и небето. Спуснете се вечерта към плажа, за да наблюдавате залеза – тогава пясъкът става черен, водата ­ лилава, небето ­ светлосиньо и изгрява луната. Настъпването на тъмнината е начало на сравнително скромна светлинна феерия - в левия край на Терсхелинг ще уловите първото проблясване на тамошния фар, зад вас ще хвърля светлина фарът на Амеланд. Още по на запад, върху жалон, забит на границата между пясъка и морето, ще зърнете запален фенер, а в самото море - светещи шамандури, сочещи пътя за преминаване на корабите между двата острова или т. нар. фарватер (холандска дума в българския език). Поемете по първата просека, извеждаща извън плажа през дюните – ще се озовете сред голяма гора на острова. Ако има луна, не е страшно - пътечката е насипана с мидени черупки и на лунна светлина те блестят. И лесно ще стигнете до село Холъм.
   
    С велосипед
   
    Много хора пристигат на острова, за да го обиколят на велосипеди - навсякъде можете да ги наемете - за деца и възрастни. Има и специални малки колички с прозрачни покривала против дъжд, предназначени за бебета и съвсем мънички дечица. Както и големи кошове, побиращи до пет по-големи деца наведнъж. И двата вида се закрепват пред родителските велосипеди.
   
    Ако изберете пътеката край плажната ивица, веднага ще идентифицирате и втората дюна, изградена по протежение на цялата северна част на острова като защита срещу прииждащите вълни. Ние направихме този преход през септември, в хубав слънчев ден с лек попътен ветрец. Наоколо всичко беше обрасло със зелена трева, изпъстрена от храсти с диви плодове в жълто, оранжево и червено. Независимо че островът е малък, всъщност човек се зарежда с усещането за простор - от едната страна са двата реда дюни, а от другата са се ширнали полята с пасящи овце, крави и коне. А докато карах велосипед, край нас жужаха пчели и прелитаха пеперуди - подобни впечатляващи картини човек пази за спомен, като че единствено от времето на детството си... И такова чувство на неочаквано връхлетяло го щастие човек изпитва, може би, пак почти единствено тогава. Понякога край нас преминаваха колоездачи, но когато нямаше никого, беше хубаво да караме един до друг или плътно един зад друг и да си говорим.
   
    По пътя видяхме навътре в морето две платформи за добиване на нефт, а също и оградено с мрежа място насред острова - там, където бяха открили нефт и решили да не експлоатират. Минахме покрай много ваканционни селища, с красиви къщички, които цели семейства могат да наемат, къмпинги с каравани, състоящи се от кухничка, холче и спални места, край поляни с опънати палатки и многоетажни хотели. На определени места колоездачната пътека се пресичаше от просеки, извеждащи към пунктове за наблюдение с големи табели и карти с обяснения какво се вижда, какви животни и растения се срещат в този край. На една от металните карти, точно по средата на маршрута, бяха изписани разстоянията до някои страни, до Шотландия - 650 км, до Исландия ­ 1000, до Северния полюс- 2000.
   
    На плажа можеха да се видят летуващи, къпещи конете си в морето, рибари, търкалящи лодките си върху конструкции от колела, деца, пускащи хвърчила – не бях предполагала, че ще остана захласната, задълго загледана в тези наглед прости дейности.
   
    Когато стигнахме почти до другия край на острова, спряхме на малко хълмче с пункт за наблюдение, “гледащ” към континента. И тъй като времето беше ясно, можехме да видим някои високи сгради там, фигуриращи пак върху метална карта ­ кулата на църквата в село Ферверт и един небостъргач в Леуарден.
   
    Брегът тук е нисък, покрит с мъх, трева и с различни диви цветя, и е много добре пазен, в смисъл че тук не се разрешава придвижване с коли или колела, за да се запазят растенията и животните. Край брега, в калта, бяха накацали много птици. Беше вече следобед - отново време на отлив - и можеше да се види как калта стига чак до континента. Подобни “кални преходи” при отлив холандците правят редовно. Седнахме пред розовите храсти точно под пункта зад наблюдение и си изядохме приготвените сандвичи. После отново се опитахме да отгатнем какво виждаме на брега на континента, възстановявайки по памет изброените селища на металната карта, тъй като и малкото облаци се вдигнаха и картината стана по-­ясна. Беше наистина прекрасен момент, един малък рай за окото и душата, когато се усещаш наситен с емоции и удовлетворен от деня си. Миг красота с цвят на сребро и мъничка златна пътека там, където слънцето докосва морето.
   
    Дотук бяха 25 километра, а ни предстоеше да ги минем отново на връщане. Разбира се, холандското време не можеше да не се прояви и започна да прокапва дъжд, но това беше един от тези кратички дъждове. Карахме в дъжд и слънце и сега беше малко по-­трудно, защото вятърът духаше срещу нас и се налагаше да натискаме по-­силно педалите. Но най-­накрая стигнахме до Холъм, като отново минахме покрай всички онези поляни, пълни с пеперуди, храсти с плодове, пчели, овце, крави и коне. Решихме да погледнем още веднъж морето на дневна светлина, оставихме колелата и се запътихме по тясна просека през дюните към плажа. Сега нямаше хора, бяхме само нашата групичка и неколцина накацали чайки, които си къпеха перушината в една от образуваните от отлива локви. По едно време откъм дюните излязоха хора на коне, грациозно преминаха покрай брега и се изгубиха в далечината.
   
    На връщане с ферибота валеше и слязохме в салона, на моряшки език салета. Прозорците му са огромни и удобни за наблюдение навън – ала дъждът беше превърнал сивото море и сивото небе в едно цяло.
   
    Автор: Мария Равен
    Дневник.bg

Снимка 1Остров АмеландОстров Амеланд

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Нидерландия
Цени на билети до Нидерландия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Нидерландия | Фото туризъм | Остров Амеланд или завръщане към детството
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com