dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 04 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Нидерландия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Бенелюкс - Белгия, Холандия и Люксембург
  Публикуван от krasi46 на 25 Август 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 6838 пъти, рейтинг: 4.56

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Лятно настроение"

    Пътувахме от Париж за Белгия и Холандия късно вечерта по магистрала, която така беше осветена, че фаровете на колата бяха излишни. Въпреки, че и двете страни са в западната част на Европейския съюз, за тях се говори като за страни в сърцето на Европа.
    Париж - Брюксел - Амстердам - какво по-хубаво от това, близки по разстояние, всеки със своята красота и обичаи, културни паметници, художествени галерии с много картини от прочути художници.
    Белгия е една от най-гъсто населените страни след Холандия и има над 11 милиона население, разположено на площ по-малка от 1/3 от България. Тя е конституционна монархия, в която се говори както френски, така и фламандски език, а близо до границата с Германия и немски език.
    През цялото ни пътуване видях само равнини, много отводнителни канали и никакви планини. В Брюксел - столицата на Белгия, с около 1 милион жители, пристигнахме късно през нощта. Намирането на хотел е лесно - доста високи цени, но трябва да се остане, за да се видят многото забележителности на града, като Кралският музей на изящните изкуства, Атомиумът, недалеч от града, фонтана с момчето, катедралата и мн. др.
    И ние започнахме с вечно пикаещия малчуган, после дантелените сгради в центъра, където ни предложиха брюкселска дантела /великолепни покривки/ и задължително стигнахме до пазарите /виж снимките/. В Брюксел се намира и сградата на ЕС, в която достъпът е ограничен, но външно е много красива. След нея се насочихме към Кралския музей на историята и изкуствата с много картини на Ван Гог, Рубенс и др., от който ви показвам снимка на една от картините на Рубенс. Посещението на Атомиума - символа на Брюксел е задължително. Разположен в красив парк, той привлича хиляди посетители с огромните си размери. В Брюксел опитахме салати с брюкселско зеле и морски деликатеси. Интересен вкус. Магазините им за плодове и зеленчуци, така са подредени, че сякаш всеки момент ще открият изложба. Белгия е велика страна, която има всичко в изобилие и то на високо качество.
    От Брюксел се отправихме към Холандия, а по-точно към Хага, после Ротердам и от там към Амстердам. И преди 30 г. и сега между двете страни не е имало граничен контрол.
    Нидерландия, както я наричат в много страни, е кралство с площ 41528 кв. км. и население над 16 милиона и е известна, не само с вятърните мелници и дървените обувки "Сабо", но и с великите си художници, разрешените леки наркотици и проституция, еднополовият брак и евтанзията. Казват, че тя била сред най-либералните страни в света.
    Холандия е изцяло равнинна страна с мека зима и хладно лято, с добре развита промишленост, прочута с холандските сирена и шоколадовите изделия. Опитахме и двете и бяхме възхитени от вкусовите им качества.
    Холандия е страна на лалетата - жълти, червени, черни, те са навсякъде в паркове, алеи, магазини. Купих холандски луковици за България, но животът им беше доста кратък.
    За Хага може да се каже, че това е административната столица на Холандия с около половин милион жители, разположена на брега на северно море и най-много известна с Двореца на мира, където заседава Международният съд. В Хага има доста престижни художествени галерии, три дворци, от които за посещение е отворен само един. Интересно е да се види и катедралата "De Grote Kerk". Правят впечатление и специалните паркинги за велосипеди. Велосипедите в Холандия са хиляди и нещо обикновено както за млади, така и за възрастни холандци.
    Ротердам - градът, който винаги съм мечтала да посетя, е второто по големина пристанище в света и вторият по големина град след столицата. Разположен е на р. Рейн, наброява над 600 000 души. Това е индустриален град в чийто заводи се произвеждат самолети, кораби, електросъоръжения, продукти на нефтената промишленост, хранителни продукти и др. Със своята архитектура впечатляват сградата на кметството, катедралата "Св. Лаврентий", 185 метровата кула, музеят на съвременното изкуство с много, както съвременни картини, така и картини на Рембранд, Бройхол и др.
    Към 17-18 ч. градът замира и опустява, за да започне своя живот след 22 ч., а нощите тук са светли и кратки и минават много бързо.
    Разстоянието от Ротердам до Амстердам ми се видя кратко и забавно, а влизането в столицата доста напрегнато.
    Амстердам - това е Северна Венеция, разположен на 50 канала, пресечени от над 500 моста. Този световен град със 750 хил. жители. има разнообразна промишленост - от производство на самолети - до производство на шлифовани диаманти. Тук е и домът на големя художник Рембранд, който е превърнат в музей. Интересът е голям и към музея на секса.
    Красив е Амстердам със стотиците кораби, плуващи по каналите, с многобройните си магазини и кафенета и тук с право се наблюдава бум на туристи от цял свят, включително и от България, а напоследък и от много български емигранти.
    Първото ми спиране беше в центъра на града и за изненада - точно срещу улицата с червените фенери, вдясно на която беше поставен знак - човек, водещ за ръка дете и пресечена наклонена черта, изразяваща забрана за влизане на деца. Това е районът на гейовете и проститутките, на наркоманите, които спокойно пушат канабис и пият кафета, примесени с опиати, а на витрините са се облещили полуголи проститутки. Тук се развихря и най-голямата престъпност - пране на пари, незаконна търговия с хора, жестока експлоатация...
    Но Амстердам има и друго лице. Амстердам е град-музей в прекия и преносен смисъл. Количеството и разнообразието на музеите е такова, че ти трябва един цял живот, за да разгледаш всичко. Кое е най-интересното?
    - КРАЛСКИЯТ МУЗЕЙ - основан 1800 г., днес той съхранява велики произведения на големи художници и скулптури на холандски майстори.
    - КРАЛСКИЯТ ДВОРЕЦ - построен 1864 г. с огромна колекция от мебели, часовници, скулптури и др. Намира се в центъра на града.
    - МУЗЕЯТ НА ВАН ГОГ - има около 200 негови картини, над 500 рисунки и стотици писма на Ван Гог. Тук е и прочутата картини "Слънчогледи" от 1889 г., но могат да се видят и картини на Лотрек, Гоген и др. съвременници на Ван Гог.
    - МУЗЕЯТ НА АННЕ ФРАНК, КВАРТАЛА НА ЧЕРВЕНИТЕ ФЕНЕРИ, НОВАТА ЧЕРКВА И ОЩЕ И ОЩЕ. Престоят ни беше кратък, не всичко видяхме, не всичко посетихме, но останахме с много добри впечатления от холандците, а на връщане през Белгия посетихме и малката Люксембург, която на картата съм отбелязала със син цвят. Тя е само 2586 кв. км., леко хълмиста и има население малко над 480 хил. души. Пресичайки ми направи впечатление добре обработените лозя и градини, а така също и многото индустриални предприятия, чийто реклами са залели пътища и градове, до такава степен, че пътните знаци се откриват трудно. И все пак тук в столицата има какво да се види: дворецът на великия херцог, катедралата Нотр Дам де Люксембург, многото паметници.
    Посещението на Бенелюкс е голямо удоволствие и приключение, там, където времето и животът минават като на филм.

Добави във Facebook   


Сградата на ЕС и АтомиумътСградата на ЕС и АтомиумътСърцето на ЕвропаСърцето на Европа
РотердамРотердамХагаХага
Магазин за плодове и зеленчуциМагазин за плодове и зеленчуциАмстердамАмстердам
Нощен АмстердамНощен АмстердамИзгледи от АмстердамИзгледи от Амстердам
Секс музеят и този на изкустватаСекс музеят и този на изкустватаЛюксембургЛюксембург

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
radislav
2008-09-01 13:53:58
  Добро пътешествие, браво :)

tanidar@abv.bg
Нерегистриран
2017-01-31 16:57:43
  Не зная за какво получава по-висока този пътепис. В него няма нито достатъчно факти ,нито предадена емоция. Къде-къде по-емоционално и с полезна информация е пътеписът "На Холандия с любов" в 2 части, а читателите му дават ниска оценка. Тук очевидно бележките се поставят тенденциозно.

ммм
Нерегистриран
2017-02-02 15:06:03
  Глас народен, глас божий... всеки има право на мнение, включително и вие (опцията за гласуване е под пътеписа)

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Нидерландия
Цени на билети до Нидерландия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Нидерландия | Хоби туризъм | Бенелюкс - Белгия, Холандия и Люксембург
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com