dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 09 Август 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Нидерландия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  На Холандия с любов - 1
  Публикуван от Нети на 16 Март 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 4166 пъти, рейтинг: 2.60

  

    Холандия не е нито толкова далеч от България, нито вече така непозната за българите. Всеки ден от София за Амстердам пътува самолет и три месеца предварително билетите за всеки ден са изкупени! От Амстердам за София също има ежедневни полети. Но… Самолетите оттам се връщат полупразни.
    Какво толкова тегли българина към тази неголяма държавица в Северозападна Европа? Това ли, че нашите светкавично забогатели парвенюта водят там любовниците си, за да ги обкичат с диаманти? Или желанието да се опита прословутата лека дрога – канабисьт –без да се криеш, легално, като бял човек? Или да поседиш вечер под така наречените “червени фенери”? А може би да си купиш оригинални холандски грудки за черни лалета? Или да видиш влюбени гейове да се държат за ръце и да се целуват по улиците?
    Представите ми за Холандия стигат само до тези мътни щрихи. Много скоро обаче щях да си отговоря на цели купища от въпроси за нея. Трябваха ми само десетина паметни дни, един старинен кораб, дузина украинци и неуморната рускиня Наталия Грос.
    Беше ми щукнало да изхарча единственото си символично като сума наследство за поредното си пътешествие. А нещо отвътре все ме тегли към круиз. Проучвам туристическите сайтове, но нищо не ми грабва вниманието. Ето едно плаване по Средиземноморието – интересно е, обаче аз вече съм била в повечето пристанища от програмата! Друго пътуване е с непознат маршрут, но не ми е по джоба. Трето пък е с лайнер за …5500 туристи. Да се разминавам по палубите всеки ден с едно голямо село!? Не, благодаря…
    Изведнъж мотото се набива в очите ми: “Тюльпан круиз”! Обиколка по моретата и каналите на половината Холандия през полета с лалета, посещения на над 10 екзотични селища и плаване до остров в Северно море! Цената е повече от изгодна, а програмата – многообещаваща.


Маршрутът на екскурзията и корабът Succes

Холандия. Това е мястото, което трябва да видя след Париж, Лондон, Берлин, Брюксел, Източна Европа, Италия, Испания, Балканите… Бяха ми казвали, че е изумителна и необичайна държава, различна от останалите в стария континент. Ето възможност! Да, но…Екскурзията предлагаше украинска фирма, а я осъществяваше в съавторство с двама холандски партньори. Как да се доверя на непознати, с които ще контактувам само по глобалната мрежа? Рядко ли са измамите от туроператори, които си срещал лице в лице, гледал си ги и те са те гледали очи в очи? Напоследък украинската мафия май засенчва и българската… В крайна сметка със сестра ми решаваме: Бог дал, Бог взел тези пари! Да става каквото ще: записваме се! Ако ги изгубим, най-много…да прескочим една екскурзия…
    Е, разбира се, аз правя всичко, каквото може. Намирам украинка в България, която изпраща свои близки в Киев да проучат туроператора. Получаваме потвърждение: фирмата съществува и в офиса й всичко изглежда нормално!/То пък какво ли можеше да помогне това!/. Моля българката Мариана, която живее в Холандия, да се свърже с холандските партньори на Киев и да провери какви са и наистина ли ще осъществяват такъв круиз? Отговорът й е: фирмите са много сериозни, плащай смело!
    И така, започвам оживена електронна кореспонденция с Киев. Обсъждаме условията, преговарям за цената, приемат моята оферта, подготвят ни договор, подписват го и ни го пращат по пощата. Изплащаме вноските и на 4 май към 10 ч местно време кацаме на амстердамското летище Шипхол. Групата от Киев трябва да пристигне тук в 13 часа.
    Ще дойде ли някой или ние със сестра ми ще си останем с едното голо пътуване от София до Амстердам и обратно? Сърцето ми се свива, но и двете отбягваме коментари по темата. Решаваме сами да започнем холандското си приключение и без бавене тръгваме към града, за да се върнем преди един след обед. Шипхол е ако не най-голямото, както мисля, че съм чела, то е едно от първите европейски летища по натовареност. Огромна е площта му и е интересно, че в него се влиза и излиза само през един-единствен вход. Избегната е досадата да се луташ и губиш от един терминал към друг, както става почти навсякъде другаде по летищата. Ясно видими и разбираеми табели дават пълна информация за всичко, а движещите се пътеки, стълби и асансьорите водят нагоре-надолу човешкия мравуняк, без никъде да се образува задръстване или блъсканица. Тук има ресторанти, магазини, кафета, хиляди седалки за посетителите, дори изложбена зала – в момента с картини на Рембранд, но никъде не се струпва навалица, която да пречи на движението.
    На всеки 10 минути под летището минават влакове от и за столицата и пътуването до центъра й трае 20 минути. Докато стъпим от елеватора на перона и двуетажен сребрист влак спря пред нас. Вътре е чисто, седалките са облечени в светлосив плюш, а изглеждат непокътнати. Сядаме и веднага се обръщам към двамата младежи насреща с източни черти на лицата: къде да слезем в Амстердам, какво да разгледаме набързо? Оказват се много отзивчиви и информирани японци, разгръщат пътеводители и ни сочат на карта кратък маршрут. Когато разбират откъде сме, казват: А-а-а, Кото-ошу; ки-се-ло мли-ако…
    От Централната гара, след 10 минути пеша по най-известната улица Дамарк, сме в сърцето на Амстердам – площад Дам. В дъното му е кралският дворец, насреща-странен паметник, изглежда мемориал, вдясно Новата църква, а вляво – Музеят с восъчните фигури на Мадам Тюсо. През улицата срещу него – магазин за диаманти. А! Не го ли показаха този магазин преди време по телевизията в България? Нали тук някъде гръмнаха “картофения бос” Косьо Самоковеца? Вероятно минути преди това щедро е ощастливил вътре поредната Цеци… Милионер! Ама мъртъв…
    Преди да тръгнем за Холандия прочитам в един форум следния възглас от българин, живеещ там: “Ей, хора, спира ли да вали в тая държава!”. Някъде пише, че пролетта тук е хладна и дъждовна, а дневните температури стигат едва 12-13 градуса. Помъкваме якета, дъждобрани, чадъри, сака,фланели, ботушки и затворени обувки. На 4-ти май обаче времето е горещо като през лятото в Бургас. След леката бърза разходка, удивени от центъра на Амстердам, изпиваме навън по една божествена бира, хапваме порция едро нарязани, топящи се в устата пържени картофки с прекрасен, непознат вкус и тръгваме обратно за летището.
    Минутите едва се точат, но още преди 13 ч виждам красива руса девойка и висок, строен мъж да приближават изхода, откъдето трябва да пристигнат украинците. В ръце държат табела “Тюльпан круиз”. Е, отдъхвам си, това вече е нещо обещаващо. Отивам при тях и се представям. Това са рускинята Наталия и холандецът Мартин. Те чакат групата от Киев и са предупредени, че ние двете идваме от България по-рано.
    Пристигат само 12 украинци. За да се оформи тази група, в нея са се включили шефката на туристическата агенция и туроператорката, на която 3 месеца късах нервите по електронната поща. На част от записалите се за екскурзията…не им дали визи./ Може и да си имат мафия хората, но явно си отварят очите по границите!/ Само след минути автобус вече ни води към първия пункт от нашето пътуване. Трябва да се качим на кораб, с който ще плуваме по моретата и каналите на Холандия. Започва едно паметно пътуване, което впоследствие заема статута на перла в короната сред моите туристически митарства. Мервам термометър на една крайпътна сграда: жегата е 32 градуса! Наталия казва, че такава температура през пролетта тук е нещо нечувано и невидяно до сега! Така беше през цялата ни екскурзия. Добре, че носехме потници и тениски – да ги обличаме под фланелите, ако се измокрим или не можем да се стоплим. Скоро нахлузваме чехлите за баня, заголваме плещи, купуваме си бермуди от първия супермаркет, а в куфарите ни се оказват и банските костюми - и се връщаме в България с майски слънчев загар!
    Ще уточня, че Наталия не е само екскурзовод. Длъжността й е “придружител”, квалификация, за която в Холандия се подготвяш специално и полагаш нужните изпити. Омъжена е тук от 7 години, живее в гр. Утрехт, със съпруга си имат агенция за предбрачна подготовка, но тя се занимава с много други неща: след тежки изпити е придобила лиценз за преводач от руски и холандски; наемат я и за придружител на туристически групи в и извън Холандия.
    Две холандски фирми се грижат за нашата екскурзия. Капитанът Витце фон Линген и съпругата му – швейцарката Евелин, са собственици на кораба Succex и организират пътуването. Морският съд е старинен – създаден е през 1909 г и сто години е използван за превоз на насипни товари. Семейството го купува, преоборудва го и го превръща в луксозен туристически съд. Дължината му е около 40 м, ширината – около 7 м.. Развива скорост до 10 възела. Има каюти с 28 легла, но събира до 40 човека. Движи се с дизелов двигател и с платна – когато има вятър…
    Фирма “Cuisin Martinik” се грижи за изхранването и програмата ни. Собствениците й са Мартин и Моник Гринберг и Дитер Бартлет. Мартин, който ни посрещна на летище Шипхол и Моник са брат и сестра, Дитер е мъж на Моник, но живеят без брак. Тя е 6-7 години по-голяма от него. Имат три деца, едното не е на Дитер и се е появило когато той е бил едва 15-годишен, но сега е изключително грижовен баща и на него, казва Наталия. Мартин е бивш полицай, а Дитер е бил готвач на полицейските ВИП персони в Амстердам. След раняване полицаят напуска, прави своя фирма за кетъринг и Дитер се присъединява. Готви божествено! Храненето е по пет пъти на ден:закуска, обяд, вечеря и между тях – два пъти кофи тайм – преди обяд със сладкиши, след обяд с мезета. Сьомгата, сельодката, бялата риба, кралските скариди и всевъзможните холандски специалитети, приготвени от Дитер ми докараха 4 кила отгоре…На масата винаги има бяло, розово и червено вино, а в салона – кран за леденостудена наливна бира – всичко това включено в стойността на екскурзията.
    Само Витце и Дитер са с нас на кораба, с тях плава и юнгата Кони – германска девойка. Момичето харесало моряшката професия и всяка година се хваща на работа на кораба Succex за по няколко месеца. Жената на капитана с двете им внучета и на Дитер с трите деца идват често вечер при нас, защото накъдето и да пътувахме, пристанищата все оставаха близо до града, в който живеят – Холандия е тясна, длъгнеста държава.
    В следващите десетина дни живеем като в приказка. С общо 14-те туристи и най-вече с нас, двете българки, се отнасят като с кралски особи. Наталия е на разположение 24 часа в денонощието и ни разказва най-подробно за държавата: историята, географските подробности, икономиката, бита, образованието, нравите и обичаите, социалната политика – всичко, за което питаме или тя преценява, че трябва да узнаем. Холандия или както е правилното й наименование Кралство Нидерландия, е неголяма държава. Площта й е близо три пъти по-малка от площта на България. Но тук живеят над 16 милиона души, което прави страната една от най-гъсто населените в Европа – с около 400 жители на кв. километър/за сравнение – в България гъстотата е около 70 ч/кв.км./. Половината от тази “ниска земя”, както се превежда името й, е на по-малка от метър над морското равнище, а близо 1/3 е до 6 метра под него. Малката територия и лесният достъп на водата към сушата стават движеща сила десетилетия наред държавата да прилага уникални методи за защита от настъплението на водните стихии.. С високо технологични съоръжения и сигурни прегради, наречени диги и дамби, холандците отвоюват километри нови територии от водата, насочват я по добре структурирана канална мрежа или елиминират опасността от пагубни наводнения. Със сложна шлюзова система водните канали служат за транспорт и до най-отдалечените кътчета на страната. На пресушените площи, наречени полдери, се разрастват населените места или се развива земеделие.
    Държавата е конституционна монархия начело с настоящата кралица Беатрикс. Три големи реки: Рейн, Ваал и Маас, се събират в общо корито малко над гр. Ротердам и разделят страната на Северна и Южна Холандия, съответно насочени към Северно море и към Белгия. Знае се, че на юг живеят католици, а на север е общността на протестантите.
    Освен холандската територия с прилежащите й пет острова в Северно море, автономни територии под юрисдикцията на кралицата са и островите Аруба /Опа, Поли Пантев? И той милионер, но и той… Избрал Холандия, де!/ и Холандските Антили в Карибско море.
    И така, плаването ни започва от Енкхойзен.- чуднокрасив пристанищен град, прорязан от канали. Бил е пристанище е на Южно море, което вече не съществува. Преди време то е било отделено със специални съоръжения от Северно море, почти цялото е било пресушено и на това място се е появил сладководен залив! Минаваме край старинна кула, която преди векове е била затвор, а сега се използва от градската администрация Наоколо всичко изглежда нереално, като на картичка: небесносиня вода, зеленина и цветя, окъпани от слънце странни, нешироки, издължени и разноцветни фасади, стотици лодки и корабчета и кораби, обикновени по-малки и по-големи яхти и модерни, пищни такива:с палуби на няколко етажа, със сателитни чинии и пеленгатори.


Кулата на Енкхойзен

Корабът се плъзга почти безшумно по каналите. Навсякъде водата е бистра и чиста, а около бреговете зърваме водоплаващи птици, които не се плашат от разминаването с нас. Акостираме в заливите на неземно красивите градчета Хурн, Волендам, Моникендам. Нямам думи да опиша изяществото и колоритът им. Навсякъде тесни островърхи, пъстроцветни по-малки или по-големи сгради, но всяка фасада е оформена по различен начин. Някои завършват с обикновен алпийски наклон, други – с фигурални извивки и впечатляващи фронтони. Стопаните поставят цветя отвън по или пред фасадите и задължително отвътре на прозорците по уникален начин, с такава богата фантазия, че никъде украсите не се повтарят. Най-често къщите са с входна врата и един или два прозореца до нея. По традиция тук завеси не се слагат. Холандците се считат за много открити хора и липсата на пердета означава: гледайте, нищо нямаме да крием. Разбира се, никой на никого не наднича през стъклата. Правим го само ние, туристите, защото е необичайно и интересно/Сигурно заради такива като нас вече има изключения!/. Видяхме как около 18 ч семействата спокойно вечерят /на това тук му казват обяд/, а преди и след това четат или гледат телевизия, разговарят си, без ние отвън да ги впечатляваме.
   
    продължение...

Добави във Facebook   


Маршрутът на екскурзията и корабът SuccesМаршрутът на екскурзията и корабът Succes

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
Tonka Slavova
Нерегистриран
2011-11-24 11:39:58
  Нямам думи, всъщност имам, но само една: прекрасен пътепис!!!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Нидерландия
Цени на билети до Нидерландия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Нидерландия | Международни екскурзии | На Холандия с любов - 1
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com