dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 27 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Норвегия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Фиордът на козите
  Публикуван от admin на 13 Септември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 3155 пъти, рейтинг: 4.07

  

    Към Норвегия се запътих с малко багаж, така да се каже. Разполагах само с отделни, разпилени парчета информация. Например, че в началото на ХХ век са били най-бедната държава в Европа, а голяма част от населението се прехранва с лов на китове. А в момента – отчасти заради петролните залежи в шелфа, открити през 70-те – имат най-високия стандарт на континента. Че пишат на нов и стар норвежки език. Че са превърнали субтирирането в професия. Че имат невероятно красива природа. И че са изключителни скромни хора.
    А се запътих към Норвегия – заедно с журналистката Диана Иванова и дизайнера Райчо Станев – заради побратимяването на два фестивала: Фестивалът на козето мляко в село Горна Бела речка, Северозападна България, и Фестивалът на козето сирене в село Ундредал, Западна Норвегия. И двата фестивала обясняват за себе си, че се случват в села, където броят на козите неколкократно надвишава броя на местните жители. Ролята на трима ни в случая може да се обобщи със следните две изцяло противоположни занимания: първо сравнявахме и работехме по задачата "Открийте 10-те прилики", а после сравнявахме и работехме по задачата "Открийте 10-те разлики".
   
    Пристигаме
    В Осло. Въздухът на летището ухае на бор. Сепва ме уютът, който създава светлата дървесина. Оттук насетне започвам да отбелязвам местата, за чиято конструкция е използвано дърво: влака от летището до Осло, кафенето срещу Националната художествена галерия, всички къщи между столицата и Ундредал. Дори таваните на къщите са от дърво и за да приличат повече на тавани, ги боядисват в бяло. На дървото къщите в Норвегия дължат не само своя уют и свенлива прелест, но и мобилността си. Те са разглобяеми, поради което едно 5-членно семейство съвсем спокойно може да реши да си премести жилището с всичките му етажи и индивидуални стаи от единия хълм в селото на другия. Или пък да се устрои в съседното селище. В миналото по цвета на къщите е можело да се познае кой на какъв хаир е. Най-скъпа била бялата боя (от мрамор), след това жълтата (от варовик), а накрая – червената, която се правела от животинска кръв и която най-често се използвала за селскостопанските постройки. След като научаваме това от Софи – нашият безценен гид и домакин в Норвегия – се залепваме на прозореца във влака и започваме да четем по цвета на боята. Пътуваме 5 часа от Осло до Вос, като половината от пътя минава през планини, осеяни с безброй езера. От Вос до Ундредал са още 60 километра, които изминаваме с кола. В тях влиза и един 24-километров тунел, който до неотдавна е бил най-дългият в Европа. Когато пристигаме в селото – след 16 часа лашкане във всякакви превозни средства – се чувстваме като приказните герои, преминали през девет планини, та в десета.
   
    Картографски изненади
    В Ундредал първият ни рефлекс е да разберем къде сме попаднали. Вече сме се настанили в къщата на Софи и на закуска тя намира една карта на Европа – но от непознат за нас тип, в която скандинавските страни не са сгъчкани в горния десен ъгъл, така че правим няколко важни открития. Първо, че Норвегия е една доста голяма държава – толкова голяма, че ако се завърти по оста си, горният й край ще стигне до ботуша на Италия. Второ, че се намираме на същата географска ширина като Аляска и Сибир, но благодарение на Гълфстрийм ни чака по-благо и откровено дъждовно време. Трето, че сме се озовали в Западна Норвегия, която се слави с изумителните природни образувания, наречени фиорди. И четвърто, че фиордите съвсем не са редици от назъбени полуострови, а морски ръкави, които навлизат на десетки километри в сушата. Преди милиони години това са били долини, издълбани от ледниците, в които нахлува морска вода. Нашият фиорд се казва Аурланд, един от ръкавите на 205-километровия Зогнефиорд, който пък е втори по дължина в света. Тук могат да се видят косатки и делфини, както и тюлени в цялата гама от бяло до черно. Край Ундредал фиордът е дълбок около 600 м, а по-надолу към морето, където се събират няколко ръкава, дълбочината му достига 1300 м. Междувременно от двете му страни се извисят 800-1000-метрови зъбери. Ако трябва да опиша какво е фиорд с помощта на родни елементи, фиордът е нещо като осолена река Дунав, от двете страни на която се извисяват пирински чукари - и така в продължение на 205 км до морето.
   
    Слънце и дъжд
    За Ундредал местните хора се шегуват, че е най-гръцкото селце в Норвегия. На мен обаче съвсем не ми изглежда гръцко: за цяла седмица там в началото на август така и не успявам да си обуя късите панталони. Още първия ден – след като сме оставили София да гине в 40-градусова жега – ни се изяснява разликата между севера и юга. Софи седи на масата, държи под око термометъра и от време на време ни съобщава:
    – 13 цяло и 8 градуса.
    – 14 цяло и 2 градуса.
    – 14 цяло и 6 градуса.
    – Като стане 15 градуса, излизаме.
    След два дни, когато най-после виждаме слънце, и нас, както и всички норвежци, ни обзема безпричинна радост. За разлика от местните хора все още не сме се калили достатъчно, за да се разхвърляме, но веднага се втурваме навън. В тази част на света всеки безоблачен ден е официален празник.
    Не знам дали заради по-мекото слънце, дали заради обилните дъждове или географската ширина, но тук цветовете са изключително наситени. Цветята в градините са в ослепително оранжево, червено и лилаво. Окосените ливади по склоновете са тучно зелени. Къщите са в традиционното бяло, жълто и червено. През цялото време се чувствам като на картичка, която мърда.
   
    В дъното на долината
    Името на Ундредал се превежда като "най-отдалеченото място в края на долината". Тук живеят около 120 души, 500 кози и 4-5 тежковозни коня. До 1988 г. в селото се стига само по вода. Сега освен тесния асфалтов път го оживява и амбицията на три млади семейства да произвеждат козе сирене – бяло (осолено и неосолено) и кафяво. Особеното е, че сиренето се прави от непастьоризирано мляко. Отнема им цели 6 години само за да убедят бюрократите, че не всички бактерии са вредни, но през 2003 година успяват да си извоюват сертификат, който им позволява да изнасят продукцията си на пазара. Разбира се, кафявото карамелено сирене е най-голямата атракция - то е нещо като отличителният знак на Норвегия. Прави се от суроватката на козето мляко (плюс малко сметана), която се вари между 7 и 9 часа, докато съдържащата се в нея лактоза не се карамелизира. След това сиренето спокойно може да се меси като глина. В обикновения случай се прави на калъпи, а по време на фестивала успешно влиза в какви ли не форми в рамките на конкурса за най-добра скулптура. Всъщност в Норвегия бяло сирене се прави едва през последните 100-200 години, докато кафявото има далеч по-дълга традиция. То е нещо като шоколада на северните страни, преди да се появи какаото. Норвежците го ядат с филия хляб и сладко от ягоди или го добавят към тъмните сосове за месо. На мен – както и на повечето българи, които са го опитвали – това чудато сирене силно ми напомня на лактовите бонбони "Карамел му".
   
    GeitOstFestival (чете се яйт ост фестивал) / www.undredal.no
    Това е ежегодната кулминация на усилията, които жителите на Ундредал полагат, за да произведат уникалното си сирене. В тях влиза доенето на козите в 5 сутринта, воденето им на паша, обработването на млякото, косенето и събирането на сено из стръмните хълмове, което в някои случаи се превозва в лодки. Както впрочем и козите. Когато например малките козлета станат на 4-5 месеца (достатъчно големи, че да не може да ги отнесе орел), те биват откарвани с лодки в една местност край фиорда, естествено преградена от два отвесни водопада, където през цялото лято тичат на воля. Изобщо хората тук разпределят времето си според сезонните нужди на козите и отбелязват съжителството си с тези вироглави рогати с празник - всяка нечетна година в последния уикенд на юли.
    Същевременно всекидневието в Ундредал означава също така да работиш на лаптоп, да използваш интернет и да изпратиш децата си да учат история на изкуството в Берген (който се смята за най-красивия град в Норвегия); да свириш на пиано в къщата си и да пееш в местния хор; да посрещаш туристите, които се изсипват всеки ден от преминаващите корабчета, за да видят най-малката дървена църква в Норвегия, построена само с 16 пирона; и да приготвяш за вечеря елен, който мъжете са уловили в гората. Всичко това, както и да си най-щедрият, но и най-деликатният домакин, на когото съм попадала през живота си.
   
    Автор: Радмила Младенова
    в. Капитал

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Норвегия
Цени на билети до Норвегия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Норвегия | Международни екскурзии | Фиордът на козите
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com