dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 29 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Оман
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Старият, нов Оман
  Публикуван от vespas на 18 Декември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 3391 пъти, рейтинг: 2.30

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Sorry, mam, но сега е лято и почти нищо не можем да ви предложим. Действието се развива в столицата на Оман – Маскат, през възможно най-неподходящото време за посещение – лято е! Температурата е над 40 градуса и е Рамадан.
   
    И така, оказвам се във фоайето на хотела, надвесена над всевъзможни брошури и заобиколена с адски любезни хора, които се опитват да ми помогнат, но до вечерта всичко е затворено, жега е, не можеш и до морето да отидеш. Перспективата да стоя цял ден в хотела изобщо не ми допада.
    Когато пътувам за първи път някъде, съм адски неспокойна първите ден –два, защото искам да си наместя посоките, да знам кое, къде е, след което се чувствам в свои води. И друго, ако имам възможност, винаги гледам да излезна от големия град, защото столицата никога не е представителна извадка за страната.
    По съвета на един американец, който от години живее в тази част на света, съм си организирала на другия ден екскурзия до едно от най-старите градчета на Оман – Низуа. А за деня, решавам да разгледам града с такси, но трябва да побързам, защото дори и да има някакво раздвижване, след един часа всичко се прибира за обедната молитва и се покрива. Животът започва след вечерната молитва в шест и след седем вече може да отидеш да хапнеш или пийнеш нещо, без алкохол, разбира се. И така до пет сутринта, когато след утринната молитва, започват отново постите и така цял месец. Питам Салим, таксиметровия шофьор, как издържат в тази жега без да пият вода през деня. Няма проблем, простичко отговаря той, свиква се. А мисълта ми се е концентрирала в бутилката минерална вода в чантата и се чудя, как ще се скътам някъде, за да пийна, не искам да му причинявам слюноотделяне, а ми се пие...
    Не се пазарихме дълго, защото явно предпочиташе да запълни времето си преди да се прибере следобед. В страна, в която една трета от населението са чужденци, таксиметрови шофьори могат да бъдат само оманци. Аз извадих късмет, попаднах на човек, който назнайва английски и е готов да отговаря на всички мои въпроси.
    Салим е висок, красив, спокоен и горд мъж. Има една жена и чака деветото си дете. Как успява да издържа семейството си, ами работи и като полицай! Всички ли таксиметрови шофьори са полицаи, той само се усмихва. Униформени полицаи въобще не видях, а разбирам, че в страната престъпността е нулева. Видях в супермаркетите как хората оставят покупките си в количките и влизат в другите магазини, без да си и помислят, че нещо може да изчезне.
    Оман е изключително интересно място да попаднеш, независимо по кое време на годината. Страната се развива много бързо благодарение освен на петрола си, но и на твърдото и мъдро управление на султана. Това, което прави той за хората и страната си, ми напомня за Ататюрк и революционната му мисия в историята на Турция.
    Грижата и усилията на Султан Кабус бен Саид са огромни, резултати видими и хората го обожават.
    Само ще вметна, че робството е съществувало до 1920 година, а столицата се оформя като град последните четирийсет години.
    Туризмът тепърва започва да се развива, но строителството е внушително, а инфраструктурата безупречна. Десет къщи да има и вече са свързани с трилентов път. Пустинята във вид на пясък и скалисти планини заема по-голямата част от територията. За сметка на това морето е пълно с живот, бреговете са живописни и когато има отлив може да намериш красиви морски съкровища. Дъждове има от дъжд на вятър, но понякога дойдат ли, създават суматоха и поръжения.
    В столицата почти няма стара част, освен едно каре от стари къщи около традиционния за арабските страни пазар. Разположен по крайбрежието, градът няма обособен център и се застроява непрекъснато. Цветята и дърветата са навсякъде. Българин, който от три години работи в местното ВиК, ми каза, че за следващите две години само за озеленяване са предвидени тринайсет милиарда евро. Вечерно време Маскат е окрасен по дължината си с грилянди или около 100 километра светлини. Морето изпраща и посреща слънцето в невероятни цветове. В града живеят около половин милион души и както се сещате всеки кара кола и по обед, когато се прибират за почивка, трафикът и пибибкането е зашеметяващо.
    Мъжете са облечени в бели роби – диш даша и везани шапки за ежеднението и кашмирени тюрбани за празник, жените са в черна абая, извън Рамадан някои от младите ги махат.
    Изключително любезни и любознателни хора, оманците са готови веднага да влезнат в разговор . Приемат страносттите и обичаите на другите, но изискват уважение към своите.
    Веднъж на брега видях млада майка с три дечица, заговорихме се и се престраших да я попитам, дали ще ми разреши да ги снимам. Погледна ме, усмихна се, каза, добре, и си покри лицето със забрадката.
    Мъжът може да има четри жени, може да се разведе и пак да се ожени за още четри, но предишните трябва да са осигурени. Салим ми разказва за негов приятел, който има две жени, които раждат всяка година и за десет години вече има дваисет деца и понеже повечето си приличат, той ги пита, коя е майка им.
    След пътуването ми до Низуа, окото ми се е наситило на голи, каменни планини, набраздени с чудни каньони, сухи речни корита и палмови оазизи, откъдете брах фурми, които се топяха в устата ми. Пейзажът се разнообразява от зашеметени от жегата диви камили, кози и магарета.
    Отново съм с моя приятел, таксиметров шофьор, Салим този път сме с неговата кола, по удобно е, да не се претеснявам за плащането. Отиваме до неговото село. Целта ни са старите дървени врати или порти на старите къщи, някои от които все още керпичени. Влюбих се в тях и съм решила да запечатам възможно повече, защото металните здраво ги изместват. По пътя притичвам от колата в жегата, открадвам си снимка от място, което дори не съм запомнила, как се казва и едва ли ще видя отново. И докато пътуваме си давам сметка, че Салим не ме е попитал почти нищо по-лично или за мястото, където живея. Пътувал е два пъти до Дубай и то по работа, познава някои места в Оман, но не е разтърсван от неспокойствието на откривателя да види нещо ново. Той, семейството, близките и животът им са абсолютно самодостатъчни. Ако отида отново съм поканена в къщата му, за да видя как живее оманско семейство.
    Върнах се, но вече през зимата, и за семейството на Салим, за костенурките и звездите в пустинята през ноща ще ви разкажа следващия път.

Добави във Facebook   


тя се съгласи да и направя снимкатя се съгласи да и направя снимкаоазисът съживява пейзажаоазисът съживява пейзажа
риболовът по залез в Маскатриболовът по залез в Маскатедна запазена вратаедна запазена врата
няма да те пуснем да видиш, какво има в контейнераняма да те пуснем да видиш, какво има в контейнера

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Оман
Цени на билети до Оман
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...
Оферта - ПЕРЛИТЕ на ИТАЛИЯ
ПЕРЛИТЕ на ИТАЛИЯ

   Цена: 739 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Оман | Международни екскурзии | Старият, нов Оман
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com