dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 17 Февруари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:423
  Статии:521
  Оферти:74
  Новини:825
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3793
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Перу
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Пъпът на вселената на 3500 м надморска височина
  Публикуван от admin на 12 Юли 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 3617 пъти, рейтинг: 4.79

  

    Туп-туп-туп-туп. Сърцето ми бие с такава сила, че ми се налага да потърся опора. Залепям длани на една стена. Дишам. Затварям очи сред крясъците, долитащи от училищния двор наблизо. Облите и хлъзгави камъни под краката ми, странично забити наместо павета в тялото на улицата, изведнъж добиват странно свойство на мобилност. Слънцето ме опипва с възродено любопитство, защото тук съм непозната, тук съм нова, друга.
   
    Когато световъртежът ме освобождава, осъзнавам две неща: намирам се на близо 3500 метра надморска височина и тялото ми се бори с ниското атмосферно налягане, произвежда екстра кръвни телца, които по-бързо да разнасят кислород из вените ми. После някъде от миналото изплува видение. Аз съм на 12-13 години, вцепенено съзерцавам тавана на стаята си в един далечен летен следобед, в скута ми лежи разтворена книга за империята на инките. Сред мъглата, заседнала из планинските хребети около "изгубения град" Мачу Пикчу, детската ми фантазия ме среща с могъщи жреци и сурови владетели, с клетници, чиято кръв трябва да засити свирепите божества. Блуждая из мистериозния свят на тези почти демонизирани в моето съзнание тъмнокожи хора, без да мога напълно да уловя същността им.
   
    "Това тук е катедралата на Куско. А отсреща е Plaza de Armas, която преди идването на испанците са наричали Площад на воините или Площад на разкаянието, център на религиозни и военни церемонии", гласът на Дани, гидът на малката ни група, ме връща към реалността, където сега вдишвам дълбоко въздуха на Южна Америка. Перу. Представя се: на 28 години, роден и израснал в Куско или Коско (Qosqo), древната столица на инките, чиято империя се е простирала с условни граници почти по цялото северозападно крайбрежие на континента, по веригата на Андите. Дани говори за катедралата в бароков стил, която се извисява над всичко друго около площада, по моя преценка без особено вдъхновение. В разказа му всичко се дели на периода преди и след идването на испанците, за които в Куско се говори като за завоеватели (conquerors), а в Лима ги приемат за нашественици (invaders). В този град от 300 хиляди жители и чието име в превод от езика на индианците Кечуа означава пъп, център на Вселената, се усеща овладяна гордост у наследниците на инките и хладно дистанциране от наложената култура на колонизаторите.
   
    Между другото, отбелязва Дани, когато се приберете по домовете си, обяснете, че всъщност инка означава владетел и е грешно да се говори за инките като племе. Основните носители на културата в империята, развила се и изчезнала за не повече от 300 години, са кечуа, чийто език говорят близо 45% от населението на Куско. После показва олтари, издълбани от кедрово дърво, така типично за областта, но изсечено до пълно изчезване от испанците. Научавам за така наречената
   
    рисувателна школа "Инка барок"
   
    чиито представители са все анонимни художници, изобразили Христос или някой от апостолите с несъразмерни пропорции, малко наивистично, с нетипична за периода композиция. "Но все пак те не са толкова лоши", вмъква Дани. В този момент погледът ми пада върху огромно платно с доста алтернативна версия на Леонардовата "Тайна вечеря". Сред събралото се множество централно място на дървената маса заема поднос с проснато одрано морско свинче (cuy).
   
    Тук е мястото за скоба, която да обясни, че морското свинче се смята за традиционен деликатес и където се предлага, държи най-висока цена в менюто. Обратно към картината, на преден план, с някак си потъмнен образ и нагъл поглед седи Франциско Писаро, заемащ мястото на Юда. Тук следва историята на покоряването, за 200-ата испанци срещу милионната империя, за задигнатото злато и сребро, разрушените храмове и неуспешния опит на завоевателите напълно да заличат идентичността на заварената култура.
   
    Вече пред руините на крепостта Саксайуаман в околностите на Куско, Дани жестикулира енергично, за да могат всички да разберат строителния гений на инките. Големи каменни блокове от по няколко тона, всеки от тях изрязан по формата на предишния, и така плътно подредени, че някои части от тях изглеждат като съвършено организирана мозайка. С каква цел са били строени стените има само догадки. Хрумва ми да питам Дани страда ли Перу от иманярската напаст, която върлува из България.
   
    Наскоро четох как багери копаят по светло в наши археологически комплекси, стигат до 9 метра дълбочина в търсенето на забравени съкровища. Дани ме поглежда с лека изненада, после отговаря: "Разбира се." Продължава - голям процент от перуанците живеят в съкрушителна бедност, доста хора намират препитание с нелегалния пазар на антики. Казва, че той самият притежава керамичен съд от предколумбовата епоха, който би трябвало да принадлежи на музей, но Дани си го е купил от местен антиквар. После допълва, че в по-големите градове средните заплати варират от 600 - 800 солес (3 солес се разменят за $1), което често означава мизерстване в някаква форма.
   
    Докато влакът цепи през планината на път за Агуа Калиенте, отправната точка към Мачу Пикчу, от време на време като че ли изпод земята изникват кирпичени къщички, не по-високи от два метра. С ровещите черни прасета в близост човек да си помисли, че са порутени кочини, докато из дупката-врата не се подаде любопитното лице на малчуган и малка ръчичка замаха за поздрав. Тогава думите на Дани имат смисъл.
   
    В Агуа Калиенте жп линията минава точно през центъра на града. Дори град е много амбициозно определение за място, изникнало само като временен подслон за постоянния наплив от туристи, пъплещи
   
    към "изгубения град"
   
    Строежи и прахоляк от неасфалтирания път. Докато пийвам Cusquena, лека перуанска бира, на очи ми се набива един контраст. От едната страна на релсите са подредени масите на ресторантите с шумни тълпи англоговорящи туристи, които често избухват в бодър смях. На няколко метра от тях младежи, потни и мръсни, хвърчат с ръчни колички и пирамиди от тухли към строящ се хотел.
   
    Без коментар, с леко кисел вкус в устата от мезето ми, специалитет на перуанските владетели, великолепното ceviche, (скариди или миди, или октопод, приготвени в цитрусова марината), случайни мои мисли се завъртат около възхода и падението на империите. След това си поръчвам още една Cusquena.
   
    И тогава една сутрин рано, защото разбрах, че слънцето изгрява точно в 7:15, се качвам в минибуса, който бавно започва да пъпли към реализирането на една дремеща моя детска мечта. Преминавам през няколко врати, пропускат ме, катеря се, не поглеждам встрани, трябва да стигна до мястото, където класическата гледка ще се простре в нозете ми, тогава ще се опитам да успокоя сърцето си, да набавя кислород за вените си. Тогава ще отворя очи, ще оставя богът слънце да се надигне иззад билото на планината майка и ослепителната светлина да разкрие дома на Змията, Пумата и Кондора. Ще оставя вчера, днес и утре да се слеят.
   
    Автор: Светлана ГИНЕВА
    Дневник.bg

Снимка 1Снимка 2

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Перу
Цени на билети до Перу
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Южна Америка | Перу | Археологически туризъм | Пъпът на вселената на 3500 м надморска височина
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com