dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 14 Октомври 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:519
  Оферти:90
  Новини:838
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3788
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Румъния
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  До Букурещ - за ден... като европейци!
  Публикуван от nikoleta68 на 12 Февруари 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 7980 пъти, рейтинг: 5.55

  

    Когато още в края на 2006 година усилено се коментираше по вестници и телевизии влизането на България в Европейския съюз, се стигна дотам, че чак децата взеха да изпадат в недоумение и да се питат: Що е то ЕС?! и Що е то да си член на ЕС?! После... ха, върви, че им обяснявай! Кой знае,дали и на възрастните им беше ясен отговорът на този въпрос... Ама, виж - децата не бива да се лъжат и винаги е редно да им се дава смислен отговор!
    2006 г. си измина, дойде 2007 с още по-гръмките обяснения как Европейският съюз ни приел в голямото си семейство, но за децата беше все така чудновато и любопитно какво ли означава цялата тази истерия по този ЕС?!?
    Един ден,някъде в разгара на лятото, решаваме най-после, че е време да задоволим детското любопитство и да дадем практически отговор на детската питанка относно членството ни в съюза. Естествено, обяснението ни за ползата и привилегията да се наричаш европеец, беше напълно елементарно, като за деца... А иначе, си беше просто един повод за пътуване, повод да прекараме съботния ден заедно, повод за нови преживявания и впечатления...
    След едномесечно изчакване за изготвяне на детските паспорти, си бяхме наумили да разходим хлапетата до Букурещ.
    Е, някои може да се учудят: Букурещ, Румъния... Какво толкова!?
    Но за децата, все пак, това щеше да бъде първото преминаване през граничен пункт, първата паспортна проверка,първа среща с митнически служител. А Румъния, освен че беше страната, която заедно с нашата успешно бе приета за член на Европейския съюз в началото на 2007, ни беше и на една ръка разстояние!
    За жителите на град Русе, разстоянието до румънската столица - един от най-големите градове в Централна и Източна Европа, е направо незначително, като се има предвид, че София им е на цели 300 км. Само някакви си 60 км. разделят Русе, Дунав мост и Букурещ.
    Преминаваме границата след рутинна проверка за много кратко време... като истински европейци, може би?! Няма опашки, няма ги дългите колони от ТИР-ове,за които сме чували, няма суматоха. След панорамна обиколка на Гюргево - градът, разположен на румънския бряг на р. Дунав срещу Русе, се отправяме към Букурещ. Пътят е хубав, а след около час пристигаме и се насочваме направо към централната част на румънската столица, където според туристическата програма предстои да посетим Двореца на Чаушеску, Музея на селото и Природо-научния музей.
    Дворецът на румънския диктатор Чаушеску, или както днес го наричат Дома на народа,ни впечатлява с мегаломанския си вид и внушителни размери. Казват, че по площта, която заема, се намира на второ място в света след сградата на Пентагона в САЩ. Огромните зали, разнообразните стилове, богатата декорация със сигурност карат всеки посетител да цъка от изумление.
    Възрастните, обаче остават със смесени чувства от видяното. Вероятно, заради спомена за годините до 1989г., които децата няма как да помнят по обясними причини. Просто не са били родени. Обективите на фотоапаратите трудно обхващат и поглъщат огромната сграда, която наистина си заслужава да бъде наречена "дворец". Многобройни красиви шадравани, градинки за отдих, многото зеленина допълват пейзажа в централната част на Букурещ,спечелил си прозвището "Малкия Париж", неслучайно. Прилика с френската столица откриваме и в построената след края на Първата световна война Триумфална арка, досущ като парижката.
    После се отправяме към Музея на селото, който представлява музей под открито небе, представящ начина на живот и бита на румънците от различните райони на страната: Трансилвания, Молдова, Банат и другите области. Неволно откриваме прилика с нашенския музей на открито - Етъра, край Габрово. Селските къщи с варосани бели стени, миндери, застлани с вълнени кувертюри и черги,силно ни напомнят за бита на селянина по нашите земи. Така откриваме известна прилика между обичаите и бита на двата съседски народа.
    На уличното платно, обаче, е различно! Въпреки, че карат като бесни и сякаш без правила, румънските шофьори са изключително толерантни към пешеходеца. Какво да се прави: закони! А санкциите за нарушителите са драстични. Затова, щом видят човек на пешеходната пътека, мигом спират! Нещо, което у нас не се забелязва и все още е рядкост.
    Най-интересната част от пътуването - за децата, настъпва, когато идва ред на Природо-научния музей. И у нас сме разглеждали подобни, но никога не е излишно човек да види повече. Огромни скелети на праисторически животни, макет на динозавър, препарирани гигантски костенурки и всякакви обитатели на водния свят, змии и какво ли още не, може да се види тук.С две думи:Заслужава си!
    До тук туристическата програма е изчерпана, макар че в милионен и многолик Букурещ има още какво да се види.И това ще стане, но някой друг път. Обещаваме си го, сами на себе си!
    Уморени, но изпълнени с нови впечатления и настроение, поемаме обратно към България.
    На границата - пак обичайната проверка на документи, бърза и кратка. Без никакви проблеми и произшествия се завръщаме на родна земя. Отвъд голямата река остана всичко видяно, но то само ни зареди с мечти и желание за нови пътешествия.
    С това първо излизане на децата зад пределите на България, се опитахме простичко някак, да им покажем нагледно що е то да си член на ЕС. Елементарно, но като за подрастващи – става!
    От тук нататък, не ни остана нищо друго,освен да си пожелаем безброй задгранични пътувания...

Добави във Facebook   


Пред Двореца на ЧаушескуПред Двореца на ЧаушескуПоглед от Двореца към централната част на БукурещПоглед от Двореца към централната част на Букурещ
Централният шадраванЦентралният шадраванТриумфалната аркаТриумфалната арка
Природо-научен музейПриродо-научен музейПриродо-научен музейПриродо-научен музей

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
prize
prize
2008-02-27 21:54:37
  Много хубави снимки! Не съм посещавала още Румъния, но ти nikoleta68, просто ми събуди съзнанието да отида там! Успех!

pink_fairy
pink_fairy
2008-05-17 23:07:50
  Аз когато първо прочетох вашите пътеписи си помислих да не би да сте учител по БГ език или учителка... Понеже пишете много хубави пътеписи! Просто още като прочетеш първото изречение от пътеписа и те облъхва красотата в него! Браво! Гласувам с отличен. УСПЕХ!

dani775
dani775
2008-05-17 23:10:36
  Според мен пътеписа е добре обмислен, както казва pink_fairy. Поздравления!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Румъния
Цени на билети до Румъния
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Румъния | До Букурещ - за ден... като европейци!
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com