dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Румъния
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Приключението Румъния
  Публикуван от rosd на 03 Януари 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 7348 пъти, рейтинг: 3.86

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Една неочаквана ваканция, желание за пътуване и докато пием кафе вече сме начертали маршрута - Синая в Румъния /само на 200 километра от Русе и на около петстотин от Бургас/ Два дни по-късно потегляме с осемнадесетгодишното ни Клио.
    Първата ни спирка е Русе. Въпреки, че вече е ноември съм забравил да си взема зелената карта. За едно кафе време любезните служители а Алианс са готови и спокойно потегляме към Дунав мост. Плащаме такса мост /12лв./ минаваме проверка, купуваме седмична винетка от първата бензиностанция /4евро/, малко румънски леи от Гюргево и вече сме на път към Букурещ.
    Пътят до Букурещ е хубав / няма дупки и има добра маркировка-за нея ще разкажа подробно малко по-късно/. Карта на Букурещ така и не успяхме да намерим затова си начертах маршрута от Google Earth /ясно е ,че след като карам 18г. Рено Клио нямам и GPS / и няколко пъти го „минах „ виртуално, а и съпругата ми се справи добре с ролята на навигатор. Като изключим единия час загубен в задръстване на околовръстното на Букурещ може да се каже, че се справихме добре с трафика в многомилионния град и пристигнахме почти по график в първия заплануван обект -музея на селото- Muzeul satului, намиращ се в парка Herästräu.Заплатихме си входа от 3 лева и се озовахме в един друг свят. Старите сгради- църкви, къщи, вятърни мелници, тепавици - пренесени от цяла Румъния, съчетани с огромния парк и спокойните води на езерото Herästräu създават усещането за свят, в който времето тече по друг начин и в който всеки е задавал ритъма на живот в своя собствен свят.
    Тръгваме на север към Синая доволни от видяното и от факта, че все още се движим в създадения от самите нас график. На около тридесетина километра след Букурещ предницата на Клиото започва да се тресе цялата. Отбивам в дясно. След кратък преглед решавам, че ми трябва сервиз. Карам на първа и втора плътно вдясно около двадесет километра /вибрациите продължават от време на време /и в някакво село виждам сервиз. След като майстора и собственик на сервиза прегледа спирачките, лагерите на предните колелета, след като изпробвахме колата в селото /той ме убеждаваше, че всичко е наред, но аз не бях убеден и държах да му покажа какъв точно е проблема/ и още 15-20 километра по магистралата най-после разбрах, че на колата и няма нищо-просто бях „настъпил” страничната бяла линия /цялата беше назъбена като трион за да предупреди ,че сте близо до края на пътя/. Смяхме се доста-предполагам ,че се е родил нов виц. Поговорихме /предимно на немски, а майстора говореше добре и английски/ за семействата, /оказахме се набори/, за проблемите и на раздяла Димитреску отказа да ми вземе каквито и да е пари въпреки, че му бях изгубил около два часа. Пожела ни приятно изкарване в Синая а аз го поканих на гости в България. Така загубихме два часа, доста се притеснихме, изостанахме от графика, но спечелихме един приятел.
    До Синая ни оставаха около сто километра. Започна да се стъмнява, а в страни от пътя се появяваха петролни кладенци-признак, че вече сме в Трансилвания. Пристигнахме в Синая по тъмно. Настанихме се в един от многото пансиони /хотел с две звезди/ ”при Кристина”. Цените са повече от приемливи /35лв. за стая/, а условията добри. Множеството кръчми предлагат вкусна храна, а за обяд има така наречените икономични менюта за около пет лева.
    Синая е малък /около 14 хил.жители/ град и доста известен зимен курорт. Правят впечатление особената архитектура, цветните къщи, ниското строителство, зеленината и многото, ама наистина многото цветя.
    Дворецът в Синая е извън града. Преди да стигнем до него минаваме покрай Синайският манастир. Запалваме свещички, оставаме за миг всеки със себе си и продължаваме към двореца на първия румънски крал. Още е само 8.30 сутринта-няма туристи, няма ги и търговците. Ромонът на планинският поток, чистия планински въздух и неописуемите есенни багри те карат да се чувстваш някак нереално. Дворецът се появява някак изведнъж в целия си блясък, осветен от слънчевата светлина почти като декор от някоя приказка, в която ние сме принца и принцесата. За да засили това усещане, докато пием кафе /бяхме единствените клиенти в кафето/ срещу двореца, музикант ни изнася почти едночасов концерт. Заедно с диска, които си купуваме отнасяме и спомена. Тези нежни балади за нас вече са неотменимо свързани с това вълшебно място. Те са част от това преживяване. Отвътре двореца е още по пищен и красив. Обиколката отдавна е свършила /цената е 10лева/, а нас не ни се тръгва. Многобройните предупреждения по дърветата, че това е място обитавано от мечки и е опасно не намалява очарованието му. Туристите вече са много както и търговците, предлагащи многобройни сувенири.
    Рано сутринта на другия ден потегляме към Бран. Разстоянието е само 40 километра. Пътят лъкатуши през планината, а 180 градусовите завои не позволяват висока скорост. Още преди да сме влезли в града виждаме замъка на граф Дракула.Тук всичко се върти около него. Хората са успели да превърнат една легенда в основен бизнес. Многоезичието, което се чува в множеството малки и тесни коридори на замъка /входа е 6 лева/ е показателно за това, че Бран е известна туристическа дестинация не само за европейските туристи. Замъка не е голям, и не е толкова пищен както двореца на краля. Той е по-скоро загадъчен, обвит в мистерия и тайни. Паркът с езерото допълнително внася малко меланхолично настроение и оставаш с чувството, че тук са се случвали страшни неща в сурови времена.
    Опитваме румънските кебапчета /1лев броя/ приготвени от три вида месо -свинско, телешко и овче и с малко чесън. Различни са от нашите на вкус, но са чудесни. Опитваме и от специфичните козунаци /пет лева броя/ - навиват ги на нещо като шиш и ги пекат на жарава –много са вкусни. Купуваме си домашно приготвен пушен кашкавал /страхотно мезе за вино/ и потегляме за Брашов.
    Това е стар средновековен град, известен под името Кронщад. Красив и многоцветен, с много голям площад и с най-голямата католическа катедрала в Източна Европа, известна с името Черната църква. Наистина е внушителна.Докато сме вътре се питаме какво ли би било усещането, ако огромния орган влезе в действие. Разбира се нямаме щастието да изпитаме това, но отиваме да опитаме румънската бира в едно от многото бистра в центъра на града.
    Пътят към Синая криволичи по поречието на река Прахова. Преминаваме през няколко малки и китни градчета.
    Нощният живот в Синая също не е за пренебрегване.Цените в ресторантчетата са нормални, ястията вкусни. В дискотеката срещу десет лева получаваш едно малко уиски и се забавляваш с добра музика.
    Напускаме Румъния заредени с положителни емоции, удовлетворени от преживяванията, очаровани от един толкова близък, но непознат до сега за нас свят с няколко нови приятели и с обещанието да се върнем отново в Синая, и отново „при Кристина”.

Добави във Facebook   


Музеят на селото в БукурещМузеят на селото в БукурещМузеят на селото в БукурещМузеят на селото в Букурещ
Центърът на СинаяЦентърът на СинаяКметството в БустениКметството в Бустени
Дворецът Пелеш в СинаяДворецът Пелеш в СинаяДворецът Пелеш в СинаяДворецът Пелеш в Синая
Замъкът на граф ДракулаЗамъкът на граф ДракулаПаркът в замъка на граф ДракулаПаркът в замъка на граф Дракула
Кафе "MADO" в БрашовКафе "MADO" в Брашовв замъка на граф Дракулав замъка на граф Дракула

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Румъния
Цени на билети до Румъния
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Румъния | Почивен туризъм | Приключението Румъния
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com