dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 03 Юни 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Румъния
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Букурещ Reloaded
  Публикуван от admin на 22 Септември 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 6985 пъти, рейтинг: 5.35

  

    След като преди по-малко от месец бях в Букурещ, този уикенд отново посетих столицата на Румъния, само че семейно, организирано (с туристическа агенция) и някакси по-музейно.
   
    Като впечатление ще ви кажа следното: ако имате възможност да пътувате сами, силно ви го препоръчвам. Няма нужда да чакате изгубилите се от групата, да търчите на "тъгъдък" от музей до музей и да слушате ненормална екскурзоводка. Избрал съм ви три нейни култови фрази:
   
    o Румънците са много набожни, не като нас да ходят на църква само по Великден, за да си вземат върбови клончета..." (Хмм... а аз си мислех, че клончетата се вземат на Цветница)
   
    o "Вдясно ще видите трамвай 21, с който можете да отидете до румънското "Илиенци", където предлагат много китайска стока... Китайската стока, както знаете..." (Сигурно не ви звучи толкова тъпо, но при условие, че в същия момент отдясно е румънският национален театър...)
   
    o "Ама вие защо си говорите? Ами след като не ми цените труда, аз ще млъкна... (никаква реакция) Не, аз няма да млъкна, ама престанете да си говорите!" (Баси, аз турист ли съм или ученик от втори клас?)
   
    Като изключим това, посетихме три интересни места...
   
    Природонаучният музей
   
    Намира се почти на Пиаца Виктория и, заклевам се, това е най-готиният музей, който съм виждал! Цената на билетчето е само 6 леи (3,50 лв.), като ако си носите документ, че сте ученик, студент или пенсионер, има и съответни отстъпки (да, българските документи важат). Подобни отстъпки има и в останалите музеи.
   
    Истинското име е Музей по естествени науки "Григорий Антипа", именуван на първият румънец, достигнал Северния полюс. Това едва ли ще ви интересува, обаче, ако влезете и видите за какво става въпрос.
   
    Интериорът на музея се променя и освен пред огромни скелети на динозаври, ще се озовете в пещера със скални рисунки, изригващ вулкан (с озвучаване!), сред древни бозайници от ледената епоха (не, катерицата от Ice Age я няма), сред риби, бозайници и какво ли не още... Музеят проследява развитието на човека от маймуната до homo sapiens.
    Не искам да правя реклама или нещо подобно, но когато нещо е направено като хората, просто си личи... Голяма част от експонатите са подредени в характерна за тях среда, с триизмерни макети в размер 1:1... Например, влизате в зона "Австралия" и си зяпате кенгурута :)
    А ако много обичате числата, как ви звучи да видите над 250000 вида ципокрили, 120000 мекотели, 40000 ракообразни, 100000 насекоми... добре, спирам, спирам :)
   
    Само ще добавя за минерали и скъпоценни камъни, за които и най-големите фенове на Diablo не са чували... Любимите ми са фосфоресциращите, така че ви праскам една снимка и на тях:
   
    Предупреждавам ви, че ще ви трябват поне около два часа да разгледате всичко, аз лично карах по "диагоналната" система.
   
    Продължавам с
   
    Парламентът
   
    Отвън изглежда наистина грандоманско, както ви показах и на снимката в поста от предишното си посещение. Отвътре това впечатление е същото и да ви кажа честно, не съм сигурен, че си струва да дадете 15 леи (9 лв.), за да гледате 10-метрови врати и 5-тонни килими. Но ако си падате по огромни зали и коридори, които нямат никакъв смисъл и се интересувате от болните мании на Чеушеско да направи "народен дом", който е на второ място по площ в света (330000 кв. м, след Пентагона), посетете Парламента (отнема около час и половина, търсете метростанция "Извор"). Ако пък искате да видите как се живее функционално в 11 000 пъти по-малко пространство, елате на гости в моята боксониерка :)
   
    Селският музей
   
    Ако ви остане около час-два време и още 6 излишни леи, времето е хубаво и сте се изморили от ходене напред-назад, отидете в музея на селото. Там ще можете да видите типични селски къщи от всички региони на Румъния... (само екстериор, интериор няма). Музеят прилича доста на парк, има много места за сядане и е изключително приятно местенце за отдих... С метро не можете да стигнете, но се намира на един хвърлей разстояние от триумфалната арка.
   
    Аз бях (и си оставам) Петър Събев, вашият виртуален гид в Букурещ. Беше ми приятно, благодаря за вниманието :)
   
    Автор: Петър Събев

Селският музейСелският музейПарламентътПарламентът
ПарламентътПарламентътФосфоресциращите камъниФосфоресциращите камъни
Природонаучният музейПриродонаучният музейПриродонаучният музейПриродонаучният музей

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
nikoleta68
2007-11-14 22:38:25
  Дори и кратко, всичко е описано съвършено вярно! Включително и препоръката да се пътува индивидуално. От всичко, което може да предложи Букурещ - Природонаучния музей си заслужава най-много! И аз горещо го препоръчвам на всеки запътил се натам. А иначе - прословутия Дом на народите... какво да му гледа човек, незнам... Толкова много строителен материал, мрамор и какво ли не, заради едната грандоманщина на Чаушеску, струпани на едно място...

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Румъния
Цени на билети до Румъния
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Румъния | Международни екскурзии | Букурещ Reloaded
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com