dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 21 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Румъния
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Изръшках Европата
  Публикуван от admin на 28 Октомври 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 2937 пъти, рейтинг: 5.40

  

    Като стане дума за Румъния, винаги се сещам за една от изцепките на Бай Ганьо: „Европата ли? Аз цялата Европа съм изръшкал - от Тимишвар, та чак до Турну Мъгуреле...“ (пък то и двете – в Румъния). Та и аз като бай ви Ганя – изръшках я Румънията – от Гюргево, та чак до Букурещ.
   
    По време на краткия път Русе – Букурещ и по време на разходката си из столицата на Румъния, докато трупах впечатления, не можех да се въздържа да не я сравнявам с България. Сега обаче ще се опитам да изложа само впечатленията си (при това с уговорката, че са събрани по време на едно денонощие престой), а сравнителния анализ можете и сами да си го направите.
   
    Дунав мост. Там проститутки няма. Вече. Или поне не се виждат. А границата се минава лесно - само показваш лична карта. На румънската граница има чейндж бюро с надпис Banka, което е с размери метър на метър на метър и в това пространство има място само за дебелия „служител на банката“, който ти обменя парите не се знае по какъв курс, дава ти румънски леи и никаква касова бележка. А, и не знае да говори на чужди езици.
   
    Фрапиращото беше, че трима души обменихме по 10 евро, а получихме различни суми леи за тях. Явно курсът се променя според преценката на дебелака - ако си му симпатичен, дава ти повечко леи.
   
    Селата. Румънските селяни определено имат афинитет към шаренията и кича. Защото къщите са всичките боядисани в ярки цветове, преобладават оранжевото и жълтото. Къщите не са еднотипни, с най-разнообразна архитектура са, но все пак имат общи черти: всичките са едноетажни, всичките са с ламаринени покриви (това наистина ме впечатли, сигурно си има обяснение защо предпочитат ламарината пред керемидите).
   
    И всичките имат закрити веранди с миниатюрни колони и арки, украсени с какви ли не блестящи неща – цветни стъкълца, шарени фаянсови плочки, слюда, мозайка – които искрят на слънцето и придават приказен вид на къщурите.
   
    Много колоритни къщи, но за разлика от тях, дворовете са съвсем занемарени и превърнати в складове за всевъзможни боклуци. Селцата са малки (поне тези, през които минахме), с по един ред къщи от двете страни на пътя. Но пък в тях кипи живот, пълни са с хора и има много деца, които си играят на тумби в прахта.
   
    Ландшафтът. От Дунава до Букурещ, че и отвъд – все равнина. Огромна – докъдето погледът ти стига – ветровита шир. Обработена. Царевица, люцерна и други насаждения. Преобладаващо царевица, разбира се.
   
    Между селата видях потресаващата гледка на една каруца с магаре, заседнала в дупка. Огрооомна, натоварена с царевица каруца, теглена от едно дребничко клепоухо магаренце, с разтреперени от усилието да я тегли крачкà. Стопанинът му го налагаше безмилостно с една сопа, а то се напрягаше със слабите си крачета да измъкне каруцата от дупката. Покъртително!
   
    Като стана въпрос за потресаващи гледки, да не забравя да спомена пияницата в Букурещ - гол до кръста, слаб и жилав, кандилкащ се с бутилка в ръка по средата на огромен оживен булевард. Беше запречил движението по целия булевард. Всички коли - спрели, търпеливо изчакваха силата на случайността да го закара до спасителния тротоар.
   
    Пътищата. Е, те много ми харесаха. Широки и съвсем нови. Красиви и равни, особено от границата до Букурещ – удобен бърз първокласен път с кръгово движение за обратен завой през около 10-ина километра. И в столицата повечето пътища са добре асфалтирани, без дупки, кръпки и неравности.
   
    Хората. Хората са грозни и зле облечени. Съжалявам, че трябва да го кажа, съжалявам, че е така, но една хубавица не видях по улиците. За румънските жени казват, че били „деца на асиметрията“. Общото впечатление, което правят хората, които срещнах, е че са бедни. Съдя по дрехите им – стари, демодирали и безвкусни. Освен това са адски изнервени (особено шофьорите) и недружелюбни. Единствените, с които успях да обменя реплики, бяха полицаите (които, между другото, говорят много добре английски).
   
    Шофьорите карат като луди из града, поне с 80 км/ч, и са абсолютно реално способни да те сгазят, ако им се изпречиш на пътя. Да пресечеш улица в Букурещ си е чисто самоубийство и трябва да си голям екстремист, като мен, за да го направиш. Е, и местните се оправят, защото са свикнали, все пак сгазен човек не видях.
   
    На улицата срещнах едно дете. Едно просяче, което особено ме разстрои – на около 8 години, преждевременно издължило се за възрастта си, тънко като клечка, облечено с... пижама - раирана избеляла и прокъсана.
   
    Но в очите му се четеше не типичното за просяците раболепие, тъга и скрита надежда за неясно щастие, мълчалива молба или нетърпима наглост, която сме свикнали да виждаме в очите на просяците, а зряло спокойствие, самочувствие, уравновесеност и знание за собствената си цена. Очите на възрастен мъдрец. Дадох му всичките си пари.
   
    Има доста просяци по улиците. Има и боклуци, и бездомни кучета. Освен това... много роми... ама много! Бях в центъра, там където са големите административни и бизнес сгради. И в непосредствено съседство – циганската махала.
   
    Странно, шокиращо съжителство на мизерия и хипербогатащина. До огромна прелестна сграда в стил необарок – схлупени къщички, наплякани една върху друга с намятано направо по улицата на въжета пране и вонливи външни тоалетни. И много роми, които изглеждат доста агресивни. Аз – сама, с фотоапарат на врата – очевидно заблудена туристка, се стреснах не на шега и почти тичах по уличките.
   
    И... изгазвайки от тази мизерия, се озоваваш на един безкрайно голям площад с дворец в дъното. Дворец – и то какъв! Най-огромното здание, което съм виждала някога. То и от Космоса се виждало това – построеният от Чаушеску дворец - типична сталинистка архитектура, в който в момента се помещава Сената на Румъния. Грандоманско и грозно.
   
    Точно срещу двореца - „румънското Шан-з-Елизе“, както го кръстих – един огромен булевард с фонтани по средата. И огромни сгради в стил необарок. Наистина красиво!
   
    Така естествено в Букурещ съжителстват красивото и пошлото, европейското и източноевропейското, лъскавото и мизерното. И сега ми се иска пак да се върна, за да видя и науча повече за Румъния.
   
    Защото не ми стигна, каквото видях. Защото не видях културата, изкуството на Букурещ, не се срещнах с интелектуалци, не видях нощния живот на града, а това е обратната страна на града, която ще преобърне сегашната ми представа.
   
    Вечерта бях на концерт в прекрасен амфитеатър в централния парк на Букурещ (това беше и целта на посещението ми, всъщност). А в парка – пълно със сватби. Странни привички имат румънците – венчават се в парка. С официалните му тоалети, с булката начело, сватби на тумби из целия парк и се снимат, и се веселят. Весела работа.
   
    Автор: Видка Атанасова
    Dnes.bg

Странна архитектура. Училище в Букурещ.Странна архитектура. Училище в Букурещ.Паркът, в който румънците се венчават.Паркът, в който румънците се венчават.
Снимка 3Прекрасни сгради в стил необарок.Прекрасни сгради в стил необарок.
Дворецът. Сега сграда на Сената.Дворецът. Сега сграда на Сената.Румънското Шан-з-Елизе.Румънското Шан-з-Елизе.

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
nikoleta68
2007-11-15 20:36:56
  Да, всичко написано за румънската столица, е абсолютно вярно. Не случайно го наричат град на контрастите... А, за да открие и хубавите му страни, очевидно човек трябва да посети отново Букурещ!

Дияна
2010-02-21 13:42:49
  Хубаво начало на пътеписа ! Оттам нататък съжалих защо го четох - не мисля, че трябва да сме толкова черногледи, когато излезем извън България. Разбира се, няма начин да не правим сравнения, но аз съм на принципа - когато отидеш в друга държава, трябва да оценяваш това, което е тя. Традициите, обичаите, инфраструктурата, хората - нормално е да са различни.
  С този пътепис явно искате да ни откажете да отидем в съседна Румъния .....

От_румъния
Нерегистриран
2012-10-25 02:44:20
  Снимката "Странна архитектура.училище" не е училише а циганска палата!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Румъния
Цени на билети до Румъния
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Румъния | Международни екскурзии | Изръшках Европата
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com