dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 28 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Швеция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Раят на кристала
  Публикуван от admin на 11 Април 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 1718 пъти, рейтинг: 4.80

  

    Освен незабравима природа, Смоланд се гордее и с уникална култура. Петнадесет от общо шестнадесетте фабрики за стъкло на Швеция се намират в областта между Векшю и Нибро. Регионът е известен под името Царството на кристала.
   
    В стъкларските работилници тук си сътрудничат дизайнери и майстори. Първите създават истински шедьоври, а вторите са достатъчно опитни, за да ги материализират. Изложбените зали към отделните работилници илюстрират в застинали форми човешкия гений.
   
    В Царството на кристала стъкларниците са от всякакъв тип и големина. В някои работят само 10-15 души, в други са наети няколко стотици. Две са големите фабрики тук – Орефорс и Коста Бода. Много от по-малките работят за тях и им се явяват неща като подизпълнители. Но именно върху тях е съсредоточен интересът на туриста. Те разполагат със свободно време, за да създават приказки от стъкло, които са пир както за очите, така и за душата.
   
    Царството на кристала е изпълнено с мистериозната атмосфера на малките работилнички, на дима, който излиза от дървените къщички, разпръснати самотно из гората, на опушените стени, почернели от времето, на жълто-червения огън, около който летят горящи въглени като виолетови пеперуди, на разтопеното стъкло, което бавно придобива форма, а след това започва зловещо да съска и пуши, потопено в студената вода.
   
    С над 1 млн. посетители годишно Царството на кристала е една от най-големите туристически атракции на Швеция. Мнозина идват, за да видят вълшебството на кристала и да се потопят в неговата магия. Други – заради производствените цени, на които се продават истински съкровища.
   
    Царството на кристала не е само стъкло
   
    Названието отдавна е прехвърлило значението си и се е разширило като пролетна река, която се е разляла извън бреговете си. В галерията в Коста, Гунила Ман е наредила интересни маслени картини и литографии; в Лесебо фабриката за хартия продължава да я изработва както едно време и всеки може да получи лист хартия, с подпечатан на него собствен воден знак; а Мадесшю представлява цял стар град – такава, каквато е изглеждала провинциална Швеция през ХVІІ в. Тук е най-добре запазената ферма в страната, с почти всички възможни детайли, както и селската ковачница, местната часовникарница и много други. Ловният и риболовният музей в Царството на кристала си заслужава визитата, дори и само с образователна цел – да се запознаете с представителите на шведската фауна. Радиомузеят ще е интересен за онези, които си падат по старинната техника – първите грамофони и радиоапарати са изложени тук и е разказана тяхната история.
   
    В покрайнините на Левховда ще се озовете пред една от най-старите и добре запазени шведски дървени църкви – Гранхулт, построена в средата на ХІІІ в. Много от детайлите й все още предизвикват възхищение, а строителите се чудят как изобщо е била издигната без нито един гвоздей.
   
    Царството на кристала е като фойерверк, в който се разгръща цяла Швеция. Асфалтирани пътечки водят до усамотени сред вековните дървета и прикрити от раззеленилите се клони малки дървени къщички, от които се носи аромата на разтопеното стъкло, или до подредените един до друг бедни домове на стъклари и ковачи, които също са им помагали, до забулените от обилни пръски вода вехти мелници, от чиито надупчени улеи висят цели тинести върби или до богатите, просторни и светли имения на търговците, които продавали шведското стъкло по целия свят.
   
    В Киркеби Бренери може да опитате смоландския ликьор, а ако го харесате, да си го купите от магазина до фабриката, който служи и като "високо градусова експозиция" – шишета и етикети от всички местни питиета, издържали проверката на времето. Смоландският ликьор обаче, в който има и отвара от дъбови кори, неизменно остава на първо място.
   
    Бергала
   
    Ако човек правилно планира времето си, може да посети някои от работилниците и да види как изкусни майстори моделират прозрачния материал в невероятни форми и създават легенди в стъкларството. Като например фабриката за стъкло в Бергала, добила световна известност заради произведенията на Матс Йонсон. Дизайнер, чиито анималистични скулптури непрекъснато тестват възможностите на стъклото. В галерията към работилницата ще разгледате още произведенията на Ерика Хьоглунд и Клас-Гьоран Тинбек. "Заспалият лъв" на дамата е истински празник за очите. Сякаш лицето и гривата му са се опрели в меко стъкло, което е придобило формата и цвета им и е застинало така. Скулптура, която заслужава най-видно място в дома. Такова се полага и на класиката на Матс Йонсон "Бухълът". Птицата е кацнала върху прозрачен клон, хваната в стъклен блок, от който се взира във вас с бдителните си очи.
   
    В ресторанта към фабриката може да изживеете нещо, което остава завинаги в спомените ви – обядът със солена херинга, приготвена в пещите за стъкло, или както тук се казва "херинга на хитсил". Традицията тръгва от времето, когато стъкларските работилници са били в основата на селата в околността. Горещите пещи били подходящи не само за рибата, но и за картофите. Те се печат заедно с люспите както едно време. Бирата е в изобилие, а десертът е от прочутия в Смоланд чийзкейк, поднасян с ягодов мармалад. Всичко се сервира на дълги дървени маси и се консумира в уютната топлина на работилницата. Лицата на туристите се осветяват от жълто-оранжевия блясък на разтопеното стъкло, което се дипли на тежки вълни в пещта, а ароматът на овъгленото дърво и топло желязо изпълват въздуха.
   
    Бергала е известна със синия си оттенък, затова и неофициалното й име е "Синята работилница". Всичко, изработено в нея, носи "син подпис". Никой не знае кога се е появила тя, но днес мнозина копират стила й.
   
    Възможностите на стъклото
   
    В Йохансфорс пък стъклото е подчертано емоционално. То се отваря, дарява ни с магията си и отново се затваря. Дизайнерите тук продължават да поддържат тази традиция – да оживяват произведенията си от кристал – и Моника Дълин, Кати Озелиуз–Линдбек, Арди Стрювер и съпрузите Карел-Оскар и Кристина Оландер се справят отлично с оставеното им в наследство. А Астрид Гейт сигурно се е вдъхновила от брътвежа на близкото поточе, което е вляла във формите на своите вази, които сякаш текат. Водата в тях вероятно се чувства чудесно.
   
    Стъклените фигурки на Ева-Лена Мартинсон изпълват с щастие. Частната й зоологическа градина от розови слонове, сини лосове и зелени пчели, с проточени напред червени устни, които искат да ви целунат, вливат ведрина в сърцето ви и винаги, когато ги погледнете, виждате че светът не е чак толкова страшен.
   
    В Царството на кристала обаче се произвеждат и практически изделия. Работилницата в Елкхълт се опитва да улесни ежедневието ни с чаши, чинии, оливиерници и всичко останало, предвидено за масата. Повече от половин век Елкхълт работи за нарастващите нужди на шведските ресторанти и през годините е натрупала опит за най-удачните форми на сервизите. Хората там знаят как чашата и питието се спогаждат и по същия начин са разработили чаши за вино, уиски и пр., дори съдовете за дегустаторите на тези напитки. Визионерството на Ролф Синемарк от фабриката Пюкеберг е сътворило цял комплект от чаши за всички видове напитки – от безалкохолните до високоградусовите. Работилницата се гордее с неподвластни на времето дизайнерски решения, залагайки на традиционното, съчетано с модерното. В Пюкеберг Лизелоте Хенриксен се труди върху глобусите на лампи и абажури, а нейната работа отдавна се е превърнала в основа, върху която израства цял нов стил.
   
    Но едни от най-красивите произведения е напъпилият кристал, готов да разцъфти. Цветните пъпки на Ула-Карин Бергвист пленяват със светлината, която сякаш грее отвътре, с чистите си линии, с изваяните си прозрачни листа и капчици роса. Те улавят първият слънчев лъч и го задържат през целия ден, освежавайки еднообразните ни дни – чудесна миниатюра за работното ни място.
   
    Сред дизайнерите обаче има и такива, за които възможностите на кристала са малки. Те добавят дърво, желязо и всичко останало, което може да им помогне да материализират визионерството си. Замръзналите видения на Моника Бекстрьом винаги предлагат нещо ново. Като последното й увлечение по японската култура – тази вечна енигма за западния човек. Изгряващото слънце, обградено от кристално небе, в което плуват облаци от сребро, затворено в черна дървена рамка, създава медитативна картина, която навява асоциации с източната култура.
   
    Мъх, лосове и тишина
   
    Царството на кристала е магия от стъкло, която се разпростира над студените езера и глухите лесове на Смоланд. Националните паркове Либхълт и Воразкрув също са тук. Те са дом на могъщи дъбове, посадени още през ХVІ в., когато народът на областта възстава срещу крал Густав Ваза. Гората около тях, сечена за последен път през 1914 г., сега влиза в границите на Воразкрув.
   
    Прекратената човешка дейност е върнала изумруденото одеало от мъх по дънерите, тежките зелени драперии, инкрустирани с диамантени капки роса, прехвърлящи се от клон на клон, мокрите паяжини, полегнали върху падналите дървета, дивите растения, покрили земята, блеснали в пищните си виолетови, ярко жълти и пурпурни цветове.
   
    В парка няма маркирани пътеки – може да отидете навсякъде, но вие само минавате оттук и трябва да помните това. Ако пък предпочитате маркираните пътеки, Гласбрук е за вас – тя се прокрадва покрай няколко работилнички за стъкло, сгушени в тихия лес, над който се носи лютивия дим на разтопеното стъкло. Шипките са обвили падналата дървена ограда, но дворът е окосен и почистен от листа. Ако сте любител на животните, поемете по пътеката Дак, където имате добри изгледи да срещнете семейство лосове.
   
    Пристрастните към риболова не са забравени и стотиците езера, реки и поточета ви очакват. Опитайте се да измамите пъстървата в Алтерон. Или пък я хванете, докато пресичате с кану някое студено езеро. Рибата е най-вкусна, когато е опечена на лагерния огън. Смоландската кухня пази своите традиции и бабини рецепти. Затова, докато сте в Царството на кристала си поръчайте местните наденички и прословутия чийзкейк – две кулинарни изкушения, които няма къде другаде да опитате. Най-добре на някоя от т.нар. хитсилски вечери, провеждани традиционно в работилниците за стъкло. Херинга, фолклорна музика, разтопено стъкло и добро настроение – това е, което предлага Царството на кристала.
   
    Автор: Радослав Райков, в. Дневник.bg
   

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Швеция
Цени на билети до Швеция
Избрахме за вас...
Нашето предложение...
Оферта - ПЕРЛИТЕ на ИТАЛИЯ
ПЕРЛИТЕ на ИТАЛИЯ

   Цена: 739 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Швеция | Културен / фолклорен | Раят на кристала
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com