dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 20 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Сингапур
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Сингапур - екзотика, красота и... ред
  Публикуван от valeria на 16 Ноември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 5175 пъти, рейтинг: 2.60

  
Конкурс
 Пътепис, отличен с поощрителна награда
в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Следващото ни пътешествие беше към Сингапур. Летяхме със Сингапурските авиолинии, които наистина заслужават първо място по обслужване, глезене на пътниците си и по чистота.
    Имахме една нощувка в Истанбул, което се оказа много добро решение, преди дългия полет. Самият полет - дълъг, но приятен, даже бих казала - много приятен. Красиви азиатки, безкрайно любезни и добронамерени. До сега на такива дълги полети съм летяла с Air France, Дубайските и Катарските авиолинии. Ако трябва да направя собствена класация, на първо място ще сложа Дубайските и Сингапурските, после - Катарските, а най накрая - Френските.
    Летището на Сингапур е просто една приказна гледка, такава чистота, такава подреденост, навсякъде - свободно - компютри с Интернет, на пода - мокет, никъде дори една прашинка, петънце или хартийка, никъде не се пуши, лее се една тиха и приятна музика. Само че, от сега да кажа – на пушачите там се гледа с лошо око. Могат да пушат само на 50см от кофата за боклук или на специално място. Навсякъде цветя, красиви градини с палми и орхидеи, езерца, а вътре плуват шарени риби – и те – спокойни и усмихнати. Отвсякъде – лъчезарни лица, струи едно спокойствие, просто невероятно. Сякаш попаднах в един друг свят. Няма я нормалната забързаност, припряност и глъчка по летищата. Тук никой за никъде не бърза, ако речеш да попиташ нещо – поне двама ще се втурнат да ти обясняват, показват, че даже и заведат при туй, дето питаш за него.Всичко това обяснява факта, че летище Чанги няколко години поред е първенец в световните класации на летищата. Като обикновено първите места са азиатски приоритет - Хонг Конг, Куала Лумпур, Токио, Сеул.
    Сингапур ни посрещна с проливен тропически дъжд, който изобщо не попречи на интереса ни към всичко, що се виждаше на пръв поглед. А то е - чисто, подредено, навсякъде цветя, леещи се води и шадравани, прекрасни сгради, нови коли, нито една локва / независимо от дъжда, който се ля около 3 часа/. За пръв път видях улици, на които няма нито една паркирана кола , няма задръствания. Улиците са еднопосочни, градският транспорт си пътува на воля. Никой на никого не свирка, винаги стигаш навреме там, за където си тръгнал. Слисана от този ред по улиците, подробно разпитах на какво се дължи. И стана ясно, че , за да си купиш кола ти трябва лиценз. И документ, че притежаваш гараж или място за паркиране. Защото територията е малка и ценна, колата е лукс. Един лиценз е 25 хиляди и това, само за да имаш право да я купиш, нова. Ако стане на 10 години мигом я забравяш, стари коли НЕ! Замърсяват. Не че там ти трябва кола, всичките видове транспорт са в перфектно състояние. Купували си за престиж. Освен това, на всеки 3 години се явяваш на изпит за правоуправление.
    Извъртяхме се на най - голямото Виенско колело, / за сега, защото в Китай се строи по – голямо/, носещо името " Сингапурски летец". То е високо 165 метра,за сравнение - "Лондонско око" е 135. "Сингапурският летец" струва 240 млн. сингапурски долара, има 28 кабини, като всяка от кабините побира до 28 души. Цената на един билет е 30 с.д., а завъртането трае 30 минути. Може да се поръча официална вечеря, като в една кабинка се сервира за 10 души, и цената е 1200 сингапурски долара на час. В Сингапур смятането е лесно – един техен долар = един наш лев. При обмяната на американски долари – по – скъпо се изкупуват по – едрите и по – нови банкноти. Както в Тайланд, и Китай.
    Гледката от най - високата точка на колелото е невероятна. Разказаха ни, че много често там се правели сватбени церемонии. А поради огромния му размер, въртенето почти не се усеща – разбираш го само по смяната на панорамата пред погледа.
    Хотела бяхме избрали заради местоположението му. Оказа се много хубав, а гледката, която се разкриваше от прозореца на стаята ни, би компенсирала всички неудобства / ако въобще имаше такива/.
    Бялата църква на снимките е катедралата „ Св. Андрюс”, а това, което прилича на летяща чиния е новата сграда на Върховния съд. В далечината се вижда и колелото.
    Много красива отвън / а и отвътре / е сградата на операта, която наподобява двете половинки на местния плод „ дуриан” – невероятно вкусен и още по – невероятно смрадлив. На мен лично този плод ми прилича на кестените , преди да бъдат обелени от бодливата кора.
    Преди да продължа с възхищенията си от красивия Сингапур, малко обща информация, която за мен е интересна:.
    Името на града е съчетание от - Синга - лъв и Пура - град. В началото - малко рибарско селище, през 1819 година Сър Томас Стамфорд Рафълс подписва договор със султан Хюсеин Шах за сметка на британската компания Източна Индия, за развитие на южната част на Сингапур като британски търговски пост и селище. До август 1824 година е контролиран от малайски владетел. Сингапур официално става британска колония през август 1824 година, а самоуправляваща се държава в рамките на Британската империя през 1959 г. Туризъм, петрол и транспорт на стоки по вода - това са основните източници на доходи за държавата. Там се намират най - големите резервоари за петрол в света.
    Сингапурската икономика е пример за свободна пазарна икономика, която се развива с изключително бързи темпове, поради няколко причини:
    - Висок доход на глава от населеннието 2000 с.д. / ех, кога е и на нас ще се случи?/
    - Некорумпирано общество / каква утопия за нас /
    - Образована и мотивирана работна ръка ./ ама наистина се работи много!/
    - Здрави закони – правни и финансови. Ето, тук искам малко да допълня – 0% престъпност. Никой не краде, не убива, не отвлича – защото законите са сурови. Никой не разпространява наркотици – ако те хванат с цигара марихуана – директно отиваш за 5 години в затвора. Дори , ако пушиш цигара на улицата или някъде, където това не се прави – глобата е 500 с.д./ лева/
    А демографският състав на Сингапур е много шарен – китайци, индуси, малайци и малко европейци. Официалните езици са 4 – мандарин, малайски, тамилски и английски. Децата в училище учат английски + роден език.
    Местните говорят „ синглийски „ – смесица от английски и малайски. Бих казала, че колкото и да му са оскъдни познанията на човек по английски, няма никакъв проблем в комуникацията с местните хора. Които са безкрайно мили, любезни и добронамерени.
    В това космополитно общество религиозната толерантност е много важна и я има. Даоисти, шинтуисти, хиндуисти, будисти, мюсюлмани, християни не си пречат и си има и съответните храмове - католически катедрали, православни храмове, джамии, синагоги. Заедно с будизъм, ислям и хиндуизъм, християнството се счита за една от четирите основни религии тук.
    Искахме да отидем в ботаническата градина / която се оказа градската градина, дето сингапурци си разхождат децата и в събота - неделя си правят пикник на зелените моравки/. Решихме да отидем с такси - такситата са много евтини, часът е около 16.30. Такси може да се вземе само от стоянката на такситата, на ръкомахане на други места, просто не спират, защото пречат на движението. Има си правила и си се спазват. Много е просто, всички са дисциплинирани, ние също се научихме и се подредихме пред хотела, на стоянката да чакаме.
    Преди нас чакаха двама индийци - явно - дядо и внук. Разговорихме се с тях и те рекоха, че точно в това време е трудно да се вземе такси, защото след 17 часа тарифата става по- висока. Опасявахме се, да не затворят градината, за това попитахме с кой автобус да се иде до там. Човекът не само ни обясни, ами ни хвана за ръчичка и ни заведе на съответната спирка, която въобще не беше в неговата посока, защото щеше да пътува с метрото, а и не беше твърде близо.
    По време на обясненията на кой номер да се качим, как да си купим билети и къде да слезем, ни чу една жена, която също чакаше на тази спирка.
    Тя пък, ни рече да не притесняваме, ще ни покаже къде да слезем, че пътува в същата посока. И не само ни показа, ами слезе и ни преведе по един надлез над шосето, за да не се объркаме.
    Аз понечих да и дам 5 долара за благодарност, тя отказа, помоли за една монета от 50 цента, просто, за да си продължи пътуването. Аз казвам - " моля, вземете и 5-тте долара, и монетата". Отказа ми.
    Това са само два случая, но масово хората искат да помогнат, ведри са, дружелюбни и отворени.
    Земята в Сингапур е солена, по тази причина се внасят дървета - до сега около 6 милиона и почва за тях. А понеже територията е малко, непрекъснато насипват и отвоюват части от морето. Върху които строят. Там земя не се продава - дава се под наем за 99 години. Строителството на всяка сграда трябва да завърши за 900 дни, иначе ти отнемат правото на строеж.
    И вода за пиене няма. Правят си я от морската вода и на вкус си е супер.
    На всеки 2 седмици във всички канали, шахти и водоеми се впръсква автоматично биозащита от комари и пр. вредни твари. Като не вреди на пчели , пеперуди и на останалите хвъркати.
    С една дума - Сингапур е добро място за бизнес, но скъпо за живеене. Самите сингапурци се забавляват или на Бали /викат, че било село, което в сравнение със Сентоса е вярно/ или в Малайзия, където е значително по-евтино.
    Ще разделя този си пътепис отново на няколко части, за да мога да покажа повече снимки, там всичко е красиво и интересно.

Добави във Facebook   


Летището на Сингапур Летището на Сингапур " Св. Андрюс "" Св. Андрюс "
Летището на Сингапур 3Летището на Сингапур 3Летището на Сингапур Летището на Сингапур
Новата сграда ва Върховния СъдНовата сграда ва Върховния СъдСтарата и новата сграда на Върховния съдСтарата и новата сграда на Върховния съд
Операта отвънОперата отвънРеката вечерРеката вечер
Мерлион - символът на СингапурМерлион - символът на СингапурОт прозореца...От прозореца...

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
Georgi.Manev
2009-11-16 13:09:16
  Благородно Ви завиждам, че имате пари да правите такива пътешествия. Може би като човек с големи финансови възможности ще заделите някой лев за изоставените дечица в дом за сираци...

valeria
2009-11-16 13:18:28
  Правя го всеки ден - по различен начин.

nikoleta68
2009-11-16 16:03:31
  valeria... поздрави за възможността да осъществявате подобни пътувания, които за повечето от нас са само смели и далечни мечти... А останалото... какво да Ви кажа - странна порода сме това, българите - хем завистливи... хем, щедри... Хм, щедри - но, на съвети, ама от тия, които никой не ни е искал, пък и не сме сигурни дали сами можем да изпълним... Както и да е... да бъдем позитивно-мислещи... Критиците Ви, отдавна трябва да са разбрали, че не сте тук за прословутите два самолетни билета... Поздрави, отново!

valeria
2009-11-16 18:46:33
  Благодаря:))) Прави ми впечатление, че най - строгите критици са само читатели... Нека напишат и те по нещо, на мен лично ще ми бъде интересно.

listani
2010-01-07 19:52:50
  Поздрави за наградата!

wave
wave
2010-01-08 09:20:32
  valeria, поздравления и от мен! Да сте жива и здрава и да се радвате на още много пътешествия, които после да ни разказвате с удоволствие!

svilenpan
2010-01-08 12:10:33
  valeria, поздравления за пътеписите и наградата!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Сингапур
Цени на билети до Сингапур
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Сингапур | Международни екскурзии | Сингапур - екзотика, красота и... ред
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com