dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Сингапур
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Сентоса - почивка и забавление
  Публикуван от valeria на 18 Ноември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 4429 пъти, рейтинг: 2.56

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Сингапурците, точно като едни аристократи си имат собствен остров на забавленията. Мъничкото островче Сентоса се намира само на 120м. от големия остров и до него може да се стигне по суша, по вода и по въздуха. Опитах на отиване пътуването с лифта, като гледките от високо са наистина прекрасни. За съжаление, ръмеше и не успях да направя хубави снимки.
    Казват, че преди няколко години там наистина е било райско красиво и спокойно място. Но откакто остовчето е получило един от двата правителствени лиценза за курорт на Сингапур е една голяма строителна площадка. Само че, навсякъде, където има строителен обект всичко е надлежно оградено, надписано, опаковано, няма кал, няма цимент, няма прах и с нищо туристът не е обезпокоен. Както и всичко на острова е направено така, че на туриста да му е удобно, забавно, като почнем още от лифта, водещ началото си в един небостъргач на пристанището. Ако заедно с билета за лифта си купиш комбинирация за няколко неща, цената е по – ниска, през цялото време се грижат за теб и те развеждат. Освен това, този билет ти важи и за автобусчетата на самия остров, които те возят безплатно на където си поискаш и колкото си поискаш, в една чудесно организирана и онагледена система . Навсякъде всичко си е обяснено и написано - жълтата линия - до там, зелената - до тук, червената и синята - до не знам къде си, пък шофьорите и шофьорките - петимни някой да ги пита нещо. Че да му го обяснят и изиграят най - подробно. И ако попиташ къде да слезеш, през цялото време те наглеждат, да не би да се объркаш нещо и да не стигнеш за където си тръгнал. Което тук не е никакъв проблем, защото и да искаш, не можеш да се загубиш.
    Първата ни спирка е Underwater World – Аквариумът. Отново – „ това е най – големият аквариум в Югоизточна Азия...”/ така ни казаха/ По мое мнение, това е един мъничък аквариум, ама, като се има предвид, че островът не е голям, вероятно е нормално. Била съм на места с по - внушителни колекции от риби и прочие водни обитатели, но този също беше много симпатичен. С подводна алея от стъкло/ стъклен тунел/ за свободно наблюдение на акули, скатове, водни кончета, костенурки и всякакви морски красоти.
    Втора спирка - триизмерното кино, което беше страхотно. Във филма, който гледахме, си едно дърво, от което се отсича трупче. И извървяваш и изживяваш цялата обработка на това трупче, чак , докато стане готово за нещо си. Падаш от високо, цопваш във водата, вървиш по един метален улей с огромна скорост, правиш огромни лупинги във въздуха - прави си бяха , когато ни предупредиха, че за припадничави и хора със слаби нерви не се препоръчва. Всичко е реално и истинско, такова е усещането.
    Трета спирка – нещо, според мен наистина уникално – мини – зоопарк с пеперуди и бръмбари. Богата колекция от пеперуди, бръмбари, мравки и всякакви други пълзящи и хвърчащи насекоми, включително и хлебарки.
    Но, естествено, най – голямо внимание е обърнато на пеперудите – радост за окото с форми и багри.
    Четвърта спирка – шоуто на розовите делфини. Една част от заливче е преградена и това е делфиновата лагуна. Където има шоу с два делфина, с розови коремчета. Шоуто е кратичко и не много интересно, може спокойно да се пропусне.
    Дааа, аквариумът е малък, но островът е просто прекрасен. Като една разкошна градина или като един огромен букет, не знам кое би било по – точно и освен суперлативи, други думи просто не са на място. Всички цветове имат особена наситеност. И зеленото е особено наситено, тропическо, пълно и ярко. И жълтото, и червеното и лилавото - всички изглежат различно - особено след дъжд. Такава ярка палитра от разни цветове, като че не съм видяла на друго място. Включително и влакчетата на островната железница, които са сини, розови, лилави, червени , чисти и лачени, точно като от конструктор „ Лего”. Включително и 200 – метровата алея с пеещи и танцуващи фонтани, която ми заприлича на красотите в парка „ Гуел „ на Гауди в Барселона. Така се и оказа – проектът бил изработен от ученик на Гауди.
    Там трябва много да се внимава, защото, неочаквано и в разни посоки по разно време странно подскачат струи от най – невероятни места. Подчинавайки се на някакъв си техен ритъм и последователност. Цялата алея е осеяна с красивите и причудливи мозайки и фигури на Гауди, за да завърши с 30 – метровата статуя на Мерлиона, вече казах – риболъв или лъвориб, на който както му харесва.:)))
    Вътре в нея има асансьор, а между зъбите и на короната има наблюдателни площадки с изглед към града. Вечер има страхотно триизмерно лазерно шоу със светлини на алеята на пеещите и танцуващи фонтани, на фона на внушителната фигура на символа на Сингапур и странните танци на водните струи.
    Разбира се, не пропуснахме да се снимаме пред Southernmost Point of Asia Continent – най – южната континентална точка на Азия и да се цамбурнем в кристално чистите води на Южно китайското море, част от Тихи океан. На Сентоса навсякъде по плажа има съблекални, бани, тоалетни, които отново ме изумиха с чистотата и подредбата си. Ако не ме беше срам от разнородната тълпа , щях да поснимам и там. Защото, ще си рекат " тази, като невидяла ", ама няма и да са много далеч от истината. По простата причина, че точно такова нещо, наистина не съм виждала. Няма пазещ персонал / поне видимо/. Дето можеш срещу една монета дори да си заключиш шкафчето. Ама и да не го направиш, пак да си идеш да плуваш и да се печеш спокойно, без да се притесняваш, че някой ще те остави без дрехи или въобще без вещи. И веднага се сетих, как преди две години, на път за Варна рекохме да направим и един плаж на Сънито. Да де, ама нямаше къде да се преоблечем, камо ли да се окъпем на душ, за тоалетна на плажа - въобще не може да се говори. Стана ми тъжно как хората от едно парченеце земя / островът е много малък/ са направили рай за туриста, а в нашата си държава рая за туриста го направихме на нещо, прогонващо туриста.:(((
    И на Сентоса никъде не се пуши. И не видях някой да пуши. Но пък, видях какво има изографисано на кутиите с цигари, които се продават. Не пише : „ Пушенето....”, ами има най – цветно - отвратителните картинки , които съм виждала извън медицинските издания на всякакви видове ракове, язви и прочие смъртоносни болести. Това, заедно с високите цени, може би , също е фактор в борбата с пушенето.
    На Сентоса има още интересни места, но нали , ако всичко разгледам, няма да имам причина да се върна отново. Напуснах острова по суша – оказа се, че мостът, който го свързва със Сингапур също е невероятно красив, а пътуването приятно, макар и много кратко. Била съм и на други острови, този е нещо различно, може би, защото всичко в него е подчинено на идеята – почивка и забавление. А самата идея е осъществена прекрасно.

Добави във Facebook   


Сентоса, АквариумътСентоса, АквариумътСентоса, АквариумътСентоса, Аквариумът
Мерлионът на СентосаМерлионът на СентосаТанцуващите фонтаниТанцуващите фонтани
Алеята с танцуващите фонтаниАлеята с танцуващите фонтаниВлакчето на СентосаВлакчето на Сентоса
Плажът на СентосаПлажът на СентосаИзглед от СентосаИзглед от Сентоса
Лифтът на СентосаЛифтът на СентосаДелфиновата лагуна с розовите делфиниДелфиновата лагуна с розовите делфини

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Сингапур
Цени на билети до Сингапур
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Сингапур | Международни екскурзии | Сентоса - почивка и забавление
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com