dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 20 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Туркменистан
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Седмица в Средна Азия: В търсене на сделки
  Публикуван от admin на 03 Октомври 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 3732 пъти, рейтинг: 5.62

  

    Със закъснение от няколко дни, ето и поредната (може би последна) част от серията впечатления от обиколката в Централна Азия. Този път в нея има малко авторитарен капитализъм с военна дисциплина, малко оръжия, много петрол и газ и, както се полага на всеки бизнес, малко лъжи.
   
    На летището в столицата на Туркменистан - Ашхабад, ВИП-ът носи малко по-различно име. Надписа гласи "CIP zone", а отдолу е специално пояснено - commercial important persons. Дори с беглия опит, който придобих за по-малко от два дни в тази странна държава, мога да твърдя, че този надпис би трябвало да ви казва много за настоящия Туркменистан. Това е страна, която иска от света само едно - да прави бизнес с нея. Идеята за бизнес на местна почва е следният: идвате с предложение и се надявате то да бъде прегърнато от единствения човек, от когото зависи всичко в Турменистан, тъй като тогава финансирането е осигурено. Достатъчно проста система, която явно допада извънредно на чуждите компании. Българските специално, са изненадани от почти по военно организираната програма: делегацията е разпределена по министерствата, където както научавам по-късно, е посрещната от висшите чиновници с въпроси за конкретни проекти. "Те не искат да се занимават с дребни проекти, дават ти един град или парче от него и ти казват, заповядай, развивай го", споделя един от бизнесмените след срещата. Накрая на деня има планьорка, на която се събират всички туркменистански представители и всички чужди гости, за да се обобщят проектите. В разговор с туркменистански представител откривам, че така се действа с всички делегации, независимо дали са американски, френски, английски или каквито и да били. Ашхабад има склонността да обещава всичко на всички, но Туркменистан освен това е прегърнал модерната напоследък сред диктаторските държави идея за "свободни икономически зони". Под това тези държави явно разбират малки парчета земя, около които тоталитарните им закони биват огънати, за да привлекат туристи, любители на хазарта, компании обичащи риска и др. Причината тази изолирана, доскоро световно неизвестна държава да харесва чуждестранните бизнесмени, е ясна: те носят както пари, така и престиж и не искат в замяна нищо, което дори бегло да наподобява промяна на политическата система.
   
    Не много по-различно стоят нещата в Казахстан, където желаещите да вземат участие в икономическия бум вече е прокарал пътека до вратата на президента Нурсултан Назърбаев. В интерес на истината, Назърбаев е толкова зает, че има специална група журналисти, чакащи всеки ден пред вратата му, за да говорят с гостите, които излизат през час. Българският външен министър също чака в огромното предверие около 15-ина минути, за да бъде приет от президента на Казахстан. Докато той е в залата, гледам през прозореца към двете златни кули на бизнесцентъра и планираното сити. В Астана наистина имаш усещането, че бизнесът е по-свободен откъм инициатива и по-малко регулиран отгоре (особено предвид на приятната наглед книжка "Инвестирай в Казахстан", която се раздава на бизнес форума), но това вероятно е само привидно. Все пак, на последните избори президентската партия стана единствения член на новия парламент.
   
    Всъщност, българската държава се ползва с доста добро име навсякъде в този регион. Причината разбира се е износът за СССР, като тук ни помнят с "консервите и дрехите". Каквото и да е възраждане в точно тези области, разбира се е изключено с Турция и Китай наоколо и в българската делегация има строители, еко-предприемачи и свързани с развлекателния бизнес. Единият бизнесмен, който е много доволен от срещите си в Казахстан е представител на оръжейна фирма, макар да отказва да коментира каквито и да е подробности след разговорите в Астана. Другият не е точно бизнесмен, нито е ясно дали е много доволен, но тъй също изглежда като човек, почти сключил сделка. Името му е Йвайло Калфин, а сделката е българския дял в Бургас-Александруполис, за който оставам със силното впечатление, че ще бъде продаден още преди края на годината.
   
    Бизнесът в Таджикистан (доколкото разбирам, има надежди и за такъв), виж, си е различно изживяване. Наблюдавайки лицата на хората в залата, събрани за бизнес форум, освен липсата на който и да е член на кабинета (при наличието на български външен министър, което си е прецедент), откривам присъствието на хора, които явно нямат особен интерес не само към българска продукция, но и към правенето на бизнес изобщо. По-късно друг член на делегацията споделя същото впечатление. "Събирали са ги от улицата", изказва предположение той. Не зная обаче откъде са събирали числата за презентацията, която прави един от таджикските представители. Данните за растежа и развитието на таджикската икономика които показва, ми напомнят за тези в Агенцията за чуждестранни инвестиции в Ирландия. Разликата е, че там стигаше да погледнеш през прозореца, за да повярваш.
   
    П.С. Не получих обяснение защо на нито едно от трите места, където българският външен министър бе на официално посещение, нямаше осигурен превод. Едното ми предположение е, че се разчиташе на познанията по руски както на бизнеса, така и на Калфин, което може и да изглежда приятелско и да сближава, но е най-малкото доста непрофесионално. Второто би било свързано с факта, че в Таджикистан и Туркменистан нямаме посолства или представители, а посолството ни в Казахстан е управлявано от човек, когото мярнах два пъти за цялото посещение и който едва изчака излитането на правителствения самолет, за да излезе в отпуск. За това обаче, друг път...
   
    Автор: Огнян Георгиев
    в.Капитал

Добре дошли в ТуркменистанДобре дошли в ТуркменистанПред вратата на Нурсултан Назърбаев ще прекарате известно време в очакванеПред вратата на Нурсултан Назърбаев ще прекарате известно време в очакване
Но ако искате да сте част от бума в Казахстан, малко чакане може би си заслужаваНо ако искате да сте част от бума в Казахстан, малко чакане може би си заслужаваЛице в лице с таджикистанския бизнес...елит?Лице в лице с таджикистанския бизнес...елит?

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Туркменистан
Цени на билети до Туркменистан
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Туркменистан | Конгресен туризъм | Седмица в Средна Азия: В търсене на сделки
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com