dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 10 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Тунис
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Тунис – близък и непознат
  Публикуван от Johnnie Walker на 05 Юли 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 7354 пъти, рейтинг: 3.88

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Моето незабравимо лято"

    След десетгодишен престой в тази далечна и тайнствена страна, тя ми стана толкова близка, че ще ми бъде трудно да реша да си тръгна. Сякаш вчера беше септември 1996, когато голямата машина, все още собственост на “Балкан”, се приземи и вълна от горещ въздух ме посрещна на изхода на самолета. Какво ли щях да видя тук? Когато се реших, след семеен “консилиум”, да тръгна в това несигурно начинание, отворих енциклопедията, но за Тунис не намерих кой знае какво. Останах с впечатление, че жените там са забулени с фереджета, а мъжете познават само магарето и камилата.
    Сега мога да кажа, че действителността не отговаряше на моите предварителни проучвания. Само жените на средна и преклонна възраст се увиват с бели чаршафи, и то само по повод на някои религиозни празници, докато дългокраките и стройни млади красавици се ориентират към ластичните дънки и карат хубави коли. А що се отнася до магарето и камилата, те са останали като туристическа атракция. Ако искате да посетите пустинята, не ви трябва камила. Мощни джипове с климатици 4 х 4 предлагат услугите си непрекъснато. Но какво научих още за тази страна тук, от разкази на местните хора или от лични впечатления от видяното.
   
    Сигурно в никое друго кътче на света не може да се усети по същия начин миризмата на жасмина,в прохладните -30 градусови вечери на Тунис която сякаш извира от огромните храсти и множеството весели хора които подвикват и говорят на висок глас по чистите и уредени улици(забележете-без дупки по тях). Сигурно никъде на друго място не бихте могли да се насладите на зеления тунизийски чай,така както в Сиди бу Саид в столицата Тунис! Сигурно на никое друго място не бихте чули автентична тунизииска музика,докато поддръпвате жадно от аромата на клокочещото до вас наргиле! Там в Тунис,човек усеща историята на земята върху която стъпва,неподправена,защото там новото и старото са вплетени едно в друго и живеят заедно! Гледаите в Тунис модерното! Гледаите в Тунис старинното! Гледаите в Тунис богатството! Забележете колко спокоен и сигурен е живота там! Когато стъпите на тази земя погледнете небето на Тунис и изпепеляващото слънце! Вижте жарта в пръстта,но вижте и зеленината наоколо! Вижте милионите тунизийски знамена развети от нестихвашия никога вятър,вижте разцъвтелите многоцветни закуми,вижте извисяващите се палми които са по над 300 години, а ниските, но разклонени маслинови дървета надминават хилядолетието! Не се задържайте в хотела дълго-там няма да научите нищто за тази земя! Опитайте тунизийската кухня в един добър ресторант и ше се очаровате от някои от ястията, (разбира се има и такива които няма да ви се харесат). Ако решите да посетите Тунис,първо приемете страната такава каквато е - столицата с неиния Картаген,Сиди бу саид,Ла Марса. Задължително е да видите най-големия, (поне според мен), фикус! Пет души едва, едва си допряхме ръцете за да го обхванем в основата! Намира се в централния парк на столицата, където е и зоопарка. Другите по големи градове Сус,Хамамет,Монастир също предлагт атракции не само за европейците, но и за целия свят! Не пропускайте да посетите ЕЛ ДЖЕМ-втория по големина римски амфитеатър.Ако имате възможността отидете и на северозапад-римските останки на Белярижа,скалите на Табарка. Тунис за винаги остава в сърцето на хората с някаква ценностна система! Тунис няма да се хареса на хората, които унифицират хотела в една страна със самата страна!
   
   
    Какво не знаем за Тунис.
   
    Това е една от най-малките държави на африканския континент, съизмерима с България. Разположена в северната част на Африка, на около 1300 км от България, Тунис заема площ от около 164 000 кв.км. и има население приблизително 10 000 000 жители. Бреговете ù се мият от Средиземно море, а плажната ивица е почти 1200 km. Страната не е богата. Със селско стопанство се занимава почти 30% от насе–лението, но този сектор дава само 18% от брутния вътрешен продукт. Производство на цитрусови плодове, маслини и фурми, (Тунис е между първете страни в света по производство на тези продукти), зехтин, животновъдство, (преди всчко овцевъдство), туризъм – това са основните направления на икономиката. Към тях трябва да прибавим петрола, (в никакъв случай не може да се прави сравнение със световните производители) и фосфата, добиван от една открита разработка в южната част на страната. Основната парична единица е Тунизийският динар, подразделението е милим, 1/1000 от динара. Съизмеримостта с нашия лев – един лев е еквивалентен на около 800 милима.Столица на страната е едноименния град Тунис с около 1500000 жители. Тук се намират: известният музеи: на мозайките, (Bardo); "останките от Картаген", няколко църкви и катедрали. Интересно е да се знае, че при изследването на Картаген през 1968 г. по инициатива на ЮНЕСКО участвуват и български специалисти по фотограметрия, ръководени от проф. Иван Хайдушки.
    Първата държава на мястото на днешния Тунис, Картаген, е създадена от финикийците – това става към 814 г. пр. н. е. През 146 г. пр. н. е. след разрушаването на Картаген се появява Римската провинция в Африка. А изразът "Останки от Картаген" не е много точно, защото той е бил сринат до Земята. И сега могат да се видят само останки от баните на Антонии. Скоро четох нещо много интересно - тъй като нищо не е останало от Картаген, специалистите по останалата пепел на изгорелите тела на картагенци съдят за техния бит, врави, държавно управление и т.н!
    Следва един период, през който се сменят различни арабски династии за да се стигне до 1574 г., когато Тунис се интегрира към Отоманската империя. С Декрета от Bardo през 1881 се слага начало на Френския протекторат. През 1956 г. Тунис извоюва независимостта си. През 1989 г. президенстките избори се печелят от сегашния президент Zine el Abidine Ben Ali.
   
    Образованието.
   
    Трогателна случка в едно тунизийско кафене ме накара да спомена тук и за присъствието на България в тази красива и приятелска страна – Тунис. Когато разбра, че сме българи един тунизиец така се зарадва, че напусна компанията си, седна на нашата маса и започна да разказва. Оказа се, че е géomètre, (така тук се наричат геодезистите). Първите уроци по топография получил от българи, след което продължил в чужбина. Там получил поздравления за първоначалните си познания, които дължал на нашите специалисти. Мой колега от университета в Тунис, завършил висшето си образование в Москва, сподели, че любовта му към топографията се дължи на българи, (тук той цитира имената на проф. Георги Златанов, Димитър Ковачев, Сираков,).
    Както трябва да се очаква в Тунис се прилагат френските принципи в образованието. След средното си образование, (което завършва с матура), младите имат няколко възможности да продължат в зависимост от качествата си, и не без значение от финансовите си възможности. За ивженерните специалности се преминава двегодишен подготвителен курс, покриващ общообразователните дисциплини. Издържалите слет това изпита попадат във ВУЗ. Останалите се оринтират към т.нар. ISET, (Institut Supérieur des Etudes Technologiques), които “произвеждат” висшите техници. Може да се каже, че тези институти отговарят на нашите Полувисши институти в миналото. За хуманитарните дисциплини се кандидадствува с дипломата, (baccalauréat) от средното образование, т.нар. bac.
    Оценката на знанията се извършва по 20 – балната система. По време на семестъра се провеждат тестове и контролни упражнения, а всеки семестър завършва със семестриален изпит. Той е писмен, като традицията тук е да се дават едни и същи въпроси за всички в курса. Може би е интересно за читателите, но тук има възможност да се премине в по-горния семестър и с оценка по-малка от 10. Това може да направи един катедрен съвет, който заседава след приключване на изпитната сесия. Има възможност, (досега не съм бил свидетел) без взет изпит да се премине в по-горен курс, защото е валидна общата оценка от всички дисциплини. Тя се получава по известната от теория на грешките формула за обобщеното средно аритметично, като коефициентите, (тежестите) са пропорционални на броя на лекциите през седмица
   
    А хората на Тунис.
   
    Три неща ми направиха силно впечатление у тунизийците. Две от тях са положителни, според мен. В тази малка страна изпитват голямо уважение към, този, който отдава знанията си на другите, т.е. към "даскалите". Търсех един адрес, но не можех да се ориентирам в техните сокаци. Влезнах в едно магазинче за електроника. Млад човек, като ме видя, веднага стана и с усмивка ме посрещна. "Аз Ви познавам, вие сте преподавател в ...С какво мога да Ви услужа". Казах болката си.Младежът затвори магазина и тръгна да ми помогне да намеря адреса. "Дядо ме учеше да уважавам учителите", - ми обясняваше той по пътя. Тунизийците са много тактични. На интервюто, предхождащо заминаването ми в тази страна, не демонстрирах кой знае какви познания по френски, бяха минали много години от неговото изучаване и много неща бях позабравил. Накрая изпитващия тунизиец ми обърна внимание, забележете, не на незнанието, а на лошото произношение: "Ще ви бъде трудно с това произношение"! Но понеже имаха голяма нужда от такъв специалист, ме взеха, но и аз не се посрамих - за кратко време успях да възстановя познанията си по френски. Не можах да свикна с тяхната самонадеяност - особенно по пътищата! А и във връзка с битовите услуги, от които съм имал нужда по време на престоя си там. "Ама готово, ще го оправиме" - винаги обещаваха, а в повечето случаи се налагаше да си купя ново, тъй като поправеното не можеше да тръгне!
    Тунис е мюсюлманска страна. Ако си забравил, ходжата ти припомня този факт пет пъти на ден чрез мощните високоговорители на джамиите, (това е разбира се запис на неговия глас). Пет пъти на ден признателният на Аллах тунизиец извършва това тайнство – молитвата. Има специални наръчници за последователните движения. Ще спомена само, че преди всяка молитва се измиват ръцете, лицето, краката. Бях в един магазин, когато собственикът ми се извини и клекна в ъгъла върху специалното килимче – беше дошъл часът за молитвата му.
    С нетърпение, но и със страхопичитание се очаква големия религиозен празник РАМАДАН. Това е едномесечен период на постене, но няма нищо общо с християнските пости. Началото на този празник се променя напред с 13 дни всяка година, и зависи от положението на луната. Решаваща дума има главния муфтия на Саудитска Арабия. В какво се състои този пост. На първо място от изгрев до залез Слънце не само, че не се поема чрез устата нищо, (включително и вода), но за жените е забранена употребата на парфюми, кремове, бои, червила. Мъжете не пушат, а някои не се бръснат. Половото въздържане е за препоръчване.
    Краят на дневното гладуване се отбелязва с топовен салют. Серизните и последователни мюсюлмани в Тунис започват захранването с една фурма и чашка прясно мляко. След един час продължават със сериозните храни. Сега е момента домакинята да прояви своя майсторлък. И днес най-известното ястие тук е кускус – постен, с различни видове меса, с риба. А знаете ли какви подправки имат тунизийците. Но една от тях ще омае любителите на пикантни вкусове – това е известната в целия свят АРИСА, силно пикантна лютеница. Защо се чудите, тук пикантните храни са издигнати в култ. При тази горещина и влага не може да е другояче.
    По време на Рамадана животът неофициално започва след залез Слънце. Да ме извиняват моите тунизийски приятели, но през едномесечния Рамадан те не са в състояние за никаква работа. За пушачите изобщо не ми се говори, а тук пушачи бол, особено на наргиле. Непрекъснато си поглеждат часовника и, дето има една дума, отброяват последните секунди на глас, хванали цигарата и кибрита в очакване на топа. Следва три дни т.нар. Малък Лаид, празник символизиращ успешното завършване на божието изпитание. Като награда сега на децата, (и не само на тях) се купува нова дрешка, приготвят и се похапват сладкиши. Правят се фамилни посещения и разходки из парковете.
   
    Седемдесет дни след Рамадана е т.нар. Лаид Кебир, (у нас турците го наричат кочбайрам). Прави се жертвоприношение – заколва се овен. Защо, това всеки трябва да го знае. На този ден бедни и богати трябва да са заедно. На масата на всеки трябва да има от овена, поел върху себе си острието на ножа в името на човешкия род. А какви сръчни касапи са тунизийците! За по-малко от час животното е разфасовано!
   
    Българо-тунизийските връзки.
   
    Връзките между двете страни започват от 1977 г., когато се подписва договор за сътрудничество. Приети са радушно много наши специалисти – строители, архитекти, специалисти по електроника и компютърни науки. Не са малко проектите и обектите, осъществени от българските специалисти при взаимодействие с тукашните специалисти. Все още в тунизийския университет се използува мотокар, произведен от БАЛКАНКАР. За съжаление връзките ни с тази страна навлизат в едно затихващо русло. Причините са комплексни, но българската страна трябва да направи съответните изводи.
    Голямо впечатление прави наличието на много общи думи между българския и тунизийския език: тебешир, чешма, туршия, софра, тел, баклава и мн. др., (лично аз съм намерил над 100 такива сходства). Най-вероятно наличието на такива думи се дължи на 300 – та годишното присъстивие на Турската империя по тези земи. А имена като Анани, Лазар, Зора, София не са рядкост.
   
    Е, приятели мои, какво ще ме посъветвате. Да си тръгвам ли за България.
   
    Стоянчо Спасов

Добави във Facebook   


Най-големият Колизеум в АфрикаНай-големият Колизеум в АфрикаАрабски пазар в столицата, т.нар. СукАрабски пазар в столицата, т.нар. Сук
Сус е един модерен курортСус е един модерен курортПерачки на вълна в моретоПерачки на вълна в морето
Матмата - подземните къщиМатмата - подземните къщиЕдин оазис, наричан тук Палмие.Един оазис, наричан тук Палмие.

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
mitaka101
2010-09-28 10:10:46
  Включвам се за да изкажа едно непредубедено (за сметка на това изстрадано) мнение:
  Преди няколко дни се върнахме от "почивка" в Тунис. Като цяло сме много разочаровани, защо - ще стане ясно.
  Пътувахме с Алфатур и бяхме настанени първоначално в BARCELO HAMMAMET HOTEL (бивш MIRAMAR). В последствие се преместихме в MARILLIA в YASMINE HAMMAMET.
  За незапознатите ще уточня, че HAMMAMET е първоначалния курорт (стария), а YASMINE HAMMAMET е новия курорт на същата плажна ивица, но на 5км от стария. Това са най-известните им курорти, с които се гордеят. Положението в останалите е още по-зле...
  BARCELO ни беше ГОРЕЩО препоръчван от Алфатур като прекрасен хотел с чудесно обслужване. Това се оказа една голяма измама. Прословутите му 4 звезди биха отговаряли максимум на 1 по нашите стандарти. Обслужването е най-отвратителното, с което съм се сблъсквал.
  Плажа в HAMMAMET е прекрасен - много фин бял пясък, който не оставя прах по кожата, водата е чиста - няма водорасли, плажа не е пренаселен, няма джетове и прочие простотии:
  http://media.snimka.bg/7266/020787374.jpg
  BARCELO има разкошен парк:
  http://media.snimka.bg/7266/020787398.jpg
  http://media.snimka.bg/7266/020787399.jpg
  http://media.snimka.bg/7266/020787413.jpg
  А сега отрицателните страни:
  малко снимки от първата стая в която ни настаниха:
  http://media.snimka.bg/7266/020787417.jpg
  http://media.snimka.bg/7266/020787419.jpg
  http://media.snimka.bg/7266/020787420.jpg
  http://media.snimka.bg/7266/020787427.jpg
  на първата се вижда слънчевия лъч, който палаво се провира през дупките на пердето и ме събуди първата сутрин, на втората - една размазана бубулечка, убита мъчително от предишен обитател на стаята, на третата - лобното място на гадинката от предната снимка - точно над главата ми..., а на последната снимка личи здравословната плесен в тоалетната.
  След като набързо се запознат с показаните екстри отидохме на рецепцията да искаме смяна на стаята. Там някакъв обслужващ персонал от неустановен пол \"много любезно\" ни обясни, че няма проблем (то той/тя си нямаше никакъв проблем) и ще ни сменят стаята,..., но УТРЕ. В 10 часа.
  Дойде \"утре\"-то и в десет часа друг \"любезен\" служител на хотела ни каза, че за първи път чувал за смяна на стаи и , да можело, но..., УТРЕ. В 10 часа.
  И понеже бях подготвен (USD в дребни банкноти) - та мушнах 2 от тях и се сдобихме ВЕДНАГА с една от най-добрите стаи в хотела.
  При нея мухъла беше само по завесата, но поне тя (завесата) беше здрава, а плочките в банята бяха сменени преди не повече от 20 години. Я да ви покажа и тази завеса:
  http://media.snimka.bg/7266/020787428.jpg
  Оказа се, че имаме други \"екстри\" - ако вода от нашия душ падне на пода на банята - наводнява тавана на банята под нас. Благодарение на това в стаята нахлуваше обслужващ персонал, който забърсваше банята ни по всяко време, но най-вече между 14 и 15 часа.
  За десерт в новата ни стая витаеше една непреодолима СМРАД на канализация, от която не можахме да се отървем. СМРАД е слаба дума за нежния аромат, който ни принуди да сменим хотела въобще.
  Свързахме се с агента на ТЕЗ ТУР (Александър) - много любезно и оправно момче, та благодарение на него (и финикийските знаци) се прехвърлихме в MARILLIA в YASMINE HAMMAMET.
  Оказа се, че хотела пак е 4-звезден и почти отговаря на 3-звезден нашенски, но чистотата и обслужването бяха в пъти по-добре.
  За сметка на това - плажа не става. Пясъка не е толкова фин, има боклуци и треволяци, а морето е пълно с гадни червени водорасли. Не от онези с дългите листа като в Турция и Гърция, а малки плуващи като жабурняк гнусотийки. Нищо - седяхме си на басейните - те поне бяха чисти и достатъчно големи.
  Друг плюс на YASMINE HAMMAMET в сравнение с HAMMAMET е, че можеш да излезеш и да се разходиш в нещо различно от циганско гето. Имат си пазар - МЕДИНА, който е красиво ограден и живописен, имат си яхтено пристанище и крайбрежен булевард.
  Имат си и тълпи от нагли араби, които се опитват на всяка цена да ти пробутат боклуци на цена минимум 20 пъти над разумната. Няма шанс да се опиташ да разгледаш нещо (доколкото има неща за разглеждане) без минимум 30 пъти (броих ги) да те питат :от къде си, познаваш ли Стоичков/Балъков, искаш ли хубаво \"...\" - каквото там ти пробутва, защо не го искаш, ма имал много добра цена, ма пак ли не го щеш, ма тя цената била повече от добра, ама виж го само колко е хубаво, ма как тъй не ти трябва - даже много ти трябва, ама за къде бързаш, ама няма да намериш по-хубаво ,,, никъде и т.н. и т.н. - хайде върви се разхождай.
  Да не забравя да допълня - хавлиите в хотелите НЕ СТАВАТ за ползване. Перат ги редовно, но са поне на 10 (може и на 20 или 30) години и са износени до неузнаваемост и трайните лекета си стоят. В BARCELO кърпите имаха едва забележим кехлибарен оттенък върху първоначалното бяло, а в MARILLIA - леко сивкав оттенък. Друго ценно за мен открите е, че таксиметраджиите са същите като нашите - ако ги вземеш от стоянка се пазарят за минимум двойна цена, а ако спреш някой движещ се - цената по апарат е доста по-евтина от тази в България.
  Да вметна и нещо за прословутите екскурзии - единствената, която за мен си струва е \"Светлинното шоу\". Струва си, защото франсетата са им го направили много културно и зрелищно, понеже преди самото шоу има запознаване с традиционният им поминък с безплатни (!!!!!!!!!!!!! в Тунис - Безплатни!!!!!!!!!!) снимки със статистите ( в смисъл че ти се снимаш безплатно с тях с твой фотоапарат - защото някъде взимат пари и за това - например при слона на Ханибал на входа на Медината), има още две шоута - пак безплатни, традиционна Тунизийска вечеря включена в цената (от нея всички си тръгват гладни - да си предвидите нещо за дояждане в хотела), а и самото Светлинно шоу е много красиво и оригинално - надявам се някой ден и в Бг да си имаме такова ...
  Екскурзията до Картаген е клопка - от Картаген са останали 2 (две) прави колони и няколко подземия, а акцента на екскурзията е Медината в Тунис - пазаренето в техния пазар.
  Екскурзията до Сахара е още по-голяма пре@бавка - уж всичко е включено на цена 83 евро (тя някак си магически става 122 евро, ама карай), но ВОДАТА си я плащаш. Солено. А ако вземеш Кока-кола от бедуин в пустинята - ще ти струва - ... - 20 евро или си оставаш там :) бедуински шегички :)
  Плащаш си НАЕМ за дрехите, които ти дават за да яздиш камила с тях. Иначе всичко друго е включено в цената (освен ако не измислят още някой начин да ти измъкнат парите).
  И така вместо да си почина си прекарах голяма част от времето в разправии с местното население, платих си като за почивка в Ибиса, а получих спане в нещо като Ахтополско бунгало.
  Няколко думи за Сус - понеже има прецакани и в тази дестинация - това е втория по големина град в Тунис с население 1,5 милиона. Визията е на едно огромно циганско гето - километър след километър едно/двуетажни къщи и мизерия. Нещо като Орландовци на площ колкото София. Има, разбира се \"туристически район\" - ясно обозначен с табели. Там има палми, улици, тротоари и (относителна) чистота. Извън района, обаче ... Естествено има и Медина, където да оставите парите си за нещо автентично Тунизийско като Индонезийски шалове, Китайски дрехи и чанти/якета/обувки от камилска кожа.
  Не бих препоръчал тази дестинация никому.

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Тунис
Цени на билети до Тунис
Нашето предложение...
Оферта - ЦВЕТНИ ЕМОЦИИ В ПАРИЖ
ЦВЕТНИ ЕМОЦИИ В ПАРИЖ

   Цена: 899 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Африка | Тунис | Почивен туризъм | Тунис – близък и непознат
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com