dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      Ќедел€, 31 ћай 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

ѕътепис
‘лаг   “урци€
   ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€  | E-магазин 

  »станбул - градът на два континента
  ѕубликуван от admin на 25 ћай 2007 г.
  “ози пътепис е прочетен 4716 пъти, рейтинг: 4.00

  

    »станбул се оказа град, доста различен от каквито и да е мои представи. Ќе че тръгнах с н€какви особени очаквани€. ќбаче град, дълъг над 100 километра и широк наполовината на това определено е в състо€ние да разбие вс€какви представи за нещата... » като казвам 100 km, н€мам предвид рехаво разположени сгради, а натъпкани като в д€довата ръкавичка.  олко точно милиона побира това гъмжило не знам, но са милиони и то съизмерими с населението на ц€ла Ѕългари€, че и доста повече.
   
     акто всички по-големи градове из наши€ балкански регион и »станбул просто прелива от истори€, разказваща за възход и падение през вековете. ¬ случа€ с »станбул май периодите на възход силно преобладават. ¬секи туристически обект в »станбул има дълго разказче зад гърба си, а забележителности там има колкото щеш. Ќ€колко дни не стигат за да обиколиш »станбул изчерпателно.
   
    Ќаши€т хотел беше разположен близо до прословути€ пазар  апалъ чаршъ, тоест близо до гол€ма част от историческите паметници на града. ј още по-близо беше до квартала, където на едро и дребно можеш да пазаруваш каквото ти душа сака, и откъдето си набав€т стока гол€ма част от българските търговци на конфекци€. ƒалаверата сигурно е била допреди н€колко години, защото сега вече цените не ми изглеждаха много ниски... »нтересно е да се отбележи, че всеки магазин си имаше сво€та рускин€. –уска реч се лееше както сред търговците, така и сред купувачите.
   
    Ќашата туристическа обиколко започна около —ин€та джами€, от една колона... обаче информаци€та за не€ н€какси ми е изфир€сала от главата... “а —ин€та джами€ е син€, защото плочките и мозайката с които е облицована са в преобладаващо синкавата гама. »наче си има име Ц јхмедие или —ултан јхмед, султанът построил тази джами€. ќще й казват јлтъ или јлтън джами€, не съм сигурна кое е в€рното. ѕричината е, че —ин€та джами€ е единствената с 6 минарета (алтъ). »стори€та разказва, че султанът е поръчал джами€та със златни (алтън) минарета, но строителите нещо не са доразбрали и са префасонирали алтън на алтъ и така джами€та се е сдобила не с 4, както е обичайно, а с 6 минарета. ¬ непосредствена близост е и преустроената в джами€ византийска църква —в. —офи€. ¬ днешни€ облик на джами€та са запазени куполите на черквата и абстрахирайки се от минаретата, външно т€ много си напомн€ на нашенски тип църква. ƒнес —в. —офи€ е музей и туристите се ред€т на дълга опашка за да вл€зат. јз пропуснах... «ад —в. —офи€ пък е стари€ султански палат “опкапъ, който е бил дом за султаните на ќсманската импери€. —ара€т е построен на чудно м€сто Ц точно над залива «латни€ рог на Ѕосфора. “р€бва да сте на залива около залез слънце за да разберете защо са го нарекли така. —рещу входна такса от 12 евро можете да разгледате “опкапъ. «а златното съкровище се плаща отделно. ƒруги€т дворец, ƒолмабахче, е нови€т сарай. ѕостроен край Ѕосфора, той несъмнено представ€ разкош от друга класа.
   
    ≈дна от вечерите беше предвидена за Дтурска вечерФ. ƒоста време пожив€х в ќман и се б€х нагледала на "гюбеци" и не про€вих интерес към меропри€тието. — едно девойче решихме да отидем до известни€ с нощни€ си живот квартал “аксим. Ќе да купон€сваме, а ей така, да се поомешаме с турската младеж. √ледам картата, всичко изглежда €сно; трамва€ до «латни€ рог, след това пеша по моста и оттам не би тр€бвало да е на повече от петнайсетина минути... ƒа, ама не. Ѕлагополучно прес€кохме моста и стигнахме до един ремонтен участък. —тро€т метро. » високо се цел€т! ўе прокопават тунел под «латни€ рог, така че транспортът да минава и под водата! јмбициозен проект, който обаче ми обърка ориентаци€та. ’ората са казали, че с питане и до ÷ариград се стига. Ќие, както се вижда, б€хме стигнали до ÷ариград и сега само леко тр€бваше да се ориентираме из него... «аговорихме едни минаващи младежи. јнглийски не говореха, но на интернационални€ жестомимичен език ни дадоха да разберем, че и те са натам. јко можехме да се разберем с думи сигурно би прозвучало като нещо от типа на Д ’айде с нас!Ф » ние смело потеглихме. «апочнаха да ни превеждат по едни сокачета, пък и не много осветени отгоре на всичко, та не на шега се притеснихме на н€колко пъти. ¬сеизвестно е, че лоши неща се случват само на лошите хора. ¬ъоръжени с мисълта, че никой не ни мисли злото, ние продължихме леко недоверчиво... ј и къде да идем? Ќапред се виеха същите сокаци каквито и назад... »зневиделица се озовахме до кулата √алата, ко€то се забел€зва и от «латни€ рог. ѕодминахме € и съвсем скоро изл€зохме насред тълпа Ц улица »стиклал, нещо като стъргалото на »санбул, ко€то води до площад “аксим.  ултурно и от сърце благодарихме на нашите водачи. ћислехме да се качим на старото трамвайче, което върви до “аксим, но за съжаление, лини€та беше в ремонт. Ќ€ма лошо! »звърв€хме разсто€нието пеша. ќтбрана турска младеж, бутици и маркови магазини, това е »стиклал. ќколо “аксим вид€хме операта, хотели, метрото... и толкова. Ѕеше време да се връщаме. “ози път използвахме таксиметровите услуги.
   
    ≈динственото ми посещение в азиатската част беше под формата на организирано преминаване с автобус по един от мостовете, свързващи ≈вропа и јзи€. ¬ тази част се намират богаташките квартали на многомилионен »станбул. ћинахме през един от кварталите на днешните големци, в който основна забележителност беше имението на собственика на небезизвестни€  оч холдинг. ќвенът, задължителен символ на " оч", естествено се забел€зваше отдалече. ј нашата цел беше може би най-високи€т хълм в тази част, с прекрасна гледка към мостовете, опнали стоманени въжета между добрата, стара ≈вропа и разточителната откъм пространство јзи€.
   
    ѕо време на престо€ в »станбул се повозихме и на корабче по Ѕосфора. ћного е при€тно и гледките към града са неверо€тни. ќт Ѕосфора, по вода, »станбул се вижда най-добре! ј с корабче отидохме и до ѕринцовите острови, но откровено казано, ходенето до там си е чиста загуба на време.  ъщи, които преди време е можело и да ме впечатл€т, но сега... по-скоро не. «апомн€щи се са гларусите, които съпровождат корабчетата и лет€т досами лицето ти. ѕочти можеш да ги пипнеш.
   
    Ќе е за изпускане и посещение на българската църква —в. —тефан. »звестна е с това, че след като е била опожар€вана н€колко пъти, българската епархи€ е поръчала направата й от жел€зо. »зкована в јвстри€, т€ е била превозена на части по ƒунав и през Ѕосфора, и сглобена на м€сто в »станбул. «а съжаление, отвън ръждата взима сво€ дан, на места зе€т огромни дупки към основите й. Ќаскоро разбрах, че е извършена реставраци€ на църквата. ƒано да успе€т да се пребор€т с вли€нието на времето...
   
     ато говор€ за българските неща в »станбул се сещам за манджите... ¬ “урци€, разбира се, тр€бва да се опитат турски манджи. Ќе беше кой знае каква изненада когато картофите с месо, които си поръчахме б€ха все едно мама ги е сготвила... » с другите €сти€ беше горе-долу така. ѕет века са си пет дълги столети€ общ кулинарен вкус!
   
    “ри дни в »станбул... н€маше как да мине без произшестви€. — гореспоменатото девойче, решихме да хапнем в едно заведение близо до хотела. ’апването беше прилично и имахме нужда да се разходим малко...  акто си върв€хме, пред мен изневиделица изникна н€какъв грозен турчин, изопнал джуки напред като да очаква целувка. ќтнесе един шамар, но се оказа сербез и... не ми остана длъжен... ѕоразвиках се малко, но бързо ми мина.
   
    Ќатоварено откъм меропри€ти€ и забележителности беше посещението ми в »станбул. Ќе всеки ден човек има възможност да прекоси Ѕосфора, пеша, с автобус или с корабче и да си преминава просто за кеф от ≈вропа в јзи€ и обратно. ≈дин финансово обезпечен турист би могъл да си разпредели рационално времето в града: денем в старата европейска част при историческите забележителности; вечер, в спокойната азиатска част или в “аксим, където тече нощни€т живот. јз си разпределих времето по друга схема, но пак съм доволна, че разгледах, макар и набързо, »станбул.
   
    јвтор: scarvulipobeliqsvqt.dir.bg

Ѕогаташките кварталиЅогаташките квартали—ин€та джами€—ин€та джами€
ѕреустроената в джами€ византийска църква —в. —офи€ѕреустроената в джами€ византийска църква —в. —офи€Ѕългарската метална църква —в. —тефанЅългарската метална църква —в. —тефан
«латни€ рог«латни€ рог»станбулска уличка»станбулска уличка

ƒайте ¬ашата оценка за този пътепис


 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до “урци€
÷ени на билети до “урци€
»збрахме за вас...
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - ѕътепис | ≈вропа | “урци€ | ”икенд | »станбул - градът на два континента
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com