dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Пътепис
Флаг   САЩ
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Флорида - страната на чудесата
  Публикуван от pantene94 на 10 Декември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 6409 пъти, рейтинг: 2.60

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Като всички днешни деца, и аз израснах заобиколена отвсякъде с американска култура – музика, филми, книги. Щатите винаги ми се струваха невероятно далече – чаак от другата страна на океана, но също така и някак близо. В понятието Америка се преплитаха всякакви представи, внушени от филмите – блясъка на холивудските звезди, безбрежните хавайски плажове, светлините на космополитния Ню Йорк... Те се наслагваха и наслагваха, докато накрая не сътвориха един блян – да видя с очите си тази приказна страна.
   
    Вуйчо ми живее от 10 години в Америка и всеки път, когато си идваше в България, аз и сестра ми го затрупвахме с въпроси: какви са хората, градовете, природата, как се живее там, а отговорите само засилваха копнежа и ентусиазма ни. Един ден идеята да му отидем на гости най-накрая се превърна в реалност!
    След дълги подготовки полетяхме към Германия, оттам до Вашингтон и най-после се приземихме в Тампа – средноголям град в централната част на Флорида. За първи път се качвах на самолет, за първи път излизах извън Европа, толкова първи неща! Сърцето ми преливаше от вълнение и чак сетивата ми бяха замъглени: не ми направи впечатление вкуса на претоплената храна в огромния презокеански самолет, нито усетих умора от липсата на сън през последните 20 часа. Крепеше ме мисълта за крайната ни дестинация. И неусетно как времето мина, от дъждовната и облачна България пристигнахме в 30-градусовата жега на „Пищната земя”, както се превежда името на щата.
   
    Ето, още от самолета съзряхме палмите, плажовете, океанския бряг, мястото приличаше на картината, която винаги беше изплувала пред очите ми, когато се спомене думата „екзотика”, палми имаше наредени дори и в саксии на летището. Имахме само една Априлска ваканция на разположение, а нещата за разглеждане бяха толкова много!
   
    Първият ден беше отреден за разходка из Тампа, в която вуйчо играеше ролята на екскурзовод и ни показваше най-интересните места. Градът беше прекрасен: чисти улици, зеленина, но някак пуст. Беше работен ден, всички жители бяха заети, малки групи туристи разглеждаха забележителностите. Това ми направи много силно впечатление: американците бяха по цял ден заети с работа, без свободно време за приятели и семейство. Макар продавачите, касиерите и т.н. да бяха изключително сърдечни и услужливи (за разлика от българските), хората като цяло ми се сториха отчуждени един от друг.
    В Тампа посетихме Аквариума с огромни градини, изградени вътре в сградата. Имаше голямо разнообразие от тропически птици, които не бяха затворени в клетки или витрини, а се разхождаха свободно. Чувствахме се като на експедиция в някоя джунгла, разглеждайки пъстроцветните птици, познати само от филмите. Имаше и едно голямо помещение с аквариуми, в които се виждаха невероятни крокодили и алигатори, които плуваха или си почиваха на брега на басейните си; океански риби, дори и рибката клоун, героят от „Търсенето на Немо”! Една от служителките носеше количка с пингвинчета, които можеха да се докоснат и да се снимат – една истинска среща с фауната.
   
    На следващия ден потеглихме за Орландо – Меката на забавленията, където са разположени парковете на Дисни Уърлд, Юнивърсъл Студио и всякакви други забавления. Главната атракция във Флорида са аква и лунапарковете, превърнали се в запазена марка на целия щат. За всеки един от тях трябва да се отдели най-малко по един ден, за да може да бъде разгледан, а за Дисниленд не стига дори по един ден за всяка от частите му. Това се дължи главно на огромните опашки пред атракционите, където чакането продължаваше от 20 минути до 1 час. Единствените неща, които не ми харесаха в парковете бяха опашките и храната. Беше пълно с фаст-фууд ресторанти и пицарии, продаваха се сладоледи и едни ужасни пуешки бутчета, които американците обожават, като всичко беше извънредно скъпо.
   
    Първо посетихме Юнивърсъл Студио: тематичен парк с атракциони на теми от филми. До него се намира Хард Рок Кафе, за което входът беше безплатен и въпреки че вуйчо ни увери, че храната не била нищо особено, самата атмосфера в кафенето беше изключителна.
    Юнивърсъл Студио е изграден като малко селище със сгради и езера, комбинация от стари американски градове като Лос Анджелис, Холивуд и т.н., и навсякъде звучеше театрална музика, все едно че се намираш в кулминацията на някакъв филм. Първо отидохме на 4-измерното кино „Шрек”, т.е. освен 3-измерен образ, имаше ефекти като пръскане с вода, когато магарето от филмчето се изплюе, или струи въздух при краката ти, когато на екрана има пълзящи мравки. Толкова беше реалистично, че се почувствахме част от филма! Имаше много влакчета като „Семейство Симпсън”, „Уди Кълвача”, а също различни представления като „Гримът в киното” или „Животните актьори”. Впечатляваща беше огромната зала, декорирана като нощна гора (чувстваше се дори влагата на дърветата), от където се качихме на колела, полетяхме над земята и спасихме Извънземното! Заведохме го на планетата му, а останалите извънземни ни благодариха поименно (тогава осъзнах защо ни искаха имената, за да ни направят „междугалактически паспорт”, преди да влезем в атракциона). Всичко беше изпипано до съвършенство, за да се насладят туристите на почивката и наистина си заслужаваше парите!
   
    Естествено, не пропуснахме и легендарния парк Дисни. Паркът в Орландо е най-големият и се състои от 4 части. Ние избрахме „Царството на магията”, както ни препоръча вуйчо, който вече го беше посещавал. Дисниуърлд беше най-грандиозният от всички паркове, в които бяхме: скоростни влакове или фериботи превозваха посетителите до замъка, а вечерта имаше светлинно шоу с фойерверки и представления, на което е задължително да се присъства. По улиците на вълшебния град непрекъснато има паради с актьори и танцьори, а по обяд е голямото шествие на платформите с героите на Дисни. Всичко беше великолепно, а тълпата от туристи – грамадна. Навсякъде те посрещаха микимаусовци и принцеси, а атракциите, въпреки опашките, бяха изумителни. И само да предупредя – на влакчетата сваляйте всичко от главата си, защото шапката ми полетя и изчезна безследно!
   
    Както е немислимо да отидеш в Рим и да не видиш папата, така и ние нямаше как да отидем във Флорида и да не посетим Маями. Животът във Флорида е по бреговете, а във вътрешността на щата има безбрежни блатни местности, пълни с крокодили, пресичането на които беше доста страшничко за мен. За съжаление по пътя имаше големи ремонти, които ни забавиха, и трябваше да сведем обиколката в Маями само до най-важните места. Първо се разходихме по известната крайбрежна улица Оушън Драйв с много изискани кафенета и ресторанти. Поради близостта с Куба в южната част на щата се говори повече испански, отколкото английски, а туристите са от целия свят. Беше ми много интересно да наблюдавам от кафенето как по улиците се разхождаха богати афроамериканци, обсипани със златни бижута. Често се виждаше как преминава някое бентли или мазерати – Маями е мястото за онези, които обичат да демонстрират материалното си благополучие. Туристите често се скупчват около къщата на Джани Версаче, но според мен повече си струва да се отиде на Маями бийч за едно къпане в Атлантическия океан. Плажът е необятен, пясъкът е като брашно и може би защото беше четвъртък следобед, почти нямаше хора. Виждала съм също толкова големи български плажове, но в американските ми хареса колко безлюдни бяха и останах изненадана от липсата на хотели, които да загрозяват гледката. Предупреждение №2: в океана има много акули и въпреки че на сто метра навътре водата ти стига до коленете, не е хубаво да се влиза на по-дълбокото!
   
    Продължихме с обиколката на парковете: Буш Гардънс беше очарователен и въпреки че не мога да съпоставям трите парка, той определено беше много интересен и различен от останалите. В него имаше едновременно зоопарк, алеи с цветни градини и скоростни влакчета, като между тях нямаше ясна граница: от „Дрънкащите колички” отиваш в градината на фламинготата, като минаваш покрай уникални „скулптури”, направени от цветя, във форма на пеперуда или на тигър. Паркът е огромен, в началото са концентрирани много атракциони, кина. Има и едно влакче само за най-големите куражлии, което пресича почти цялата първа част, но за него не ми стигна смелостта. До втората част се стига с лифт; на сафарито там може да се видят лъвове, хипопотами, зебри, опосуми, лемури и всякакви други необикновени животни. Един от личните ми фаворити беше клетката с папагалчета, в която влизаш, купуваш специална храна и започваш да храниш шарените птици, които с удоволствие кацат на ръката ти.
   
    Американците са много предприемчиви хора, в това се убедих многократно. Например, на изхода на всеки от атракционите са сложили магазин, за да се възползват се от желанието на туристите да си купят нещо „за спомен”. Най-добре се продаваха едни смешни портативни вентилаторчета с резервоари за вода, причината за което е ясна – 35-градусовата жега. Тя обаче лесно може да се избегне: почти половината атракции включват или плуване с лодка, със сал, или водно влакче, или пръскане с вода; а дори и след това да излезеш вир-вода, за пет минути изсъхваш под лъчите на жаркото слънце.
    Всички паркове бяха невероятни и всеки имаше свой облик, нещо уникално, поради което да го посетиш. Това ме наведе на размишления: всъщност в България има толкова много неща, които в САЩ ги няма, но не сме световноизвестна туристическа дестинация като тях. Американците имат забележителното умение да сътворяват всякакви атракции за туристи и да ги превръщат в забележителности. Много се надявам да започнем да се учим от тях и да не разрушаваме прекрасното в страната си, а да го подчертаваме и да правим и други прекрасни неща.
   
    Това беше моята ваканция във Флорида: десет дена, изпълнени с приключения. И всичко това стана реалност благодарение на моя вуйчо, който ни беше едновременно екскурзовод, шофьор и хотелиер и който се погрижи дълго да си спомняме за това преживяване. Най-вече съм му благодарна и за възможността не само да разгледам Флорида и да зяпам жителите и като експонати в музей, а да усетя какво е да живееш сред американци, да пазаруваш, да се разхождаш сред тях и да се почувстваш част от тяхното обществото; услуга, която туристическите агенции трудно биха могли да предложат.

Добави във Facebook   


Аквариумът в ТампаАквариумът в ТампаЮнивърсъл СтудиоЮнивърсъл Студио
ДисниуърлдДисниуърлдБуш ГардънсБуш Гардънс
ДисниуърлдДисниуърлдХард Рок КафеХард Рок Кафе
Маями бийчМаями бийчГрадината с папагали в Буш ГардънсГрадината с папагали в Буш Гардънс

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до САЩ
Цени на билети до САЩ
Нашето предложение...
Оферта - Апартамент Серена
Апартамент Серена

   Цена: 80 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Северна Америка | САЩ | Международни екскурзии | Флорида - страната на чудесата
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com