dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 20 Април 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:508
  Оферти:161
  Новини:915
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3765
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Черна гора
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Рафтинг с православни ултраси по Великден
  Публикуван от admin на 24 Април 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 2122 пъти, рейтинг: 3.67

  

    След няколко пускания по нашите си реки с надуваеми рибарски лодки решихме да видим какво представлява истинският рафтинг. Подпитвайки тоя-оня, стигнахме до информацията за каньона на река Тара в Черна гора - идеалното сечение между красота и тръпка от пускането. Плаването там е малко прекалено организирано, та трябваше да се свържем с местните рафтинг клубове и да си намерим лодка и скипер*, които да ни поемат организацията на място. След няколко SMS-а на развален английски всичко изглеждаше ОК и тръгнахме.
   
    Пътят
    до точката, откъдето пускахме, е около 600 км, като се взима за между 10 и 12 часа (зависи от бирите по пътя). Има два варианта за стигане - през Косово (където ще ви съдерат от пътни такси) и повечко през Сърбия по линията Ниш, Крушевац, Чачак (столицата на турбофолка), Приеполе и граничния пункт Ябука.
   
    Ние избрахме втория, който е 30-на километра по-дълъг, но доста по-евтин. Бавното придвижване е заради многото села, през които се минава, и планинския път, който на места е оправен, на места е с лоша настилка, тесен и с много завои. Бавното шофиране позволява да се насладите изцяло на планините, през които карате, след като подминете Чачак.
   
    Природата
    много напомня на Родопите в западната им част - ниски разлати хълмове, редуващи се с отвесни скали, сипеи и малки каньончета. През пролетта всичко избухва в зелено и реките са много пълноводни. Каньонът на Тара е част от резервата Дурмитор, който е обявен от ЮНЕСКО за световно наследство и това го запазва в почти недокоснат вид. Водата в реката е годна за пиене, а по бреговете почти не могат да се видят присъщите на България парцали, гуми, бутилки и неизбежните пликчета "Билла".
   
    Красотата на планината е достатъчен повод да отидете дотам, дори и да не пускате по реката. Има много разработени маршрути за туризъм и ако избягвате курортния център Жабляк, можете да се потопите в планината, така както е изглеждала преди век - разпръснати пастирски къщи по хълмовете, гъсти гори, абсолютно недостъпни територии и няколко езера без кръчми по бреговете им. Гробовете, които ще видите по пътя, не са резултат от войната, просто повечето от хората в тази част на страна не живеят в обособени населени места и погребват умрелите там, където е земята и къщата им.
   
    Липсата на близка цивилизация се усеща в манталитета на хората
    Тук държавността е малко условна, тъй като можеш, без да те забележат, да преминеш на територията на три държави - Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина (по-точно Република Сръбска). Най-осезаемият регулаторен орган е управата на резервата - събира такса за всяко влизане. Отношението на местните към гостите също като природата много напомня на Родопите - без никаква меркантилност хората ти помагат, приютяват и упътват, въпреки че основният им бизнес е туризмът. И винаги са готови да изпият една сливовица с теб.
   
    Религията е много важна част от идентичността им. За тях православието е основна характеристика, независимо от произхода, културата и политическите възгледи. Има сърби от Сърбия, черногорци лоялисти (гласували против отцепването от Сърбия), черногорци сепаратисти и босненски сърби от Република Сръбска** (които презират черногорците, че са се отцепили от "майка Сърбия"), но по Великден всички са обединени от три неща - агнешкото, яйцата и
   
    рафтинга
    Тара се води за река, която може да се пуска целогодишно, но активният сезон започва в началото на април и приключва към края на октомври. Най-силната вода е април и май, когато средната скорост на реката е 15-20 км в час и на места е дълбока до 20 метра. Популярният маршрут за пускане е от моста над каньона (под Жабляк) до моста на граничния пункт между Черна гора и Република Сръбска, като малко по-надолу Тара се влива в Дрина.
   
    По-екстремната област е в долната част на маршрута, където пролетно време реката може да се класифицира някъде между 4-та и 5-та степен по 6-степенната международна скала за трудност (при цялата условност на тези оценки). Има доста бързеи, няколко 2-3-метрови пада, обратни вълни на корем, малко остри завои и водовъртежчета. За щастие липсваха подводни камъни и дънери. От аматьорската ми гледна точка екстремната част беше по-скоро силно вълнуваща, отколкото опасна - само веднъж увиснахме на въжетата по дъното на рафта.
   
    Ако пускаш реката за два дни (около 100 км), повечето време имаш възможност да пиеш бири, да зяпаш каньона и да се наслаждаваш на шантавия цвят на водата, който заради отмития варовик е наситено млечносиня. Лятно време казват, че е прозрачна и се виждат рибите, които (ако вярваш на местните) са малко повече от листата в гората наоколо.
   
    Вечерите положението е балканско - ракия, огън, мезелъци, мохабет на универсален славянски (много развален руски с турски заемки), песни, смях и оплюване на всички властимащи в региона. За щастие в планината се спи бързо, защото на сутринта поемаш обратно през планините и почти отсъстващите граници.
   
    *Скипер - водачът на лодката при пускането. Доста препоръчително е да го слушаш и всички да действат в синхрон с командите му иначе става супа топчета в реката (топчетата са хората)
   
    **Нашият скипер и брат му бяха деца на убит по време на войната аркановец. Малкият носеше тениски на Отряда за специални операции (Јединица за специјалне операције - JСО) на Аркан, обвиняван за голяма част от акциите срещу цивилно население в Босна по време на войната.

   
    Автор: Слави Стоев
    Дневник.bg

За съжаление снимки можеха да се правят само на по-спокойните места, но ако търсите на rafting tara april в YouTube, можете да видите няколко клипа от рафт в бързеитеЗа съжаление снимки можеха да се правят само на по-спокойните места, но ако търсите на rafting tara april в YouTube, можете да видите няколко клипа от рафт в бързеитеПо течението на реката има доста приятни плажчета, където да се спре за по бира и отръскване на водатаПо течението на реката има доста приятни плажчета, където да се спре за по бира и отръскване на водата
Реката се пълни от безброй потоци, които се спускат от  разположените по-високо езера. Водата се провира под скалите и сякаш изскача от нищотоРеката се пълни от безброй потоци, които се спускат от разположените по-високо езера. Водата се провира под скалите и сякаш изскача от нищотоЖабляк е най-голямото населено място в региона и стар курорт. През последните 2 години е пострадал от вируса Банско и в момента е строителна площадкаЖабляк е най-голямото населено място в региона и стар курорт. През последните 2 години е пострадал от вируса Банско и в момента е строителна площадка

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
Tyrael
Нерегистриран
2012-03-21 03:01:11
  Здравей :)
 
  Предстои ми пътуване с приятели точно в тази посока и бих се радвал да ми отговориш на следните въпроси:
 
  Може ли човек, който никога не е практикувал тоя спорт да се пусне Април месец по Тара? ;
 
  Какви са таксите за екипировката и спускането за последните 17 "най-атрактивни" километра?;
 
  Има ли подходящ транспорт от Polje нагоре по течението? Съответно - скъп ли е?
 
  Предварително благодаря :)

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Черна гора
Цени на билети до Черна гора
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...
Оферта - ХОЛАНДИЯ – БЕЛГИЯ
ХОЛАНДИЯ – БЕЛГИЯ

   Цена: 3106 лв.


Онлайн магазин за парфюми и козметика
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Черна гора | Екстремен туризъм | Рафтинг с православни ултраси по Великден
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com