dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 23 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Черна гора
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Манастирът Острог – гр. Никшич – гр. Жабляк – каньонът на река Тара – манастирът Морач
  Публикуван от admin на 12 Април 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 6193 пъти, рейтинг: 4.14

  

    Този маршрут е за два дена пътуване. Общата му дължина излиза около 500 км и половината път ще бъде по двулентови планински шосета. Добре е да тръгнете при хубаво време.
    Като излезете от Петровац най-добрете да свиете вдясно, за да минете по вече споменатия тунел. Преминавайки през дигата на Шкодренското езеро, ще видите отляво развалините на стара турска крепост, а като подминете дигата, вдясно – рибарко селце, чиито жители продават прясна риба край пътя. Риба с дължина 50 см цената е 10 евро, подербните се оценяват на 5 евро. Движейки се по това шосе, малко преди Подгорица, свийте наляво и след 50 км по дотатъчно широк и скоростен път, минаващ през долината на река Зета, ще видите табела надясно към манастира Острог. Пътят по-нататък е междуселски, без асфалт. Не се бойте – по него минават и големи туристически автобуси и нищо им няма. В интерес на истината манастирите са два: долене - с църквата Св.Троица, издигната през 1824 г., и горнен - построен през втората половина на XVII век в отвесните скали. Целта на всички поклонници е горния манастир. В неговата стена има две църкви – на Светия кръст (1665 г) и основната манастирска църква от 1774 г. В нея се съхраняват останките на Св.Васил Острожки Чудотворец. Пред сандъка, в който се съхраняват, дежури един свещеник и, влизайки в църквата, няма да се измъкнете от задължението да целунете сандъка. Туристическите автобуси спират на паркинга пред долния манастир, нагоре се качвате пеша или срещу едно евро – с едно бусче. Ако сте с кола, можете да се качите до горния манастир, паркингът е безплатен, но може да е препълнен. За това, покрай пътя, на различна височина, са направени множество безплатни малки паркинги, а специални служители следят натоварването и по радиостанции си обменят информация за свободните места.
   
    След като си тръгнете и като се качите на главния път, свивате вдясно по посока на гр.Никшич. При влизането в него, свийте вляво по посока на босненската граница и след десетина километра ще видите изкуственото Сланско езеро. Очевдино тук са добивани някакви полезни изкопаеми – пейзажът е зловещ и е подходящ за филми с извънземни. Връщайки се към Никшич и минавайки през покрайнините, поемете пътя за Плужине. След няколко километра има завой надясно към Шавник. След него има разклон – единият път е за Боан, другия – един Господ знае за къде е. Все едно е по кой ще тръгнете – накрая отново се събират, но първият път е малко по-добър.
   
    Двата пътя водят към планинския масив Дурмитор при гр.Жабляк. С нещо напомня алпийските ливади на Швейцария. Подредени селски къщи, естествени високопланински пасища и също така пресен селски кашкавал. Има смисъл да се преспи в Жабляк. Това е малко селище, намиращо се на 1456 метра височина и е най-високо разположения град на Балканите. Градчето е обиколено от много планинки върхове с по над 2000 метра височина. Най-високият – Боботов Кук е на 2522 метра височина. Жабляк е планинският курорт на Черна гора, обаче като поддържане и инфраструктура е по-зле даже от Пампорово и Боровец в България. Естествено, няма проблеми с нощуването – има няколко големи хотела и множество частни пансиони. В тукашните расторантчета можете да пробвате черногорското национално ястие – печено под чугунен капак в казан шилешко или козе, а така също разнообразни ястия от домашен кашкавал.
    Наблизо има няколко планински езера, най-известното от които е Черното езеро.
    На другата сутрин продължаваме пътя си по посока река Тара. Тя не е далеч – на около 20 км.
   
    Като стигнете раката ще видите грандиозния Джурджев мост над каньона. Височината му е 150 метра – строен е през 1938-40 година. Наблизо има капанче, в което может да закусите. Цените тук са около един път и половина по-ниски от колкото на морето.
    Няма нужда да минавате по моста – пътят натам води към Сърбия. Трябва да свиете вдясно по поска Мойковац и в следващите 50 км ще карате по живописния каньон на река Тара. По принцип най-високите планини около реката са надолу по течението, вляво от моста, по посока Босна и Херцеговина. Но натам няма шосе и красотите можете да разгледате, ако слизате по реката с лодка. Има таква услуга, но не е евтина – към 200 евро на човек и трае няколко дена.
   
    Като излезете от каньона, при Майковец, свийте вдясно към Подгорица и скоро пътят ви ще мине по не по-малко красивия каньон на река Морач. Малко по-високо на баира минава жп-линията Белград-Подгорица, строена с много красиви мостове и виадукти през шейсетте години на XX век.
   
    Накъде на средата между Мойковец и Подгорица, вляво от пътя, на брега на река Морач се намира едноименният манастир. До манастира има един водопад и няколко капанчета, където може да се хапне. Вашият път след това е към Подгорица.
   
    Ако ви остане време преди залез слънце, има смисъл на видите още две интересни места: като свиете в Подгорица вляво по пътя към албанската граница при гр.Божай и като минете 3-4 км, спрете при моста на река Циевна. Местността е равнинна, но реката минава през дълбока долина, просечена от водата, с пресъхващото лятно време течение. Ако продължите към границата, ще видите второто необичайно място – граничния КПП с Албания, където албански Мерцедеси се редят на опашка.
   
    Тук можете да видите представителите на най-странния народ в Европа. При голямо желание, може да пробвате да минете оттатъка. Всеки случай ченрногорските граничари казаха, че няма да има проблем да ме пуснат, даже имайки пред вид взетата под наем кола. Що се отнася до албанците – достатъчно е да покажеш обратния си самолетен билет от Черна гора и регистрационната си карта. Трябва само да се купи застраховка и да се платят 10 долара входна такса. Обаче, понеже вече беше късно, а и билета ме беше в мен, се отказахме от тази идея. По принцип, от черногорските курорти се организират екскурзии до Шкодра, но желаещите са малко, а и гледат да не взимат руснаци, защото наскоро е имало прецедент, при който руска група не е била пусната в Албания.
   
    Като гледате картата на Черна гора може да ви дойде наум идеята за обратния път да не завивате след Никшич вдясно към Жабляк, а да карате направо до Плужице, за да минете през планините към Жабляк, като видите Пивския манстир и Пивското езеро. Това не бива да правите. Пътят от Плужине до Жабляк е трудно проходим за лека кола, въпреки че е отбелязан на картата. Аз пробвах да мина от другата страна – от Жабляк към Плужине – но след 5 км, вече в балкана, асфалтът свършва изведнъж и става, даже не земен, а покрит с огромни камъни път. За да обърна безопасно, ми се наложи да мина поне 500 метра със скорост 5 км/ч. А до Плужине оставаха 40 км!
   
    Това са накратко всичките маршрути, за които исках да ви разкажа. Разбира се, по пътя се срещат много повече от споменатите забележителности. Мисля, че по брой църкви и манстири на километър път Черна гора надминава даже Гърция. А по количество добре запазени средновековни градове и крепости на единица площ, надминава цяла Европа.
   
    За последно искам да кажа още нещо. В Черна гора монокините не са приети. Ако искате да взимате морски и въздушни бани напълно съблечени –до брега има специален остров за целта – Ада Бояна, близо до албанската граница. От рибните ресторанти, описани в Маршрут 2, до него стига тесен, за една кола, автомобилен мост. На самия остров има хотел и къмпинги, в които обичат обичат да отсядат немските нудисти.
   
    Автор: Валери Леушев
    http://stojtscho.blogspot.com
   

Пред манастира МорачПред манастира МорачРека ТараРека Тара
Мостът над река ТараМостът над река Тара

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Черна гора
Цени на билети до Черна гора
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Черна гора | Международни екскурзии | Манастирът Острог – гр. Никшич – гр. Жабляк – каньонът на река Тара – манастирът Морач
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com