dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 05 Юни 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Карта   Австралия и Океания
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Нова Зеландия - страна за виждане
  Публикуван от admin на 04 Март 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 3370 пъти, рейтинг: 5.00

  

    От часовете по география запомних, че Нова Зеландия е най-отдалечена от България. Оказа се, че не е точно така (Великденските острови я бият по този показател), но оттогава ми остана натрапчивото желание да я посетя. Около 25 години по-късно и след 26 часа във въздуха стигнах до нея.
   
    Обиколих с приятели голяма част от южния остров и няколко точки от северния. Пътувахме на стоп, спахме на палатка и при местни хора (да живее Couchsurfing!), срещахме се със стари, нови и още по-нови емигранти, движихме се със стадата туристи с раници, които обикалят из страната. Опитахме се за месец (не е достатъчно, идете поне за три) да се докоснем колкото се може повече до природата и културата на страната.
   
    Впечатленията ми са силно субективни и не претендират за академична изчерпателност и достоверност - това е моята Нова Зеландия. И тъй като kiwiland е страна за гледане, ще ви я покажем през снимки.
   
    Оукланд е най-големият град. Състои се от около 300 високи бизнес сгради, обградени от километри и километри едноетажни къщи и бунгала. Градовете там са около 3 пъти по-големи от нашите при същото население. Общо взето, изглеждат като ужаса на архитекта - произволно скупчени стъкло и метал и тук там нещо по-красиво от началото на миналия век. Имат много приятни локални центрове в предградията. Там всичко ти е на една крачка и усещането е все едно че си на село.
   
    Огромните пясъчни плажове в по-голямата си част не стават за друго освен за разходка или сърфиране с неопрен. Плажуването в Нова Зеландия не е на голяма почит (особено на южния остров) поради опасното слънце (имат си чудесна озонова дупка над главите), студената вода и вълните. За къпане стават източните брегове на северния остров и централната северна част на южния.
   
    Климатът на двата острова се различава с около 4-5 градуса и няколко литра валежи на квадратен метър. Хванете Полша, направете я остров и ще получите климата на Южния остров - много валежи, постоянни облаци, вятър, приятни летни температури - около 25 градуса максимум и доста мека зима (спрямо континенталните ни стандарти). Насеченият терен на острова позволява с изминаването на 30-ина километра да смениш джунгла с глетчер и постоянни снегове.
   
    Дали заради остатъци от колониалния манталитет, или защото населените места са много отдалечени едно от друго, в Нова Зеландия самоорганизацията и доброволчеството за обществени дейности са много популярни. На доброволни начала е поддържането на чистотата, пожарната, строенето и поддържането на публични места, охраната на реда. На някои места може да се видят табели "Внимание! Полицията ви предупреждава, че сигурността в района се поддържа от местната общност."
   
    Държавата в Нова Зеландия е под постоянен натиск на обществото. Хората като че не се вълнуват много от политика, но живо се интересуват как се управлява страната. Постоянно се предизвикват референдуми, подписки, дискусии с управниците и сякаш цялата система работи. Държавата е принудена да поддържа непрекъсната маркетинг кампания за дейността си, за да не се нагнетява напрежение срещу непопулярните й действия. Иначе основното мрънкане на маса е - плащаме данъци, за да хранят емигрантите, разсипваме си природата, за да обработваме алуминия на Австралия, много нарасна престъпността и младите бягат в чужбина.
   
    В областта Отаго - далечният юг на Южния остров, все още тюлените се разхождат свободно по плажа и из къмпинга, делфини плуват със сърфистите и се въдят пингвини. Като цяло видяхме доста по-малко животни, отколкото очаквахме - най-често са в защитени територии. Фермерството е довело до масово изсичане на гори и прогонване на местните видове. Домакинът ни на този плаж беше довел министър и организирал движение срещу откриването на кравеферми в района.
   
    Можете да спите в луксозен хотел, мотел, хостел (по-евтино отколкото в Европа), на къмпинг или просто под звездите (въпреки забранителните табели за свободно къмпиране, които са навсякъде). Автостопът върви и бързо попадате на много интересни хора (спират от самотни бабички до богаташи с лимузини), но ако нямате кола, рискувате да пропуснете много красиви места, които са извън обичайния туристически поток. Наемането на кола е евтино и абсолютно лишено от формалности. Проблемът е в карането в насрещното. Почти няма обществен транспорт.
   
    Едно от големите оплаквания на белите е, че си нямат култура и затова скоро маорите ще превземат държавата. Опитват се да компенсират младостта на обществото си с яростно събиране и колекциониране на ретро предмети. По пътищата се движат всякакви антики на 4-ри колела и антикварният бизнес е във възход. Всеки новозеландец се чувства длъжен да поживее малко в Европа и доста от тях не се връщат. Местната културна формула е "ръгби, автогонки, бира". Имат навика да карат подпийнали, но то е разбираемо, когато най-близката кръчма е на 20 километра от дома ти.
   
    Автор: Слави Стоев
    Дневник.bg

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4
Снимка 5Снимка 6
Снимка 7Снимка 8

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
forry
forry
2009-03-05 13:57:02
  Слави, благодарности за желанието да споделите пътешествието си с широката аудитория! Надявам се, че "План Б" не е замразен, а ще има един обстоен разказ за вълнуващото ви посещение в НЗ!

Desko
2009-03-17 18:38:53
  Мн благодаря за тази статия, невероятна е :))) Аз отдавна си мечтая да посетя тази страна и ти ми доказа, че мечтите се сбъдват стига да вярваш и се трудиш, за да ги постигнеш. Снимките са уникални, особено тази с тюленчето... надявам се някой ден да видя всичко на живо.

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Австралия и Океания | | Нова Зеландия - страна за виждане
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com