dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 07 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Карта   Азия
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Най-голямата мастилница в света - втора част
  Публикуван от natali_vn на 10 Април 2012 г.
  Този пътепис е прочетен 1205 пъти, рейтинг: 5.80

  

    Ако приемем, че Западът е Слънчевата половина на света, неговият творчески потенциал, то Изтокът е неговата Лунна половина или душата му. В Имението на Моу открих и двете страни обединени.
    На всяка крачка се издигат стени – като преграда срещу външния свят (като в конструктор Лего се чувстваш)… Никакъв простор за погледа и мисълта, такова е внушението. Заплитайки се в китайските потайности - лабиринт от улички, алеи – коридори и дворчета, внезапно сред сивотата на постройките пред очите ми заиграха свежи цветни петна. Оживели от света на сенките, на красива лятна сцена певици, облечени в старинни одежди, представят любими откъси от кунчу опера – подобна, но по- стара от Пекинската опера, която доминира в Китай между 16 и 18 век. Това е традиционен китайски театър, в който се съчетават песни, четене, пантомима, танци, инструментална музика, акробатика и бойни изкуства. И за мен изпълненията са познати, въпреки че съм единствената европейска туристка в момента – в парка в Пънлай съм гледала подобни на импровизирана лятна сцена. Хората си я харесват – личи по прехласнатите изражения. Омагьосва ги лиризмът на текста, уникалният стил на пеене и елегантният танц… Пътят към кунчу операта е много дълъг – трае цял живот. Не се безпокоя за оцеляването на това прекрасно изкуство – то има бъдеще. И публиката му е от всички възрасти, а и много деца се посвещават на изучаването на тънкостите му.
    Продължаваме с пълна скорост по разклонения лабиринт. Попаднах като че ли на скоростно влакче – чакайте, не бързайте толкова, аз трябва да разбера нещата в детайли…
    Отворите – луна по алеите рамкират красиво дори и обикновената гледка и й придават романтично очарование. Тук се снимат и филми. Телевизионният сериал “Имението на Моу” си ползва готовите автентични декори.
    За стената от цветни камъни, наричана още “Тигровата кожа”, собственикът е наел умели занаятчии. Майсторите са я украсили богато според формата и цветовете на камъните.
    Помислено е и за бомбоубежище, което е осигурявало защита на повече от тридесет души по време на японските бомбардировки. Влязохме и в мемориалната зала, посветена на паметта на жертвите от антияпонската война (1937 – 1945).
    Прескачаме през епохите като в някакъв исторически калейдоскоп… Сега като разглеждам отново петстотинте снимки, се чудя как сме успели да видим всичко това за 3-4 часа…
    Следващата зала е Погребална. Тук дълги редици от макетни фигури зад стъклени витрини показват как е изглеждало Голямото погребение (1870 г.). Организацията му е била поета от Дзиан Дженгуо – снахата на господаря. Едновременно са били погребани стопанинът Моу, един негов син и един от внуците му. Зрителите стоят потресени пред малките фигурки от възстановката на зрелищното траурно шествие, опасало цялата зала – музиканти, войници, опечалените, облечени в бяло (траурният цвят за Азия), носят се хоругви, паланкини…
    Колко е мимолетен животът – като вишнев цвят… “Животът и смъртта са едно и също нещо – казва Лао Дзъ. – Първото не може да съществува без второто. Но и второто не може да съществува без първото. Така че никое от тях не съществува отделно, а само във взаимоотношение с другото.
    Когато животът идва, той идва, защото му е време. Когато си отива, това също е естествено. Да приемеш спокойно всичко, което се случва, значи да застанеш над скръбта и радостта. Ето така трябва да следваш Пътя”. Друг вид познание от нашето, по -ведро…
    Потопени в тъжното преживяване, излизаме бавно от залата, за да ни залее контрастно настроение – Сватбената зала! Животът в имението продължава…
    Тук паланкините са жизнерадостни – покрити с изящно извезана яркочервена коприна – цветът на булката. Цветя, птици и фениксът – символ на неугасващата любов, на живота и на женското начало. Драконът и фениксът са взаимно допълващи се символи – според китайците когато драконът се извисява и фениксът танцува, хората ще се наслаждават на щастието в продължение на години, това ще донесе мир и спокойствие за всички под небето.
    Паланкинът е покрит стол, легло или дори малка стая, пренасяна от носачи. Използван е като луксозен транспорт в течение на векове в културите, където жената е изолирана от обществото извън дома си. Булката задължително е пренасяна в паланкин до дома на съпруга си. Сватбената трапеза е пред нас с двата червени стола отстрани , а на стената – благопожелания към младоженците. Оглеждам се неволно дали няма да се покаже отнякъде булката в червено чипао. Следва тяхната стая с разкошно легло с балдахин, отново всичко е в червено – цвят на бога на щастието, даряващ богатство.
    Все още на празнична вълна, влизаме в следващата постройка, където се потапяме в друго народно изкуство – фигурки от тесто. Няма тайна – всичко се прави пред очите на зрителите така, както е ставало преди 300 години. Традицията е севернокитайска, тъй като тук се е ядял хляб, в Южен Китай предпочитан е оризът. Някога тестото се е правело от царевично брашно, а днес – от пшенично. Замесва се с мая, втасва няколко часа, разточва се и се оформят фигурките. Пекат се на пара (както и местният хляб манту), за да не хващат коричка и след изстиването им се оцветяват. Всичко на ръка, затова са уникални. Вярва се, че в зависимост от украсата фигурките ще донесат на притежателя им богатство, щастие, дълъг живот и сила. Две от тях отпътуваха за Варна като подарък за децата ми.
   
    Най-после наближаваме училището на Моу – най- впечатляващата сграда в имението. Първо виждаме елегантната червена колонада пред входа. Посреща ни с поздрав каменният Конфуций – Учителят на десет хиляди поколения, както го наричат признателните китайци.
    Още от древността в китайската държава е създадена традиция да се оказва всестранна помощ на учените и да се стимулира развитието на науката. Огромната култура на старата цивилизация, постиженията в областта на историята, философията, литературата и изкуството били възприети от младата феодална класа, която ги преработила, придала им ново съдържание и продължила да ги развива.
    Обучението по китайска калиграфия изисква наличието на “Четири съкровища”: четка за писане, пръчица за мастило, мастилница и хартия. Тези четири богатства са изиграли важна роля в разпространението на културата и изкуството в Китай и с течение на времето самите мастилници са се превърнали в произведения на изкуството, събирани и от ценители колекционери. Един поглед към произхода и подбора на материалите на най-известните мастилници разкрива различни естетически стойности в китайската история на изкуството. В древността в тях първо са смилали пигмента на прах. Формата на тези “съкровища” може да е като лотосови листа, човешки лица, полумесеци, антични монети. Повечето са каменни, но има и от порцелан, бронз, лакирано дърво…
   
    Добре, добре, няма да подлагам повече търпението ви на изпитание – ще ви покажа гигантската и безкрайно красива мастилница, макар и с риск да не прочетето пътеписа ми докрай (задава се и трета част  ). Малкият любопитко Сун Ие Чън вече е потънал във входа, и ние с майка му потегляме след него.
    Снимах надписа преди да вляза, имам доказателство. На вратата спрях смаяна – това е малък кораб, покрит с дракони, костенурки, митични създания, планини, феникси, цветя и птици, преплетени с неописуема фантазия! Каква красота! Истински шедьовър. Но къде е мастилницата?! Това е тя – посочва ми Сун. – Виж къде проблясва мастилото!
    Не знам дали Моу е имал представа в какво величие на човешкия талант и въображение ще се превърне камъкът, докаран чак от провинция Хъбей… Дори мащабите й не са най-впечатляващото, а именно изяществото. Тези мистични призрачни фигури, замръзнали върху нея. Дължина 14,06 метра, ширина – 3,60 метра и височина – 1,20 метра! Да пишеш и да пееш! Какво по-вдъхновяващо за учениците, писателите, философите и калиграфите от една такава вълшебна мастилница…
    Подобни каменни мастилници са правени още от 770 г.пр.Хр. Станали са популярни през династията Танг и са известни най-вече в Северен Китай. Декорацията им често е била резбована върху скъпите лилаво сандалово дърво и розово дърво.
    А калиграфията е душата на китайското изобразително изкуство. Винаги се споменава редом с традиционната живопис. Седем са висшите училища по калиграфия и живопис само в Янтай. Това изкуство е живо и винаги съвременно.
    Обикалях от всички страни чудноватия кораб, снимах, но беше трудно да го обхвана целия, тъй като залата беше тясна. Не можех да се откъсна от него и да изляза, а имахме още толкова за разглеждане…
   
    Продължавам с трета, последна част нашето пътешествие. До скоро!
   
    Наталия БОЯДЖИЕВА

Добави във Facebook   


певици на кунчу операпевици на кунчу операГолямото погребениеГолямото погребение
белият цвят в Азия е трауренбелият цвят в Азия е трауренкопринен паланкинкопринен паланкин
стаята на младоженцитестаята на младоженцитедекорацията на изпечените фигуркидекорацията на изпечените фигурки
входът на училищетовходът на училищетоето доказателствотоето доказателството
мастило проблясва между драконитемастило проблясва между драконителявата половиналявата половина

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | | Най-голямата мастилница в света - втора част
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com