dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 21 Февруари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:423
  Статии:521
  Оферти:70
  Новини:824
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3793
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Карта   Европа
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Из Австрия и Хърватска с кола - част 1: Пътят до Виена
  Публикуван от admin на 22 Април 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 2525 пъти, рейтинг: 6.00

  

    Абе имам си аз навика, или поне се опитвам да си го създам, като дойде края на май да попътуваме малко с любимата. Детето все още ни е малко за пътуване в чужбина, а и наличието на два комплекта баби с дядовци в София облекчават задачата по отглеждане на малки принцеси, докато мама и тате ходят на “г.. път да види”.
   
    Избор на маршрут и подготовка
    Тази година маршрутът беше продиктуван от факта, че нямах възможност за евтини или безплатни самолетни билети. Е, но пък миналата година се сдобихме с нова кола. Така че освен непосещаваните места в Европа и Балканите, фактор беше и разстоянитео, което можех да взема за един ден каране. Виена е на 1000 км от София, съпругата ми е била във Виена веднъж за 5 часа, колкото да види какво иска да види, аз изкарах няколко месеца там през 2004, но пак има какво да видя. Е, първата цел е ясна – Виена! Да се връщаме по същия път? Малко безсмислено ми се видя и затова решихме да добавим и по един ден в някъде другаде. Крайният план стана 4 нощувки във Виена и по една в Залцбург и Загреб. На последните две места не сме били изобщо. По този начин най-дългият преход остана София-Виена, който ще бъде взет още първия ден, докато не съм се уморил. Връщането от Загреб е 800 км, но половината път (от Белград до София) го познавам по-добре, отколкото пътя София-Варна, така че нямаше да има проблем.
    Колата мина една предполетна подготовка, хотелите бяха резервирани, даже успях да си извадя кредитна карта (което се оказа страшно полезно чудо на цивилизацията) и на 21-и май в 6 часа сутринта дадох газ към Виена.
   
    Пътят до Виена
    Както всички занят пътят за Виена минава през Белград и Будапеща. До Белград съм разказвал вече как се стига, сега само ще спомена разликите. Тунелите след Пирот бяха затворени и се наложи да се прави една 25 километрова обиколка из чукарите наоколо. Отвратителното отклонение беше затруднено не само от тесния път, но и от ужасната му настилка и претовареното движение. Ако ви се случи да минете оттам – мноооого внимателно (на връщане вече, един насрещно движещ се автобус за малко да ме изхвърли в пропастта). Това се компенсираше само от красивия пейзаж наоколо. При отиване натам сбърках отклонениети и излязох на основния път зад заведението “Код Ивана”, за което май съм споменавал и преди. После се оказа, че съм съкратил около 5 км по оня пущинак, така че бях на делавера.
    Магистралата Ниш-Цариброд почти е стигнала вече до дефилето с тунелите.
    Магистралата Ниш-Белград струва вече 1130 динара – имайте го пред вид. По пътя до Белград все още има само една OMV- бензиностанция, където заредихме и пихме по кафе. На обратния път (Белград-София) има още две – едната е непосредствено преди да влезете в България, а другата е на 20-ина км преди Ниш, гледано от Белград. В Сърбия само OMV- бензиностанциите приемат кредитни карти – на Югопетрол и на Лукойл – само в брой. Само в брой се плащат и пътните такси, но там можете да платите и в евро, в краен случай. В краен, защото взимат 20% отгоре като комисиона за обмяната. Затова си и сменихме 30 евро още на границата. Честно казано не ползват трънския курс – всичко си е ОК.
    Вече около Белград започна да става жега навън.
    Малко след Белград се свива вдясно за Будапеща и се започва един безкраен равнинен път. Добре, че има мост на Дунава, за малко разнообразие. Мостът е малко повече от 2 км (преди май бях писал за 3, но сега се коригирам). Пътят е изцяло платен и позволява 100км/ч постоянно. Плаща се на две места, като за разлика от участъка Ниш-Белград, където в началото ти дават една винетка, по която плащаш на излизане, тук насред пътя си седи една патарина, която ти взима 430 динара – и така общо два пъти, докато стигнеш унгарската граница.
    Границата (сръбско-унгарската) се минава за същия половин час, за който се минава и предната (българо-сръбската) – голямата част от времето отиде в чакане да си купя винетка за унгарските магистрали. Магистралата започва непосредствено след КПП-то така че веднага трябва да се спре на паркинга и в една малка къщичка (личи си коя) трябва да си купите винетката. Жената вътре говори сръбски, така че ще се оправите и с български. Винетката струва 7 евро за 4 дена и се лепи на предното стъкло.
    Унгарците бяха единствените, които ме накараха да си отворя багажника и питаха дали нося цигари (за сведение на посрещачите – не пуша).
   
    Вече сме на територията на Евро-съюза. Веднага си личи: страхотна нова магистрала, с шумяща маркировка и противошумни щитове при населените места. Има доста бензиностанции (повече от Сърбия) и всичките в приличен вид и навсякъде приемащи кредитни карти. Споменавам го, защото наличието на такава карта икономисва ходенето по чейнджове и най-важното – не се тормозиш колко пари ще обменяш – даваш я и ти взимат толкова, колкото трябва.
    Веднага се забелязва и промяна в маниера на каране – не ме засякоха нито един път. Въпреки, че се твърди , че унгарците карали гадно – даваха ми предимството, когато съм имал право и нито един път не ме засякоха.
    Край Будапеща трябва да се внимава да не се изпусне отклоненитео към Виена – пътят минава по околовръстното на града. За да се мине по него се завива надясно! Ограничението на скоростта е 80 на този участък.
    Унгарско-австрийската граница се минава за 2 (ДВЕ!)минути, като за това време успяват да проверят паспортите на “Шенгенския” компютър. Стори ми се, че и унгареца пред нас го провериха на него – но не съм сигурен.
    Австрийската винетка (7,50 евро за 10 дена) се купува от първата бензиностанция след пункта - непосредвтено след него е.
    Спряхме малко и за почивка. До Виена оставаха 50-ина колиметра, които взех за половин час. Правят впечатление многото вятърни електроцентрали край пътя.
   
    Хотела го намерихме сравнително лесно, е два пъти се отклонявах от правия път в града, но сложили хората табелки – намерихме го.
   
    http://stojtscho.blogspot.com

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | | Международни екскурзии | Из Австрия и Хърватска с кола - част 1: Пътят до Виена
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com