dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 09 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Екотуризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Легенди за Русалските гробища
  Публикуван от admin на 16 Ноември 2006 г.
  Този пътепис е прочетен 2252 пъти, рейтинг: 3.86

  

    Туристическите справочници отдавна търсят най-сензационното описание за мястото, което варненци открай време са нарекли просто Побити камъни.
    Всъщност става дума за миниатюрна пясъчна пустиня, осеяна с каменни колони, чиито причудливи форми изкушават въображението. Намиращият се само на 18 км западно от Варна природен феномен е едно от най-невероятните скални образувания в България. Гледката е наистина впечатляваща - естествени каменни колони, достигащи до 6 м височина, които туристите често оприличават на вкаменели животни или замръзнали водоскоци.
    Според най-разпространената теория "каменната гора" край Варна се е образувала преди 50 милиона години, когато местността е била част от морското дъно. След оттеглянето на водата неорганичните отлагания по него ерозирали, придобивайки днешните си причудливи форми. Така Побитите камъни се превръща в първата природна забележителност в България, обявена още през 1937 г.
    Легендите
    За първи път Побитите камъни за забелязани от Карел Шкорпил, според когото те са били разположени в правилни редици. "На източната страна, на 7.7 м от групата, почти на средата, срещу пътеката между третия и четвъртия ред откъм север, е побит самотен камък", пише в описанието си Шкорпил. Този камък той уподобява на престол с облегало, място за сядане и за краката на седналия. В изследването си археологът предполага, че "девташларите", както по това време местните хора са наричали Побитите камъни, са служили за провеждането на събрания, а седналият на престола, обърнат към цялата група, е бил владетелят или старейшината.
    В студията си "Девташларите и русалските гробища" фолклористът Анчо Калоянов цитира мнението на Станчо Ваклинов, че каменните колони "са масовата форма на аристократичната практика да се издигат надписи от името на хана на загинали военачалници". По-нататък в студията си Калоянов цитира отново Карел Шкорпил, според когото за девташларите се разказва, че камъните са носени от жидове (великани) и са оставени там, където ги заварила заповедта на владетеля в Плиска, защото градежът бил завършен и те са се оказали излишни.
    По друга легенда те са носени на гръб от девойки великанки и са подредени от тях, а във вариант на същата легенда девойките са заменени с жени великани, които ги оставили, защото чули, че им горят къщите в Плиска, и се втурнали да спасяват децата си.
    Хипотезите
    Според едно от схващанията за произхода на Побитите камъни каменните колони са образувани преди около 50 милиона години, а местността е била част от морското дъно. "Създатели" на каменната гора от пресован пясък са налягането, температурата на горещите гейзери, изхвърлящи вода от морското дъно. Ветровете и честите промени на климата са довършили скулптирането на колоните до днешните им причудливи форми.
    Според друга хипотеза далече в древността каменните образувания са били коралови рифове, а според трета - истински дървета, вкаменели, обрасли с микроорганизми и по-късно покрити с пясък. Някои учени, изследвали феномена, смятат също, че камъните може би са се образували по
    "технологията" на сталактитите и сталагмитите. Интересно е също, че съставът на побитите камъни прилича на материал, твърде близък до бетон. Най загадъчният въпрос обаче е защо при внимателно разглеждане и заснемане повечето от колоните действително изглеждат подредени по определен ред, а не разхвърлени хаотично? Както вече става ясно, пръв този факт е документирал Карел Шкорпил. В първото си описание на феномена той пише: "Камъните са общо 49 (7х7), побити в квадрат със страни 45 крачки, ориентирани по посоките на света." Други изследователи твърдят, че става дума за кръг, който се простира на 800 м, с три колони в центъра на комплекса.
    Според един от най-задълбочените изследователи на Побитите камъни, Любомир Димитров, "тези пясъчни структури най-вероятно са формирани около естествени газови извори вследствие на "слепване" на отделните песъчинки чрез карбонатен цимент - продукт от микробиалното окисление на газ метан, и са известни на науката като мехурчести рифове".
    Според Димитров "Побитите камъни са били известни като сакрално място от дълбока древност, но за първи път са документирани през 1829 г. и оттогава са предмет на непрекъснато внимание, изследване и дискусия. Тези каменни комплекси са уникални не само за България, но за света и в момента се лобира да бъдат включени от ЮНЕСКО в световната листа на геоложките феномени".
    Загадки или...
    От доста време насам биоенерготерапевти, екстрасенси и хора, твърдящи, че притежават повишена чувствителност към енергийните полета, свидетелстват, че мястото има изключително високо енергийно ниво и лечебно въздействие. Има дори посетители, които твърдят, че в т.нар. кръг електрониката, която носят в себе си, както и мобилните им телефони не работят. Оприличават гледката на Побитите камъни с описаните в Библията руини на Содом и Гомор или на останките от храма на Посейдон в изчезналата Атлантида... Факт е обаче, че мястото все още не е достатъчно изследвано. Недостатъчни са данните за дълбочината, на която "корените" на каменните стволове достигат в пясъка. Любопитно е също, че в радиус от 60 м в района има още 15 по-малки образувания от същия вид. Любителите на фантастиката обичат да спорят, че става дума дори за останки от древна цивилизация
   
   
   
    Групите
   
    Открай време хората, живели в близост до феномена или дошли тук просто за да му се полюбуват, са "групирали" колоните в няколко сюжета - "Каменните стражи", "Камилата", "Трона" или "Каменната гора". Според Любомир Димитров най-импозантна и в най-добра степен на съхранение е т.нар. Дикилиташка група от побити камъни. "Тя се намира на около 18 км западно от гр. Варна, пише в студията си Димитров. Комплексът се състои от над 300 различни по големина колони, разположени в ивица с размери 850х120 м и около 50 структури в по-малко петно на юг. Някои от колоните са счупени на две или три части, други лежат на земята сякаш са били изтръгнати от местата си, трети образуват колосални скулптурни групи (…).
    "Страшимировската група" също е много впечатляваща. Разположена е на юг от основната, до с. Страшимирово, и е съставена от четири близки едно до друго разкрития с много различни по големина и форма структури. Характерна особеност на колоните тук е, че са издути по средата, сякаш два пресечени конуса са слепени за основите си. Някои от тях достигат 9 м в диаметър. Групите "Слънчево" и "Баново" са разположени в околностите на двете едноименни села и също имат своето очарование. Една каменна скулптура наподобява замръзнал фонтан, в съседство лежи каменен лъв с диаметър в основата над 12 м, на друго място се виждат колосални гъби...
   
    Групите "Кариерата" и "Канарата" включват няколко естествени и антропогенни разкрития, които са най-представителни за разглеждане и изучаване на каменните структури в дълбочина. Те привличат вниманието на учените от началото на 70-те години, когато са били действащи кариери за добив на кварцов пясък. Тук във вертикални разрези с височина над 25 м могат да се наблюдават едновременно всичките четири нива на развитие на феномена Побити камъни с цялото му разнообразие от форми. Останалите групи са разположени около и на юг от гр. Белослав."
    Природен резерват и още...
    В Побитите камъни се опазва единственото находище в България на растението, наречено твърдолистна песъчарка. Видът е обявен за застрашен от изчезване и се намира под закрилата на закона на практика в цял свят. Природната забележителност е местообитание и на още 4 световно застрашени, 2 застрашени и 8 защитени вида растения в България. Малките скални пещери в основата на колоните се обитават от животински видове, обичащи откритите и сухи местообитания. Орнитолози твърдят, че в района на Побитите камъни се срещат и над 110 вида редки птици.
    Малцина обаче знаят, че Побитите камъни вече са и част от историята на съвременното българско и световно кино. Именно тук са снимани някои от най-вълнуващите кадри на филмите "Осъдени души" и "Оцеола". Неотдавна мястото бе оценено и от холивудската звезда Кристоф Ламбер, дошъл тук за снимките на филма "Версенжеторикс".

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Екотуризъм | Легенди за Русалските гробища
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com