dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 14 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Екотуризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Царството на птиците
  Публикуван от loreta_e на 08 Октомври 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 3683 пъти, рейтинг: 2.58

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Моят роден край"

    Бургас е единственият град в България, разположен на три езера - Атанасовско, Мандренско и Бургаско, известно още като Вая. Заедно с Поморийското езеро, което се намира на 20 км от Бургас, те образуват най-големият комплекс от крайморски езера в страната. Над него минава втората по важност в Европа прелетна магистрала Виа Понтика. В четирите езера гнездят, зимуват или спират за почивка огромен брой мигриращи птици. Всички те са обявени за орнитологично важни зони с големи концентрации на водолюбиви, грабливи и пойни птици
   
    Неведнъж на път от Бургас за Варна съм минавала покрай големите пирамиди от сол, заглеждала съм се във водните площи от двете страни на пътя, проследявала съм с поглед ятата прелитащи птици.
   
    Реших да видя всичко това и отблизо - през биноклите и погледите на група природолюбители, участници в екобригадата на Атанасовското езеро. Преживяното си заслужаваше.
   
    Лагерът
   
    Наближава осем, когато влизам в лагера, разположен на брега на обявеното за резерват езеро. За секунди ме обзема онова позабравено чувство на свобода от ученическите ми години, когато спалният ми чувал стоеше винаги приготвен. Почти със завист поглеждам измъкващите се изпод палатките сънливи младежи. Новият ден от екобригадата започва.
   
    Тази година доброволците са 45 - ученици, студенти, дори двама "младежи" над 40-те - всички с интерес към природата и желание да помогнат за опазването й. Сред бригадирите има и трима чужденци - германец, англичанин и белгиец, запалени любители орнитолози.
   
    Точката
   
    На Точката, култовото място за наблюдение на птици, вече се е събрала първата групичка доброволци. Отдалеч приличат на хора без работа, по цял ден втренчени в небето. А всъщност съсредоточено броят и регистрират всяка преминала над езерото птичка. По време на есенната миграция тук се изсипва цяло стълпотворение от прелетни птици от Северна, Източна и Централна Европа - над 240 000 щъркела, 30 000 пеликана, многобройни ята от жерави, осояди, мишелови, орли. Единствено над Босфора и Гибралтар те са повече, отколкото над Атанасовското езеро.
   
    Оттук минава прелетната магистрала Виа Понтика, по която европейските птици достигат Африка. Някои от тях като царски орел, египетски и белоглав лешояд се срещат изключително рядко.
   
    Специалното укритие за наблюдение на птици е изградено през 2001 г. на самия бряг в южната част на езерото и е леснодостъпно за посещение. Идеята оттук да се наблюдават мигриращите птици обаче възниква преди 30 години. Тогава ученият от БАН Таню Мичев с неколцина ентусиасти прави първите изследвания на прелитащите през есента пернати. Установено е, че именно тук се събират най-големите потоци от мигриращи птици.
   
    Оттогава бригадите на езерото, организирани от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), се превръщат в традиция, а Точката - в едно от най-известните места за гледане на птици в Европа.
   
    Мястото е особено популярно и сред т.нар. бърдуочъри (от англ. birdwatchers). Чуждестранните групи от запалени любители орнитолози не пропускат да го включат в маршрутите си из България.
   
    "Аципитер бревипес!", извиква един от "точкарите", въоръжен с мощен бинокъл. След като среща неразбиращия ми поглед, кратко обяснява: късопръст ястреб. Едно от правилата на укритието е прелитащите екземпляри да се назовават с латинските им наименования. Друго - при отбелязването им да се използва астрономическото време, тъй като птиците не се съобразяват със смяната на часовите пояси.
   
    Скоро ставам свидетел и на трето правило - когато някой открие нов вид, да черпи останалите. А това вече не се случва често. "Късметлията" този път е открил северен славей, който досега само е бил чуван да пее край езерото.
   
    Птичият рай
   
    Атанасовското езеро е птичи рай не само през есента. Няма друго място в България, където на площ само около 1000 дка да се среща такова разнообразие от птици. Тук е царството на 316 вида пернати (от общо 400 за страната). Някои от тях са световно застрашени, като къдроглавия пеликан, червеногушата гъска, ливадния дърдавец.
   
    През лятото в басейните се хранят и почиват дъждосвирцови птици - кокилобегачи, водобегачи, чайки и рибарки. В езерото е най-голямата популация на саблеклюн и морски дъждосвирец, както и на блатната лястовица - символът на резервата.
   
    Тъй като не замръзва през зимата, Атанасовското езеро приютява много водолюбиви птици. Тук избират да зимуват цели колонии от къдроглави пеликани, зеленоглави патици и бял ангъч. При по-голям късмет може да се види и розово фламинго.
   
    Езерото обитава и най-дребният бозайник в Европа - изключително рядката етруска земеровка. Срещат се още световно застрашената видра и дива котка.
   
    Строене на острови
   
    Доброволците, участващи в бригадата, са разделени на групи, които всеки ден се сменят. Освен следящите миграцията има и такива, които ремонтират изкуствените острови, използвани за гнездене. Други опръстеняват птици или обикалят езерото, като се обучават в полеви техники за наблюдение на биоразнообразието в резервата.
   
    С още седем души поемам към най-големия остров в езерото. Това е част от стара дига, укрепена с дървени греди. За да се превърне в ново място за гнездене за някои от многобройните птици в резервата, трябва да се запълни с трева и кал от дъното на водоема.
   
    "Важно е птиците, които гнездят в резервата, да имат място, където да не са застрашени от чакали, лисици и други хищници, дебнещи наоколо", обяснява Ивайло Димчев от БДЗП.
   
    Минаваме покрай планини от сол. В тази част на езерото, обявена за буферна зона, от близо сто години се добива сол. Все още се използва примитивният начин на добив, който не само че не вреди на природата, но и създава нови местообитания, казват еколозите. Само тук например се среща солничното раче.
   
    До големите солни пирамиди може да се стигне и с атракционно влакче. След като се запознаят отблизо с технологиите за производство на сол, посетителите могат да отнесат със себе си кристал бяло злато.
   
    Не след дълго солничарите остават зад гърба ни. До острова ни очаква още час път по дигите на езерото, прекъснат само от срещата ни със жълтоуха водна змия. Добре че се оказва безобидна.
   
    Подплашени от прелитащите към летището на Бургас самолети, над езерото се вдигат ята пеликани и чайки, но скоро отново се настаняват по дигите. За да стигнем до островчето, трябва да прецапаме през калното езеро, което стига почти до кръста ни. В следващите няколко часа ще го правим многократно, докато пренасяме трева за запълване на платформата. Остава най-забавната част - боят с кал.
   
    Това е бойното кръщене за всеки "новобранец", но и любима част на всички доброволци.
   
    Първите изкуствени островни платформи в България са построени именно в Атанасовското езеро. Те отдавна са намерили своите обитатели сред чайките и рибарките. Скоро и новият остров ще бъде готов да посрещне следващата колония птици, която ще се засели тук.
   
    Кой знае, може да увеличи птичето богатство с още един вид...
   

Добави във Facebook   


хиляди защитени птици намират убежище в езеротохиляди защитени птици намират убежище в езеротоскоро още един изкуствен остров ще бъде готов да посреща птицискоро още един изкуствен остров ще бъде готов да посреща птици
изкуствените острови, които природолюбителите изграждат в Атанасовското езеро, защитават птиците от   хищнициизкуствените острови, които природолюбителите изграждат в Атанасовското езеро, защитават птиците от хищницимацането с кал е най-приятната частмацането с кал е най-приятната част
примитивният начин на добив на сол не пречи на резерватапримитивният начин на добив на сол не пречи на резерваталагерът край Атанасовското езеро лагерът край Атанасовското езеро

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
presi_kb
presi_kb
2008-04-11 22:20:43
  Абе хора толкоз ли сте тъпи ни виждате ли че тая смотана Лора си е направила 100 регистрации и е написала 100 пътеписа...Така прави на конкурсите!Дори и на този конкурс!За да има по-голяма възможност да спечели наградата...Боже...Ти Лоро си направо...То рано или късно се разбира!Няма нужда да го прикриваш!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Екотуризъм | Царството на птиците
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com