dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 05 Юни 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Ботанически туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Пенсионери
  Публикуван от asipop на 28 Декември 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 2563 пъти, рейтинг: 2.85

  
Конкурс
 Пътепис, отличен с Втора награда
в Конкурса "Близо до природата"

    Едва ли повечето от нас са се замисляли колко струва живота на един пенсионер или по-точно на тези от нас, които се очаква скоро да напуснат нашия свят...Много, безценно много, както без цена е и човешкия живот. И този малък остатък от време като че ли учи младите да са по-скромни, по-снизходителни, по-уважителни и мъдри. Старостта е естествен биологичен процес, който взима повсеместно жертви. Една отдавна примирила се с годините старица живее и дано още много години да живее на територията на България. “Малката” и приветлива мура на бай Байкуш посреща гости от страната и чужбина, които умеят да ценят старостта и времето на старите, които търсят свято и чисто място, повече яснота и търпение в живота си.
    Байкушевата мура далеч на прилича на българските пенсионери, които по принцип малко пътуват, с малко очи се срещат. Достолепната старица се радва на много и то интернационални посещения, което се равнява на това да пропътешестваш света. Тя е най-големият турист на България, именно заради многото очи, които са я галили, заради многото ръце, които са черпили от мощното й биоенергийно излъчване. Тя стои повече от 1300 години на едно място, а като че ли всеки път, когато поклонят глава пред старостта й нечии очи тя обикаля мигновено планетата, открива нов живот до себе си, който я прави по-мъдра, по-силна. И наистина контакта със старостта пречиства и извисява обикновения човек, дава му много неописуема емоция, информация, воля за живот, стремеж за себедоказване и себепознание...
    Едно такова изживяване споходи и мен, когато преспах две нощи в близост до Дървото. През времето, в което не бях до него се улавях как неволно се замислям за него, старостта му, как по неусетен, неведом път получавам някаква високочестотна вълна от енергия, сили, които Дървото излъчва. Че е красиво, красиво е, че е голямо – голямо е, но що се отнася до излъчването му – то е много по-силно и завладяващо, отколкото може човек да си представи...
    Утрото палаво щипе със слънчеви лъчи и весел вятър листака, каменака, горските потайности. Вървим си ние със Светльо и чакаме да стигнем целта си, звуците наоколо са чисти, непринудени насила, на тази надморска височина от над 1500 м. всичко, което се случва, като изключим човешките постъпки, е много точно, изчистено от всякакво излишество, непорочно и разумно. Природата диктува хода на събитията, тя дава, тя взима, неподкупна, ту жестока, ту гальовна. Вървим ние със Светльо и ясно и чисто пред нас се открива дървената ограда, която отделя Дървото като обект със специално значение. Влизаме навътре, спираме се, където трябва, четем табелите, оглеждаме, търсим места за снимки и най-после се качваме по дървените стълби до самата Мура.
    Вятърът прокарва суха длан през листата й, като “да обере потта от челото й”, която винаги издава онова напрежение, което обзема Старицата, когато при нея идват напрегнатите и уморени от сивия град пътници, когато трябва да посрещне тревогите и да премахне обидите им. Ние двамата затихваме, заглъхват звуците ни, шумът на вятъра само чисти умората по нозете ни, гали косите ни, управлява цялото действие, в което ние играем ролите на любопитни и блажени туристи, а нашата Мура – покровителка ни дарява от своите безкрайни тайни, както старите баби черпят гостите си с най-вкусното и рядко срещано у дома им нещо. И всеки от нас открива нещо ново за себе си, нова емоция и причина за своето съществуване.
    Останахме в сянката на Мурата две вечери, наблизо в хижа “Бъндерица” и уютния ресторант на двайсетина метра от хижата ни посрещнаха подобаващо. На няколко пъти ходихме до Мурата, стояхме за по 30-40 минути, сядахме, ставахме ,клякахме, снимахме, коленичихме и черпахме сили. Стояхме ние два дена, привлечени като от магнит, два дена като залепени за магнит гайки се търкаляхме нагоре-надолу до Мурата, обикаляхме района, хапвахме неповторимо вкусни пържени планински картофи и топлехме привечер гърлата с ... каквото ни предложеха домакините – я ромче, я ракийка... важното беше да запазим добър жизнен тонус и да се подготвим за дългата нощ. Добре, че в стаята беше топло – дърво до дърво в печката, както дърво до дърво в гората. А атмосферата вътре –запален свещник в ъгъла създаваше онзи така необходим на всеки човек домашен уют, а терасата – излезеш и ти се открива един звезден небосвод, една космична ширина, простор и вселенската благословия сякаш те полива като с топла вода...Защото няма нищо по-приятно от топлия душ вечер преди лягане и от изкуството на плуването, да успееш да се почустваш като част от водата. Живяхме така като деца на съдбата два дена, на гости на Мурата, на гости на старостта, уютно приютени, доволно пригласени и достойно посрещнати.
    Откривам, че туристическата инфраструктура, тоест маркировката, уредеността на Мурата като значим туристически обект е доста и дълготрайно запазена. Това ме радва, зачита се значи, пази се създаденото от тези, които са се погрижили за гостоприемното излъчване около сянката на Дървото. Старостта заслужава да бъде оценена, но колко дълго ще продължи един живот зависи от степента, в която го съхраняваме, както и от разумната му употреба. И в този смисъл, аз искам да кажа, че Байкушевата мура ще ни радва по-дълго, ако уважаваме природата, ако пазим създадените от хората преди нас инфраструктурни и суперструктурни удобства, които да правят Дървото лесно достъпно, да го защитават от неразумни хорски постъпки и да го подготвят за човешкото присъствие.
    Ася Попова

Добави във Facebook   


Пиринско настроениеПиринско настроениеБайкушевата мура е важен екземпляр от вида черна мура (Pinus heldreichii). Наречена е така по името на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897г открива и описва този екземпляр.Байкушевата мура е важен екземпляр от вида черна мура (Pinus heldreichii). Наречена е така по името на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897г открива и описва този екземпляр.
Младата СтарицаМладата Старица

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
ALF
ALF
2009-01-10 23:35:31
  Честита награда!!!

asipop
asipop
2012-05-29 08:53:09
  Мерси ! Май те познавам от Вибокс ! И там сме се сприятелили :-) уау!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Ботанически туризъм | Пенсионери
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com