dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 03 Август 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Културен / фолклорен
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Любек или Томас Ман яде марципан в Холстентор
  Публикуван от admin на 18 Февруари 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 5447 пъти, рейтинг: 5.46

  

    "Томас Ман яде марципан в Холстентор" – така един студент в Любек, Германия, ми помогна да запомня основните "забележителности" на града му. Писателите Томас и Хайнрих Ман са най-знаменитите личности тук, марципанът на Любек е известен в цял свят, а двойната кула Холстентор е най-забележителният архитектурен паметник на града, който местните сравняват с кулата в Пиза, заради наклонената й на една страна врата.
   
    Но да се разгледа Любек е непосилна задача, освен ако човек не живее тук. Градът се гордее с над 1000 сгради, които заслужават да се видят. По тях може да се проследи историята на архитектурата – от романския стил, през готиката и барока, до неокласицизма. Затова най-добрият начин човек да опознае Любек е пеша. Състои се от тесни, "претъпкани със сгради" улици, почти всичките високи колкото шестетажна сграда, със стръмни покриви и къси фронтони. Еклектична смесица от готика и барок, придружена от седемте извисяващи се шпила на нейните грандиозни църкви от ХІІІ и ХІV век, оцелели до 1942 г., когато съюзническите войски, вземайки шпиловете за кранове,
   
    бомбардирали храмовете, вместо доковете.
   
    Пострадали както катедралата на Любек, така и готическата църква "Св. Дева Мария" /Мариенкирхе/, които днес са напълно възстановени, но в нефовете им има постоянни изложби, показващи щетите.
   
    Църквата "Св. Дева Мария" или Мариенкирхе, е забележителна както с архитектурата, така и с атмосферата си. Когато влезете, не забравяйте да надникнете зад олтара, за да видите необикновения каменен панел, изобразяващ Последната вечеря, където Христос и учениците му са показани като гладници, ликвидиращи бързо едно прасе-сукалче. С изключение на този противоречив барелеф, атмосферата на Мариенкирхе предразполага към размисъл и съзерцание. Най-въздействащият паметник тук се намира в параклиса Marientidenkapelle, посветен на борбата срещу тиранията и войната: в него е камбаната на църквата, излята през 1508 г., която лежи смазана на разбития каменен под, точно там, където е паднала в нощта на бомбардировките.
   
    Марципанът на Любек е известен по целия свят. В града има марципанови работилнички, където шоколадовите изделия се правят и рисуват ръчно. Вътре ухае на разтопен шоколад, на сладко, на горчиво какао, а топлината от пещите донася аромата на талази, докато млада жена с бързи движения изписва името на фабриката върху марципана.
   
    Освен сладкото изкушение, си заслужава да опитате и виното "Ротспон". То е червен еликсир от Бордо, което се превозва до Любек в бъчви. След допълнителна очистка в германския град и съхранение в местните изби, то придобива съвършено нов вкус и аромат.
   
    Градът в продължение на три века – от ХІІІ до ХVІ в. – е
   
    начело на Ханзейската лига,
   
    най-мощният търговски съюз в Европа, обединяващ в разцвета си над 150 града. Приемал се е за лидер, поради едновременния си излаз и на Балтийско, и на Северно море. И до днес Любек носи прозвището Ханзейски град, но вече е загубил търговското си значение. От 1987 г. той преминава под егидата на ЮНЕСКО.
   
    Центърът на Любек се е запазил почти непокътнат, както е бил оформен в средата на ХІІ век.
   
    Старият град се намира на малък остров,
   
    на който няма как да се изгубиш, защото накъдето и да тръгнеш, все в един момент излизаш до канал, който пък води до реката. Най-красивите му улици са в югозападната част около кея An der Obertrave, и в източната му част - край Glockengiesserstrasse, където ще видите все още действащите, средновековни приюти, построени в началото на 1600 година за вдовиците на моряци, търговци и занаятчии-майстори, намиращи се съответно на Fuchtingshof № 23 и Glandorpsgang № 39.
   
    В Стария град е и Петеркирхе, църквата, която никога не е била осветена. Огромното, празно пространство, нарушавано единствено от подпорните колони днес се използва за изложби, концерти и дори рейв партита.
   
    Къщата на Буденбрукови е богато украсено бароково имение, построено през 1758 г.,
   
    в което израстват бъдещите романисти Томас и Хайнрих Ман.
   
    Томас е най-известният син на Любек и голяма част от града е свързана с него. Името на музея, посветен на братята Ман, е взаимствано от първия роман на Томас – "Буденбрукови".
   
    Други два музея на града са Dragerhaus и Behnhaus, разположени на Konigstrasse № 9 и 11. Тъй като в Любек данъците са били определяни според големината на фасада и мястото, което тя заема от улицата, местните строели къщите си тесни и високи. Скромният им екстериор не загатва за богатия им интериор и жилищната площ, която притежават, разположена в дълбочина.
   
    След цял ден ходене, вероятно ще сте разгледали само една пета от града. Най-доброто място, в което може да отседнете, е Golden Tulip Luebecker Hof, ако обичате очарованието на средновековните сгради или Scandic Lubeck, ако сте запалени по футуристичните постройки; иначе и двете са добре уредени тризвездни хотели и се намират в покрайнините на Стария град. А на следващата утрин станете рано и се разходете в мъглата, която пълзи откъм реката и бавно обхваща целият град, потапяйки го в мистика; над нея остават да стърчат само шпиловете на църквите, доказвайки по този начин божествения си произход.
   
    Автор: Радослав Райков
    Дневник.bg

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Културен / фолклорен | Любек или Томас Ман яде марципан в Холстентор
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com