dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 29 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Празнични пътувания
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  На зимните маскарадни игри в Перник
  Публикуван от grasia на 02 Април 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 4821 пъти, рейтинг: 1.09

  
Конкурс
 Пътепис, отличен с поощрителна награда
в Конкурса "Зимно приключение"

    В средата на зимата, и по-точно в последната седмица на месец януари, баща ми предложи на мен и мама да ни заведе в Перник, да посетим родните си, хем и да погледаме кукерското шествие, което по това време тръгва по улиците на града.
    На следващата сутрин напуснахме с приповдигнато настроение Благоевград и потеглихме с колата към Перник, където всяка година стотици кукери и сурвакари се събират на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва”.
    Конкурсът е ежегоден и цели непрекъснато взаимодействие между традицията и съвременността, да стимулира издирването, представянето, популяризирането и съхранението на местната фолклорна традиция, свързана с маскарадните игри и обичаи.
    По пътя ни се разкриваха чудно красиви гледки. Пернишкият край е блестяща перла в огърлицата от природни красоти на България. Разположен е сред живописните високи полета, образувани от неуморния път на река Струма. Пернишкият регион съчетава приказно красиви, величествени планини и плодородни долини, древна история и живо културно наследство, митове и легенди. Тук, вековни девствени гори все още пазят уникални растителни видове, многобройни стари църкви разкриват таланта и майсторството на изкусни зографи и дърворезбари, живописни селца сгушени в подножието на планините, съхраняват тайната на традиционните български занаяти и народни обичаи. В Пернишкия регион всеки ще открие по нещо за себе си.
    Пернишки и Земенски манастири разказват за трагичната история на региона, бидейки векове наред люлка на българската духовност и вяра. Разстоянието между Благоевград и Перник е около 70 км. Чувството да се возиш на кола е доста вълнуващо. Освен, че разглеждаш красивата природа, ти вдишваш от чистия въздух, усещаш как вятъра влизащ през прозореца играе с косите ти.
    Ето, че колата спря и този път попаднахме в един от най-интересните градове на България – Перник, наричан още миньорски град, заради добива на въглища.
    Зашеметени от живота, кипящ в този град, се понесохме плавно и леко по централните улици. Достигнахме площада на общината, където усетихме топъл и сладък аромат. Да! Това са така популярните понички, които са много вкусни.
    Едно младо момиче сръчно и бързо ги прави пред теб, слага отгоре пудра захар и залива с шоколад. Истинска калорийна бомба, но на кой му пука??
    Та ние сме там – един от най-магнетичните и очарователни градове на България.
    Човек иска да опита всичко, да запомни с всичките си рецептори ароматите, гледките, звуците.
    Семейството ми се беше наредило на площада зад опънатите въжета да погледат и поснимат танците на кукерските формации, а аз тръгнах надолу по улицата, откъдето идваха кукурите.
    Погледите на зрителите са привлечени от групата, в която са две медицински сестри и двама лекари. Двама санитари пък са готови да окажат първа медицинска помощ, ако някой пострада в навалицата и блъсканицата. В един момент те набелязват жертвата си - млад мъж. Грабват го и го повалят на носилката. Хората в бели престилки не се помайват, а веднага слагат на система пациента си. За начало сестрите му правят изкуствено дишане. Туба от 5 литра, пълна с червено вино вместо с глюкоза, връща здравето на болния. Пациентът гаврътва половин литър от червения еликсир през маркуча и скача на крака. "Във виното е не само истината, но и спасението", твърдят от "спешния център". Отзад в колоната са полицаите и горските. Те не пропускат да напишат актове на "нарушителите".
    И всъщност се оказа, че именно там – по улиците на Перник е истинският купон.
    Преди да стигнат до площада публика и участници са смесени в един неописуем карнавал., като в Рио. Едно умалено балканско Рио с цялата му етническа красота.
    Кукерските маски са мощен амулет за прогонване на злото и привличане на здраве, щастие и късмет във всичко.
    Шаренията, маските, циганките кършещи кръшни кючеци и мъже със саби и униформи приклякащи в тежки хора, половинките домашна ракия, стърчащи от задния джоб на почти всеки – маскиран, … едновременното думкане на десетки барабани, тъпани, воя на кларинетите и зурните и гайдите, хилядите хлопатари, чанове, звънци и звънчетата накичени по главите, поясите и краката на кукерите. Всичко това не може да те остави само наблюдател. Ставаш участник в общата еуфория. Грабва те. Повлича те.
    Света престава за теб да се дели на “групи танцьори представящи своето изкуство”и “ зрители дошли да видят кукерските изпълнения”. Всички стават едно общо – млади и ветерани, жени и мъже, цигани и българи, и турци и сърби и македонци, маскирани и немаскирани, всички са като едно единствено живо същество, подскачащо и танцуващо в ритъма на тая неописуема балканска музика.
    От рейсовете пристигаха още хора в традиционни или народни носии, маскирани с кози, мечешки и какви ли не кожи, костюми, пера, боядисани лица… и над цялото това множество се носи димът на скарите и аромата на греяна ракия и вино. Такова зрелище не може да те остави безразличен. Започваш да вярваш, че злото, ако не цялото то поне малка част от него е било прогонено от кукерите.
    Ако имате път натам през януари, задължително посетете този магнетичен и прекрасен град и ви уверявам, че няма да останете разочаровани – особено ако ми се доверите и пробвате любимото ми сладко изкушение, което може да се купи на всеки ъгъл.
    И ако кукерите поискат да ви дръпнат косата не бягайте, това е част от ритуала и носи здраве, и късмет на всеки.

Добави във Facebook   


Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4
Снимка 5Снимка 6

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Празнични пътувания | На зимните маскарадни игри в Перник
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com