dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 05 Юни 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Пещерен туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Враца, Згориград, Леденика
  Публикуван от asipop на 04 Май 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 3398 пъти, рейтинг: 4.30

  

    Един топъл, пролетен ден. Широката длан на пълноводните поляни поднасяше своя следобеден коктейл от птичи песни, ароматни дъхнали треви, трепет и очакване на бъдещото лято. Пътуваме с влака и, колкото по на запад отиваме, по-влажно и богато ни изглежда всичко в природата – тучни поляни, пълни реки, знойни тропическивлажни късове земя сред огромното пространство на водните пътища в северозападна България.
    Слизаме във Враца, на гарата ни чака домакинът – здрав балканджия с мерак за повече емоция в ежедневието, която събира чрез срещите си и разходките с хората, които отсядат в къщата му за гости в бащиното му село Згориград. След кратка информативна беседа за това, което предстои да видим поемаме през Враца, минаваме през прохода Вратцата, където има алпийски дом. Очите ни ще изскочат от възторг, устите ни ще останат отворени от изумление, краката ни ще изтръпнат при вида на грандиозните отвесни, набраздени и строги скали, които пазят прохода. Реката шуми и пее долу, пени се чиста и бистра, а на фона й се чуват хиляди, милиони, тихи, но силни по своя произход звуци от жужукащи пчели, развълнувани птици, шумящи треви и храсти, и ясните викове на туристите, а също и тишината на алпинистите, които оценяват с живота си всяка своя крачка. Пропастта ги дебне като дива котка, но те умело забиват клиновете си в скалите, бягат от смъртта, а всъщност тичат към нея с патоса на безразсъдния търсач на емоция и слава, с алогичното чувство, което споява краката им със скалата.
    Излизаме от прохода и ни лъхва топлината и уюта на завитото в пелените на горите наоколо село Згориград. Едва на пет км от Враца, то расне сред дивите гористи чукари, но пази топлото излъчване на цивилизован и добре населен район, дава спокойствието на отдалечените самотни високопланински къшли, но и сигурността на близкото урбанизирано човешко присъствие, с тенденцията скоро да стане квартал на Враца.
    В ранния вечерен стон на природата, гаснещите слънчеви лъчи и полъха на ведра вечер се вижда колко смугла влажна тъга по отиващия си ден се е свлякла по земята, както стара жена се свлича бавно от стола си, с клюмнала от живота глава, с притворени от тъмнината на идващата нощ очи, с отдаване, което най-накрая ще я отведе там, дълбоко под земята, там, откъдето извира водата, там, където глухо стене затрупан от властната сила на скалата пещерният въздух. В една такава вечер проплакват бебета и умират старци, в един вечерен унес летят мислите ми за утрешния ден…
    Цяла нощ валя. Тежки, едри, щедри и любящи капки живот погалиха земята. Сутринта се прокашля, посиняла от студ, прогизнала от влага. Едва след закуска, сиреч към единайсет, слънцето ни откри силата си, росата си прибра косата под огнения венчец на слънцето, горите изтърсиха капките от листата си и ние с домакина поехме към пещерата. Пътят по асфалта с автомобил не е приятен – има твърде много завои, но компанията в колата държеше главата ми на мястото й. Е, не мина без повръщане, но все пак по-добре да повърнеш в края на пътя, отколкото в началото. Ако тръгнете към Леденика, то моля вървете пеш, ако цените добре храната, която ви е била поднесена от кулинарната майсторка в къщата за гости, където сте отседнали. Най-после пристигаме пред пещерата, поляната е затрупана с очакване, много са посетителите днес.
    Тази година откриха туристическия сезон в събота 25 април 2009 г. със знаменития за Леденика пещерен концерт, който трае не повече от половин час, тъй като влажният въздух в Концертната зала на пещерата може да развали музикалните инструменти.
    Днес, в неделя, е пълно с туристи. Доста е студено, поне за мен, термометърът се е спрял на височина от около плюс три градуса по Целзий. Постройките до пещерата не са много. По-значимите са хижа „Леденика” и посетителският център, който практично е разпределен в две различни зони – чайна и информационен център. За съжаление чайната е опушена от цигарен дим, който просто отблъсква всеки нормален посетител, черна пора по бялото лице на земята. За щастие в другата зона – къщичката на екскурзовода, в която екскурзоводите чакат своя ред да влязат в пещерата, намирам това, което ми е необходимо – топлина, чист въздух, човек, от който мога да получа предварителна информация за пещерата. След около час нашата група се е формирала, а предната тъкмо е завършила подземното си пътуване. Влизаме в колона, слушаме екскурзовода, спираме се, снимаме, но той ни моли да направим снимки, когато се връщаме, за да може да разпределим по-рационално времето под земята. Все пак в групата има хора с различна студова поносимост и екипировка.
    Черният космос на пещерата е осветен от звездите на електрическото чудо, което прави разходката ни приятна, обезопасена. По това време на годината калните и влажни стълби и пътеки са единствената сериозна заплаха за туристите в Леденика. Доброто осветление на пещерната пътека явно е прогонило прилепите в тъмните и недостъпни за човека ниши на подземното обиталище. Многообразието от скални форми краси пещерата и вдъхновява посетителите. Доста години преди да се благоустрои като туристически обект, Леденика е била позната и обичана пазителка на овчарските, кози и крави съкровища – мляко, масло, сирене, кашкавал. Постоянната температура от не повече от седем градуса по Целзий целогодишно се оказва подходяща за съхранение на млечните блага, а също и за краткотрайни престои на животински стада, когато навън вари дъжд и има силна буря.
    На връщане успяхме да видим забележителни поляни и местности в близост до пещерата. Красива е природата на Врачанския балкан, богата и щедра. Единственото нещо, което може да натъжи туриста, е занемареният седалков лифт – атракция, която си струва да бъде възобновена, предвид лошия (с много завои) автомобилен път от прохода Вратцата до пещерата. С една неголяма финансова подкрепа и отделяне на необходимото внимание за обезопасяване, лифтът може да бъде реексплоатиран и да носи радост на врачани и гостите на Врачанския балкан.
    Природата около Враца предлага възможности за екотуризъм, алпинизъм, пещерен туризъм, билкарски посещения и, разбира се, фотосафари. Дерзайте планинари!

Добави във Facebook   


Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Пещерен туризъм | Враца, Згориград, Леденика
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com