dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      „етвъртък, 02 ёли 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
—нимка - ћесопотами€
ћесопотами€
÷ена:
18.00 лв.

ѕътепис
  ћорски туризъм
  ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | E-магазин

  —покойната красота на јдриатика
  ѕубликуван от ѕавлина √атева на 03 Ќоември 2009 г.
  “ози пътепис е прочетен 4641 пъти, рейтинг: 2.39

  
 онкурс ѕътепис, участвал в  онкурса "≈кзотично пътешествие"

    »зола. ”дарението пада на "»". "Ћ"-то се изговар€ меко, но не чак да стане "л€". ƒопреди две седмици изобщо не подозирах, че ще го посет€ това малко градче в —ловени€.
    ƒопреди две седмици дори не знаех, че съществува. » когато ми се обади мо€т при€тел доцент ’. и ме попита: "—вободна ли си от 25-ти до 27-ми?", а аз бодро казах "ƒа", той радостно възкликна: "«начи ти ще отидеш в »зола от името на нашата јсоциаци€!". ¬ мозъка ми заприщракаха съществени въпроси от рода на "ама сигурно струва маса пари", но той ме прекъсна: "–азходите ги поемат англичаните. ўе ти препрат€ имейла".
    »маш ли представа как се организира за два дни едно такова пътуване? ƒа се куп€т набързо самолетни билети и то за полет, който по възможност да е през ден€. ƒа се намери по интернет евентуално автобус от летището. ƒа се запази хотел... јко не б€ха доцент ’. и ƒар€ (словенка, ко€то се занимаваше с организаци€та), щ€х да съм се отказала, още като разбрах, че билетът за самолета струва над 700 евра. ¬се пак първо тр€бваше да направ€ разходите, а едва по-късно щ€ха да ми ги възстанов€т.
    » ето ме, сам-сама на летището, чакайки полета за ћюнхен на Ћуфтханза.  райната ми цел - “риест. ƒа, “риест е в »тали€, но се оказа, че е по-близо до »зола, отколкото столицата на —ловени€ Ћюбл€на. Ќа ћюнхенското летище са поставили на определени места за безплатно ползване кафемашини и машини с топла вода за чай. ¬ключително и с канички с мл€ко. » с богат набор от безплатни вестници - уви, повечето на немски, но и един-два на английски. »зтърп€х н€как тричасовото чакане, а след него полетът от ћюнхен до “риест беше за по-малко от час.
    ƒар€ беше изпратила такси на летището - един гол€м джип. Ѕеше ме успокоила, че н€мало да ми излезе повече от 80 евра.  акто си му е редът, шофьорът - едър млад мъж с бръсната глава, държеше табелка с името ми. ”чуди се, че имам само една раница багаж - нищо работа.
    ћестните наричат “риесткото летище –онче. ѕредположих, че това е име на градче, недалече от сами€ “риест. ¬ действителност до “риест пътувахме ц€л час. ѕри това - по магистрала. ѕрекрасна широка магистрала с черни широки ленти (излишно е да казвам - без дупки), с пр€сно бо€дисана б€ла маркировка. ќт време на време магистралата минаваше под огромни аркади на мостове, веро€тно от времето на ¬еликата –имска »мпери€.  илометражът така б€сно се въртеше, отчитайки сметката в евро, че леко се уплаших, да не стигине до 200 евра. ¬незапно шофьорът спр€ апарата за отчитане и го закова на 70.
    ¬ колата се поразговорих с младежа. “ой ми каза, че това е област, в ко€то хората учат и двата езика - и италиански, и словенски. Ќадписите също са на двата езика. ѕопитах го дали има много туристи в »зола. “ой каза, че сезонът приключил, защото от първи септември децата тръгват на училище.
    ¬ хотела пристигнахме по мръкнало. ∆ената на рецепци€та беше изключително любезна и усмихната. ѕо-възрастна от мен, русол€ва. —амата ста€ в хотела - нищо особено, освен че имаше огромен плазмен телевизор, за какъвто отдавна си мечта€. ѕроснах се на огромното легло, придърпвайки около себе си всички налични възглавници и съм заспала. ѕосреднощ само напипах дистанционното и загасих телевизора.
    —ъбудих се по мо€ си вътрешен часовник - един час по-рано от местното време. Ќе се б€х сетила предната вечер да отвор€ капаците на външните щори и си мислех, че вън ден€т току що започва, но като разтворих прозорците, пред мен се откри една много оживена пристанищна улица. “олкова много €хти, спрени току под прозорците ми, а също и докъдето поглед стига навътре в морето! √ора от бели мачти. ѕалмови дървета, стройно подредени по крайбрежната улица. » изобилие от розови и червени цвет€. ¬ключително и от всеки от прозорците на хотела, в който б€х.
    «акуската, естествено - на шведска маса, изобилстваше от южни плодове - праскови, ананаси, пъпеши, €годи (!), круши, смокини... »маше и специален кът с "екологична" закуска - пр€сно изцеден сок от моркови и целина и обелени семки. —помних си, че дъщер€ ми ми беше казала, че в √ермани€ например със семки хран€т единствено канарчетата. “ака им бил казал учител€т.
    —лез закуската се разходих покрай пристанището. ћножество кафенета, веро€тно пълни през туристически€ сезон, сега б€ха празни. —амо тук-таме н€кой консумираше сладолед на с€нка под тентите, разположен в удобните столове. “ърсех автогарата, но автогара н€маше. јвтобусът спираше н€къде в центъра, а като се има предвид, че градът беше много малък, лесно го намерих. “ам б€ха още и пощата и един туристически киоск, в който такива като мен могат да си резервират хотел, или да да си куп€т билети за автобус.
    —амото меропри€тие, заради което б€х в »зола, се проведе много стегнато - точно за 3 часа. ƒжейн и Ѕари (англичани) и –оджър (автралиец) като по часовник коментираха всички точки, които се прожектираха на слайдове. Ѕ€хме 20-тина представители главно от »зточна ≈вропа, но имаше и финландци и португалци. ќбщото между нас беше, че сме преподаватели в университети. —амата среща целеше да се регламентира н€какъв тип дейност, наречена Public Health Nutrition, каквато н€ма не само у нас, но както се оказа, и в останалите страни, с изключение на јнгли€ и »спани€. “ака че смисълът на меропри€тието леко ми уб€гва и до момента. ѕредполагам, че Ѕари и ƒжейн са спечелили финансиране за този проект и се опитваха да го прокарат (–оджър се представи като външен консултант), а ние б€хме достатъчно любезни да ги изслушаме.
    ѕоследва общ об€д, заплатен от Ѕари - салата от рукола и марули и печена риба. Ќикаква опасност от пре€ждане. «а пиене - само минерална вода.
    «априказвах се с една от словенките. ѕопитах € какво е това, което непременно тр€бва да вид€, преди да си тръгна оттук. “€ си пое дъх замислено и бавно каза: "“ука задължително тр€бва да седнеш в н€кое кафене и да изпиеш едно кафе... ƒа седнеш в н€кой ресторант и да си поръчаш рибно €стие... ’раната тук е много добра.". —ети се, че € питам за музеи, но н€маше такива. ѕредложи ми да взема автобуса до съседни селища, но както знаеш, не разполагах с достатъчно време.
    —ледобеда усп€х да се разход€ из плажа и дори да посп€ върху един шезлонг. Ќе е като нашите български плажове. Ќ€ма п€сък. ÷имент, който под лек наклон се спуска към морето. –азположени са шезлонги и пейки, върху които можеш да се излегнеш. ћалко по-навътре към брега - окосена пол€на, върху ко€то б€ха нас€дали курортисти. ƒетска площадка с батут и люлки. ≈дин фургон със сладолед. ƒва фургона с отегчени продавачи, защото никой не купуваше, с джапанки, плажни кърпи и играчки.
    —тигнах до един басейн, изграден в непосредствена близост до морето, в което се къпеха инвалиди. »маше специално асансьорно устройство, с което тези хора биваха издигани и потап€ни в басейна. «а пръв път виждах такова нещо.
    —амото море беше с прекрасни€ синьозелен цв€т, какъвто на времето съм виждала само по банските на немските туристи. ¬ далечината се виждаше “риест. Ќагазих в бистрата вода и всички миниатюрни драскотини по краката ми започнаха ужасно да ме щип€т. «начи водата е била много солена!
    ѕосле се разходих и из градчето. „истота, ред, красота и провинциализъм. Ќо пък си припомних как, само като стъпиш на платното, и колите набиват спирачки.  акто навс€къде в «ападна ≈вропа. ѕо сенчестата централна уличка от двете страни беше пълно със заведени€. —тори ми се странно, че никъде не вид€х магазин. »нтересно, хората, които живе€т тук, откъде си пазаруват? Ќа кра€ на града отд€сно на път€ беше гробищни€ парк, а отл€во беше разпънал шатрите си един италиански цирк.
    ѕо мръкнало се върнах в хотела. »з€дох колкото се може по-бавно една гол€ма салата в ресторанта, наблюдавайки шумна компани€ словенци - роднини, които честваха н€какво събитие. ≈зикът им бе напълно разбираем за мен.
    Ќа другата сутрин имах среща с един д€дко-пол€к, с когото се разгоровихме по време на официални€ об€д . » той като мен искаше да спести н€кой лев от този неочакван финансов удър, наречен ”ъркшоп в —ловени€, ето защо се б€хме уговорили да си поделим разходите с таксито. — цената на пазарлъци, за каквито н€мам добре изграден рефлекс, шофьорката - близка позната на рецепционистката, се съгласи да ни откара до летището мен и д€дкото-пол€к за по 65 евро на калпак.
    ƒ€дкото се оказа гол€м симпат€га. Ќисък, набит, с б€ла коса. ¬еро€тно отдавна пенсионер и въпреки това много активен. ѕо време на уъркшопа той правеше дълги изказвани€ по всички точки. ≈стествено, беше посещавал Ѕългари€ многократно и сподели хубавите си впечатлени€ от Ѕургас, от  онстантин и ≈лена (как се казваше този курорт по времето на соца?) и н€къде към јхтопол. –азпитваше ме за "господин ∆ивков" и за цар€, а аз него - за децата му. » двете му дъщери, че и зетьовете, б€ха лекари, какъвто беше и д€дкото. »мал и 5 внучета. —м€х се, като ми разправ€ше, че лекарите в ѕолша били нископлатени, та зет му заработвал допълнително, свирейки в музикален състав. » дискове издавал. » по телевизи€та го давали. ѕосле д€дкото изкоментира, че нашата шофьорка има вид на "smoking lady" и й даде съвет да откаже цигарите. ∆ената любезно се усмихна. ¬ интерес на истината, т€ не запали цигара, докато беше с нас, но знам какво имаше предвид лекар€т с набито око - жената беше съсухрена, слаба, със сбръчкана кожа и дрезгав глас. Ќо иначе - много бойна.
    —богувахме се на летището с пол€ка. ѕолетът му беше доста преди мо€. “ака че и връщането ми беше едно безкрайно чакане на аерогарата в “риест, а после пак - в ћюнхен.
    „ак в полунощ си б€х у дома.

ƒобави във Facebook   


“есни крайбрежни улички в »зола“есни крайбрежни улички в »зола’отел ћарина е направо на €хтеното пристанище’отел ћарина е направо на €хтеното пристанище
 рай морето н€ма п€сък; само каменни алеи с пейки рай морето н€ма п€сък; само каменни алеи с пейки

ƒайте ¬ашата оценка за този пътепис


 оментари
nikoleta68
2009-11-04 00:11:36
  ..пон€кога човек, като че ли има нужда от подобни малки внезапни "б€гства"...

  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети
»збрахме за вас...
‘отогалери€
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - ѕътепис | | ћорски туризъм | —покойната красота на јдриатика
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com