dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 01 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Морски туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Летни вдъхновения - Част I
  Публикуван от Анда на 09 Септември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 2487 пъти, рейтинг: 3.50

  

    Верни на обещанието дадено в началото на годината, да посещаваме основно родни забележителности, посветихме и лятната си отпуска на мотото “Опознай Родината, за да я обикнеш”. Този път, не мислехме ежедневието ни да е свързано единствено и само с посещение на плажа, което още от началото ми звучеше отегчително. Най-хубавото бях запазила за най-накрая.
   
    Дългата предварителна организация и внимателния подбор на дните на отпуска трябваше да съвпаднат с тридневния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Той щеше да се проведе за втори път, но от снимките в нета, отразяващи фестивала миналата година, бях така запленена, че направих всичко по силите си, за да бъда този път на мястото на събитието. Така с всеки изминал ден, вместо да се натъжавам, че отпуската привършва и ще трябва да се прибираме от морето, прогресивно в мен се завихряше едно вълнение от мисълта, че ще се слея с миналото.
   
    Първите дни от отпуската прекарахме в Галата (Варна), при същите хора при които случайно попаднахме миналата година. Още миналата година, те направиха всичко възможно да се чувстваме не като поредните летуващи квартиранти, а като дълго чакани приятели и добри гости. Разпускахме активно, времето беше на наша страна и от ранна утрин се наслаждавахме на спокойния плаж на Фичоза. Стори ми се, че този път водите на морето не бяха така бистри, с което ме очароваха миналата година, мислейки че няма такива по Черноморието, но все пак успях да се насладя на няколко чисти плажа и прозрачни вълни.
   
    След няколко дни на мързелуване, решихме да разнообразим вече досадното ежедневие. Разтворихме картата и насочихме поглед на север към нос Калиакра. Не се колебахме дълго, следващия ден беше плануван за екскурзия. След бързите сутрешни указания на домакина ни “Ще минете през Албена”, ние точно това и направихме. На разклона (кръговото), вместо да заобиколим Албена, ние разбрахме думите му буквално завихме надясно и се озовахме зад бариерите на затворения комплекс. Така и така бяхме вътре, направихме няколко кръгчета с колата и излязохме през същия път, като дори ни освободиха от дневната такса, заради минималния престой от двадесет минути.
    Продължихме по истинския път към Калиакра. Мощните вятърни турбини, ни показваха, че наближаваме. След Каварана, видяхме табела за Дълбока – мидената ферма. Сетихме се, че тя беше част от задачата на участниците от “Бягство към победата” и си обещахме на връщане непременно да се отбием там, за да подсигурим обяда си с миди, прясно извадени от мидената ферма.
   
    Пътят по дългият и тесен полуостров вдаден навътре в морето продължаваше близо 2 км. и неусетно ни отведе до самият край. Силният вятър не ни позволяваше да забравим, че се намираме на скалист издаден полуостров обвит в романтика, легенди и мистерия. Платихме входната такса от 3 лв. на някакъв човек и побързахме да влезем на вътре, водени от любопитство породено от чудните легенди, които сме чували.
    Най-известната легенда е за 40-те български девойки, който завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Другата легенда е за Свети Никола, покровителят на моряците, който бягал от турците, а Бог удължавал земната твърд под краката му, за да успее да избяга, като по този начин бил създаден и носът. В крайна сметка той бил заловен и сега там има изграден параклис на негово име.
   
    Отвесните червеникави скали, стигащи до 70 метра надолу към морето, ни изпълваха със страхопочитание и предпазливо стоях на около метър от ръба на пропастта, въпреки че силният вятър се опитваше да ме измести с лекота. Името Калиакра, което се превежда “Красив нос”, напълно отговаряше на красивата и замайваща гледка, която разкриваше пред нас този полуостров. С огромен интерес се наслаждавахме на гмуркащите се и подскачащи делфини наоколо. На носа има останки от крепостните стени на владетеля Княз Добротица. Съхранени са и части от водопровода, баните и резиденцията на княза.
   
    Една от алеите отвежда право към ресторант, поместен в най-голямата от всички пещери на полуострова. Според мен никак не му беше мястото тук, а в началото преди плащането на входа... Но “добри” хора са преценили, че добре се връзва с пейзажа. Друго неприятно впечатление ми направи, че въпреки че нос Калиакра е един от стоте национални обекта, никак не може да се каже, че е поддържан. Особено като неволно направих сравнение с посетените тази година Белоградчишки скали. Ако минимум 50 - 100 души посещават на ден тази историческа и природна забележителност, а повярвайте те са много повече, (изключителен е интереса и от румънски туристи), това прави 150 - 300 лв. на ден. Ако поне 10 лв. от тях отиваха за почистване на мястото от боклуци и бурени, щеше да изглежда далеч по-прекрасно място и най-вече щеше да си личи положената грижа за този обект, с изключително географско, природно и историческо значение.
   
    Посетихме параклиса на св. Никола, за да запалим свещичка и с мъка се отдалечихме в посока обратна на притегателната невидима и красива сила на Калиакра.
   
    На връщане за малко да подминем мидената ферма, но чувството на глад и жежкото обедно слънце ни поведоха към Дълбока. Сериозното спускане по тесният криволичещ път ме постави пред изпитание и дилема, дали да не се откажем и да се замисля как ще се разминем ако насреща дойде кола. Но все пак стигнахме до самия край, до двете конкурентни заведения. С учудване видях, че и двете бяха пълни, а спрените коли наоколо бяха над двадесет и продължаваха да прииждат. Насладихме се на прекрасен обяд с мидена супа, миди по Бургаски и мъничко мидено шишче скрито под гарнитурата от домати и краставици и запъплихме обратно по тесния път, молейки се в този момент да не се спускат други гладни с кола от горе.
   
    Следващата спирка за деня беше Аладжа манастир, който също ни беше на път. Впечатленията ни от там не са кой знае какви, добре поддържан, с наскоро поставено осветление, гарантиращо светлинно шоу, наподобяващо “Звук и светлина” в Царевец, и стадионно разположени седалки за туристите, които да се насладят на шоуто. Самият скален манастир е разположен на две нива, с килии изградени в скалите, издигащи се до 40 метра височина. По-голяма представа за това как са живели монасите сред тези скали добих от музея на два етажа, който се намира срещу входа. Разгледахме го с интерес и после, се подлъгахме по табелата указваща посоката, в която се намираха Катакомбите. Повървяхме близо 600 метра навътре в гората, за да стигнем до мястото и със съжаление да открием следните надписи “Затворено за посещения”, “Не преминавай” и “Опасно за живота!”. Върнахме се разочаровани от напразната разходка и липсата на подобни указания в началото.
   
    Спирам тук, за да разкажа във втората част, за посещението ни в Жеравна.
   
    Край на първа част

Добави във Facebook   


КалиакраКалиакраСнимка 2
Високо еВисоко еПараклиса Св. НиколаПараклиса Св. Никола
Миди по БургаскиМиди по БургаскиРесторант в Дълбока (мидената ферма)Ресторант в Дълбока (мидената ферма)
Комплекс Аладжа манастирКомплекс Аладжа манастирСнимка от скалния манастирСнимка от скалния манастир
Добре поддържано еДобре поддържано еСнимка 10

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Морски туризъм | Летни вдъхновения - Част I
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com