dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 23 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Хоби туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  На бегом из Скандинавия
  Публикуван от reno4 на 27 Август 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 4533 пъти, рейтинг: 3.40

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Моето незабравимо лято"

    Този път партито започна по-късно. Беше може би към 7 и 30, адски светло, денят 10-ти август, 2007 г., в страна, в която всичко е спокойно, неусетно, плавно и едновременно рязко, внезапно и неочаквано. Това са усещанията на всеки, който тръгне нанякъде непредубеден, непрочел, неподготвен и свободен да попива всичко като 5 год. запетайка до баща си на футболен мач. Впечатленията се трупат, и прокарват в съзнанието, както покълва шведска трева след дъжд и торене. Изпуснах се, издадох и кое е първото, с което запомних Швеция – бели бали из полята – опакована в найлон трева за шведските крави през зимата.
    “Че вие нямате толкова много крави!” – възкликва Ани.
    “Но имаме толкова много зима!” – отвръща Ингето.
    Това са двама от действащите лица на партито и в моята история. Анна /с две н/ - гаджето ми и дъщеря на майка си Изабела; Изабела, гадже на шведа Инге; Инге бивш съпруг на Мари; Мари – съпруга на Матц; Матц – баща на Надя; Надя доведена сестра на Джонас; Джонас – годеник на Линда; Линда, бла – бла.....и Джим. Този последния го запомнете /и го дръжте настрани в компанията на 5 годишния си син/. Той /Джим/ ме надруса с легалния в Скандинавия – снуз. Снузът е извлек от тютюн, но без никакъв катран – само никотин и за непушач като мен се оказа доста силен. Правиш си топченце, подобно на брашняно и си го пъхаш под горната устна. Държиш го 40 минути. Аз опитах на два пъти, но не издържах повече от 30 минути сумарно. Разтреперах се и ми се зави свят, догади ми се и го изплюх тайно. Няма да се излагаме пред чужденците все пак.
    Всички тези – горепосочените, бяха на онова парти, барабар с кучето на Матц и Мари /да го наречем за улеснение Брадвамбрехтилдщнуц Втори/. Брадвамбрехтилдщнуц Втори беше огромна немска овчарка, която поглъщаше наистина достойни за зловещя си ловджийски характер, брилянтни количества сладолед. С пренебрежение оставих за накрая представянето на малък досаден комар, с когото не се ръкувахме, но го почувствах като роден кръвен брат, като това чувство се засилваше след всяко ухапване. Според Ани съм си създал цяла рода кръвни братя, но на мен всички ми се струваха толкова еднакви и мили, дори потупах дружески 5-6 от тях по рамото. Откъде да знам, че били със слаби капиляри.
    Та да се върнем на масата. Тя е онзи кръгъл магнит, около когото всички кръжат като нощни пеперуди около нощна лампа. Удивително е, че нощните пеперуди не подбират лампите, около които кръжат. Единственото условие е те да са запалени. Единственото условие за достойна за кръжене маса е тя да е шведска в пълния, че чак препълнен смисъл на думата. И именно в една такава амалгама от кръжащи шведи, прехръкващи шведки, реещи се пеперуди и българка – варварин, се получава онази магия, при която Джим ще ти каже: “Извинявайте, че 3 дни не ви казвах здравей, просто като не съм пил, съм много срамежлив.” Това е вълшебството, в което прозвънява смеха на някоя, доскоро свъсена шведка. Това е разковничето на признанието, което ще направи Матц: “Леле, та ти приличаш на мен на младини!”. Това е, и само това е мига, в който можеш да видиш работягата Инге с кръстосан, като Йоанийски кръст от алкохола, поглед. Ех, не е необходимо да пребродиш страните на викинги, троли, червени дървени къщи, елени и лосове, езера и водопади, глетчери и фиорди. Просто покръжи и ти около шведската маса, пий от високоалкохолната контрабандна бира, внесена от някой шофьор на камион и ще изпаднеш в същото умиление, в което изпада Джонас, след като е опитвал да изпълни всеки твой каприз и се радва като дете, разбирайки, че наистина ти харесва в тази страна. Пет пъти да се врътнеш из глобуса на Швеция и Норвегия, пет пъти да източиш ебем ти колко гигабайтова карта със снимки, не се ли налюляш като куче-касичка с местните, няма да разбереш какво им причинява това да зяпат непрестанно гладката водна шир на многобройните им езера, перфектните за рафтинг реки и за каньонинг водопади, еднолентовите международни пътища, американските лимузини от 60-те с първокласна музикална уредба и с музика, подходяща само за тези коли от тази епоха.
    Не, не казвам, че не трябва да се пътува. Пътувай, приятел! Върти километрите, влей се в реките от туристопоклонници, спи до два дена на някоя ливада без да искаш разрешение от когото и да било, а на третия - поискай, за да останеш колкото дълго искаш. Отиди до Кируна и там стани истински собственик на кръг земя с 150 м радиус около твоята палатка. Поспри за малко да щракнеш тук, да богоговееш там, препускай през Герангер, Тролщайген, Брекдалсбрийн, Вимерби и Мотала, и през всички други туристически обекти, които ще намериш из безкрайно многото безплатни брошури. Не пропускай да посетиш стария град на Линшопинг със запазилите духа на времето улички на занаятите. Намери време да се възхитиш на Стокхолм и Стокхолмки /Стокхолмянки/. Престраши се да се пуснеш на влакче в лунапарка Тиволи и накрая последвай останалите в царстовото на шопинга - ИКЕА, ЮЛА, БИЛТЕМА... Ако ти останат пари, изяж и един гигантски сладолед в Сьодершопинг, на стойност дневната ти надница в България и накрая върни се и разказвай. Разказвай за всичко, не спестявай, дори послъжи на 2 пъти, но не повече. Спомени и за бирите изпити в абсолютно празна руска кръчма в Прага /чудя се собственикът й дали планира да отвори афганистански ресторант в Ню Йорк/. И след всичко това, върни се в София, нахлузи хомота си и нека с вечно пияния глас на роден на 3 ракии българин, да изкрещиш “ I’ll be back!”, но не бързай да се връщаш. Остани да се насладиш до отвращение на родната България и тогава пак тръгни на път и пак се връщай с копнеж към нея.
    Ще кажете: А тук, а там, стига вече! Кажи къде ти харесва повече, уточни се!”
    “Не знам, но по пътя е голям купон!”
   

Добави във Facebook   


Герангерфиорд
Красиво е някак си /и скъпо/.Герангерфиорд Красиво е някак си /и скъпо/.Герангерфиорд
Красиво е някак си /и скъпо/.Герангерфиорд Красиво е някак си /и скъпо/.
Снимка 3А някои рафтят и тук.А някои рафтят и тук.
Брекдалсбрийн

А ние видяхме и ледник, от ония дето се топят. Брекдалсбрийн А ние видяхме и ледник, от ония дето се топят. В Стокхолм жените са божествени. Тази обаче е българка и ми е гадже, пукнете се.В Стокхолм жените са божествени. Тази обаче е българка и ми е гадже, пукнете се.

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
fightsmoke
2007-09-10 20:15:57
  mnogo gotino!!!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Хоби туризъм | На бегом из Скандинавия
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com