dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 01 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Хоби туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Седемдневно потапяне в спокойствието с риболовно-планинска разходка в Западните Родопи
  Публикуван от lastbg на 07 Април 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 2320 пъти, рейтинг: 4.50

  

    В началото на миналата пролет си купихме въдици с жена ми и решихме да се забляваме с риболов. И тя и аз имаме някакъв опит назад във времето със стърчането с пръчка в ръка около водоемите, но откакто сме заедно не бяхме се забавлявали по този начин.И така въдиците ни укорително ни гледаха звестно време от своето място, докато аз един ден не реших, че непременно ще влязат в употреба и ще съчетаем риболова с много красиви гледки, обикаляне по непосещавани от нас места в България и много забава в приятелска компания.
   
    Веднага след взетото решение се събрахме компанията от запалени планинари, които прекарваме доста от свободно си време заедно и започнахме да мислим за маршрут, който да ни предложи всичко, което искаме. След известно чудене се спряхме на Родопите и обиколка на по-големите язовири там. Междувременно проучихме в Нета и всички забележителности и пещери по пътя ни.
   
    Крайният маршрут, който си направихме беше: град Батак- село Дорково-язовир „Батак“ -1-2 ден; 2-3 ден - язовир „Голям Беглик“- язовир „Доспат“; 4-5 ден град Доспат и Ягодинска пещера; 5-6 ден - язовир „Въча“ - град Пловдив; 7 ден завръщане в София.
   
    По този маршрут за 7 дни се насладихме на уникална природа, тишина, красота, истинска храна, много веселие, гостоприемство, което ни стопли сърцата и си починахме толкова добре сякаш не беше седмица, а месец. Като резултат никой от нас не искаше това приключение да свършва.
   
    За мен радостта от риболова беше огромна, а и уловът наистина си го биваше. С наловеното през деня се справяхме с огромен апетит вечер, а впечатленията ни от изминалите дни бяха тема на не един разговор до късна доба.
   
    В Батак и Пещера останах изненадан от възрожденският дух, който витае. Местните хора са невероятни, те с гордост носят името БЪЛГАРИН и в голяма степен са запазили традициите си от отминали времена, което поражда особена атмосфера, която допълнена от природата и красивите къщи спира дъха.
   
    В град Батак лесно ще намерите любезни домакини, които да Ви приютят за през ноща.
   
    Язовир „Батак“ е едно малко море.Огромната му водна маса сгушена сред красива природа остави всички ни без думи. Стоим съзерцаваме и тихичко въздишаме, а след това запретнахме ръкави ииииииииии добър улов падна.
   
    Малко хора знаят за язовир„Голям Беглик“, който е най-високият язовир в Родопите.
    Разположен между язовир „Батак“ и язовир„Доспат“ за мен той остана като перла в короната от красоти. Гледката на множеството островчета в него, на прекрасната стена, спокойствието и чистотата са просто изумителни.Около него има разположени в близост няколко по-малки язовирчета, които също са страшно красиви.
   
    Природата-художник не е жалила багри и старание когато е творила в Западните Родопи. Това отчетливо се вижда в язовир „Доспат“.Макар и сътворен от човешка ръка със своите фьорди този КРАСАВЕЦ ни омайва и малко по-малко ние се влюбваме в него.
    Той е много различен от всички останали язовири,които видяхме преди него и доста по-пълен с рибкаааа.
   
    В град Доспат ни посреща една странна смесица на религии, времена, нрави, която е много интересна, защото от различията сякаш се сътворява общото, на което се крепят местните взаимоотношения. Сутрин в града човек се събужда от молитвите, следват животните тръгнали към паша и изведнъж всичко сякаш замира, а после започва да кипи и всеки отива на някъде зает с ежедневното. Определено животът на тези хора не е лек, но независимо от това за мен те бяха и си остават впечатляващо истински, човечни и добри.
   
    Следващата ни спирка Ягодинска пещера ни предложи отново приятни емоции и докосване до нещо красиво. Пътят, по който се преминава, за да се достигне до нея е страховито живописен, а пещерата е доста интересна. Водачите през нея са големи шегаджии, които задоволиха нашето любопитство до край.
   
    Малко преди завършека на пътуването се насочваме към язовир „Въча“ където като омагьосани гледахме плаващите къщи в него, а после се отдаваме на разпускане в чудесен хотел в близост до язовира.
   
    За цялото ни пътуване не спряхме да се изумяваме колко красива е природата и колко добронамерени, мили и гостоприемни са хората в Родопите. А в обсъжданията ни много често се промъкваше тезата, че тази планина сякаш те улавя с една невидима омагьосана нишка и те кара да искаш да се връщаш отново и отново и никога да не можеш да и се наситиш.
   
    В края на риболовно-планинската ни разходка се насочихме към Пловдив, за да разгледаме за пореден път старият град и да му се насладим, а и за да смекчим в известна степен прехода от красотата, спокойствието и умиротворението към лудницата, в която се намираме ежедневно.
   
    За жалост като всички хубави неща в живота нашата екскурзия по приятелски свърши.
    Но не си мислете, че ни липсва ентусиазъм да я повторим или пък да се насочим към други непознати ни кътчета от България. За голяма моя радоста те са много.
   
    Един почитател на всичко красиво
   
    Ицо
    Име: Христо Ангелов Христов
   
    last.bg

Добави във Facebook   


Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4
Снимка 5

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Хоби туризъм | Седемдневно потапяне в спокойствието с риболовно-планинска разходка в Западните Родопи
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com