dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 11 Декември 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:520
  Оферти:98
  Новини:835
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3791
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Археологически туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Ефес - древният град, който спи под маслините
  Публикуван от admin на 22 Май 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 3798 пъти, рейтинг: 4.50

  

    Не е ясно кога точно някой е решил, че всички пътища водят към Цариград. По-важното е, че и досега трафикът в тази посока не спира. В Истанбул се влиза в продължение на поне час и половина. След това обаче се продължава поне още четири-пет часа, защото трафикът не свършва до Истанбул, а тълпи има цяло лято по трасето Кушадасъ, Бодрум и Мармарис, че и по-натам. Сега започва сезонът на големите летни екскурзии, а търговците на сергиите тъкмо вадят разговорниците.
   
    Малко встрани от пътя на масовия туризъм и Кушадасъ се намира древният град Ефес. Той е на около 50 км южно от Измир, недалеч от турския бряг на Егейско море. Градът е известен още през 2 хилядолетие пр.н.е. и, изглежда, е идентичен с Апаса - важен център на хетите и микенската култура. Около X в. пр.н.е. тук започват да се заселват йонийски гърци.
   
    Малко е разочароващо за онези, които не си падат по съзерцаването на камъни, но в Ефес няма нищо друго освен история. Запазени мраморни улици от 2 в. пр.н.е., храмове, пазари, бани, библиотеки и публични домове. Тук се намира храмът на Артемида, едно от седемте чудеса на древния свят. Някога тук са идвали Цезар, Марк Антоний, Клеопатра и Тиберий. Тук е роден Хераклит, тук живее известно време и Омир. Оттук тръгва и славата на Херострат, същият, който подпалил храма на Артемида, просто така, за да се говори за него. Сега по-голямата част от Ефес спи под маслинови и мандаринови горички. Сутрин по древните улици обаче полазват тълпи туристи, а пред входа те посреща позната ориенталска картинка - сергии с локум и халва, препаски с пайети и още куп джунджурии. При това турците са сърдечни хора, които те спират на всяка крачка с предложения за пазаруване и приятелско потупване по гърба "комшу, комшу...".
   
    В античността Ефес се е намирал на брега на морето, с времето реката е напълнила залива с наноси, брегът се превърнал в блато, блатото довело маларията и онова, което не са успели да направят нашественици и завоеватели, постепенно се случило. И градът бил изоставен. Между другото има холандски проект, който да свърже Ефес с пристанището чрез плавателен канал, обясняват отегчените продавачи на сувенири пред входа на Ефес. Според тях това едва ли ще стане скоро, защото времето се движи със средната скорост за тези земи - яваш-яваш. Обаче ако стане, те просто предчувстват как Ефес ще се превърне в още по-голяма атракция и как локумът и халвата ще се харчат още по-добре.
   
    Сега едва десет процента от древния град е разкопан, останалото е под почвата. И понеже тук всичко расте - празно пространство няма. Местният фолклор налива още масло в огъня и твърди, че ако човек си купи тук пет декара място и започне да копае, задължително ще открие останки от древна цивилизация.
   
    Къде нашега, къде сериозно местните хора съветват туристите, че е по-добре да си гледат в краката, отколкото да се заплесват по пейзажите. Могат да разказват с часове как някой открил делва, докато си прекопавал лозето, или как някой случаен турист намерил монета с пчела, символ на древния град Апаса, просто докато си ходел из улиците на Ефес. Всеки знае поне трима-четирима, които са имали този късмет, и все той лично не бил откривал нищо.
   
    В момента в Ефес се копае малко. Градът е под защитата на ЮНЕСКО и има условие всичко, което се открие, да бъде консервирано веднага. Въпреки топлото и сухото време, което по-бавно поврежда експонатите. Дори за пазачите пред входа на този музей на открито е ясно, че археолозите не смогват да съхраняват обектите с темпото, с което ги откриват.
   
    За тази година обаче програмата е изпълнена. Само преди месец-два виенски археолози са открили тук първото известно на гробище на гладиатори, в което има останки от 67 души. Повечето са на момчета на възраст от 20 до 25 години, а археолозите предполагат, че те произхождат от знатни семейства, а не както се е смятало досега, че са били роби. Един от откритите скелети е на възрастен мъж на име Антонио. На надгробната плоча пише, че той е бил учител на гладиаторите, починал е на 96 години, 35 пъти е излизал на арената, има 34 победи, а последния път е загубил битката и е бил пощаден.
   
    Само за протокола - от храма на Артемида, днес почти нищо не е останало освен няколко колони. Първо онзи напорист младеж Херострат го подпалил. Новият храм бил построен от архитекта Скопас Пароски и по свидетелства на Плиний бил внушителен - два пъти по-голям от Партенона в Атина. Дори Александър Велики бил впечатлен още от проекта и поискал да помогне със средства за построяването. Жителите на Ефес обаче отклонили тактично предложението с думите, че "не е редно един бог да строи храм за друг". Вторият храм също не е запазен - той бил разрушен през 262 г. пр.н.е. от готите. Когато по-късно римският император Константин възстановява града, определено не е имал намерение да строи храмове на езически богове.
   
    Ефес в повечето случаи е само спирка по пътя за Кушадасъ. А пътят за Кушадасъ е хубав - минава край смокини и макове, а хълмовете изглеждат почти пустинни - голи, напечени от слънцето, и по тях растат само ниски храсти. Градът е построен на купчини, презастроен в последно време с вили, извадени от калъп. Намира се в центъра на залив, който носи същото име, което означава "птичи остров".
   
    Автор: Оля Стоянова
    Дневник.bg

Ефес - колони, арки и много историяЕфес - колони, арки и много история

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Пътепис
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Археологически туризъм | Ефес - древният град, който спи под маслините
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com