dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 23 Януари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:521
  Оферти:66
  Новини:835
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3792
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Археологически туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Червената крепост
  Публикуван от loreta_e на 07 Октомври 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 4002 пъти, рейтинг: 3.08

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Моят роден край"

    Изкачвам се на възвишението и се оглеждам. Градският ми поглед, свикнал да се блъска в многоетажни сгради, тук препуска свободно, необезпокояван и в четирите посоки – Стара планина, връх Шилото край Бургас, на юг – чак до Босна в Странджа.
    Няма съмнение, голям стратег е избрал мястото, на което да бъде построена древната крепост Русокастрон. От тук можеш да контролираш цялата околност – от където и да се зададе войска, няма как да остане незабелязана. А само на 6 км в права линия се намира друга стратегическа крепост - Дебелт.
   
    Славното минало
   
    Зачестилите варварски нашествия през V век налагат необходимостта от изграждане на военно-стратегически крепости.
    Една от тях е Русокастрон. Построена е от червени скали, откъдето идва и името й (от гр.) – Червената или Пурпурната крепост.
    Четири века по-късно тя е част от огромното землено укрепление, т.нар. Еркесия, свързвало Черноморското крайбрежие с долината на Марица и действало като охраняема граница между България и Византия. За това свидетелства и единствената запазена песен за строителството на укреплението. Записва я Константин Иречек през 1875г. В нея се пее как ханът, проверявайки работата на строежа край Русокастрон, среща баба, която плаче. Възрастната жена кълне стената, която отнема майките и бащите от малките деца. А ханът я успокоява, че изграждането й е за добро и че така всички ще живеят по-спокойно.
    „По време на разкопките открихме голям културен пласт, свързан с Първото българско царство – квартали, военни съоръжения, които доказват, че по това време Русокастрон вече е била цветуща крепост”, разказва директорката на Регионален бургаски музей Цоня Дражева, която е и ръководител на археологическите разкопки.
    Откритието е от изключително значение, тъй като досега се смяташе, че през IX век това е било само пусто поле, което се е използвало за военни действия между България и Византия.
    През 70-те години на X век крепостта е опожарена. Малко по-късно е възстановена и се превръща във важен град, описан от арабския географ Идриси. Минавайки по тези земи през XI век той пише, че Русокастро е „богат град”.
    Най-значимото събитие, свързано с крепостта, е битката през 1332г. между българския цар Иван Александър и византийския император Андроник III. В историята е записана като последната българска победа преди падането на страната под турско робство, а самата крепост се превръща в символ на Второто българско царство. До края на съществуването си през XV век тя е административен център – Русокастренска кааза, простираща се до Созопол, Пиргос (Бургас), Карнобат, Айтос и Факия. Оттук е минавал държавният път и е бил събиран пътен данък.
   
    Унищожението
   
    При военни учения преди 25 години е унищожена огромна част от крепостната стена, а феодалните жилища в нея са изцяло сринати. От средновековната църква в крепостта остава да стърчи само грозен скелет. Още си личат следите от трите установки, от които военните са стреляли по църквата, както и от булдозерите, с които са си прокарвали път през крепостната стена.
   
    Възкръсване от пепелта
   
    Въпреки че е паметник на културата от 1965г., крепостта досега не е проучвана. Археологическите разкопки започнаха едва миналата година, доста след опустошенията на иманяри и военни.
    За два сезона археолозите успяха да очертаят цялата площ на крепостта, която е използвала естествените дадености на скалата. На места дължината на стените достига от 260 до 320 метра.
    Без аналог у нас е портата с две врати, от която след ученията е оцеляла само лявата половина. Тя е била допълнително укрепена с решетки, наречени катаракти, които са падали отгоре, за да пресекат набезите на вражеските войски.
    Установено е, че по цялата вътрешна стена от юг е имало жилищни квартали. В югозападната част е бил разположен занаятчийски квартал, в който е имало пещи за изработка на стъклени накити и ковачница. В югоизточната част са живеели земевладелци. Това са били основно семействата на войниците, охранявали Русокастрон.
    Когато посещавам крепостта, тук кипи усилена работа. За часове пред очите ми изниква ранновизантийско жилище от VI век. „Като по учебник е”, радват се Цоня и помощникът й Милен Николов. Заразена от ентусиазма им, се включвам в изследването на една яма. „Боклучните ями са енциклопедията на археолозите”, шегува се Цоня. И съвсем сериозно добавя, че благодарение на тях се откриват ценни данни за бита и начина на живот на предците ни.
    С интерес разбирам, например, че и древните са пийвали бира, която са приготвяли от ечемик и са оставяли да ферментира под високо налягане. Менюто им не е било особено разнообразно – предимно кореноплодни, непредставляващи интерес за изтънчения ни вкус – цвекло, алабаш, щир, лобода. Яли са още нахут, соя, коприва, лук и чесън, а понякога - риба, пиле или някое домашно животно.
    Късметът на начинаещият ми се усмихва и скоро откривам сребърна монета и части от синджир с медалион във формата на лъвче.
    Сред по-ценните находки, открити тук, са старобългарска керамика от времето на цар Кардам, ранновизантийски стрели и ножче с дръжка.
    Жилищата ще бъдат консервирани, а напролет ще се търсят нови средства за продължаване на разкопките. За да не бъдат разграбени от иманярите, е осигурена денонощна охрана.
    Благодарение на Фондация „Русокастрон” е възстановена средновековната църква „Св. Георги Победоносец” в крепостта. А откритите в християнския некропол кости са събрани в костница, построена в близост до църквата.
   
    Траките
   
    Според археолозите, крепостта Русокастрон е изградена върху тракийско светилище. Доказателство за пребиваването на траките са жертвените камъни, оформени като вани, в които древните са извършвали ритуали с вода, а също изсечените в скалите стълби, стъпки и пещери.
    |На самия вход на крепостта се виждат поменални ниши, датирани от VIII век пр. Хр. В тях траките са оставяли дарове за Богинята майка и са ги затваряли, за да не бъдат осквернени.
    Предполага се, че тук е съществувало цяло тракийско селище, което тепърва предстои да бъде открито.
   
    Мистично място
   
    Докато обикаляме крепостта, двуметров смок се изпречва на пътя ни. Не е враждебно настроен, просто напомня кой е господарят тук. Решаваме да заобиколим. Изненадите, които ме очакват в Русокастро, не са свършили.
    В северната страна на крепостта е скътана необикновена пещера - Русината дупка. Легендата разказва, че змеят отвлякъл мома Руса от хорото и я затворил в пещерата, за да му стане жена. Сълзите на девойката, които се стичали по стводовете, образували аязмо.
    Местните вярвали, че мястото е свещено, а водата лековита.
    Кога първоначално е била посещавана пещерата още не е известно.
    Откритите глинени статуетки в селището, което е само на 500 метра от пещерата, са доказателство, че в праисторическата епоха тя вече е била светилище. Според археолозите под нея съществуват каменни стъпала. Ако ги открият, ще успеят да докажат, че това е едно от най-ранните светилища в Европа, посещавано още от траките през V век пр. Хр. Пътеката от църквата до пещерата вече е трасирана и е част от туристически маршрут. Има възможност, след като бъде изследвана, цялата уникална старина Русокастрон да се превърне в култово място.

Добави във Facebook   


Пещерата в северната част на крепостта  Пещерата в северната част на крепостта Русината дупка, в която, според легендата,змеят затворил мома Руса Русината дупка, в която, според легендата,змеят затворил мома Руса
поглед към крепостта и   възстановената средновековна църква поглед към крепостта и възстановената средновековна църква под ранновизантийския град ще се търси тракийски под ранновизантийския град ще се търси тракийски

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
presi_kb
presi_kb
2008-01-06 15:15:06
  ole mai4ice

mountain_girl
mountain_girl
2008-01-07 14:38:32
  Много малко хора тук се занимават с разкопки.

presi_kb
presi_kb
2008-04-11 22:20:54
  Абе хора толкоз ли сте тъпи ни виждате ли че тая смотана Лора си е направила 100 регистрации и е написала 100 пътеписа...Така прави на конкурсите!Дори и на този конкурс!За да има по-голяма възможност да спечели наградата...Боже...Ти Лоро си направо...То рано или късно се разбира!Няма нужда да го прикриваш!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Археологически туризъм | Червената крепост
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com