dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 05 Юни 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Археологически туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Иваново - Басарбово - Червен
  Публикуван от admin на 08 Юни 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 3079 пъти, рейтинг: 3.50

  

    Многото почивни дни предразполагат към пътешествия. На 4-ти май бяхме поканени от семейни приятели да извършим едно такова из красивата природа на Природен парк “Русенски лом”. Всъщност целта на пътуването бяха историческите забележителности “Ивановски скални църкви” (с. Иваново), “Басарбовски скален манастир” (с. Басарбово) и средновековният град Червен (с. Червен), както и малка разходка из Русе, но последното не го броя, защото принципно мразя големите градове.
   
    Тръгнахме от Шумен около 8 и нещо сутринта. Бяхме на паркинга под “Ивановските скални църкви” в 9:55.
   
    Ето какво казва Уикипедия за тях:
    Ивановските скални църкви се намират на 18 км. южно от град Русе. Отличават се от другите запазени скални манастирски комплекси в България с добре запазените си стенописи. За разлика от традиционните манастири, които се състоят от 1–2 църкви, монашеска и стопанска части, в Иваново има разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом и свързани с пътеки и скални стълби. Църквите при Иваново са неделима част от стотиците средновековни скални църкви, манастири, скитове и отделни отшелнически килии, които през периода Х-XIV век превръщат долината на река Русенски Лом и нейните притоци в прочуто българско духовно средище.
    Пълният текст ТУК.
   
    Уцелихме голяма група немски туристи, така че беше доста населено. Гида говореше само на немски, така че нищо не хванах от информацията, която даваше. Снимах само красивите стенописи. И местността си беше красива. Близо до църквата се намира хубава панорамна площадка, разположена върху скали, откъдето се открива чудесна гледка към част от парка “Русенски лом”. Координатите на църквата са N43 41.677 ; E25 59.262.
   
    Следващата ни спирка е в с. Басарбово - “Басарбовския скален манастир”. Там сме в 11:20. Координатите са N43 46.002 ; E25 57.878.
   
    Инфо от Уикипедия:
    Басарбовски скален манастирБасарбовският манастир (Скален манастир „Свети Димитрий Басарбовски“) води началото си от периода на Второто българско царство (XII-XIV в.), но най-ранните данни датират от османските данъчни регистри от 16 век. Най-известният обитател и вечен игумен е Св. Димитрий Басарбовски. Още Паисий Хилендарски го споменава в своята „История славянобългарска“. По времето на Руско-турската война (1768-1774) мощите на светеца са пренесени от ген. Иван П. Салтиков в Букурещ и поставени в Митролполитската, а днес Патриаршеска църква „Свети Свети Константин и Елена“ на 13 юли 1774 г. Там те са и до днес. През 1937 год. в манастира се настанява монах Хрисант и започва да го обновява.
    Манастирът се намира на 10 километра от Русе в долината на река Русенски Лом. През 1978 г. е обявен за археологически паметник на културата от местно значение.

   
    След посещението на Басарбовския манасир направихме кратка разходка и почивка в центъра на Русе. Да ме извиняват русенци, ама тук нищо няма да напиша, защото градовете не ме впечатляват, особено ако единствените набиващи се на очи неща са голямата навалица и шум, както и лудата кака Пепа, която бяга из улиците и крещи на минувачите.
   
    След сладкарница “Неделя” се отправихме към последната набелязана цел - Средновековният град Червен. Координати: N43 37.414 ; E26 01.359.
   
    Уикипедия:
    Червен е средновековен български град, един от най-значимите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Втората българска държава (12-14 век). Развалините му са до едноименното село Червен на 35 километра южно от град Русе.
    Червен е наследник на ранновизантийска крепост от 6 век, но територията му е обитавана още през тракийската епоха. Значението му нараства след 1235 година, когато става седалище на средновековната българска Червенска митрополия. Засегнат е от татарското нашествие през 1242 г. и е завзет от византийската армия, предвождана от Михаил Грава Тарханиот по време на управлението на цар Ивайло (1278-1280).

    Пълният текст ТУК.
   
    Принципно не си падам по културния (или исторически) туризъм, затова коментарите ми са по-скоро символични. Не отричам, че видяното е красиво, но природните красоти ме впечатляват някак повече. Все пак разходката си заслужаваше!
    Препоръчвам ви тези места.
   
    Ето GPS записа от извършеното пътуване.
   
    Автор: Стоян Стоянов
    xenos::life

Ивановски скални църкви - ПътекатаИвановски скални църкви - ПътекатаИвановска скална църква - ТаванътИвановска скална църква - Таванът
Басарбовски скален манастир Басарбовски скален манастир Басарбовски скален манастир - КамбанариятаБасарбовски скален манастир - Камбанарията
Басарбовски скален манастир - ПътекитеБасарбовски скален манастир - ПътекитеКрепостният град ЧервенКрепостният град Червен
Крепостният град ЧервенКрепостният град Червен

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
nikoleta68
2009-06-11 11:10:22
  ..admin... да си призная, малко странно и озадачаващо е за мен как град като Русе, може да бъде запомнен единствено с " лудата кака Пепа, която бяга из улиците и крещи на минувачите."
  Ноооооо... какво да се прави... в случая, вероятно съм пристрастна... та затова ми е толкова необяснимо!

admin
admin
2009-06-11 18:26:57
  Впечатленията от Русе и за "лудата кака Пепа" са авторски, в крайна сметка всички ние гледаме на света от различен ъгъл :)

nikoleta68
2009-06-12 11:01:28
  ..ооо, да... разбира се... моят коментар беше именно към автора admin ... тъй като не съм сигурна, че admin има нещо общо с администраторите на сайта... но както и да е - в края на краищата, всеки има право на собствено мнение и впечатления... и както вече споменах - в случая съм пристрастна, та затова си позволих да изкажа на глас и моите мисли... Поздрави на всички, които са решили да наминат насам...

erogance
erogance
2010-09-19 09:32:27
  Видео от
 
  Манастир Св. Димитър Басарбовски
  http://bulgariatravel.tv/landmark/get/207
 
  Скална църква "Света Богородица"
  http://bulgariatravel.tv/landmark/get/208
 
  Ивановски скални манастири
  http://bulgariatravel.tv/landmark/get/225
 
  Средновековен град Червен
  http://bulgariatravel.tv/landmark/get/209

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация



Изпрати на приятел  Разпечатай   



[Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Археологически туризъм | Иваново - Басарбово - Червен
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com