dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ¬торник, 14 ёли 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

ѕътепис
  ”икенд
  ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | E-магазин

  ћногомилионни€т »станбул съчетава екзотика и романтика
  ѕубликуван от lila на 16 Ќоември 2009 г.
  “ози пътепис е прочетен 6912 пъти, рейтинг: 2.75

  
 онкурс ѕътепис, участвал в  онкурса "≈кзотично пътешествие"

     осмополитни€т »станбул посреща всеки турист с неповторима атмосфера. «адъхан от натовареното движение, автомобилни задръствани€, множеството хора, градът си€е в цели€ си бл€сък. — вс€ка измината година обликът му се промен€ и придобива модерна визи€.  азват, че вече е достигнал до 16 милиона жители. ћоже би и затова »станбул изглежда необ€тен, а екзотиката и романтиката го прав€т незабравим.
    ѕри€тно впечатление прав€т модерните квартали с цветни жилищни сгради в пастелни цветове. –едуват се меките тонове на зеленото, жълтото, прасковени€ цв€т и каф€вото и така гледката става привлекателна за окото. «астроените домове на богатите столичани са кокетни и отдалечени от суматохата на централните квартали. ќсвен че в архитектурен план сградите са разчупени, но и издават характера на стопаните си, които обичат лукса и търс€т уединението сред природата.
    јвтобусът ни продължава към един от търговските квартали на »станбул. ”лиците са пълни с търговци, коли, сгради и джамии. ДЋалелиФ е квартал, който н€кога е бил заселен от богаташи. — разцвета на куфарната търгови€ големите сгради постепенно се превръщат в магазини, предлагащи стоките си на едро. ѕродавачите сто€т навън пред входа на всеки магазин и един невинен поглед към т€х е знак да започнат с подканите и пазарлъка. »нтересното е, че в стремежа си да спечел€т клиент те са готови да го следват и да досаждат. ¬същност пазаренето е в стила им или както мнозина казват запазена марка. “ук границата между вежливостта и упоритостта с€каш се слива и плавно преминава в настъпателна атака към потенциални€ клиент. —ветлина, реклама и изобилие от стоки са може би първите три неща, които впечатл€ват. ¬итрините са модерно аранжирани. ћарковите облекла също присъстват и привличат.  азват, че пазаруването преди новогодишните празници тук е в разгара си, дори парижанки обичали да посещават бутиците в »станбул.
     ум капъ е м€сто, където всеки турист може да усети духа на »станбул. «аведени€та са едно до друго, но €вно това не пречи на собствениците и не ги безпокои, че алъш-вериша н€ма да върви. Ќапротив заведени€та са пълни. ќбсипани са от светлина, ко€то по асоциаци€ свързвам с коледно настроение. ѕочти не се виждат свободни места. —обствениците на ресторантите уме€т да глез€т клиентите си. –азтап€т душите им с вкусно приготвена храна и музика. “ук туристът се чувства като галеник на съдбата, защото вниманието е насочено към него и вс€ка прищ€вка е изпълнена. —толовете и масите са подредени на площада и всеки става като частица от форума, който се оформ€ в квартала. ѕрез ц€лото време виждам как на групи се движат мъжете и оглеждат бавно присъстващите. “уристите обаче са пленени от лиричната ориенталска музика и се стара€т да увековечат в снимки спомените.
     апалъ чарши е най-големи€т покрит пазар в “урци€. “ук се продава най-много злато, сребро и минерални камъни. ќснована е фондаци€, ко€то с постъплени€та от местните търговци, издържа и до днес най-добрите студенти в турските университети. —тълпотворението от туристи е гол€мо.
    Ѕиеналето на модерното изкуство се спонсорира от най-богатите турски фирми. “ворци от седемдесет държави участват в арт форума. ѕърформанси показват нестандартното мислене на съвременните творци. “ук могат да се вид€т неверо€тни идеи, които съм сигурна, че усп€ват да изум€т дори и почитателите на изкуството. ¬същност творците винаги искат да надскочат матрицата, в ко€то живе€т. «атова и н€кои от нещата грабват с €ркото си присъствие. Ќапример в биеналето повечето от участниците упрекваха света, в който живе€т.  олажи с лика на вожда на революци€та показваха значимостта на Ћенин в онова време и готовността на съветски€ човек да умре за родината. —€каш нещата се повтар€т, но под друго име. ƒобро впечатление ми направи, че много млади хора идваха и си купуваха билети, за да разгледат модерното изкуство. ‘акт, който не мога да отмина, защото изложбените ни зали се пълн€т само от определени хора....
    »стикл€л е дългата улица на »станбул, местните € оприличават с Ўан-з-елизе. Ќеоб€тно море от хора. „овек е като частица от тълпата, ко€то дори не го забел€зва и повлича. “ук са наредени магазини с маркови стоки, кафенета, галерии, банки. ѕъстроцветна картина. »згубвам от погледа си хората около мен. –едуват се сградите, които са масивни и много ми напомн€т на родните. “ук също н€кога са живеели богати хора, евреи и арменци. ѕостепенно са напуснали квартала и големите масивни сгради са приютили банки, магазини, офиси.  афенетата са романтични, накацали са по паважа и привличат с кокетното си присъствие. ƒъхът на турско кафе е особен и всеки гост е изправен пред изкушението да отпие глътка от горещата напитка. ƒълга улица, чийто край почти не се вижда, но затова пък животът е в разгара си и разбирам, че дори и през нощта хората обичат да се разхождат по не€. Ќеусетно стигаме до √енуезката кула. ≈мблематична за столицата, както и джамиите, издигнали своите минарета.
    ѕо тази улица могат да се намер€т и малки магазини за музикални инструменти, филатели€, нумизматика, керамика и т.н. —ледват стръмни баири, които ни изпращат до моста над «латни€ рог. –ибарите са хвърлили въдиците и се наслаждават на водата и светлините, които се отраз€ват от плаващите корабчета. ѕогледите ни се ре€т над водата, ко€то остава н€м свидетел на живота през вековете, а може би е съхранила и тайната защо точно това м€сто носи името «латен рог. —поред легендата в залива е хвърлено злато и щом слънцето огрее с лъчите си водата то € освет€ва. –азбира се това е само мит.
    –азходката с корабче по Ѕосфора е част от атракци€та за всеки, който посещава турската столица.  артината е неверо€тна. ѕо брега се вижда ƒолмабахче - построен е в средата на ’≤’ век по поръчение на —ултан јбдул ћеджит в европейски стил, с ориенталска пищност в интериора. »зключително луксозен и модерен за времето си, дворецът има богата сбирка от кристали, кристално стълбище, пищен полилей, централно отопление, асансьор и разбира се много златна декораци€. —ледват луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по продължение на Ѕосфора.
   
   

ƒобави във Facebook   


 ум капъ примамва туристи с музика и вкусна храна ум капъ примамва туристи с музика и вкусна хранаЌебостъргачи в »станбул
Ќебостъргачи в »станбул
¬ечерен изглед-√алата¬ечерен изглед-√алата

ƒайте ¬ашата оценка за този пътепис


 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - ѕътепис | | ”икенд | ћногомилионни€т »станбул съчетава екзотика и романтика
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com